Connect with us

Nicolae Ștefănuță

EDITORIAL Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Delegației pentru relațiile cu SUA din PE – O luptă de caractere: Cine va fi Președintele Americii și de ce contează?

Published

on

© Nicu Ștefănuță/Arhivă personală

de Nicolae Ștefănuță, eurodeputat și vicepreședinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite a Parlamentului European

După ce toate argumentele au fost spuse, după ce toate fațetele personalităților candidaților au fost analizate, bătălia ce se va da mâine în Statele Unite ale Americii este una a modelelor, a caracterelor, a genului de om care va conduce lumea liberă.

Asta a fost și rămâne caracteristica principală a acestei campanii.

Democrații au încercat să arate Americii că Joe Biden e un om decent. Că e un om empatic. Că este un om căruia îi pasă. Dar mai ales, că este un om… uman.

Asta pentru că titularul postului de președinte este, în propriile cuvinte, un rechin, un câștigător fără scrupule, un negociator la sânge, un neînfricat în fața pandemiei.

Dacă America va alege umanismul liberal sau va alege câștigul rece, insularismul, dreptatea clamată tare în ciuda faptelor, lipsa de compasiune, aceasta este întrebarea zilei de mâine pentru americani.

Pentru noi, români și europeni, însă, mâine mai este despre ceva: mâine este și despre viitorul democrației. Practic, felul în care se comportă Statele Unite este determinant pentru credibilitatea democrației în lume.

Noi singuri, europenii, fie că ne place sau nu, nu avem nici forța, nici autoritatea morală de a lupta și a duce mai departe în lume un sistem bazat pe: statul de drept, democrație parlamentară și o societate și o economie libere, dacă nu avem alături de noi pe însuși simbolul acestor valori, Statele Unite și pe președintele lor.

Cine va câștiga și de ce?

Semnele sunt acolo pentru o schimbare: deja până sâmbătă seara votaseră 90 de milioane de americani, fie fizic, prin votul anticipat (30 de milioane), fie prin corespondență (60 de milioane).

Pe de altă parte, dacă votul ar fi avut loc în luna februarie a acestui an, înaintea declanșării pandemiei, am fi asistat aproape cert la o victorie categorică a lui Trump. Politicile administrației sale și tăierea birocrației au dus la creștere economică accelerată.

Trump a adăugat 7 milioane de noi joburi în economie în primii 3 ani de mandat. Desigur, Trump venise pe un trend de creștere deja existent în economia americană. Pentru ilustrare, Obama adăugase 8 milioane de joburi în economie în ultimii 3 ani de mandat ai săi.

Ce a făcut însă Trump în mod unic a fost să readucă locuri de muncă în sectorul industrial și manufacturier. Printr-o politică protecționistă care a afectat și întreprinderi din România, Trump a făcut posibil pentru producători de oțel, de pildă, să-și continue existența. Mai mult, unele joburi date ca delocalizate permanent în epoca globalizări au reînceput să apară în întreprinderile americane.

Foarte mulți oameni de afaceri, dar și muncitori atestă valoarea politicilor administrației Trump și îi acordă acestuia înțelegere pentru scăderile inevitabile din criză, o recunoaște și New York Times, considerat apropiat democraților.

Această favorabilitate, cuplată cu faptul că mulți susținători ai lui Trump nu își declară deschis preferința în fața sondajelor de presă, duc la o incertitudine privind o anticipare corectă a rezultatelor.

Poșta și votul prin corespondență: cuiul lui Pepelea al lui Trump în caz de eșec

60 de milioane de americani au votat prin poștă deja. Până la închiderea urnelor, se estimează că peste 100 de milioane de americani vor fi votat astfel. Acest lucru este semnificativ, pentru că în 2016, 126 de milioane de oameni au votat în total în Statele Unite.

Trump a indicat deja suspiciunea lui pentru acest tip de vot, care pare că îl dezavantajează. Echipe de avocați în multe state ale Americii deja au erodat credibilitatea votului prin corespondență.

În unele state, votul care nu e introdus și în plicul din mijloc (da, există două plicuri la votul prin corespondență) nu vor fi luate în considerare. Altele au redus perioada de primire a plicurilor, indiferent dacă ștampila de pe plic fusese aplicată în termen.

Astfel, este posibil un scenariu în care la finalul zilei de marți, conform exit pollurilor celor care au votat fizic, să avem un învingător declarat seara și un altul declarant la deschiderea plicurilor.

Incredibil, nu?

Trump tocmai a declarant astăzi (n. m.: luni, 2 noiembrie) că nu va accepta o prelungire prea mare a anunțării rezultatelor. Presiunea pusă pe sistemul de vot prin corespondență este enormă, iar într-o țară cu 130 de milioane de arme de foc aflate în mâna cetățenilor, potențialul pentru tensiuni și violență este mare.

Ce aduce un nou președinte pentru România și Europa?

Trump știm ce a adus. A adus un model bazat pe troc și negociere, pe care l-a aplicat peste tot, din politica internă în cea externă. Alianța NATO a fost pusă sub semnul întrebării. Europa nu a mai fost definită ca un aliat strategic. Pactul climatic de la Paris a fost părăsit și schimbările climatice puse la îndoială.

Organizația Mondială a Comerțului este în haos și multe organizații internaționale au fost slăbite. Practic, nimeni nu mai știe cât valorează dreptul internațional și ce putere mai au instituțiile care îl aplică.

Mandatul Trump a fost un rai al celor care își doresc o întoarcere la puterea statelor individuale și un coșmar pentru cei ce cred că depindem unii de alții în lume.

Biden, în mod diferit, oferă în programul său politic un nou elan pentru lumea multilaterală. Vrea să întărească OMC, OMS și să reformeze NATO, pentru a fi mai suplu și mai pregătit pe provocările actuale. Biden va continua politica de întărire a flancului estic, precum și planurile unor investiții militare în România și regiune.

Biden a mai anunțat că va reveni în prima zi a mandatului său la Acordul Climatic de la Paris. Mai mult, va organiza un Summit al Democrațiilor, menit să dea o nouă energie drepturilor omului și pentru a întări democrațiile democratice în lume.

Practic, alegerile de mâine sunt și un test pentru soft power-ul american, nu doar pentru puterea efectivă a armelor și banilor.

Nu trebuie însă să ne așteptăm la un Biden care va readuce politicile erei Obama. Joe este diferit și în multe privințe mai conservator decât cel căruia i-a servit ca vicepreședinte.

În același timp, Biden ar fi președintele unor State ale Americii divizate. Oricare ar fi acest rezultat, câștigătorul va trebui să adopte politici și pentru cei aproape 50% din pierzători.

Noi, ca europeni, trebuie să ne amintim că președintele este al Americii, și nu al nostru, și să ne măsurăm așteptările ca atare. 

Într-o cursă a pasiunilor și a două modele atât de contrastant diferite, tot ce putem spera este la robustețea mecanismelor democratice, dar și la o eleganță a competitorilor. Democrația nu este doar literă a legii, mai este și un tip de comportament al competitorilor.

Democrația este suficient de bună dacă alegem să o cultivăm, să o ducem mai departe ca model de conduită. Practic, nu există democrație fără democrați.

Ceea ce va urma în următoarele zile în Statele Unite va fi un test important de rezistență, care ne va schimba viața în mod semnificativ.

Nu judec. Nu este rău sau bine. Este o alegere suverană a poporului american. Dar alegerea de mâine este despre un model câștigător în lumea politicii de mâine, care va rămâne cu noi mult timp de acum încolo.


Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite a Parlamentului European şi supleant în Comisia pentru Afaceri Externe.

Este, de asemenea, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară și al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European.

Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Combaterea cancerului este lupta secolului și a acestui mandat european

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, coordonatorul Grupului Renew Europe în Comisia specială a Parlamentului European pentru combaterea cancerului, a subliniat în cadrul intervenției din dezbaterea organizată de Calea Europeană, „Soluționarea crizei de sănătate din UE”, ca luptă împotriva cancerului rămâne lupta secolului.

„Țin foarte mult la lupta împotriva cancerului. Este lupta secolului și a acestui mandat european. Cancerul și combaterea lui ar putea să devină un succes pentru UE și Parlamentul European în 2024. Planul European de combatere al cancerului reprezintă un pas major, la fel ca rețelele de spitale de excelență pentru cancer. Cercetarea joacă un rol important și avem un aliat în persoana comisarului european pentru sănătate”, a menționat Nicu Ștefănuță.

Diferența în privința accesului la tratament și medicemente, inadmisibilă

„UE ar trebui să folosească ceea ce știe mai bine astfel încât să ajungă o Uniune a Sănătății. Este inadmisibil să avem diferențe în privința accesului la tratament și la medicamente. Nu cred în formula prețurilor diferențiate și susțin ce este în Planul pentru cancer, acel registru al inegalităților. Trebuie să avem rețele oficiale pentru citostatice”, a comentat eurodeputatul Nicu Ștefănuță, coordonatorul Grupului Renew Europe în Comisia de luptă împotriva cancerului (BECA) din PE.

Citiți și: Dezbatere: Eurodeputații Cristan Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Comisia Europeană are mai multe programe în derulare pentru a realiza o Uniune a Sănătății. EU4Health și Planul European de combatere a cancerului sunt două noi programe emblematice în sectorul sănătății.

EU4Health sau Programul „UE pentru sănătate” este răspunsul UE la criza COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical și sanitar, asupra pacienților și asupra sistemelor de sănătate din Europa. Cu fonduri de 5,1 miliarde de euro, „UE pentru sănătate” este cel mai valoros program în domeniul sanitar. El va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor și ONG-urilor din domeniul sănătății. Solicitările de finanțare se vor putea depune în 2021.

De asemenea, după 12 luni de consultare publică, Executivul European a lansat pe 3 februarie, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.

Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță a cerut UE să intervină în numele românilor blocați în Mexic: Când un român este nedreptățit, este și problema mea, și a UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (Renew Europe, Alianța USR-PLUS) a cerut Uniunii Europene să intervină în numele românilor blocați pe aeroportul din Mexic.

„Situația românilor blocați în Cancun și Ciudad de Mexico trebuie rezolvată cât mai rapid. De aceea, le-am scris Înaltului Reprezentant Josep Borrell, șefului delegației UE în Mexic, Jean-Pierre Bou și am avut o conversație la telefon cu cabinetul președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen”, a transmis Nicolae Ștefănuță într-un mesaj scris pe pagina de Facebook.

Acesta speră ca reprezentanții UE să reacționeze: „La mijloc sunt drepturile umane ale unor cetățeni europeni de care și ei sunt răspunzători.”

Potrivit deputatului european, acesta primește multe mesaje de la oameni blocați acolo: „Îi rog în continuare să mă țină la curent cu situația lor și voi incerca să le ofer soluții, cu ajutorul demnitarilor români și europeni.”

Am zis că lupt pentru drepturi europene, iar atunci când un român este nedreptățit, este și problema mea, și a Uniunii Europene”, a conchis eurodeputatul în mesajul său.

Peste 100 de români care călătoreau în Mexic în scopuri turistice, au fost blocați pe Aeroporturile Internaționale din Cancun și Ciudad de Mexico, după ce autoritățile le-au luat documentele și telefoanele și le-au interzis intrarea în țară.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: Europenii au avantajul de a fi printre puținii oameni de pe planetă care au acces la vaccin

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (Alianța USR-PLUS, Renew Europe), a participat ieri, 2 februarie, la audierea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar cu această ocazie, deputatul european i-a transmis mai multe cerințe imediate, printre care îndeplinirea promisiunii făcute privind alocarea numărului necesar de doze de vaccin în UE.

„Ieri seară târziu am audiat-o pe Președinta Comisiei Europene. Am spus-o și o mai spun: faptul că am cumpărat vaccinul împreună a fost un lucru enorm de important. Nu îmi pot imagina ce ar fi fost dacă acum aveam nații ce aveau și nații europene ce nu aveau vaccin. Rezultatul ar fi fost, poate, dezmembrarea Uniunii”, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

În acest context, Nicolae Ștefănuță i-a transmis că Executivul și-a bazat o mare parte din achiziții în primul trimestru al anului 2021 pe produsele Astra Zeneca, care acum lipsesc (deși au anunțat 9 milioane de doze suplimentare, tot departe de obiectiv).

Comunicare deficitară privind alocarea dozelor: „Oamenii efectiv nu știu că în trimestrul 1 ne vom putea baza pe 100 de milioane de doze și pe 300 în trimestrul 2. Nimeni nu i-a anunțat. Asta înseamnă că până în iunie mai bine de 200 de milioane de europeni, aproape jumătate vor putea fi vaccinați, dar asta depinde de campaniile naționale. Transparența și comunicarea sunt cheie. De ce? Pentru că știind exact cantitățile nu va mai fi loc de speculație, fake news și neîncredere.”

Companiile farmaceutice trebuie să respecte contractele: „Ce ne facem cu o companie extra comunitară, care poate avea presiuni de la guvernul ei să livreze național. Mecanismul de dispută trebuie să fie clar și contractul trebuie respectat.”

Uniunea Europeană s-ar putea apăra mai bine: „Prin transparență deplină nici guvernele statelor membre, nici altcineva nu vor putea da vina pe UE.  Pentru că se va vedea mereu ecartul între ce este disponibil la nivel european și cât pot vaccina ele la nivel național. Deja multe stare europene au început să publice exact stocurile disponibile pentru săptămânile următoare.

Potrivit eurodeputatului, europenii au în continuare un mare avantaj, fiind printre puținii oameni de pe planetă care au acces la vaccin.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi27 mins ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Bolile rare reprezintă o prioritate-cheie în noul Program de Sănătate al UE

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Președintele Consiliului European, în prima sa vizită oficială în RM: UE este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, despre dozele donate de România Republicii Moldova: Mulțumesc României pentru oferta sa generoasă și rapidă

U.E.5 hours ago

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, expulzată de regimul Maduro, va părăsi țara marți

Eugen Tomac5 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: În timp ce România și UE aduc primele doze de vaccin la Chișinău, Rusia livrează milioane de doze către Uniunea Africană

Cristian Bușoi21 hours ago

Cristian Bușoi, negociatorul PE pentru programul de sănătate al UE, salută donația României de vaccinuri pentru RM: Promisiune onorată

U.E.23 hours ago

Republica Moldova a primit prima tranșă de vaccinuri donate de țara noastră. Mesajul Maiei Sandu: ”Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană!”

ROMÂNIA24 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Astăzi livrăm Republicii Moldova primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Gheorghe Falcă1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am dezvoltat centrul Aradului prin proiecte majore europene în valoare de 25 de milioane de euro

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA5 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL6 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending