INTERNAȚIONAL
La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”
Published
1 month agoon
By
Teodora IonPreședintele israelian Isaac Herzog a lansat luni un apel la adresa comunității internaționale pentru a sprijini Israelul în lupta contra inamicilor săi, în cadrul unui eveniment de omagiere a victimelor atacului terorist comis de organizația teroristă Hamas în urmă cu un an, anunță DPA, citat de Agerpres.
”Aceasta este o cicatrice pentru umanitate. Este o cicatrice pe faţa Pământului”, a spus şeful statului israelian în discursul rostit la locul festivalului muzical Nova, unde pe 7 octombrie 2023 comandouri ale Hamas au ucis cu sânge rece cel puţin 370 de persoane şi au răpit alte 43 pe care le-au dus în Fâşia Gaza.
”Lumea trebuie să conştientizeze şi să înţeleagă faptul că, pentru a schimba cursul istoriei şi pentru a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune, trebuie să susţină Israelul în lupta contra inamicilor săi. Noi ducem bătălia lumii libere”, a subliniat Isaac Herzog.
De cealaltă parte, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat sprijinul țării sale pentru Israel în lupta contra Hamas.
”Simţim alături de dumneavoastră oroarea, durerea, incertitudinea şi tristeţea. Suntem de partea dumneavoastră. Teroriştii Hamas trebuie să fie combătuţi”, a afirmat Scholz.
El a atras atenţia şi asupra suferinţei civililor palestinieni din Fâşia Gaza, spunând că ”oamenii au nevoie de speranţă şi de perspective dacă urmează să renunţe la teroare”.
”Iată de ce guvernul federal cere o încetare a focului, eliberarea ostaticilor şi un proces politic – chiar dacă acest lucru pare astăzi mai îndepărtat ca niciodată”, a încheiat cancelarul german.
7 octombrie va rămâne în istorie drept ziua în care gruparea teroristă Hamas a ucis într-un raid transfrontalier 1200 de persoane, Israelul răspunzând cu o invazie în Fâșia Gaza care s-a soldat până în prezent cu decesul a peste 40000 de palestinieni, informează Politico Europe.
Ceremonii și comemorări ale atacului Hamas au avut loc luni în tot Israelul, inclusiv un moment de reculegere condus de președintele israelian Isaac Herzog la locul festivalului de muzică Supernova, unde 364 de persoane au fost ucise de militanții Hamas.
Lideri precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele francez Emmanuel Macron și-au exprimat, de asemenea, condoleanțele.
La sfârșitul săptămânii, Macron și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au avut un schimb de replici după ce Macron a cerut oprirea furnizării către Israel a armelor folosite în Gaza. Netanyahu a catalogat declarația liderului francez drept o ”rușine”. Cei doi lideri au vorbit la telefon duminică, dar Macron nu și-a retras apelul pentru un embargo asupra armelor.
Conflictul din Israel s-a intensificat luna trecută, când țara a vizat mai direct mișcarea politică susținută de Iran și gruparea militantă Hezbollah din Liban.
Israelul și Hezbollah au schimbat tiruri de rachete aproape zilnic începând cu 7 octombrie 2023, dar ostilitățile au escaladat brusc în septembrie, IDF asasinându-l pe liderul grupării, Hassan Nasrallah, și lansând o incursiune terestră în sudul Libanului.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Israel este un lider în tehnologie și inovare, iar colaborările vor contribui la dezvoltarea economiei digitale în ambele țări, subliniază directorul general al ICI București în întâlnirea cu ambasadorul Lior Ben Dor
Trump, discuții telefonice cu Macron, Zelenski, Orban, Netanyahu și Xi Jinping: Franța dorește ca SUA să țină cont de UE, Ucraina speră la un sprijin de neclintit, iar China nu dorește confruntare
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
UE denunță din nou Israelul pentru „ignorarea brutală” a principiilor proporționalității și protecției civililor în Fâșia Gaza
Joe Biden deplânge ”creşterea îngrozitoare a antisemitismului în SUA şi în întreaga lume”
Josep Borrell deplânge ”tragedia umană” din Gaza: Este datoria noastră să protejăm civilii și drepturile omului și este timpul să acționăm în acest sens
SUA
Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională efectuează o vizită de lucru în România
Published
2 hours agoon
November 13, 2024By
REDACTIASubsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins, călătorește în România în perioada 12-14 noiembrie, informează un comunicat oficial al Departamentului de Stat.
În România, înaltul oficial america va conduce delegația SUA pentru Forumul global de prevenire a terorismului radiologic și nuclear (Global FTPRNT). Global FTPRNT umple un gol actual în forumurile internaționale pentru abordarea terorismului radiologic și nuclear, deoarece toate activitățile oficiale din cadrul Inițiativei globale pentru combaterea terorismului nuclear, coprezidată de Statele Unite și Federația Rusă, au fost suspendate în 2022, în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
„Mă bucur să fiu din nou în București. România este unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri și un lider în confruntarea cu cele mai mari provocări ale lumii. Mulțumim Ministerului Afacerilor Externe român pentru găzduirea Forumului Global pentru Prevenirea Terorismului Radiologic și Nuclear #GlobalFTPRNT”, a scris Bonnie Jenkins într-un mesaj pe contul X.
Wonderful to be back in Bucharest. Romania is one of our closest allies and a leader in confronting the world’s biggest challenges. Thank you to the @MAERomania for hosting the Global Forum to Prevent Radiological and Nuclear Terrorism #GlobalFTPRNT https://t.co/zQNT5eWgB5
— U/S of State for Arms Control & Int’l Security (@UnderSecT) November 12, 2024
Discuțiile din cadrul FTPRNT Global vor include cooperarea în vederea îmbunătățirii detectării, reacției și atenuării efectelor unui eveniment radiologic. Subsecretarul Jenkins va prezenta, de asemenea, observații introductive privind impactul tehnologiilor emergente în combaterea terorismului nuclear și radiologic.
NATO
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Published
2 hours agoon
November 13, 2024Preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, au îndemnat marţi, la Paris, la menţinerea sprijinului militar ferm pentru Ucraina, în condiţiile în care revenirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA face să planeze îndoiala asupra continuării ajutorului american pentru Kiev, informează AFP, potrivit Agerpres.
“Sprijinul pentru această ţară agresată de Rusia rămâne o prioritate absolută”, a afirmat în faţa presei şeful statului francez înainte de un dineu de lucru cu Rutte. “Desfăşurarea recentă a unor trupe nord-coreene pe linia frontului este o escaladare gravă. Şi noi vom continua să pledăm ca NATO şi aliaţii săi să îşi aducă sprijinul pentru armata ucraineană cât timp va fi nevoie”, a adăugat Macron.
Potrivit preşedintelui francez, “aceasta este singura cale spre negocieri”. “Şi vreau să fiu clar, când va veni momentul, nimic nu trebuie să se decidă asupra Ucrainei fără ucraineni, nici asupra Europei fără europeni”, a subliniat Macron.
Pour la sécurité de nos citoyens, il nous faut une Ukraine forte, une Europe forte et une Alliance forte. C’est notre agenda collectif. pic.twitter.com/0X0Inhkc8B
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 12, 2024
Donald Trump, care se va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie, a amintit săptămâna trecută că el nu este acolo pentru a face război, ci a face pace. El a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt în 24 de ore războiului în Ucraina, însă fără a preciza cum.
Alături de Emmanuel Macron, noul secretar general al NATO i-a îndemnat marţi pe occidentali “să facă mai mult decât doar să-i permită Ucrainei să lupte”.
“Trebuie să menţinem forţa alianţei noastre transatlantice. Provocarea imediată cu care ne confruntăm este sprijinul pentru Ucraina”, care “se pregăteşte pentru iarna sa cea mai dură” de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, a adăugat Rutte, care a preluat conducerea Alianței de la Jens Stoltenberg la 1 octombrie. De atunci, Rutte a efectuat mai multe vizite în țări aliate. După prima sa vizită externă la Kiev, Rutte s-a deplasat în Regatul Unit, Estonia, Germania, Italia, iar miercuri și joi se va deplasa în Polonia și Letonia.
Russia continues its onslaught against Ukraine, all the while drawing ever closer to its allies, China, and Iran, and North Korea.
So, we must stand together – Europe, North America and our global partners – to keep our people safe and prosperous. pic.twitter.com/52xoy40jwo
— Mark Rutte (@SecGenNATO) November 12, 2024
Preşedintele francez a reiterat importanţa construirii unui “pilon european al securităţii noastre transatlantice”. “Acest lucru este aşteptat pe bună dreptate şi de administraţia americană de la europeni în cadrul alianţei”, a estimat Macron.
“Avem nevoie de o cooperare transatlantică de apărare mai robustă şi de mai multe investiţii în apărare”, a întărit secretarul general al NATO. “Cu cât mai mult vom cheltui pentru apărare, cu atât mai mult vom reduce riscul unui viitor conflict”, a subliniat Mark Rutte.
INTERNAȚIONAL
Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA
Published
13 hours agoon
November 12, 2024Donald Trump a anunţat marţi numirea congresmanului republican Mike Waltz în funcţia ultra-strategică de consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, prezentându-l drept “un expert în ameninţările puse de China, Rusia, Iran”, informează AFP, potrivit Agerpres.
Preşedintele republican ales, care îşi va prelua funcţia pe 20 ianuarie, continuă să-şi formeze administraţia după victoria sa zdrobitoare de săptămâna trecută, plasând fideli în posturi cheie.
“Am onoarea de a anunţa că Mike Waltz, membru al Congresului, este numit consilier pentru securitate naţională în cadrul cabinetului meu”, a declarat Donald Trump într-un comunicat.
Fostul preşedinte îl prezintă pe Waltz drept “un expert în ameninţările puse de China, Rusia, Iran şi terorismul mondial”, precum şi “un apărător fervent al programului (său) de politică externă ‘America first'”.
Congresman de Florida în Camera Reprezentanţilor, Mike Waltz este membru în trei comisii strategice consacrate, respectiv pentru armată, afaceri externe şi informaţii.
În ultimele zile, media americane i-au prezis deja acest post de consilier pentru securitate naţională, unul dintre cele mai importante la Casa Albă, în timp ce The Guardian a documentat toate pozițiile cheie din viitoarea administrație.
Împreună cu Marco Rubio, care după toate probabilităţile va prelua conducerea diplomaţiei americane, el va fi arhitectul politicii externe a lui Donald Trump, care a promis că va pune capăt războaielor în Ucraina şi în Orientul Mijlociu, fără a explica vreodată cum.
Întrebat la CNN cu privire la Ucraina, Mike Waltz a afirmat că există “un mijloc de a pune capăt acestui război”. “Noi putem să o facem economic, putem să o facem diplomatic”, a insistat el, în timp ce europenii sunt îngrijoraţi de o posibilă dezangajare americană în timpul viitoarei preşedinţii a lui Trump.
În ceea ce priveşte China, Waltz vede aici “o luptă existenţială” pe care trebuie să o ducă SUA, după cum scrie el într-o carte. Mike Waltz a servit în Afganistan în timpul unei cariere de 27 de ani în armată.
Se așteaptă ca Trump să îl numească pe senatorul Marco Rubio din Florida în funcția de secretar de stat. Dacă va fi confirmat, el va fi primul latino-american care va ocupa funcția de diplomat de top al Americii.
Dacă va fi confirmat pentru acest rol, Rubio ar putea aduce unele opinii mai tradiționale ale Partidului Republican pe orbita politicii externe a lui Trump. Republicanul din Florida are viziuni belicoase cu privire la mulți inamici ai SUA, dar a susținut, de asemenea, menținerea alianțelor, cum ar fi NATO.
Rubio, un contracandidat eșuat al lui Trump pentru nominalizarea republicană la prezidențiale în 2016, se zvonea că ar fi unul dintre principalii pretendenți la alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte înainte de anunțarea lui JD Vance. De asemenea, el l-a ajutat pe Trump să se pregătească pentru dezbaterea din 2020 cu Joe Biden și a fost consilier informal pe probleme de politică externă.
Ca viziune de politică externă, în primul rând, Rubio a susținut că țările europene ar trebui “să preia conducerea” atunci când vine vorba de apărarea pe continent. “Germania, Franța și Regatul Unit sunt mai mult decât capabile să își gestioneze relația cu beligerantul înarmat nuclear din estul lor”, a scris Rubio în American Conservative anul trecut, după cum relatează Euronews.
În altă parte, a promovat o abordare dură față de Iran, China și Cuba.
În ceea ce privește Beijingul, Rubio a pledat pentru o examinare mai atentă a influenței Beijingului asupra tehnologiei americane, solicitând Departamentului Trezoreriei să lanseze în 2019 o analiză de securitate națională a aplicației chineze de social media TikTok.
Într-un raport redactat în septembrie, Rubio a numit China “cel mai puternic adversar cu care s-au confruntat SUA de când se știe”. China, În ceea ce privește Ucraina, acesta a declarat că, deși sprijină țara care încă luptă împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, conflictul actual dintre Moscova și Kiev ar trebui să fie dus la o “concluzie”. În ceea ce privește criza din Orientul Mijlociu, Rubio a susținut ferm Israelul, numind militanții Hamas „animale vicioase” și acuzând de subordonare oficialii americani care au sprijinit o încetare a focului în Gaza, semnalând că ar promova, de asemenea, o abordare dură în regiune.
În aprilie, Rubio a votat împotriva unei legi de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari (89,4 miliarde de euro) pentru Israel, Ucraina și Taiwan, care a trecut cu o majoritate covârșitoare prin Senat, în ciuda rezistenței sale. El a susținut că, deși sprijină ajutorul în principiu, nu va sprijini proiectul de lege din cauza faptului că SUA nu fac suficient pentru a combate problemele interne, cum ar fi investițiile în securitatea frontierelor, semnalând sprijinul său, la fel ca Trump, pentru ca SUA să devină mai izolaționiste.
Recent, el a susținut în mare măsură opiniile lui Trump cu privire la NATO, co-sponsorizând legislația care ar face mai dificilă retragerea fostului președinte din alianță în timpul primului său mandat.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Vicepreședintele CE desemnat pentru o tranziție curată și echitabilă propune un plan european de adaptare la schimbările climatice
Vicepreședintele executiv desemnat pentru prosperitate se angajează să consolideze piața unică a UE și să înființeze un fond european pentru competitivitate
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională efectuează o vizită de lucru în România
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA
Roxana Mînzatu anunță că va merge în fiecare stat UE pentru un dialog care să stea la baza planului de acțiune pentru pilonul european al drepturilor sociale
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
ICI București și Agenția Națională de Presă lansează proiectul “Aplicație AI – Știrile Agerpres”
“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA7 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne