Connect with us

INTERNAȚIONAL

Estonia cere desfășurarea de soldați americani și rachete Patriot pe teritoriul său: Avem nevoie ca forţa noastră de disuasiune în fața Rusiei să fie plauzibilă

Published

on

Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a solicitat miercuri desfășurarea de soldați americani și de rachete Patriot pe teritoriul său, declarând pentru AFP că acest lucru este necesar pentru a face ”plauzibilă” disuasiunea în faţa Rusiei, anunță Agerpres.

FOTO: Munich Security Conference

În cadrul unui interviu care a coincis cu vizita sa în Statele Unite, lidera conservatoare a estimat că desfăşurarea de oameni şi materiale americane ar întări efectivele NATO care deja staţionează la faţa locului. Un mod de a reacţiona la atitudinea din ce în ce mai belicoasă a Moscovei.

Vrem să ne asigurăm că atât teritoriile NATO, cât şi soldaţii NATO sunt bine protejaţi”, a explicat Kaljulaid. ”Trebuie să ne asigurăm că există o apărare aeriană şi un sprijin aerian pentru aceste trupe, dacă este cazul. Avem nevoie ca forţa noastră de disuasiune să fie plauzibilă”, a adăugat ea.

NATO a desfăşurat în Estonia soldaţi britanici, francezi şi danezi, însă potrivit preşedintei estoniene sosirea de soldaţi americani ar conferi o altă dimensiune.

Am prefera un acord bilateral pentru utilizarea permanentă de soldaţi pe bază de rotaţie. Ar fi foarte util pentru calmarea spiritelor încinse”, a explicat ea. ”Unii cred că NATO are nevoie de mult timp pentru a acţiona, însă cu SUA ar putea fi mai repede”, a continuat Kersti Kaljulaid.

Citiți și SUA au aprobat vânzarea de armament în valoare de 4.7 miliarde de dolari către trei aliați europeni

Soldaţi americani participă deja la forţa NATO ”Enhanced forward presence”, însă aceasta este poziţionată în Polonia.

Spațiul aerian al Mării Baltice, închis temporar ca urmare a unor teste cu rachete ale Rusiei

Rusia a demarat, miercuri, testarea unor rachete cu muniţie de război, în Marea Baltică, exerciţii ce au alarmat Letonia, stat membru NATO și vecin al Estoniei. Ţara baltică a anunţat că a fost nevoită să închidă parţial spaţiul aerian comercial, transmite Reuters, citat de Adevărul.ro.

Președintele Estoniei a calificat aceste acțiuni drept ”fără precedent”. În viziunea sa, activitatea se înscrie în ”represaliile (ruse) după Salisbury”, localitate din sud-vestul Marii Britanie, unde, la începutul lunii martie, fostul agent dublu Serghei Skripal a fost otrăvit cu un o substanță neurotoxică.

Reprezentanții statelor baltice, la Washington pentru a solicita sprijin din partea SUA în fața inamicului rus

În vreme ce ministrul Apărării al Chinei s-a aflat la Moscova pentru a lua parte la o conferință de securitate găzduită de Ministerul Rus al Apărării, iar Vladimir Putin a întreprins prima sa vizită în Turcia, de la preluarea celui de-al patrulea mandat de președinte al Rusieireprezentanții statelor baltice ( Estonia, Lituania, Letonia) au fost prezenți la Washington, unde au avut o întrevedere cu președintele SUA, Donald Trump.

Donald Trump le-a mulțumit statelor baltice pentru asumarea creșterii bugetelor de apărare la 2% PIB, îndemnând alte țări NATO să urmeze exemplul Lituaniei, Letoniei și Estoniei în privința cheltuielilor pentru apărare.

„Angajamentul dvs. este un exemplu, alte națiuni și parteneri ai NATO din întreaga lume vor trebui să se reunească și să împărtășească această sarcină” a declarat liderul SUA.

După ce a felicitat Lituania, Letonia și Estonia pentru aniversarea centenarului de independență, Trump a spus că SUA va rămâne „un prieten și un aliat puternic și loial”.

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, la rândul ei, a aplaudat inițiativa lui Trump de reformare a NATO și presiunea pusă asupra aliaților pentru a spori cheltuielile pentru apărare.

”Am discutat cu președintele, am glumit puțin despre faptul că avem nevoie de leadership uneori pentru a lua decizii, chiar și un leadership imprevizibil (…). Și vedem acest tip de conducere în președintele Trump”, a declarat președintele lituanian.

Cele trei ţări baltice, a căror populaţie se ridică în total la şase milioane de persoane, au fost ocupate şi anexate de URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ele şi-au recâştigat independenţa în 1991 şi au aderat la UE şi NATO în 2004.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat al SUA nominalizează România între țările care au decis să permită numai furnizori de încredere pentru tehnologia 5G

Published

on

© US State Department/ Flickr

Țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională, securitatea economică sau proprietatea intelectuală, a afirmat secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, într-un articol publicat pe pagina Departamentului de Stat și în care șeful diplomației americane laudă aliați precum România pentru faptul că vor permite doar furnizorilor de încredere să construiască rețelele 5G.

Multe țări optează să permită accesul numai al furnizorilor de încredere în rețelele lor 5G. Exemplele includ Regatul Unit, Cehia, Polonia, Suedia, Estonia, România, Danemarca și Letonia. Grecia a fost de acord să utilizeze Ericsson, în loc de Huawei, pentru a-și dezvolta infrastructura 5G“, a spus Pompeo, înaintea unui turneu european care include Cehia, Slovenia, Austria și Polonia.

Șeful diplomației americane a făcut aceste precizări în contextul în care SUA promovează inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

În ce privește România, menționarea țării noastre vine în contextul în care anul trecut, cu ocazia unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, Bucureștiul și Washington-ul au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G în care sunt afirmate principii potrivit cărora sistemele critice nu pot fi operate de firme care nu sunt de încredere. 

De asemenea, poziția României în ce privește tehnologia 5G a fost apreciată de Mike Pompeo și în luna iunie, în cadrul unei reuniuni informale cu miniștrii de externe din țările UE. Mai mult, Statele Unite au arătat că îș doresc ca statele UE să colaboreze cu furnizori de încredere precum Ericsson, Nokia sau Samsung în privința tehnologiei 5G.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a afirmat la 28 aprilie că România va lua o decizie la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind licitația pentru rețeaua 5G, însă o hotărâre ca avea drept “criteriu prevalent” aspectele de securitate națională, care este asigurată împreună cu SUA și NATO.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie: Premierul Boris Johnson consideră “o datorie morală” şi “o prioritate naţională” revenirea copiilor la şcoală

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson consideră “o datorie morală” şi “o prioritate naţională” revenirea tuturor copiilor la şcoală din septembrie, după ce instituţiile de învăţământ au rămas închise luni bune din cauza pandemiei de coronavirus, informează duminică EFE, potrivit Agerpres.

Pe fondul îngrijorării legate de pierderea claselor, premierul conservator Boris Johnson a subliniat într-un articol publicat în The Mail on Sunday “prioritatea naţională” pe care o reprezintă întoarcerea elevilor în sălile de clasă în septembrie, avertizând totodată că pandemia de coronavirus încă nu s-a încheiat.

“Nu am depăşit această pandemie şi niciunul dintre noi nu-şi poate permite să se simtă încrezător. Însă acum, că ştim suficient pentru a redeschide şcolile pentru toţi copiii într-o manieră sigură, avem datoria morală să facem acest lucru. A ne menţine şcolile închise cu o clipă mai mult decât este nevoie este un lucru intolerabil din punct de vedere social, nesustenabil din punct de vedere economic şi de neapărat din punct de vedere moral”, a scris Johnson.

Guvernul britanic a decis în martie închiderea şcolilor pentru toţi elevii, cu excepţia copiilor lucrătorilor esenţiali, pentru a stăvili propagarea noului coronavirus, ceea ce a obligat mii de profesori să organizeze clase online.

În iunie, executivul de la Londra a permis revenirea la şcoală a anumitor elevi, printre aceştia copii din clasele primare şi adolescenţi care au de dat examene în 2021.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COVID-19: Noua Zeelendă marchează 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului

Published

on

© Captura de ecran - Twitter

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului, au anunţat duminică oficialităţi din domeniul sănătăţii, citaţi de dpa, informează Agerpres.

Directorul general al serviciilor de sănătate Ashley Bloomfield a declarat că acest punct de cotitură merită sărbătorit, dar i-a avertizat pe neo-zeelandezi să nu se relaxeze.

“Am văzut în străinătate cât de repede a reapărut virusul şi s-a răspândit în zone în care fusese sub control şi trebuie să fim pregătiţi să izolăm rapid orice cazuri viitoare în Noua Zeelandă. Fiecare persoană din echipa de cinci milioane (populaţia Noii Zeelande – n.r.) are un rol de jucat în aceasta”, a afirmat el, citat într-un comunicat de presă.

Deşi există în prezent 23 de cazuri active de COVID-19 în ţară, toate au fost detectate la frontieră şi sunt tratate în centre de izolare.

Primul caz “importat” cunoscut în Noua Zeelandă a fost înregistrat la 26 februarie, iar ultima transmitere comunitară a fost detectată la 1 mai.

Ţara şi-a închis graniţele pentru toată lumea, cu excepţia rezidenţilor şi a cetăţenilor săi, la 19 martie.

Carantina la nivel naţional a început la 25 martie, aproape toate companiile au fost închise, şcolile la fel, iar oamenilor li s-a spus să stea acasă.

Cinci săptămâni mai târziu, Noua Zeelandă a început să ridice încet-încet restricţiile. În prezent, doar graniţele mai sunt închise.

Noua Zeelandă are 1.569 de cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19 şi 22 de decese asociate coronavirusului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending