Connect with us

ROMÂNIA

Este nevoie de un progres mai rapid la nivelul Consiliului privind revizuirea Legislației Farmaceutice din UE, susține secretarul de stat Alexandru Rogobete

Published

on

© Alexandru Rogobete - Facebook

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, prezent la reuniunea miniștrilor din cadrul Consiliului EPSCO de la Bruxelles, a reiterat importanța accelerării procesului de negociere la nivelul Consiliului cu privire la revizuirea cadrului farmaceutic în Uniunea Europeană,  „pentru a răspunde cât mai adecvat nevoilor tuturor pacienților din România și din Uniunea Europeană.”

„Este nevoie de un progres mai rapid în acest dosar legislativ la nivelul Consiliului, pentru a răspunde cât mai adecvat nevoilor tuturor pacienților din România și din Uniunea Europeană, indiferent de locul în care aceștia trăiesc, respectiv pentru diminuarea diferențelor de acces la terapii moderne dintre statele membre. Cel mai important aspect este ca noua legislație europeană să asigure accesul egal pentru toți pacienții”, a transmis secretarul de stat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

   Citiți și: Miniștrii sănătății din UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre stadiul actual al revizuirii Legislației Farmaceutice a UE (3 decembrie)

Propunerea de revizuire a legislației farmaceutice a UE se bazează pe nivelul ridicat de protecție a sănătății publice și de armonizare deja obținut în ceea ce privește autorizarea medicamentelor. Obiectivul general al reformei este de a se asigura că pacienții din întreaga UE au acces în timp util și echitabil la medicamente.

Un alt obiectiv al propunerii este de a spori securitatea aprovizionării și de a aborda deficitele prin măsuri specifice, inclusiv obligații mai stricte pentru titularii autorizațiilor de introducere pe piață de a notifica deficitele potențiale sau reale și retragerile, încetările și suspendările de pe piață înainte de o întrerupere prevăzută în vederea continuării aprovizionării cu un medicament pe piață. Pentru a sprijini competitivitatea globală și puterea inovatoare a sectorului, trebuie găsit un echilibru adecvat între acordarea de stimulente pentru inovare, cu un accent mai mare pe nevoile medicale nesatisfăcute, și măsuri privind accesul și accesibilitatea financiară.

   Citiți și: Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

Legislația farmaceutică a UE a permis autorizarea unor medicamente sigure, eficace și de înaltă calitate. Cu toate acestea, accesul pacienților la medicamente în întreaga UE și securitatea aprovizionării reprezintă preocupări din ce în ce mai mari, reflectate în recentele concluzii ale Consiliului și în rezoluțiile Parlamentului European.

Reamintim că pacienții din România au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile.

Prin urmare, obiectivele propunerii de revizuire a legislației farmaceutice a UE sunt următoarele:

  • Obiective generale:
    • Garantarea unui nivel ridicat de sănătate publică prin asigurarea calității, a siguranței și a eficacității medicamentelor pentru pacienții din UE.
    • Armonizarea pieței interne pentru supravegherea și controlul medicamentelor, precum și a drepturilor și obligațiilor care revin autorităților competente ale statelor membre.
  • Obiective specifice:
    • Asigurarea faptului că toți pacienții din întreaga UE au acces în timp util și în mod echitabil la medicamente sigure, eficace și la prețuri accesibile;
    • Îmbunătățirea securității aprovizionării și asigurarea faptului că medicamentele sunt întotdeauna disponibile pentru pacienți, indiferent de locul în care locuiesc în UE;
    • Oferirea unui mediu atractiv, favorabil inovării și competitivității pentru cercetare, dezvoltare și producția de medicamente în Europa;
    • Creșterea durabilității medicamentelor din punct de vedere al mediulu.

Toate obiectivele generale și specifice prezentate mai sus sunt, de asemenea, relevante pentru domeniul medicamentelor pentru boli rare și pentru copii.

Strategia farmaceutică pentru Europa reprezintă un răspuns global la provocările actuale ale politicii farmaceutice, prin acțiuni legislative și nelegislative care interacționează împreună pentru a-și atinge obiectivul general de a asigura aprovizionarea UE cu medicamente sigure și accesibile financiar și de a sprijini eforturile de inovare ale industriei farmaceutice din UE. Revizuirea legislației farmaceutice este esențială pentru atingerea acestor obiective.

ROMÂNIA

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning –ICVL 2025 în data de 10 aprilie 2025, în cadrul celei de-a doua ediții a DISB – Digital Innovation Summit Bucharest.

Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru mediul academic, cercetători și profesioniști din întreaga lume de a se reuni și de a împărtăși cunoștințele și experiențele privind învățământul virtual.

ICVL este o conferință anuală care își propune să exploreze și să aducă inovații în scopul educației inteligente și incluzive, cu accent pe crearea unui cadru care să introducă pe scară largă abordările eLearning în activitățile de predare și formare, asistând profesorii și formatorii în utilizarea tehnologiilor didactice inovatoare, promovând software-ul educațional și tehnologia disruptivă în educație, potrivit unor detalii oferite de ICI București.

Lucrările trebuie să fie scrise în limba engleză, iar subiectele abordate sunt: Instructional Design în Era Digitală, Tehnologii & Laborator Virtual (TECH), Soluții Software (SOFT), Schimbarea Învățământului prin Adoptarea Tehnologiilor Disruptive și Dinamica de Grup Online și Dimensiunile Netehnolgice ale Învățării Digitale.

Date importante:

  • Transmiterea lucrării în limba engleză către icvl@icvl.eu pentru evaluare: 7 februarie 2025
  • Notificarea acceptării lucrării: 21 februarie 2025
  • Înregistrare: 24 februarie 2025
  • Transmiterea lucrării în forma finală: 7 martie 2025
  • Data conferinței: 10 aprilie 2025

Continue Reading

ROMÂNIA

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avut marți o întâlnire cu directorii și conducerea Autorităților de Management, pentru a evalua situația programelor aferente perioadei 2021-2027.

Potrivit unui comunicat MIPE, discuțiile au vizat:

  • Stadiul proiectelor aflate în implementare;
  • Contractarea noilor proiecte;
  • Situația cererilor de rambursare;
  • Metode concrete pentru îmbunătățirea gradului de absorbție la nivelul fiecărui program.

”Este esențial în acest moment să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027. Păstrăm bunele practici din trecut, anume să avem o evidență clară a proiectelor aflate în implementare și asupra declarațiilor de cheltuieli pe care trebuie să le depunem. Pentru februarie, de exemplu, vom avea aplicații de plată de 900 milioane de euro. Suntem într-o etapă critică, dar cu o monitorizare riguroasă, vom avea în continuare garanția că fondurile europene vor fi soluția reală la nevoile comunităților”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Ministrul a reiterat sprijinul său ferm pentru toate echipele implicate, subliniind importanța colaborării și profesionalismului în derularea programelor europene.

La începutul acestui an, Marcel Boloș a prezentat direcțiile prioritate pe care le va urmări din funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, post pe care l-a mai ocupat în perioada aprilie 2022-iunie 2023 și noiembrie 2019-decembrie 2020.

Acestea sunt:

  • Evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.
  • Închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate.
  • Prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

Published

on

© Tánczos Barna/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, l-a asigurat pe Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru economie și productivitate, punere în aplicare și simplificare, că Guvernul României va respecta angajamentele prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu, construind un bugetat pentru 2025 centrat pe angajamentul asumat față de Comisia Europeană, de a ține sub control cheltuielile publice și de a păstra nivelul investițiilor.

”Întrevedere cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate, implementare și simplificare. România va primi un suport semnificativ, atât pe plan financiar, cât si pe plan tehnic pe parcursul celor 7 ani, în care va trebui să restabilim echilibrul macroeconomic”, a menționat viceprim-ministrul României într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a dezvăluit că Valdis Dombrovskis ”a apreciat evoluția pozitivă a economiei românești, subliniind importanța creșterii economice, România fiind țara din Europa Centrală și de Est cu cel mai mare procent de recuperare a decalajului economic față de media UE”.

”Am folosit acest prilej pentru a-l asigura ca Guvernul va respecta angajamentele prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu. Construim bugetul anului 2025, limitând cheltuielile și păstrând nivelul ridicat al investițiilor. România va urma, astfel, viziunea Comisiei Europene, prin care cheltuielile publice sunt ținute sub control iar investițiile reprezintă motorul de creștere a economiei noastre”, a dat asigurări ministrul Finanțelor.

Întâlnirea dintre cei doi a fost prilejuită de prima reuniune a formațiunii Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) desfășurată sub președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene, sesiune în cadrul căreia Varșovia și-a prezentat programul de lucru pentru primele șase luni ale acestui an.

În cadrul ședinței la care a participat și ministrul Tánczos Barna, țările membre UE au aprobat planul fiscal pe termen mediu al României, parcurgând astfel o nouă etapă a circuitului european de avizare, după ce, anul trecut, la finalul lunii noiembrie, și Comisia Europeană a dat undă verde acestui document.

Planul bugetar-structural național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031 prezentat de România prevede măsuri de ajustare a deficitului bugetar pe parcursul a șapte ani pentru a se alinia astfel al cerințele stipulate în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: deficitul public al țărilor membre nu trebuie să depășească 3% din PIB, iar datoria publică nu trebuie să fie mai mare de 60% din PIB.

El se aliniază astfel normelor bugetare stabilite de statele membre la finalul lunii aprilie 2024 conform cărora țările UE au posibilitatea de a implementa planul buget structural pe parcursul a 4 ani, cu opțiunea  de prelungire de până la șapte ani, cum este cazul României, dacă țara care solicită această prelungire se angajează să efectueze anumite reforme și investiții care îmbunătățesc reziliența și potențialul de creștere, sprijină sustenabilitatea finanțelor publice și abordează prioritățile comune ale UE.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA1 hour ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH1 hour ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.2 hours ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

SUA3 hours ago

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență

ROMÂNIA4 hours ago

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

INTERVIURI2 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA23 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

Trending