Connect with us

ZONA EURO

Economia zonei euro dă semne de redresare

Published

on

Ritmul de creștere a activității economice în zona euro a accelerat în iulie, deoarece companiile nu s-au lăsat influențate de criza din Grecia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

euro-coinO redresare solidă a zonei euro ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care a demarat în martie mult așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să stimuleze economia și să evite riscul unei spirale deflaționiste.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, s-a situat în iulie la 53,9 puncte, de la 54,02 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiștii se așteptau la un avans de până la 53,7 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicatorul PMI arată că, în trimestru trei din 2015, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creștere de 0,4%. Estimarea Markit de 0,3% este ușor sub cea de 0,5% a analiștilor intervievați de Reuters luna trecută.

Conform prognozei revizuite a BCE, în 2015 economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, față de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii prețului la țiței și al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătățit încrederea companiilor.

Analiștii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă și declinul prețului țițeiului vor stimula economia zonei euro, în acest an.

 

.

.

U.E.

Activitatea economică din zona euro a înregistrat luna aceasta cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna aceasta cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19, informează Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în iunie la 59,20 puncte, de la 57,10 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit. Acesta este cel mai ridicat nivel din iunie 2006.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

În ceea ce privește idicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat în iunie la 58 de puncte, de la 55,20 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau să crească până la 57,80 puncte, fiind cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018.

Indicatorul PMI care evaluează activitatea fabricilor a atins nivelul record din mai, de 63,10 puncte, în timp ce analiştii se aşteptau să scadă până la 62,10 puncte.

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că instituția pe care o conduce a rămas „fixată” pe obiectivul său de bază, și anume menținerea stabilității prețurilor, dar că trebuie, de asemenea, să se adapteze la o lume în schimbare, caracterizată de noi provocări, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice și apariția monedelor digitale, în contextul în care banca pune la punct prima sa revizuire a strategiei de politică monetară din ultimii aproape 20 de ani.

Potrivit acesteia, în timp ce perspectivele economice ale UE se îmbunătățesc, BCE va continua Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) în valoare de 1.850 miliarde de euro pentru a menține condițiile de finanțare favorabile, în vederea sprijinirii redresării economice.

În linie cu estimările analiştilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor. În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Eurogrupul susține și în a doua jumătate a anului politicile bugetare de sprijin pentru gestionarea impactului inegal al pandemiei la nivelul UE

Published

on

© European Union

Eurogrupul susține și în a doua jumătate a anului politicile bugetare de sprijin pentru gestionarea impactului inegal al pandemiei la nivelul UE, precum și flexibilitatea și agilitatea răspunsului la provocări care pot apărea pe acest fundal de incertitudine, a declarat președintele Paschal Donohoe, cu prilejul prezentării programului de lucru al formațiunii pentru a doua jumătate a anului.

„Pentru a fi durabilă, redresarea trebuie să fie, de asemenea, incluzivă și să limiteze riscurile de afectare pe termen lung. De aceea, sprijinul bugetar, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, va continua să abordeze impactul inegal al pandemiei și să îi ajute pe cei mai expuși la efectele acesteia. Mai avem încă un pic de drum de parcurs. Politicile noastre vor trebui să rămână agile, având în vedere incertitudinea asociată cu pandemia și cu variantele sale. Eurogrupul a fost în fruntea acestui răspuns comun și va continua să joace un rol-cheie în zona euro în identificarea, coordonarea și punerea în aplicare a politicilor care vor duce la o redresare robustă, incluzivă și durabilă. Programul de lucru al Eurogrupului până în decembrie 2021 reflectă acest lucru și o serie de alte domenii de politică prioritare”, a declarat Paschal Donohoe. 

Președintele Eurogrupului a subliniat că întărirea economiei zonei euro este esențială pentru redresare și pentru revenirea la o traiectorie de creștere sustenabilă. Astfel, formațiunea va continua să monitorizeze în mod regulat evoluțiile macroeconomice, fiscale și ale sectorului corporatist și să poarte discuții privind reformele structurale. 

În plus, plecând de la acordul încheiat în noiembrie 2019 cu privire la reforma Mecanismului European de Stabilitate și la introducerea rapidă a unei măsuri de sprijin comune pentru Fondul Unic de Rezoluție, Eurogrupul va continua să urmărească obiectivele de aprofundare a Uniunii Economice și Monetare și de finalizare a Uniunii Bancare. De asemenea, va continua să facă progrese în ceea ce privește modul în care pot fi cel mai bine valorificate oportunitățile oferite de tranziția ecologică și digitală, inclusiv potențiala dezvoltare a unei monede euro digitale.

Nu în ultimul rând, Donohoe a precizat că formațiunea își va păstra flexibilitatea pentru a aborda problemele emergente sau în evoluție, în special în ceea ce privește pandemia.

Președintele Eurogrupului a menționat, în final, angajamentul său pentru a implica statele membre din afara zonei euro în chestiuni de interes comun și de a colabora îndeaproape cu instituțiile UE și cu Președinția Consiliului pentru a realiza prioritățile politice comune.

 

 

Continue Reading

U.E.

Președintele Eurogrupului: Un euro digital conceput corespunzător are potențialul de a aduce beneficii majore cetățenilor, întreprinderilor și statelor membre

Published

on

© Eurogrup

Un euro digital conceput în mod corespunzător are potențialul de a debloca beneficii majore pentru cetățeni, întreprinderi și pentru statele membre, iar Eurogrupul și-a confirmat sprijinul pentru continuarea lucrărilor tehnice, în conformitate cu mandatul Summitului euro, a declarat președintelui Eurogrupului, Paschal Donohoe, într-un discurs de deschidere, la Centrul Schuman pentru Studii Avansate din Florența despre „Coordonarea politicii fiscale a zonei euro în vederea unei redresări favorabile incluziunii”. 

„Propunerea pentru un euro digital este încă într-un stadiu incipient, punctul de decizie va veni mai târziu, dar este important să începem să ne gândim ce vrem de la el”, a transmis președintele Eurogrupului.

Acesta a subliniat că obiectivul principal al monedei euro digitale ar fi acela de a asigura un acces fără costuri la un mijloc de plată simplu, universal acceptat, sigur și de încredere, în contextul unei cereri tot mai mari de monede digitale. În centrul său, un euro digital poate fi o modalitate de a spori eficiența infrastructurii plăților și ar contribui la digitalizarea economiilor.

„Cu toate acestea, un euro digital ar fi emis ca o completare, nu ca un înlocuitor al numerarului. Alegerea utilizării unui euro digital va fi în mâinile cetățenilor, dar nu va însemna sfârșitul bancnotelor, monedelor și conturilor bancare”, a punctat Donohoe.

 Mai mult, președintele eurogrupului a explicat că moneda digitală ar putea avea o serie de implicații economice și sociale importante. Acestea includ, în funcție de concepția unui euro digital, impactul potențial asupra utilizării numerarului și asupra sectorului bancar. De asemenea, ar putea exista implicații importante în ceea ce privește stabilitatea financiară, incluziunea financiară, viața privată, finanțarea ilicită sau evaziunea fiscală.

În plus, acesta a amintit că există o serie de întrebări tehnice importante care trebuie explorate și experimente ce trebuie efectuate pentru a asigura robustețea și reziliența unui euro digital înainte de a fi introdus pe scară largă.

„Trebuie să ne asigurăm că un euro digital răspunde și este adaptat nevoilor economiilor, întreprinderilor și cetățenilor noștri europeni, luând în considerare cu atenție potențialele implicații politice, sociale și economice”, a punctat Paschal Donohoe.

În final, președintele Eurogrupului a afirmat că această inițiativă va necesita timp, dar în momentul în care va fi posibil, vor fi luate decizii politice foarte importante – în cadrul rolurilor și mandatelor instituționale respective ale tuturor actorilor implicați.

„Existența unor instrumente disponibile nu echivalează neapărat cu disponibilitatea politică de a le utiliza, când va veni momentul, trebuie să fim decisivi”, a conchis Paschal Donohoe.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN9 mins ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Republica Moldova are toate premisele pentru a se înscrie definitiv pe drumul european

NATO2 hours ago

IMAGINEA ZILEI Detașamentul românesc de Apărare Antiaeriană “Sky Guardians”, în acțiune în cadrul unor exerciții la nivelul batalionului NATO din Polonia

ENERGIE3 hours ago

Ambasada SUA: Acordul privind dezvoltarea capacității energiei nucleare a României face parte din abordarea strategică a administrației Biden de a combate schimbările climatice

INTERVIURI3 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din PE: În ultimii ani, România a dobândit o poziție mult mai clară și mult mai apreciată la nivelul UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană continuă să sprijine financiar România și alte 5 state UE în transportul echipamentelor medicale esențiale în combaterea pandemiei de COVID-19

ROMÂNIA4 hours ago

Noul ambasador al României la Washington, primit la Departamentul de Stat în prima zi a mandatului său: Este expresia clară a importanței deosebite pe care SUA o acordă relației cu România

Corina Crețu4 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu se va adresa Comisiei Europene pentru combaterea traficului de persoane: România rămâne o zonă din care sunt recrutate victimele acestui trafic infam

Dacian Cioloș4 hours ago

Dacian Cioloș: Desființarea Secției Speciale este un element cheie pentru prezența USR PLUS la guvernare. Sper ca până la toamnă să găsim formula

FONDURI EUROPENE5 hours ago

Cătălin Drulă: Ministerul Transporturilor deține recordul absolut la absorbţia fondurilor europene. 623 de milioane de euro au intrat în România de la Comisia Europeană

Dan Motreanu5 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a primit confirmarea Comisiei Europene: Au fost întrerupte plățile din programul ITI Delta Dunării datorită unor acuzații de fraudă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL6 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA1 week ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending