Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, în contextul dosarului Stocării Gazelor, asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie, astfel încât cetățenii și companiile europene vor avea suficient gaz pentru iarna care urmează în contextul războiului din Ucraina și al eforturilor UE de a reduce dependența energetică de Rusia.
„La începutul lunii aprilie, Parlamentul European ne-a încredințat mie și Comisiei ITRE, pe care o conduc, sarcina să negociem un Act Legislativ crucial pentru siguranța energetică a UE. Este vorba despre Dosarul Stocării Gazelor (Gas Storage).
După ore întregi de negocieri cu Consiliul și Comisia, iată că avem astăzi un acord care ne oferă garanția că toți cetățenii și toate companiile europene vor avea suficient gaz pentru a trece cu bine peste iarna viitoare. Legislația pe care am convenit-o și care va intra în vigoare luna viitoare, ne asigură că depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie, țintind spre 85% și de anul viitor vom avea în depozite gaz la o capacitate de minimum 90%”, a afirmat Cristian Bușoi, miercuri, în plenul Parlamentului European, înaintea votului instituției asupra acordului.
Citiți și Colegiuitorii de la Bruxelles au convenit ca depozitele subterane de gaze din statele UE să fie umplute la cel puțin 80% din capacitate înainte de iarna viitoare și la 90% înainte de iernile următoare
De asemenea, înțelegând gravitatea situației generate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, președintele ITRE a precizat că a introdus o „procedură de certificare” prin care „fiecare operator de înmagazinare va trebui să demonstreze că nu reprezintă un pericol pentru securitatea noastră de aprovizionare sau pentru securitatea noastră națională dacă dorește să-și păstreze dreptul de proprietate asupra depozitării menționate”.
În opinia sa, dezbaterea de astăzi pe “Gas Storage” și votul care urmează „reconfirmă angajamentul puternic al tuturor colegilor din Parlamentul European de a-i proteja pe cetățenii europeni și industria noastră, de șantajul Rusiei”.
„Am arătat că suntem dispuși să lucrăm împreună și să luăm decizii bune în timp record. Cu Acorduri de solidaritate între statele membre, cu ajutorul mecanismului de achiziții comune de gaze vom ocroti cetățenii”, a adăugat Cristian Bușoi.
Mai mult de atât, acordul, mai spune eurodeputatul român, „demonstrează voința instituțiilor UE și a statelor membre de a acționa împreună, solidar, pentru a consolida reziliența și pregătirea UE împotriva amenințărilor externe”.
În context, președintele Comisiei ITRE, Cristian Bușoi, și-a exprimat recunoștința față de echipa sa și față de Comisia Europeană pentru colaborarea pe acest dosar „esențial pentru securitatea energetică a UE”, în special pentru susținerea primită din partea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și munca comună desfășurată împreună cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, „cu care am lucrat foarte bine”. Totodată, acesta a mulțumit și statelor membre din Consiliul UE și Consiliului European „pentru atitudinea foarte constructivă” în cadrul negocierilor.