Connect with us

Iuliu Winkler

Eurodeputatul Iuliu Winkler: Anul 2021 va fi un succes pentru Timișoara, Capitala Europeană a Culturii, mai ales datorită componentei multiculturalismului

Published

on

Multiculturalismul Banatului reprezintă ”o comoară de neprețuit”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană cu ocazia dezbaterii ”Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021: Oportunitate de dezvoltare locală și regională”, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

”Trebuie definite bine conceptele – multiculturalismul este altceva decât diversitatea și caracterul multietnic, multicultural și multilingvistic pe care îl are Banatul. Banatul a fost multicultural și acum 100 de ani și, sper eu, că va rămâne așa și peste 100 de ani, în sensul acestei confluențe și a comunităților de șvabi, germani, maghiari, sârbi, croați, și alte câteva comunități care trăiesc aici de decenii sau secole și care au creat o comunitate unică. Dacă ne uităm la Timișoara, vedem această fuziune de culturi (…) și cred că aceasta este o comoară de neprețuit. Nu vorbim de multiculturalismul european ca experiment, ci de multiculturalismul bănățean ca fapt istoric și ca o comoară unică. (…) Cred că anul 2021, chiar prin această componentă, căreia i se vor adăuga și altele, desigur, va fi un succes pentru Timișoara, capitala europeană a culturii”, a declarat eurodeputatul.

 

”Timișoara este capitala culturală, în 2021, alături de alte două orașe, printre care și Nov Sad, care este în Serbia, stat care nu este încă membru al Uniunii Europene, deci este în aceeași situație în care se afla Sibiul în urmă cu zece ani de zile”, a mai transmis acesta, făcând referire la titlul deținut de Sibiu, acela de capitală europeană, în anul 2007, împreună cu Luxemburg.

Reprezentanți ai autorităţilor locale, ai operatorilor culturali şi din turism la nivel local şi regional, jurnaliști și alte părți interesate au dezbătut impactul şi oportunitățile generate de obţinerea de către municipiul Timişoara a titlului de capitală europeană a culturii. Evenimentul, moderat de Corina Răceanu, și-a propus să acopere subiecte legate de posibile modalităţi de cooperare, colaborare și parteneriate pentru a răspunde provocărilor pentru dezvoltarea regională şi locală prin punerea în valoare a ofertei culturale şi a turismului cultural, dar şi de a crea noi oportunităţi durabile pentru o gamă largă de cetăţeni, cu scopul de a stimula implicarea şi participarea acestora la activităţile culturale din 2021. Ce moștenire rămâne și cum gestionăm capitalul de imagine creat în 2021 pentru oraș și regiune, au fost teme transversale care au fost, de asemenea, abordate.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Iuliu Winkler: UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor politicii de coeziune și politicii agricole comune

Published

on

© winklergyula.ro

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) s-a pronunțat împotriva oricărei propuneri care ar diminua finanțarea Politicii de coeziune și a Politicii Agricole Comune (PAC) în cadrul bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Salut poziția PPE în Parlamentul European conform căreia prioritatea este mai degrabă un buget solid decât rapiditatea adoptării lui”, a afirmat europarlamentarul UDMR în declarația scrisă transmisă, miercuri, în cadrul dezbaterilor plenului reunit la Strasbourg pe marginea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 20 februarie rivind bugetul multianual al UE.

Potrivit lui Winkler, reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guverne de la Bruxelles, de săptămâna viitoare, este primul test relevant al solidarității UE27.

”Negocierea bugetului multianual al UE este întotdeauna un exercițiu dur, dar niciodată în ultimii 20 de ani tensiunile dintre est și vest, nord și sud nu au fost mai mari decât acum. Transformarea digitală, Pactul ecologic, noile nevoi de securitate și cele din domeniul migrației reprezintă sarcini noi pentru UE27 care trebuie finanțate corespunzător. Viziunea grupului de state adepte ale austerității de a finanța noile provocări pe seama Politicii de coeziune și a PAC este inacceptabilă. Pentru sarcini sporite avem nevoie de un buget majorat, nicidecum de tăieri iraționale. Apropierea UE de cetățean înseamnă și acțiune, nu doar vorbe. În România și în estul Europei, UE este personificată prin trei programe: coeziunea, cu investiții vizibile și în cele mai mici comunități, PAC, care aduce bunăstare pentru milioane de fermieri, și Erasmus+ pentru tineri. Aceste programe nu pot suferi nicio tăiere a bugetului”, a precizat deputatul european al UDMR în declarația sa.

Bugetul multianual actual 2014-2020 calculat pentru UE27 reprezintă 1,16% din venitul național brut (VNB) al statelor membre. Propunerea Comisiei Europene pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 se ridică la 1,11 procente, în timp ce Parlamentul European, prin rezoluția sa din 2019, solicită contribuții de 1,30% din VNB. În aceste cifre nu este inclusă finanțarea pentru Mecanismul pentru o Tranziție Justă și Pactul ecologic, care se ridică la 7,5 miliarde euro. În decembrie 2019, Președinția finlandeză a Consiliului European a propus un buget bazat pe contribuții reprezentând 1,07 procente din VNB, acesta fiind considerat inacceptabil de către marea majoritate a statelor membre, în special de Grupul ”Prietenii Coeziunii”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu. Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), soluție pentru combaterea fenomenului ”brain drain”: Avem nevoie de cooperare între administrația publică locală, educație și mediul de afaceri

Published

on

Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a precizat în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro că una dintre cele mai bune metode pentru a opri exodul creierelor este aceea de a aplica o rețetă europeană de succes, precum cea a cooperării locale.

Avem nevoie de un triughi între administrația publică locală, educația la nivel local și educația la nivel general și mediul de afaceri. Mediul de afaceri trebuie să spună ce planuri are pentru viitor, educația trebuie să furnizeze acele skills-uri tinerilor care să le permită acestora obținerea unui loc de muncă, iar administrația publică trebuie să îi deservească și pe unii, și pe ceilalți”, a subliniat eurodeputatul.

În viziunea sa, ”comunitățile puternice și prospere vor fi cele care își vor menține tinerii acasă, iar cele care sunt dezorganizate își vor pierde în continuare tinerii care vor pleca către alte zări mai profiabile”.

Făcând trimitere la cele 50 de milioane de cetățeni europeni care se încadrează în categoria minorităților, Iuliu Winkler a invocat necesitatea adoptării unor măsuri, atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre, care să îi facă ”pe acești oameni să se simtă ca acasă”, fiind o soluție de combatere a fenomenului brain drain, ”fenomenul de pierdere a celor mai talentați tineri din comunitățile noastre”.

Urmăriți și:

 VIDEO | CJ Harghita a organizat workshop-ul „Brain Drain: a one way ticket” în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor de la Bruxelles

Consiliul Județean Harghita, cu sprijinul Comisiei Europene, Parlamentului European și Comitetului European al Regiunilor, a organizat marți, 9 octombrie, în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, 2018 (EWRC) de la Bruxelles, workshop-ul „Brain Drain: a one way ticket” dedicat migrației tinerilor și forței de muncă.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor importante personalități politice europene, precum Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Jose Ignacio Ceniceros, președinte al Comisiei SEDEC din cadrul Comitetului European al Regiunilor și Iuliu Winkler, deputat în Parlamentul European.

Dezbaterea s-a concentrat pe problematica migrației forței de muncă în rândul tinerilor specialiști, care reprezintă o provocare majoră pentru țările din Europa de Est, generând apariția fenomenului „exodului de creiere”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputații Sorin Moisă și Iuliu Winkler salută sprijinirea economică a Ucrainei de către UE fără a sacrifica interesele industriei românești

Published

on

Europarlamentarii Sorin Moisă și Iuliu Winkler salută aprobarea măsurilor comerciale unilaterale acordate astăzi Ucrainei de către Parlamentul European, în special datorită faptului că s-a reșit asigurarea echilibrului între sprijinirea stabilității politice și macro-economice a Ucrainei și protejarea intereselor producătorilor europeni, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

„În domeniul industrial, la inițiativa euro-deputaților români Sorin Moisă și Iuliu Winkler, a fost respinsă propunerea Comisiei de a se reduce taxele vamale la uree, un fertilizant care este produs și în România”, se arată în comunicat.

Sorin Moisă a declarat după vot: „Decizia de azi de a acorda concesii comerciale unilaterale Ucrainei este una firească. Suntem interesați în cel mai înalt grad de asigurarea stabilității statelor incluse în politica europeană de vecinătate, cu o sensibilitate specială în cazul României pentru frontiera estică. Pe de altă parte, politica comercială a Uniunii Europene trebuie să acorde cea mai mare atenție efectelor pe care angajamentele comerciale, fie ele unilaterale, bilaterale sau multilaterale, le pot avea asupra numărului și calității locurilor de muncă în Europa. Din această perspectivă, deși am susținut în ansamblu propunerea Comisiei, am cerut și argumentat necesitatea menținerii taxelor vamale la ureea produsă în Ucraina la nivelul actual, din cauza riscului ca o diminuare a acestora să afecteze negativ industria şi locurile de muncă din această ramură, din România.

Europarlamentarul român Iuliu Winkler, co-autor al amendamentului privind menținerea taxelor vamale la uree, a declarat, la rândul său: „Votul de azi este o dovadă clară că, la nivel european, politica comercială poate sprijini realizarea unor obiective mai largi de acțiune externă; că anumite concesii comerciale, chiar cu privire la produse sensibile, pot fi calibrate astfel încât să nu producă efecte adverse pe piața europeană; și că România poate și trebuie să își promoveze, pe un ton moderat, dar ferm, interesele specifice în cadrul politicii comerciale a Uniunii, atât la nivelul Consiliului cât și al Parlamentului European.”

Concesiile unilaterale adoptate se adaugă celor conținute în Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Ucraina, aplicat provizoriu din ianuarie 2016. Acestea urmează să favorizeze accesul pe piața europeană a unor produse agricole și industriale, printre care miere, roșii, grâu, porumb, orz, fertilizanți, încălțăminte, materiale neferoase, mașini și echipamente electrice.

În ceea ce privește ureea, Ucraina beneficiază deja de taxe vamale preferențiale de 4,8 % (față de 6,5% cât este tariful general aplicat statelor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului) și exportă în mai multe state membre, printre care Italia, România, Spania, Bulgaria și Slovacia. În România, cota de piață estimată este deja de 25%, tendința de evoluție fiind una ascendentă. În trecut, Comisia a stabilit că producătorii de uree din Ucraina, alături de cei din Algeria, Belarus și Rusia, au exportat uree în Uniunea Europeană la preț de dumping. Față de această situație, Comisia a impus măsuri anti-dumping, ridicate în decembrie 2011.

În România, principalul producător de uree este Azomureș Târgu Mureș, cel mai mare angajator cu activitate de producție din județ. Azomureș are în prezent un număr total de 1400 de angajați pe Platforma Combinatului, și încă 1400 de persoane beneficiază de diverse forme de colaborare directă cu Azomureș.

 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending