Connect with us

SĂNĂTATE

EFPIA: Modificările CE privind legislația farmaceutică ar aduce pierderi financiare masive în cercetare și dezvoltare. Germania, Belgia și Franța, cele mai afectate state din UE

Published

on

© European Union, Source: EC - Audiovisual Service

Germania, Blegia și Franța ar urma să fie cele mai afectate state din UE de forma inițială a propunerilor Comisiei Europene de modificare a legislației farmaceutice europene, semnalează Federația Europeană a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice. 

Federația Europeană a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice (EFPIA) publică un nou studiu care evaluează impactul pachetului Comisiei Europene privnd noua legislație farmaceutică asupra competitivității Europei, dar și asupra viitorului sectorului inovator în Europa, potrivit unui comunicat

Studiul oferă o estimare a sumei veniturilor anuale din cercetare și dezvoltare care ar putea fi pierdute de fiecare stat membru, dacă propunerile Comisiei ar fi puse în aplicare în forma lor actuală. Cifrele arată că Germania ar urma să fie cea mai afectată, pierzând aproximativ 626 de milioane de euro în fiecare an, iar Belgia ar pierde proiecte de cercetare și dezvoltare în valoare de 381 milioane de euro, iar Franța 326 milioane de euro.

Pe măsură ce legislația trece prin Parlamentul European și Consiliu, industria solicită factorilor de decizie să analizeze impactul pe care propunerile l-ar avea asupra fiecărui stat membru în parte.

În 2010, Europa a reprezentat 37% din cercetarea și dezvoltarea la nivel mondial; în 2020, acest procent a scăzut la 32%. Conform noilor cercetări, până în 2030, această cifră va scădea și mai mult, ajungând la 25%, iar până în 2040 la doar 21% din activitățile de cercetare și dezvoltare în comparație cu celelalte regiuni. Între timp, se așteaptă ca contribuția Chinei să crească de la 2% în 2010 la 17% în 2040.

Studiul arată că planurile Comisiei ar grăbi o tendință care a dus la deteriorarea în continuare a poziției Europei ca inovator la nivel mondial în comparație cu națiunile fruntașe, SUA, China și Japonia.

Reamintim că Executivul European a propus în luna aprilie (2023) revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic – cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani – pentru a o face mai suplă, mai flexibilă și mai adaptată la nevoile cetățenilor și întreprinderilor din întreaga UE.

Citiți și: Accesul românilor la medicamentele inovative nu este opțional. Revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic, o nouă oportunitate pentru România

 

CONSILIUL UE

Consiliul UE și-a stabilit mandatul de negociere pentru Spațiul european al datelor privind sănătatea: Vor fi create platforma HealthData@EU și o autoritate privind sănătatea digitală

Published

on

Ambasadorii statelor membre la Uniunea Europeană au convenit asupra mandatului Consiliului pentru un nou act legislativ care va facilita schimbul de date privind sănătatea și accesul la acestea la nivelul UE, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Propunerea de regulament referitor la un spațiu european al datelor privind sănătatea (EHDS) urmărește să îmbunătățească accesul și controlul persoanelor fizice asupra datelor lor electronice cu caracter personal privind sănătatea, permițând în același timp reutilizarea anumitor date în scopuri de cercetare și inovare. Aceasta prevede un mediu de date specifice sănătății, care va contribui la promovarea unei piețe unice pentru serviciile și produsele digitale de sănătate.

În prezent, accesul transfrontalier la datele privind sănătatea variază de la un stat membru la altul. Noile norme urmăresc să permită unui turist spaniol să cumpere medicamente în baza unei rețete într-o farmacie germană sau medicilor să aibă acces la informațiile medicale ale unui pacient belgian care urmează un tratament în Italia.

Facilitarea accesului persoanelor la datele privind sănătatea

În temeiul noilor norme, persoanele vor avea un acces mai rapid și mai ușor la datele electronice privind sănătatea, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în alt stat membru. Acest lucru va aduce beneficii cetățenilor UE, facilitând luarea unor decizii în cunoștință de cauză și furnizarea transfrontalieră de asistență medicală mai sigură. Ele vor avea, de asemenea, un mai mare control asupra modului în care sunt utilizate datele respective. Infrastructura deja existentă pentru a facilita schimbul transfrontalier de date electronice privind sănătatea, MyHealth@EU, va fi extinsă. Țările UE vor trebui, de asemenea, să înființeze o autoritate privind sănătatea digitală pentru a pune în aplicare noile dispoziții.

Un potențial de cercetare mai mare

EHDS va oferi, de asemenea, cercetătorilor și factorilor de decizie accesul la anumite tipuri de date medicale anonimizate și sigure, care să le permită să valorifice vastul potențial oferit de datele medicale ale UE pentru a contribui la cercetarea științifică, pentru a dezvolta tratamente mai bune și pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților.

Va fi creată o nouă platformă, HealthData@EU, pentru a sprijini accesul transfrontalier la datele privind sănătatea. La nivel național, organismele de acces la datele privind sănătatea (HDAB) vor examina cererile de acces la date și vor elibera autorizații privind datele.

Asigurarea interoperabilității

În prezent, nivelul de digitalizare a datelor privind sănătatea în UE variază de la un stat membru la altul, ceea ce face mai dificil schimbul de date între acestea. Regulamentul propus impune ca toate sistemele de dosare electronice de sănătate (DES) să respecte specificațiile formatului european pentru schimbul de dosare electronice de sănătate, garantând interoperabilitatea acestora la nivelul UE.

Poziția Consiliului

Mandatul convenit astăzi dezvoltă propunerea Comisiei într-o serie de domenii-cheie:

  • o mai mare claritate: mandatul Consiliului oferă claritate cu privire la aspecte precum domeniul de aplicare al regulamentului, alinierea la Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) și criteriile de acordare a accesului la datele electronice privind sănătatea
  • grupuri de coordonare: în mandatul său, Consiliul propune crearea a două grupuri de coordonare, alcătuite din reprezentanți ai statelor membre, care să gestioneze MyHealth@EU și HealthData@EU; alte părți interesate pot fi invitate în calitate de observatori pentru a discuta chestiuni relevante
  • guvernanță: mandatul extinde rolul statelor membre ale UE în cadrul consiliului de conducere propus al EHDS și impune autorităților naționale privind sănătatea digitală să publice un raport de activitate o dată la doi ani
  • DES: în temeiul mandatului Consiliului, formatul european pentru schimbul de dosare electronice de sănătate poate avea profiluri naționale și transfrontaliere separate
  • neparticipare: statele membre vor avea libertatea de a permite pacienților să nu participe la noul sistem de schimb de date

De asemenea, mandatul amână aplicarea regulamentului la doi ani de la intrarea sa în vigoare.

Președinția Consiliului UE are acum mandatul de a începe negocierile cu Parlamentul European cât mai curând posibil, în vederea ajungerii la un acord provizoriu cu privire la regulamentul propus. Se așteaptă ca Parlamentul să își finalizeze poziția la 13 decembrie 2023.

La 3 mai 2022, Comisia Europeană a publicat o propunere de regulament privind crearea unui spațiu european al datelor privind sănătatea (EHDS). Propunerea vizează primul dintre cele nouă spații ale datelor specifice sectoarelor și domeniilor, stabilite de Comisie în comunicarea sa din 2020 intitulată „O strategie europeană privind datele”.

Scopul EHDS este de a facilita accesul și schimbul transfrontalier de date medicale, atât pentru a sprijini furnizarea de asistență medicală („utilizarea primară a datelor”), cât și pentru a contribui la cercetarea și elaborarea politicilor în domeniul sănătății (reutilizarea datelor, denumită și „utilizarea secundară a datelor”). Propunerea este considerată un pilon esențial al uniunii europene a sănătății.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

România investește 400 de mil. euro, din PNRR, pentru digitalizarea sistemului medical și interconectarea acestuia într-o rețea  europeană

Published

on

© Ministerul Sănătății

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, a participat în data de 28 noiembrie la reuniunea Comisiei Europene pentru eHealth Network, la Bruxelles. 

Cu acest prilej, au fost prezentate și dezbătute planurile de acțiune pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea infrastructurii digitale la nivelul spitalelor, prescripția digitală și dosarul electronic al pacientului se află printre prioritățile majore, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro. 

Alte elemente esențiale țin de interoperabilitatea sistemelor digitale din sănătate, atât la nivelul României, cât și al statelor membre.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a participat la adoptarea ghidurilor de finanțare în statele membre pentru realizarea de sisteme digitale comune. Acestea ar include rezultatele de laborator, investigațiile imagistice și fișele de externare.

„Sistemul de sănătate din România face un veritabil salt în timp, de la a funcționa exclusiv pe hârtie, la digitalizare și management medical smart. Numai în ultimele 12 luni am primit o infuzie de aproximativ 400 de milioane de euro, din PNRR, pentru proiecte de digitalizare. Sunt proiecte concrete care funcționează și își produc efectele”, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil cu implementarea PNNR în Sănătate.

„Realizarea unor sisteme digitale integrate și interoperabile este în sprijinul pacienților din România. Câștigăm timp, reducem erorile și suntem interconectați într-o rețea europeană de sănătate. Am prezentat în cadrul ședinței eHealth organizată de Comisia Europeană necesitatea unui organism de coordonare și integrare a datelor din sănătate”, a subliniat Alexandru Rogobete.

Continue Reading

ROMÂNIA

INTERVIU Președintele COPAC Radu Gănescu: Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Nu putem avea acces la inovație fără predictibilitate bugetară

Published

on

© Print screen video

Interviu realizat de Robert Lupițu

În contextul discuțiilor la nivel european cu privire la noul pachet legislativ farmaceutic, dar și în contextul național al situațiilor de criză din ultima vreme semnalate de pacienții români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu CaleaEuropeana.ro, a organizat în data de 22 noiembrie, evenimentul „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”.

Cu acest prilej, Radu Gănescu, Președinte Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, a discutat, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, despre implicarea pacienților în dialogul, dar și lucrul cu autoritățile naționale în vederea obținerii celor mai bune avantaje pentru pacienții români cu prilejul noului pachet legislativ european în sectorul farmaceutic. De asemenea, Radu Gănescu a pledat pentru o finanțare sustenabilă și predictibilă a sistemului medical. 

„Pacienții sunt foarte importanți în discuțiile ce vizează noua propunere legislativă europeană și direcția sau strategia pe care România ar trebui să o abordeze. Vorbim de crearea unui sistem de sănătate centrat pe pacient, dar în același timp să fie cât mai ușor accesibil și timpuriu din perspectiva inovației. Pacienții sunt cei care trebuie să stea la masa de discuții cu toți actorii din sănătate. Vrem acces la inovație, să tratăm pacientul în România și la un nivel european”, a precizat Radu Gănescu pentru CaleaEuropeana.ro.

Potrivit președintelui COPAC, legislația punctează foarte mult pe implicarea pacienților în zona de cercetare și autoritate la nivel decizional: „E un avantaj și o schimbare de paradigmă. Interesul nostru este să putem să tratăm pacienții din România ca și un pacient european.”

La nivel european, multe organizații de pacienți au purtat un dialog cu Comisia Europeană și alte entități de la Bruxelles. Ca reprezentant COPAC la European Patients’ Forum, deja am avut poziții comune despre această directivă, iar acum trebuie să aducem în România această perspectivă și să o implementăm împreună cu autoritățile pentru nevoile noastre. Sistemele de sănătate sunt diferite, iar aplicabilitatea rămâne la nivel național. Prin urmare, este nevoie de o interacțiune foarte bună cu autoritățile nu numai la nivel de dialog, ci și de lucru. Trebuie să creăm pentru noi o oportunitate din această legislație: ca românii să aibă acces facil la inovație, iar pacienții români să fie cât mai bine tratați într-un sistem european cu posibilitățile pe care le are România la ora actuală.”

„Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Sistemul de sănătate trebuie să fie unul stabil. Nu mai trebuie să vorbim de rectificări bugetare la fiecare 3-6 luni. Lucrurile astea nu fac decât să impacteze negativ. Nu vom avea acces la inovație fără o stabilitate financiară în sistemul de sănătate. Avem nevoie de finanțări pe perioade mai lungi, pe perioade de trei ani, care să ajute serviciile medicale”, a conchis Radu Gănescu. 

Sănătatea rămâne în anul 2023 principala sursă de îngrijorare a românilor, iar în spatele acestei îngrijorări există numeroase motive: accesul foarte întârziat la medicamente, subfinanțarea sistemului de sănătate, până la una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană. Autorități naționale, factori de decizie europeni, reprezentanți ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor de pacienți au participat la Forumul Român de Inovatie: „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”, eveniment organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și CaleaEuropeană.

Puteți urmări aici întregul eveniment: 

Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022” arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021, dar timpul de așteptare continuă să crească, lucru esențial în parcursul de vindecare al pacientului pentru a-i crește rata de supraviețuire.

Astfel, în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile. 

Citiți și: Realitatea pacientului din România. 918 zile de așteptare pentru a beneficia de un medicament inovativ (Studiu W.A.I.T 2022)

România, o țară aflată pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților români la medicamente inovatoare, în continuare departe de standardele europene de acces la tratament, are o șansă unică în context european. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic este un proiect care poate răspunde unor preocupări majore de politică publică din România.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ7 hours ago

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

U.E.7 hours ago

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

COMUNICATE DE PRESĂ7 hours ago

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

U.E.8 hours ago

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

GENERAL8 hours ago

Investițiile în contextul procedurii de deficit excesiv, motivul pentru care Franța și Germania întârzie reforma fiscală a UE

INTERNAȚIONAL9 hours ago

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

ROMÂNIA10 hours ago

Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, subliniază ministrul Adrian Veștea: Contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților

ROMÂNIA10 hours ago

Cooperarea în domeniul cultural între România și Franța reprezintă una dintre temele de referință ale Parteneriatului Strategic, o dovadă în plus a unei relații privilegiate, subliniază ministrul Raluca Turcan la Paris

G711 hours ago

Liderii G7 au convenit să interzică importurile de diamante rusești începând cu anul viitor. Ei vor pune la punct un sistem de trasabilitate pentru a fi siguri că măsurile punitive nu sunt eludate

ROMÂNIA3 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA3 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending