Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
(ENVI) din Parlamentul European, a susținut o serie de amendamente la un proiect de rezoluție prin care comisia parlamentară mai sus amintită solicită Comisiei Europene să elaboreze un cadru legislativ ambițios pentru protecția și promovarea utilizării durabile a solului.
”Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a adoptat, astăzi, un proiect de rezoluție, la care am susținut o serie de amendamente, prin care solicităm Comisiei Europene să elaboreze un cadru legislativ ambițios pentru protecția și promovarea utilizării durabile a solului. Noua legislație ar trebui să țină cont de amenințările importante la adresa solului: deșertificarea și salinizarea, practicile agricole nesustenabile, pierderea materiei organice, gestionarea defectuoasă, abandonarea terenurilor, contaminarea și pierderea biodiversității”, a subliniat Dan Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook.
Vicepreședintele Comisiei ENVI din Parlamentul European consideră că noul cadru legal ar trebui ”să respecte principiul subsidiarității și drepturile de proprietate și să includă criterii pentru evaluarea calității solului, obiective de refacere, măsuri de monitorizare și raportare, schimbul de bune practici și formare, precum și măsuri de sprijin și stimulente financiare suplimentare pentru ca proprietarii de terenuri să protejeze solurile și terenurile”.
”Această inițiativă vine în urma faptului că măsurile existente atât la nivelul UE cât și la nivelul statelor membre s-au dovedit a fi insuficiente, iar în ciuda faptului că există o Strategie tematică UE privind solul, degradarea terenurilor a continuat în întreaga UE, pierderile fiind estimate la €50 miliarde pe an”, a explicat Dan Motreanu.
Amintim că Executivul european a lansat la începutul lunii februarie o consultare publică referitoare la noua Strategie UE privind solul prin care invită părțile interesate, inclusiv cetățeni, organizații neguvernamentale (ONG-uri) și alte organizații care se ocupă de protecția mediului și a naturii să ofere opinii și posibile soluții la problemele identificate și să pună la dispoziția Comisiei orice informații relevante pe care le dețin.
Așadar, sunt invitați să participe administratori de terenuri, consilieri agricoli, urbaniști, specialiști în domeniul dezvoltării rurale și al dezvoltării teritoriului, reprezentanți ai sectorului agroindustrial (agrochimic, al semințelor și altele), ai industriei alimentare și a băuturilor, ai industriilor extractive, alte părți interesate relevante din industrie, din cercetare și din mediul academic, precum și din sectoarele publice competente, în special cele care se ocupă de mediu, agricultură, gestionarea solului și amenajarea teritoriului.
Noua Strategie UE privind solul reprezintă actualizarea Strategiei Tematice pentru protecția solului adoptată în anul 2006, iar inițiativa de actualizare a acesteia face parte dintre angajamentele incluse în Strategia UE privind Biodiversitatea pentru anul 2030.
Solul reprezintă un ecosistem esențial care oferă servicii valoroase pentru furnizarea de alimente, energie și materii prime, reținerea carbonului, purificarea și infiltrarea apei, reglarea nutrienților din sol, combaterea dăunătorilor, precum și servicii recreative.
Prin urmare, solurile sănătoase sunt un factor-cheie care contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European, cum ar fi neutralitatea climatică, refacerea biodiversității, reducerea la zero a poluării și sustenabilitatea sistemelor alimentare.
Consultarea publică este deschisă până în data de 27 aprilie 2021.