ROMÂNIA
Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București
Published
1 month agoon
Două proiecte de patrimoniu din România se află printre cei 26 de câștigători ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural, provenind din 18 țări de pe întreg continentul european, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost instituite de către Comisia Europeană în anul 2002 drept un instrument pentru promovarea și recunoașterea valorilor patrimoniului, tradițiilor și culturii și sunt gestionate de către federația Europa Nostra, care cuprinde ONG-uri din domeniul Patrimoniului, susținută atât de instituții publice cât și de companii private și persoane fizice din peste 40 de țări.
Ceremonia de acordare a premiilor Europa Nostra este unul din momentele cheie ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024, care este organizat de Federația Europa Nostra, cea mai mare federație de organizații neguvernamentale de profil de pe continent, pentru prima oară, la București, între 6-8 octombrie 2024. Evenimentul este organizat sub patronajul Președintelui României, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei.
Aproape 800 de profesioniști, promotori ai conservării patrimoniului cultural din Europa și din România, precum și oficiali se întâlnesc la lucrările Summit-ului, pentru a partaja experiențele proprii și a învăța din proiectele reușite și premiate, precum și pentru a dezbate și agrea asupra liniilor strategice de politici publice pe care Europa Nostra le va promova în perioada mandatului viitoarei Comisii Europene.
Cei 26 de câștigători au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.
Potrivit Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, respectarea standardelor de calitate, promovarea identității europene, semnificația europeană, implicarea comunităților și impactul asupra tradițiilor au fost câteva dintre criteriile care au stat la baza analizei proiectelor candidate.
Două remarcabile proiecte de patrimoniu din România se numără printre câștigătorii acestui an, respectiv:
•Biserica Săsească din Alma Vii este un monument istoric transilvănean de importanță națională construit în secolul al XIV-lea, iar fortificațiile care o înconjoară au fost construite două secole mai târziu. Biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare, timp de 8 ani, din 2015 pana in 2023, în prezent fiind deschisă vizitatorilor. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.
•Biserica Sfântul Mihail, Cluj-Napoca este o capodoperă a arhitecturii gotice europene. Este a doua cea mai mare biserică din Transilvania și este situată în centrul orașului Cluj-Napoca. Monumentul s-a bucurat atât de aprecierea localnicilor cât și a vizitatorilor. S-a aflat într-un amplu proces de restaurare între anii 2016-2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.
Premiile Europa Nostra vor fi acordate pe 7 octombrie, în cadrul unei ceremonii fastuoase, găzduite de Ateneul Român.
De asemenea, cele două proiecte românești se află și în cursa pentru cele cinci premii Grand Prix și un premiu al publicului – Public Choice Award – în valoare de 10.000 de euro fiecare, care vor fi anunțate astăzi, în premieră, la București, la ceremonia de premiere a competiției Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra.
Evenimentul va fi găzduit de Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură și Tineret, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, care vor veni special la București pentru ceremonie. Din partea autorităților române vor participa și lua cuvântul: ministrul Culturii, Raluca Turcan, consilierul prezidențial pentru cultură, Sergiu Nistor și primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Oficialii BCE avertizează că Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou război comercial cu SUA
Kaja Kallas exclude ca UE să aibă “puteri militare separate de NATO”, dar cere capacități de apărare pentru a descuraja un atac al Rusiei: “Nu avem nevoie ca mingea să cadă între scaune”
UE trebuie să își intensifice producția industrială în domeniul apărării, iar acest lucru necesită „o adevărată piață unică pentru apărare”, avertizează Ursula von der Leyen
“Epoca externalizării geopolitice” s-a încheiat: Polonia pregătește o alianță europeană în sprijinul Ucrainei ca răspuns anticipat la revenirea lui Trump la Casa Albă
Josep Borrell avertizează că „Europa trebuie să-și asigure securitatea și apărarea în mod mai autonom”: „Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a SUA va fi mereu deschisă”
Comisia Europeană a primit șapte propuneri pentru fabrici de inteligență artificială. Spania a pregătit o propunere cu participarea a trei alte țări, inclusiv România
ROMÂNIA
Secretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” au încheiat un parteneriat strategic care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice
Published
1 hour agoon
November 12, 2024By
Andreea RaduSecretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” (INCE) al Academiei Române au încheiat luni, 11 noiembrie, un parteneriat strategic care să asigure un cadru operațional și funcțional favorabil ambelor instituții și care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice.
Parteneriatul strategic încheiat constituie un cadru propice, care susține, deopotrivă, atât viziunea și misiunea SGG, cât și pe cea a INCE, cu privire la promovarea de proiecte comune, din care să rezulte importanța cercetării în producția de factori de performanță a căror oportunitate este dimensionată în acord cu cerințele reale ale actorilor din economie. Mai mult, acest tip de parteneriat contribuie la dezvoltarea și asigurarea interfeței în relațiile Guvernului României cu structurile de elită ale societății civile, pentru fundamentarea politicilor publice, bazată pe studii, analize și cercetări de cel mai înalt nivel, informează comunicatul oficial.
„Vom avea, urmare acestei colaborări, un instrument operativ în acțiunile care au ca scop alinierea României la cele 12 principii OECD pentru guvernarea publică. Consolidăm astăzi, împreună, un cadru de cooperare interinstituțională, între Guvernul României și mediul academic, pentru dezvoltarea spațiului civic românesc și vom facilita crearea de mecanisme de consultare și cooperare, în domeniile de competență ale INCE”, a declarat Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat la SGG.
INCE reunește în structura sa cinci institute de cercetare științifică (Institutul de Economie Naţională, Institutul de Prognoză Economică, Institutul de Economie Agrară, Institutul de Cercetare a Calității Vieţii și Institutul de Economie Mondială) și cinci centre de cercetare științifică (Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor, Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu”, Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu”, Centrul de Economie Montană și Centrul de Informare şi Documentare Economică), iar toate acestea au personalitate juridică proprie.
Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române are ca misiune: realizarea de cercetări științifice fundamentale și avansate în domeniul economic, în cel social și în cel demografic; dezvoltarea și conservarea patrimoniului știinţific, prin generarea, identificarea, angajarea şi promovarea unor proiecte de interes public major; participarea la elaborarea de studii, programe şi lucrări suport pentru strategii sectoriale şi naţionale de cercetare şi dezvoltare economică; implicarea activă în lucrări şi analize pentru fundamentarea şi susţinerea unor iniţiative legislative şi politici de dezvoltare, oferind consultanţă şi expertiză în sprijinul activităţii legislativului şi a executivului în domeniile sale de competență.
ROMÂNIA
ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale
Published
1 hour agoon
November 12, 2024ICI București a fost prezent la cea de-a șasea ediție a Forumului Gazelor Naturale, cu tema “Contribuția gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziției energetice”, care a fost organizat de Financial Intelligence luni, 11 noiembrie 2024, potrivit unui comunicat.
Reprezentanții ICI București au participat alături de experți și lideri ai industriei energetice pentru a dezbate subiecte de importanță majoră pentru România și Europa, într-o perioadă de transformări profunde în sectorul energetic. Cu un interes sporit pentru integrarea inovațiilor digitale în sectorul energetic, ICI București a contribuit la discuțiile despre soluțiile tehnologice avansate necesare în contextul tranziției energetice și al securității aprovizionării.
Printre subiectele discutate la Forum, au fost aprovizionarea cu gaze naturale în iarna 2024-2025, evoluția prețului gazelor naturale în România și Europa, inclusiv previziuni pentru următoarele luni, raportul Draghi privind contribuția gazelor naturale la competitivitatea industrială în contextul tranziției energetice, poziționarea noii Comisii Europene față de viitorul energiei și al gazelor naturale, proiectul Neptun Deep și beneficiile sale economice pentru România, integrarea hidrogenului și potențialul său pentru România, evoluția producției de gaze naturale în România și investițiile în rețelele de distribuție și politici de plafonare a prețurilor gazelor și impactul asupra furnizorilor de energie.
ROMÂNIA
ICI București participă la Conferința BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection
Published
1 hour agoon
November 12, 2024ICI București a participat astăzi, 12 noiembrie 2024, la a doua ediție a Conferinței BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection, eveniment dedicat securității naționale, siguranței și protecției, potrivit unui comunicat.
Tema principală a conferinței din acest an, Provocările de Securitate și Siguranță în Contextul Schimbărilor Continue și al Avansului Tehnologic, este relevantă în contextul actual al evoluțiilor geopolitice și sociale, și reflectă eforturile Guvernului României de a îmbunătăți protecția cetățenilor, infrastructurilor critice și frontierelor naționale.
Prin participarea la acest eveniment, ICI București a evidențiat proiectele sale de cercetare avansată și soluțiile inovatoare de securitate cibernetică, contribuind activ la dezvoltarea de politici și tehnologii menite să sprijine siguranța națională. În cadrul conferinței, reprezentanții ICI București au prezentat soluții dedicate protecției datelor și infrastructurii IT&C critice, un aspect vital în contextul creșterii numărului de amenințări cibernetice și a nevoii de adaptare la noile provocări digitale.
Conferința BSDA 2024 este organizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și aduce împreună liderii industriei și factorii decizionali guvernamentali cu competențe în domeniul securității și siguranței naționale.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate
Pregătirea europenilor, locuri de muncă de calitate și echitatea socială – cei trei piloni ai Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene
Secretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” au încheiat un parteneriat strategic care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice
ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale
Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu
ICI București participă la Conferința BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
România va solicita finanțare europeană din Fondul pentru Modernizare pentru investiții în producția de biocombustibili avansați
Donald Trump ”nu va dori să îi facă un cadou” lui Putin, permițând Rusiei să realizeze în Ucraina ”cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani” în Europa, subliniază ministrul francez de externe
Parlamentul European va organiza marți, 19 noiembrie, o sesiune plenară extraordinară pentru a marca 1000 de zile de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Trending
- ROMÂNIA7 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA6 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne