Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (USR PLUS, Renew Europe), consideră că PNRR-ul Franței poate fi un model de dezvoltare a viziunii și ambițiilor României în politica industrială și de inovare, pe fondul participării, luni, la reuniunea eurodeputaților Renew Europe cu președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și cu membri ai guvernului francez.
„Întâlnirile cu miniștrii francezi ai Economiei și al Industriei, Bruno Le Maire și Agnès Pannier-Runacher „sunt foarte relevante în viziunea pe care ne-o dorim realitate, odată ce intră în buget cele peste 30 de miliarde alocate României prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență”, susține eurodeputatul, făcând referire la faptul că „planul francez este unul elaborat cu viziune, care reflectă câteva priorități strategice clare despre cum să revitalizăm economia”.
„Guvernul francez consideră că la baza unei economii stabile stă o industrie puternică, sustenabilă și cu lanțuri valorice bine aprovizionate, iar din acest motiv reducerea emisiilor de carbon în industrie, precum și investițiile masive în modernizarea acesteia, sunt o prioritate cheie în PNRR-ul lor. Iar al doilea mare pilon al economiei franceze este reprezentat de mediul privat, pentru care Franța a realizat un program masiv de investiții și sprijin al sectorului, în valoare de 20 de miliarde de euro. Din bugetul național, adică bani care se adaugă celor veniți prin Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a explicat Dragoș Pîslaru.
Eurodeputatul Renew Europe consideră că România mai are „multe de învățat, mai avem de lucru la viziune, la gradul de ambiție și, bineînțeles, la implementare”.
„Am fost impresionat de nivelul de cooperare între guvern și europarlamentari, existând o înțelegere clară că tot ce se întâmplă pe agenda europeană trebuie integrat în strategiile naționale! Franța a primit recent prima tranșă de bani din Mecanismul de Redresare și Reziliență, la scurt timp după aprobarea PNRR-ului lor. 5,1 miliarde de euro sunt prima etapă dintr-o abordare de mare anvergură, ce presupune o reindustrializare masivă, mult mai sustenabilă și pregătită să facă față șocurilor”, a mai spus Dragoș Pîslaru.
O mare parte a măsurilor franceze aflate în PNRR-ul lor țin de investiții pentru viitor, care au ca scop accelerarea inovației în tehnologiile cheie: industrii digitale, culturale și creative, cercetare medicală, industriile sănătății, educația digitală, tehnologiile ecologice etc, adică în cele 14 ecosisteme care formează noua Strategie Industrială a Uniunii Europene.
„În practică, Ministrul a preluat strategia industrială și a identificat sectoarele prioritare pentru economia Franței, care vor stimula competiția”, a explicat eurodeputatul, propunându-i ministrului de resort o „abordare suplimentară, prin care să folosim tehnologii disruptive (de ex. blockchain) care să conecteze ecosisteme și să ne ajute să ne păstrăm mereu în evoluțiile ultra-rapide”.
De asemenea, Dragoș Pîslaru a dat exemplu viziunea ministrului economiei, Bruno Le Maire, coordonatorul PNRR-ului Franței, care a pornit de la provocările de la nivel european și de la mecanismul istoric de redresare adoptat de UE pentru a îmbina la nivel național reformele cu investițiile într-un plan strategic, implementat atât de mediul public, cât și cel privat, cu scopul unic al inovării.
„Viziunea sa asupra PNRR a pornit de la provocările la nivel european. Pentru el, modul în care Uniunea Europeană a reușit să mobilizeze resurse proprii și să creeze acest mecanism istoric la care am avut onoarea să contribui nu trebuie să reprezinte un eveniment singular, astfel că ministrul a sugerat că ambiția de a crea resurse proprii stabile, pe termen lung, trebuie să rămână în picioare, iar pentru acest lucru, obiectivele climatice și progresul tehnologic sunt transformări pe care trebuie să le integrăm în economie, în industrie, și în locurile de muncă pe care le creăm”, a explicat eurodeputatul.
Nu în ultimul rând, acesta a menționat și subiectele cheie din prezentarea președintelui Emmanuel Macron, care a vorbit despre viziunea Franței asupra parcursului de dezvoltare al UE, axat pe consolidarea autonomiei strategice și tehnologice ținând cont de provocările cheie ale momentului, tranziția ecologică și digitală.
Citiți și Dragoș Pîslaru: Întâlnirea cu Emmanuel Macron a confirmat reputația sa de om de stat vizionar. Președinția franceză la Consiliul UE va da un suflu nou și va reînnoi Europa
Reuniunea de la Palatul Elysée dintre președintele Franței și eurodeputații Renew Europe, grup politic edificat în 2019 prin alianța dintre fostul grup european ALDE, partidul lui Emmanuel Macron și Alianța USR PLUS, a avut loc în contextul în care Franța va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2022.
În acest sens, Dragoș Pîslaru a declarat că Președinția franceză la Consiliul UE va da un suflu nou și va reînnoi Europa datorită agendei sale orientate spre un viitor verde, digital și marcat de independența geopolitică și tehnologică față de SUA.