Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Tusk răspunde amenințărilor ,,deplasate” ale președintelui Turciei: Niciodată nu vom accepta ca refugiaţii să fie folosiţi pe post de arme şi ca modalitate de a ne şantaja

Published

on

©️ President of Ukraine official website

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră ,,deplasate” amenințările făcute joi de președintele turc, Recep Tayip Erdogan, care a transmis că va permite milioanelor de refugiați sirieni să ia drumul Europei, potrivit declarațiilor din conferința de presă cu președintele Ciprului, de vineri, de la Nicosia. 

Erdogan a ameninţat joi într-un discurs că ,,va deschide porţile” ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei. Preşedintele Turciei a cerut Uniunii Europene ,,să-şi revină în simţiri” şi a ameninţat că, dacă blocul comunitar va califica ofensiva militară a Ankarei drept o invazie, ,,va deschide porţile şi va trimite 3,6 milioane de refugiaţi” în Europa.

Uniunea Europeană a somat miercuri seara Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunțând inițiativa ,,unilaterală” a Administrației Erdogan și punctând faptul că nu va furniza ,,asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei”, UE îndoindu-se că așa-numita zonă de securitate pe care Turcia vrea să o instituie în nord-estul Siriei ,,va corespunde criteriilor internaționale în materie de repatriere a refugiaților”.

Ulterior întâlnirii de vineri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, Donald Tusk a reiterat poziția UE și a spus că ,,operațiunea militară unilaterală a Turciei în nordul Siriei este îngrijorătoare și ar trebui să se oprească, iar problemele de securitate ale Turciei trebuie abordate prin mijloace politice și diplomatice”. 

Potrivit președintelui Consiliului European o intervenție militară nu va face decât să înrăutățească lucrurile: ,,În loc să creeze stabilitate, va crea și mai multă instabilitate în întreaga regiune, va agrava suferințele civile, va provoca deplasări suplimentare și va amenința progresul realizat de Coaliția Mondială împotriva Da’esh (Statul Islamic).

Obiectivul Turciei ar fi crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, de-a lungul graniței dintre cele două țări. În acest fel, va fi combătută direct, printre altele, prezența în regiune a alianței rebele a Forțelor Democrate Siriene (SDF), o grupare condusă de milițiile kurde YPG. Ankara îi consideră pe kurzii din nordul Siriei o amenințare la adresa securității sale naționale.

În acest sens, înaltul oficial european a amintit că ,,forțele kurde care au făcut parte din Forțele Democrate Siriene au fost și sunt cruciale în lupta împotriva Da’esh” și a punctat, ,,pentru ambele părți ale Atlanticului” că ,,abandonarea lor nu este doar o idee proastă, după cum a spus președintele Trump, dar ridică multe întrebări, atât de natură strategică, cât și morală”.

Președintele american Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că permite Turciei efectuarea unei ofensive militare de amploare împotriva grupurilor insurgente kurde din Siria. Administraţia de la Washington a decis la finele săptămânii trecute retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul planului ofensivei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde, milițiile YPG fiind de multă vreme un aliat important al SUA în lupta împotriva Statului Islamic. Mai mult,  Casa Albă a anunțat că aliații kurzi nu vor fi apărați în cazul unei invazii turce în zonă, relatează Digi24.

De asemenea, organizaţia insurgentă kurdă Forţele Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de renegarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un ,,impact negativ major” asupra operaţiunilor comune contra reţelei teroriste Stat Islamic.

În acest context, Donald Tusk a declarat că Turcia ,,trebuie să înțeleagă că principala noastră preocupare este că acțiunile lor pot duce la o altă catastrofă umanitară, ceea ce ar fi inacceptabil”, adăugând că ,,niciodată nu vom accepta ca refugiaţii să fie folosiţi pe post de arme şi ca modalitate de a ne şantaja. Acesta este motivul pentru care consider că amenințările de ieri făcute de președintele Erdogan sunt complet deplasate”.

Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.

Ofensiva turcă a fost declanșată fără acordul Statelor Unite, potrivit spuselor secretarului de stat american, Mike Pompeo și părerilor exprimate de președintele Donald Trump.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ,,idee rea” şi că nu o susţine, adăugând că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii Statului Islamic din acea zonă.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova solicită sprijinul României pentru a achiziționa Redemsivir și vaccin împotriva COVID-19

Published

on

© EU Medicines Agency/ Twitter

Republica Moldova a cerut sprijinul României pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID-19, dar și medicamentul Remdesevir, aprobat pentru tratarea formelor grave ale infecțiilor cu noul coronavirus, informează Digi24.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale  din R. Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, a fost miercuri și joi la București, unde s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan, dar și cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

“Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

Solicitarea Republicii Moldova vine în condițiile în care președintele Igor Dodon a anunțat miercuri că a negociat la Moscova achiziționarea de doze din vaccinul anti-COVID pe care Rusia susține că l-a descoperit. Vaccinul, privit cu circumspecție de specialiști din lumea întreagă, a fost respins de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că România nu va achiziționa acest vaccin, pentru că nu are o omologare internațională.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump anunță că Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la “un acord de pace istoric” și vor stabili relații diplomatice

Published

on

© The White House/ Flickr

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate.

“Această reușită istorică sperăm că va promova pacea în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat comun al președintelui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, informează Agerpres.


Acordul a fost anunţat şi de Emiratele Arabe Unite.

”În cadrul unei discuţii cu preşedintele Trump şi prim-ministrul Netanyahu, a fost convenit un acord pentru oprirea unor noi anexări israeliene în teritoriile palestiniene. EAU şi Israel au convenit de asemenea să coopereze şi să stabilească o foaie de parcurs pentru stabilirea relaţiilor diplomatice”, a anunţat pe Twitter prinţul Sheikh Mohammed Bin Zayed.


Emiratele Arabe Unite vor fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Continue Reading

SUA

Statele Unite și Slovenia au semnat o declarație privind securitatea rețelei 5G: UE trebuie să lucreze cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei

Published

on

© US Department of State/ Twitter

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi, în oraşul sloven Bled, o declaraţie ”despre securitatea reţelei 5G” pentru protejarea spaţiului cibernetic local, în special contra influenţei Chinei, fără însă ca aceasta să fie menţionată explicit, relatează agenţia EFE.

”Partidul Comunist Chinez doreşte să restrângă libertatea voastră, a tuturor”, a spus Pompeo la o conferinţă de presă după ceremonia de semnare a documentului, asemănător celui pe care Washingtonul l-a impulsionat cu alte state precum România și Polonia.

Declaraţia, deşi nu menţionează explicit China sau compania Huawei, face de fapt referire la acestea, lucru pe care de altfel l-a transmis şi şeful diplomaţiei americane în comentariile sale, subliniază Agerpres.

Pentru Washington este vorba despre un răspuns în faţa faptului că ”oamenii doresc să trăiască în libertate” şi a insistat ca întreaga Uniune Europeană să coopereze îndeaproape cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei.

Washingtonul, care se confruntă cu Beijingul pentru controlul tehnologiei 5G, doreşte ca europenii să excludă orice cooperare cu Huawei pentru realizarea reţelelor 5G.

”SUA este unica forţă a lumii occidentale capabilă să se confrunte cu pericolul atacurilor hibride, care includ arme cibernetice, biologice”, printre altele, a spus la rândul său la aceeaşi conferinţă de presă premierul sloven Janez Jansa.

Șeful diplomației americane efectuează în această săptămână un turneu diplomatic care a debutat Cehia și continuă în Slovenia, în Austria și în Polonia. Miercuri, la Praga, Mike Pompeo a aprecizat că forţa economică globală face din China un adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece, acesta solicitând ţărilor europene să strângă rândurile împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC), care foloseşte puterea economică pentru a-şi exercita influenţa în întreaga lume.

Cu toate acestea, șeful diplomației americane a afirmat că actuala situația nu reprezintă “un Război Rece 2.0”.

În ce privește securitatea rețelei 5G, Pompeo a afirmat într-un articol publicat săptămâna trecută pe pagina Departamentului de Stat că țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională.

De altfel, SUA promovează în rândul țărilor aliate inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

 

Continue Reading

Trending