Connect with us

U.E.

Donald Tusk le propune liderilor europeni să ia în considerare acordarea unei prelungiri flexibile de maxim un an Marii Britanii, prin care să se evite blocajele create de termene limită repetate și chiar producerea accidentală a unui Brexit fără acord

Published

on

@Donald Tusk/Facebook

Donald Tusk, președintele Consiliului European, le propune liderilor politici din statele membre discutarea unei prelungiri îndelungate a termenului privind Brexit, la întâlnirea extraordinară în format UE27 care va avea loc mâine, potrivit scrisorii de invitație adresate de acesta șefilor de stat și de guverne din UE. Donald Tusk face apel la liderii europeni să ia în calcul o astfel de decizie pe fondul eșecurilor repetate de la nivel intern, în Marea Britanie, privind ratificarea de către Parlament a acordului de retragere din UE , negociat de premierul Theresa May.

Amintim faptul că Donald Tusk a convocat de urgență summit-ul european după ce acordul de retragere a fost respins de deputații britanici pentru a treia oară, pe 29 martie, Între timp, criza politică s-a adâncit, Parlamentul respingând și celelalte soluții alternative la acord în două runde separate de vot. Ulterior, blocajul din Camera Comunelor a determinat-o pe Theresa May să înceapă negocierile cu opoziția pentru găsirea unei căi de a ieși din impas și de a evita ieșirea din UE fără un acord și, în cele din urmă, să-i ceară președintelui Consiliului European o nouă extindere a termenului privind Brexit până la 30 iunie. Premierul britanic și-a argumentat cererea spunând că o nouă scurtă prelungire i-ar permite să-i convingă pe politicienii de la Londra să ratifice acordul și să transpună în legislația internă toate angajamentele luate în baza acestuia, evitând, totodată, un ,,hard” Brexit. 

Donald Tusk este de părere că o prelungire până la 30 iunie nu ar antrena decât alte prelungiri mai scurte care nu ar face decât să sporească starea de incertitudine simțită de cetățenii europeni și care afectează economia, existând chiar riscul la un moment dat ca ieșirea Regatului Unit din UE fără un acord să se producă accidental. 

,,Cu toate acestea, experiența noastră de până acum, precum și diviziunile adânci din cadrul Camerei Comunelor, ne dau puține motive să credem că procesul de ratificare poate fi finalizat până la sfârșitul lunii iunie. În realitate, acordarea unei astfel de prelungiri ar spori riscul unei serii de scurte extinderi și summituri de urgență, creând noi termene limită Acest lucru, la rândul său, ar fi cu siguranță în detrimenul companiilor din UE27 în următoarele luni. Incertitudinea continuă ar fi negativă pentru afacerile și cetățenii noștri. În cele din urmă, dacă nu am reușit să convenim asupra unei noi prelungiri, ar exista riscul producerii accidentale a unui Brexit fără acord”, scrie acesta.

Astfel, înaltul oficial european propune o extindere flexibilă, care să nu depășească 1 an, dar care să-i permită Regatului Unit să se retragă oricând ar fi cu adevărat pregătit din punct de vedere al consensului legal și politic. 

,,Din acest motiv, cred că ar trebui să discutăm și o extindere alternativă, mai lungă. O posibilitate ar fi o extindere flexibilă, care ar dura doar atâta timp cât este necesar și nu mai mult de un an, deoarece după această dată va trebui să decidem în unanimitate cu privire la unele proiecte-cheie europene. Flexibilitatea ar permite automat încetarea prelungirii, de îndată ce ambele părți au ratificat acordul de retragere. Regatul Unit ar fi liber să plece oricând este gata. Și UE27 ar evita summit-urile Brexit repetate. Foarte important, o prelungire lungă ar oferi mai multă siguranță și predictibilitate prin eliminarea amenințării de a schimba în mod constant termenele limită. În plus, în cazul unui impas continuu, o astfel de extindere mai lungă ar permite Regatului Unit să-și regândească strategia pentru Brexit”, adaugă Tusk.

Președintele Consiliului European propune, de asemenea, câteva condiții prin care statele membre să se asigure că Regatul Unit nu ar mai putea afecta procesul decizional legat de viitorul UE , dar atrage atenția că poate opri Brexitul în orice moment, prin anularea unilaterală a declanșării articolului 50.

,,Unii dintre dvs. au exprimat îngrijorarea că felul în care Regatul Unit se află mereu pe picior de plecare ar putea prezenta riscuri pentru funcționarea UE-27 într-un moment de decizii cheie cu privire la viitorul acesteia. Pentru a le aborda, trebuie să convenim asupra unor condiții: să nu se mai redeschidă acordul de retragere; să nu se înceapă negocierile privind viitoarea relație, cu excepția Declarației Politice; Marea Britanie ar trebui să-și mențină cooperarea sinceră și în această perioadă crucială, într-un mod care să reflecte situația sa ca stat membru care părăsește UE. Trebuie să ne amintim însă că Regatul Unit va rămâne un stat membru cu drepturi și obligații depline. Și, în orice caz, Regatul Unit poate revoca articolul 50 în orice moment, după cum a afirmat Curtea Europeană de Justiție”.

Nu în ultimul rând, Tusk adoptă un ton conciliant și îi îndeamnă pe liderii europeni să ia o decizie obiectivă, ținând cont de faptul că Regatul Unit va rămâne un partener al UE pe viitor, sugerând, totodată, că pedepsele nu ar fi necesare într-un ,,proces dificil” precum cel actual.

,,Orice curs de acțiune ar luat, nu trebuie influențat de emoții negative. Ar trebui să tratăm Marea Britanie cu cel mai mare respect, pentru că dorim să rămânem prieteni și parteneri apropiați și trebui să cădem de acord cu privire la viitoarele noastre relații. Niciuna dintre părți nu ar trebui să se simtă umilită în niciun stadiu al acestui proces dificil”,  încheiat Donald Tusk scrisoarea adresată liderilor europeni înaintea summit-ului de mâine, 10 aprilie. 

Menționăm faptul că, dacă Consiliul European nu decide acordarea unei alte extensii a termenului de retragere, Marea Britanie va ieși din UE fără un acord pe data de 12 aprilie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Comisia Europeană lansează un site care vine în sprijinul europenilor care doresc să-și petreacă vacanța în alte țări ale Uniunii Europene

Published

on

Comisia Europeană finalizează un site web pentru ca europeni care doresc să-și petreacă vacanța în alte țări ale Uniunii Europene să vadă clar opțiunile de care dispun, a precizat comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, la postul BFM Business, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Acum avem protocoale comune pentru trecerea frontierelor, pentru a-i primi pe turişti în locurile lor de vacanţă”, a declarat comisarul, în contextul în care cele 27 de state membre UE ridică treptat măsurile restrictive impuse pentru a combate răspândirea COVID-19.

Site-ul în cauză, numit Reopen.eu, va ”centraliza toate bunele practici, astfel încât, dacă doriţi să vă deplasaţi prin UE, să ştiţi cum să faceţi pentru a ajunge dintr-un punct în altul şi ce veţi găsi la sosire, inclusiv în termeni de precauţie”, a explicat Thierry Breton.

Amintim că Executivul european a cerut statelor membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen la începutul lunii mai să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE. Cu toate acestea, unele țări membre ale Uniunii Europene au demarat deja acțiuni individuale de redeschidere a frontierelor, în pofida apelului Executivului european la măsuri coordonate.

De altfel, reședintele Adunării Naționale a Franței, Richard Ferrand, și omologul său german, Wolfgang Schaeuble, președintele Budestagului, au cerut redeschiderea cât mai rapidă a frotierelor din Europa, după câteva săptămâni de restricționare a circulației ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Să nu uităm că la 15 aprilie președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cooperare cu președintele Consiliului European, Charles Michel, au prezentat o foaie de parcurs europeană pentru ridicarea treptată, într-un mod coordonat, a măsurilor de izolare adoptate de statele membre în vederea limitării răspândirii viruslui SARS-CoV-2. În acest context, Comisa Europeană a stabilit prin foaia de parcurs trei principii-cheie: o abordare europeană, un calendar și măsuri de însoțire.

În ceea ce privește sectorul turistic, Executivul european a prezentat la mijlocul lunii mai pachetul de recomandări și linii directoare pentru a ajuta statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și să permită firmelor din domeniul turismului să își reia activitatea, după luni de carantină, respectând, în același timp, măsurile necesare de sănătate.

Pachetul de recomandări urmărește să ajute sectorul turistic europeană să-și revină în urma pandemiei de coronavirus, sprijinind întrepinderile, asigurându-se, în același timp, că Europa continuă să fie principala destinată a turiștilor.

Pachetul Comisiei pentru turism și transport include:

– o strategie globală de redresare pentru anul 2020 și nu numai,

– o abordare comună pentru restabilirea liberei circulații și ridicarea restricțiilor la frontierele interne ale UE, într-un mod gradual și coordonat,

– un cadru care să asigure restabilirea treptată a transportului, garantând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului,

– o recomandare care urmărește să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar,

– criterii pentru reluarea treptată, în condiții de siguranță, a activităților turistice și pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unitățile de primire turistice cum ar fi hotelurile.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe din UE: România pledează pentru redefinirea relațiilor UE-China și pentru importanța coordonării transatlantice

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a pledat vineri, pentru redefinirea relațiilor Uniunii Europene cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie, și a subliniat importanța coordonării transatlantice, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică și investiții în infrastructura critică. Șeful diplomației române a susținut această poziție în cadrul reuniunii prin videoconferință a miniștrilor de externe din țările UE care a avut loc vineri și care a inclus ca subiecte relațiile UE-China, impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific și evoluțiile recente din Afganistan.

În cadrul dezbaterii pe tema relațiilor cu China a avut loc un schimb de opinii privind pregătirea celor două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summit-ul UE-China din luna iunie și reuniunea UE-China cu participarea liderilor UE, ai statelor membre și ai R.P. Chineze, de la Leipzig, din luna septembrie. De asemenea, miniștrii au discutat despre modalitățile cele mai eficiente de a angaja China într-un dialog constructiv.

“Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța unui dialog de substanță, cu rezultate tangibile privind adoptarea Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, adoptarea Planului de Acțiune comun pentru cooperarea în domeniul științei, tehnologiei și inovației și semnarea Acordului UE-China privind protecția indicațiilor geografice. Și-a exprimat încrederea în realizarea de noi progrese în negocierile UE-China referitoare la Acordul Cuprinzător privind investițiile”, se arată într-un comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful diplomației române s-a referit la necesitatea redefinirii relațiilor Uniunii Europene cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie. Acesta a menționat că UE trebuie să rămână ambițioasă în promovarea valorilor europene ce țin de obiectivele în domeniul schimbărilor climatice, principiile multilateralismului și necesitatea echilibrării balanței schimburilor comerciale bilaterale UE-China, urmărind în același timp cu atenție realitățile interne din China.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța coordonării transatlantice, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică și investiții în infrastructura critică.

În cadrul discuției privind impactul COVID-19 în Asia-Pacific, miniștrii au abordat consecințele socio-economice ale pandemiei și implicațiile asupra politicilor UE în regiune, fiind inițiată o reflecție privind modalitățile prin care Uniunea Europeană își poate promova mai eficient obiectivele în relația cu statele din regiune.

În ceea ce privește evoluțiile recente din Afganistan, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat noile concluzii ale Consiliului, care transmit un mesaj clar și oportun referitor la așteptările UE cu privire la viitorul Afganistanului.

De asemenea, a apreciat acordul dintre președintele Ashraf Ghani și Dr. Abdullah Abdullah, ca un pas important spre reconciliere și pace durabilă în Afganistan, accentuând faptul că guvernul afgan ar trebui încurajat să continue cursul guvernării inclusive și responsabile.

Ministrul Bogdan Aurescu a adăugat faptul că, în calitate de contributor major la prezența internațională pe teren, în cadrul NATO, România susține pe deplin discuțiile substanțiale UE-NATO privind situația din Afganistan, în special cu privire la evoluțiile procesului de pace. Acest dialog este important pentru a asigura coordonarea și coerența corespunzătoare a eforturilor internaționale, precum și pentru a configura calea de urmat în ceea ce privește viitoarea asistență internațională pentru Afganistan.

Continue Reading

CONSILIUL UE

“Împreună pentru relansarea Europei” – mandatul pe care Germania și-l asumă la președinția Consiliul UE: Vom fi în “slujba cauzei europene”

Published

on

© EU2020DE

Președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene va avea un mandat clar – “Împreună pentru relansarea Europei”, a afirmat vineri ministrul german de externe, Heiko Maas, cu ocazia prezentării logo-ului președinției germane, o buclă ce întruchipează banda lui Möbius pentru a simboliza unitatea Europei.

“Asumarea președinției Consiliului UE în aceste perioade provocatoare aduce o responsabilitate extraordinară. Așteptările cu privire la președinția noastră erau mari, dar acum sunt și mai mari din cauza crizei. Avem șase luni aglomerate în fața noastră – și abia așteptăm să începem”, a spus Maas, într-un mesaj publicat pe pagina web a viitoarei președinții germane (eu2020.de).

Potrivit lui Maas, Germania vrea ca președinția la Consiliul UE să fie “în slujba cauzei europene”, să ofere un “impuls” și să fie un “facilitator de consens”.

“Sarcina de a depăși criza COVID-19 este o oportunitate unică pentru noi în UE. Putem și trebuie să ne dezvoltăm și mai mult împreună, dezvoltând o solidaritate internă mai mare și devenind mai puternici și mai suverani față de lumea exterioară”, a completat șeful diplomației germane, care la reuniunea ambasadorilor germani din această săptămână a pledat pentru o independență strategică a Uniunii Europene.

Referindu-se la logo-ul președinției germane, Heiko Maas a spus că acesta reprezintă o “bandă puternică ce simbolizează o Europă unită”.

Logo-ul președinției Germaniei la Consiliul UE are o bandă Möbius, creată de August Ferdinand Möbius, un matematician german din secolul al XIX-lea, sub forma unei bucle cu o singură margine și o parte. Indiferent de punctul și direcția în care se urmărește bucla, banda Möbius are o suprafață continuă. Fâșia simbolizează o Europă integratoare și inovatoare care reunește cea mai largă varietate de oameni și interese într-un întreg comun – o Europă cu un scop comun și bazată pe solidaritate.

La 1 iulie, Germania va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene – pentru a 13-a oară. Germania a deținut ultima dată Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2007. Președinția germană marchează, de asemenea, începerea unei nou trio de președinții, împreună cu Portugalia și Slovenia. Împreună, cele trei țări vor avea un program de 18 luni care este aliniat programelor de șase luni ale celor trei președinții.

Cancelarul Angela Merkel a anunțat deja că pandemia provocată de COVID-19 reprezintă cea mai gravă provocare postbelică la adresa Germaniei și de la înființarea Uniunii Europene. De asemenea, Merkel a lansat împreună cu președintele francez Emmanuel Macron un plan de recuperare a Uniunii Europene în valoare de 500 de miliarde de euro și care a fost inclus în propunerea de redresare de 750 de miliarde de euro lansată miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și care se ridică la 1.850 de miliarde de euro prin propunerea de Cadru Financiar Multianual de 1.100 de miliarde de euro.

Mai mult, cancelarul german, Angela Merkel, a îndemnat Europa, miercuri, să îşi asume mai multe “responsabilităţi” în lume şi, în acelaşi timp, a afirmat că partenerul cel mai important al Uniunii Europene sunt Statele Unite ale Americii, exprimându-și totodată regretul că relaţiile cu SUA sunt “diferite de ceea ce am sperat”. Aflată în zorii preluării președinției rotative a Consiliului UE, șefa guvernului de la Berlin a acuzat Rusia că atacă democrațiile occidentale și a precizat că UE are un “interes strategic” să păstreze dialogul China, afirmațiile fiind făcute și în contextul în care președinția germană la Consiliul UE are printre obiective organizarea unui summit Uniunea Europeană – China, la Leipzig, în luna septembrie.

Făcând trimitere la președinția germană a Consiliului UE, președintele Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, a spus că Angela Merkel, aflată la ultimul său mandat de cancelar, are ambiția de a se asigure că “ultima sa președinție la Consiliul Uniunii Europene va intra în istorie ca un serviciu de succes pentru viitorul și pentru existența Uniunii Europene și nu o procesiune funerară”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending