Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș o felicită pe Maia Sandu și îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să iasă la vot în turul al doilea: Maia Sandu rămâne singura garanție pentru parcursul european și democratic

Published

on

© Dacian Ciolos/ Facebook

Liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, a felicitat-o luni pe Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, pentru câștigarea primului tur de scrutin.

“Maia Sandu a obținut un rezultat remarcabil la primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și merită toate felicitările pentru el. Îmi doresc să mențină acest avantaj și în turul doi, pentru a putea spune că rezultatul ei excepțional este un nou început european și democratic pentru Republica Moldova. Există toate premisele, așa că obstacolele pe care concurenții politici i le vor pune pot fi depășite cu o prezență și mai bună la vot decât cea din acest prim tur. Nu mai este suficient să auzim declarații care nu se regăsesc în fapte”, a scris Cioloș, într-o postare pe Facebook.

Potrivit liderului Renew Europen, Republica Moldova are nevoie de lideri deciși și pragmatici care pun interesul cetățenilor pe primul plan.

“Distribuția voturilor în secțiile din interiorul țării, dar și voturile din diaspora arată fără îndoială că accesul la bunăstare și la un sistem democratic este esențial”, a spus el.

Dacian Cioloș a mai subliniat că singura garanția pentru parcursul european și democratic al României este Maia Sandu și a făcun apel la cetățenii Republicii Moldova, care vor trebui să cumpănească foarte bine ce decizie vor lua în ceea ce privește al doilea tur de scrutin.

“În primul rand, vă îndemn să mergeți să votați. Este esențial să vă exprimați acest drept și să fiți parte din procesul de modernizare a țării voastre. Votul vă îndreptățește întotdeauna să vă trageți la răspundere conducătorii. Votul vostru este, în fapt, cel care va decide cum va arăta Republica Moldova în anii care urmează și, în consecință, cum vor fi viața și bunăstarea cetățenilor ei. Sper ca turul doi să prilejuiască un record de prezență și o schimbare profundă în viitorul țării voastre”, a mai spus liderul Renew Europe.

Potrivit datelor CEC, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36.16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic “Şor”), cu 6,49%, Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic “Partidul Unităţii Naţionale”), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia pe poziţia a treia cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 17,25%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

Cei doi s-au confruntat și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2016.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș s-a întâlnit cu Anca Dragu la Bruxelles pentru coordonarea pozițiilor privind prioritățile României – aderarea la Schengen și PNRR

Published

on

© Dacian Cioloș/ Facebook

Liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, a avut joi, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Senatului, Anca Dragu, aflată într-o vizită de lucru la instituțiile Uniunii Europene.

Cioloș și Dragu au discutat despre o mai bună coordonare pentru a atinge rezultate privind prioritățile României.

Discuția a atins subiectul aderării României la Schengen – temă abordată de președinta Senatului în toate întâlnirile cu oficiali europeni din aceste zile la Bruxelles – având în vedere necesitatea obținerii unui consens cât mai rapid în statele membre inclusiv prin contacte facilitate de familia politică Renew Europe“, a anunțat președintele Renew Europe, după întâlnirea cu Dragu, care a ocupat poziția de ministru al finanțelor în guvernul Cioloș.

De asemenea, Dacian Cioloș și Anca Dragu au vorbit și despre stadiul Planului Național de Redresare și Reziliență, o “șansă istorică de dezvoltare a țării, care trebuie să aibă sprijinul tuturor pentru a reuși, pentru că multe reforme necesare în administrația românească depind și de finanțarea prin acest instrument”.

“Nu în ultimul rând, am stabilit câteva moduri concrete de a implica cetățenii în Conferința privind Viitorul Europei, o dezbatere europeană pe care USR PLUS a cerut-o încă de la Summitul de la Sibiu din 2019, care este acum o realitate și prin care putem schimba o parte din mecanismele UE percepute drept foarte complicate și ineficiente inclusiv de cetățenii români. Știu că Anca Dragu este un președinte al Senatului care vrea să refacă încrederea între cetățeni și Parlament, iar aceste dezbateri pot fi un moment bun pentru a reduce distanța dintre aleși și alegători”, a adăugat Cioloș.

Președinta Senatului a efectuat în această săptămână o vizită de lucru la Bruxelles, context în care a avut întrevederi cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, responsabilă pentru valori și transparență, cu comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, și cu comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

La întâlnirea cu președintele Parlamentului European, Dragu a i-a transmis că toți cetățenii Uniunii Europene trebuie să beneficieze de acces necondiționat de vize în SUA. Aceasta l-a asigurat pe oficialul european că va continua să lupte pentru acest drept al cetățenilor români.

La întrevederea cu Vera Jourova, președinta Senatului a a punctat că ” România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește respectarea statului de drept”. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, oficialul român și-a exprimat convingerea că ”renunțarea la MCV este un țel realizabil în 2022”.

Nu în ultimul rând, Anca Dragu a susținut aderarea „cât mai curând” a României la Schengen în întâlnirea de la Bruxelles cu Valdis Dombrovskis.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Summitul SUA-Rusia. Dacian Cioloș afirmă că “Vladimir Putin nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la forța alianței dintre UE și Statele Unite”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a transmis miercuri, în timp ce președinții Statelor Unite și Rusiei participă la un summit la Geneva, că interferența constantă a lui Vladimir Putin în democrații trebuie să fie descurajată.

Președintele Putin nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la forța alianței dintre Uniunea Europeană și Statele Unite și la disponibilitatea noastră de a impune costuri regimului său pentru a ne apăra cetățenii și valorile. Interferența sa constantă în democrații și încălcările îngrozitoare ale drepturilor omului trebuie să fie descurajate“, a scris Cioloș, pe Twitter.

Încărcat cu reconfirmarea unității transatlantice și cu deciziile și angajamentele democrațiilor occidentale și liberale de la summit-urile G7, NATO și Uniunea Europeană, inclusiv cu privire la acțiunile agresive ale Rusiei, președintele american Joe Biden va încheia primul său turneu politic internațional ca președinte al SUA cu o întâlnire crucială pentru relațiile dintre SUA și Rusia, aflate la cel mai scăzut nivel de la finalul Războiului Rece.

Joe Biden și Vladimir Putin, au început miercuri la Geneva, primul lor summit bilateral, pe fondul celor mai scăzut nivel al relațiilor dintre Washington și Moscova după încheierea Războiului Rece, strângându-și mâna și intrând în sala discuțiilor alături de șefii diplomațiilor, Antony Blinken și Serghei Lavrov.

Cred că este întotdeauna mai bine să ne întâlnim față în față”, a declarat Joe Biden, în timp ce Vladimir Putin a declarat că speră că “întâlnirea lor va fi productivă”, informează BBC.

În continuare, Joe Biden a declarat că dorește relații “previzibile” cu Moscova și să coopereze acolo unde cele două mari puteri au “interese comune”, consemnează și The Guardian.

Remarcile președintelui american Joe Biden la începutul summitului său cu Vladimir Putin au inclus descrierea SUA și a Rusiei ca fiind “două mari puteri”, o ridicare notabilă a statutului Moscovei, în timp ce liderul de la Casa Albă lucrează pentru a crea o relație mai stabilă.

În trecut, SUA au încercat să minimalizeze rolul global al Moscovei. Fostul președinte Obama a descris Rusia ca fiind o “putere regională” după ce a invadat Ucraina.

Putin i-a mulțumit omologului său american pentru “inițiativa de a se întâlni”.

“Știu că ați făcut o călătorie lungă și că aveți mult de lucru. În continuare, relațiile dintre SUA și Rusia și SUA au multe probleme acumulate care necesită o întâlnire la cel mai înalt nivel și sper că întâlnirea noastră va fi productivă”, a adăugat el, conform CNN.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, după summitul UE-SUA: Susțin cu tărie un pact între democrațiile lumii pentru a arăta forța modelului nostru democratic

Published

on

© Photo Collage

Statele Unite s-au întors la masa negocierilor cu o dorință binevenită de a relua un dialog sincer și solid cu europenii, a afirmat marți liderul grupului Renew Europe, eurodeputatul Dacian Cioloș, după summitul dintre Uniunea Europeană și SUA, care s-a desfășurat marți la Bruxelles.

“Problemele pe care trebuie să le abordăm împreună sunt binecunoscute: angajamentele privind clima, guvernanța digitală, o fiscalitate internațională mai echitabilă, relații comerciale echilibrate și apreciate. De asemenea, acordăm o importanță deosebită apărării valorilor noastre și a statului de drept”, a declarat Cioloș, într-un comunicat Renew Europe remis CaleaEuropeană.ro.

Prin urmare, Dacian Cioloș a arătat că grupul politic pe care îl conduce în Parlamentul European susține “cu tărie ideea unui pact între democrațiile lumii”.

“În fața operațiunilor de destabilizare și de interferență, democrațiile noastre nu trebuie să se afle doar într-o poziție defensivă. Haideți să ne unim pentru a arăta forța modelului nostru democratic”.

Președintele american Joe Biden și liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene au adoptat marți, la summitul de la Bruxelles, o declarație comună prin care reînnoiesc parteneriatul transatlantic dintre UE și SUA și stabilesc o agendă transatlantică comună pentru a gestiona împreună “cooperarea, competiția și rivalitatea sistemică” cu China și pentru a contracara “modelul repetat de comportament și activități dăunătoare” din partea Rusiei prin crearea unui dialog strategic UE-SUA privind relațiile cu Moscova.

Joe Biden, Ursula von der Leyen și Charles Michel au luat decizia înființării Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, precum și angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.

De asemenea, Președintele american Joe Biden și liderii instituțiilor Uniunii Europene au stabilit să continue dialogul în vederea eliminării vizelor SUA pentru patru țări membre ale UE – România, Bulgaria, Croația și Cipru.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.9 hours ago

Papa Francisc face primul pas în direcția canonizării „Venerabilului” Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai UE

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Energiei, noutăți cu privire la gazul din Marea Neagră: Romgaz și ExxonMobil au semnat un Acord de Exclusivitate pe o perioadă de 4 luni

Alin Mituța14 hours ago

Alin Mituța, la plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei: E o șansă enormă pe care noi, românii, o avem pentru a face o Europă a viitorului care să arate așa cum ne-am dori

RUSIA15 hours ago

Angela Merkel și Emmanuel Macron îndeamnă țările UE să își coordoneze politica de redeschidere a frontierelor pentru a se proteja de noile variante COVID-19

NATO17 hours ago

NATO: Mircea Geoană a primit vizita delegației Senatului României. Președinta Anca Dragu l-a asigurat de susținerea sa în promovarea României ca partener strategic

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

NATO18 hours ago

Antony Blinken și Zbigniew Rau au discutat despre forța parteneriatului SUA – Polonia în cadrul NATO și al comunității transatlantice

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei. Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv: Instituțiile UE și parlamentele naționale vor dezbate și defini în premieră o nouă viziune pentru viitorul Europei

NATO19 hours ago

Emmanuel Macron, la Berlin: Autonomia europeană în materie de apărare și apartenența la NATO pot merge mână in mână

Dragoș Pîslaru20 hours ago

Dragoș Pîslaru, întâlnire cu ministrul francez al sportului, Roxana Mărăcineanu: Sportul are puterea de a uni, de a reduce diferențele și de a promova incluziunea

Alin Mituța14 hours ago

Alin Mituța, la plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei: E o șansă enormă pe care noi, românii, o avem pentru a face o Europă a viitorului care să arate așa cum ne-am dori

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Estonia este un campion al digitalizării și e-guvernării de la care avem foarte mult de învățat

INTERNAȚIONAL3 days ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

S&D5 days ago

With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei

NATO5 days ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO6 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE1 week ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

Team2Share

Trending