Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava apreciază că tranziția verde ”este o necesitate, nu un moft”: Aceasta trebuie să fie una echitabilă. Nu putem dărâma ceva fără să avem ce pune în loc

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) este în favoarea unei tranziții verzi echitabile, cu costuri suportabile, considerând că ”nu putem dărma ceva fără să avem ce pune în loc.”

Într-un mesaj publicat pe Facebook, europarlamentarul a atras atenția că ”generațiile de acum sunt ultimele care mai pot duce la îndeplinire obiectivul asumat la nivelul Uniunii Europene: reducerea emisiilor nete cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu anul 1990, și neutralitatea climatică a continentului, până în 2050.”

”Ne obligă schimbările  meteorologice agresive și ne-o cere, dacă vreți, instinctul nostru de conservare. Am intrat într-o linie dreaptă în care nu ne mai permitem întârzieri sau greșeala de-a pune, cum spunem noi, românii, carul înaintea boilor. Tranziția verde e o necesitate, nu un moft, e supraviețuire, nu ezitare.   Pachetul de propuneri <<Pregătiți pentru 55>> însumează tot ceea ce țările membre trebuie să transpună de pe hârtie în fapte, cu impact profund în economie și societate”, a explicat Hava, enumerând avantajele reușitei: ”un aer mai curat, localități mai verzi, oameni mai sănătoși, consum și facturi la energie mai mici, locuri de muncă și oportunități pentru dezvoltarea de noi tehnologii șamd”.

Mircea Hava a atras atenția că va trebui, de asemenea, ”să pregătim alternativele”.

”Nu putem dărâma ceva, fără să avem ce pune în loc. Nu putem, de exemplu, să punem lacătul pe o centrală cu cărbune, fără să putem porni, în secunda următoare, una generatoare de energie verde. Nu putem, tot ca exemplu, duce la fier vechi flota de transport public poluatoare dintr-un oraș, fără să avem, la schimb, o garnitură de autobuze ecologice. Ni se cer măsuri ferme ca vârsta parcului auto din România să fie redusă. Asta ar însemna asumarea în guvern a unor măsuri ce privesc peste 250 000 de mașini Euro 3. Chiar și taxarea lor ar trebui să vină în balans cu un sprijin pe care să-l oferim proprietarilor, pentru că ei depind de aceste mașini în viața de zi cu zi. Responsabilitatea este la fel de mare și în cazul angajamentului făcut de România în privința renunțării la lemnul folosit pentru încălzire. Cum compensezi nevoia a mai mult de jumătate din populația țării, chiar a unui procent de 80% în mediul rural? Pentru că teoria și simpla asumare nu vor ține de cald românilor. Renunți când ai o alternativă clară. Cum nu putem, nici acasă, să ne lipsim de un frigider care s-a stricat, fără să ne cumpărăm un altul”, a detaliat eurodeputatul.

În încheiere, acesta a subliniat că ”trebuie să fim responsabili, anticipativi, deciși, să pregătim o tranziție echitabilă, cu costuri suportabile, și să implementăm măsurile care pot pune capăt crizei climatice și nu numai.”

”<<Verde>> este, în momentul de față, cuvântul care va trebui să ne definească viitorul: ca mod de viață și interacțiune, cu implicații și beneficii clare pentru fiecare cetățean al Uniunii Europene”, a conchis europarlamentarul.

Comisia Europeană a adoptat la 14 iulie un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Propunerile vor permite UE să accelereze ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu în vederea atingerii neutralității climatice până la jumătatea acestui secol și pentru a menține temperatura globală la 1,5 grade Celsius. 

De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), a cerut liderilor globali să își facă ”datoria” de a scrie ”istorie pentru copiii noștri.”

Semnale de alarmă au fost transmise și de premierul britanic gazda evenimentului, dar și de secretarul general al ONU.

Dacă Boris Johnson a solicitat liderilor lumii să dezamorseze ”dispozitivul care aduce sfârșitul lumii” pentru ca COP26 să nu rămână în istorie drept ”punctul istoric de cotitură când istoria nu a reușit să se schimbe”Antonio Guterres a avertizat că dependența de combustibili fosili și tratarea naturii „ca pe o toaletă” împinge omenirea spre prăpastie.

Statele Unite, care se numără printre principalii poluatori la nivel global, a dat asigurări, prin vocea președintelui Joe Biden, că vor conduce prin puterea exemplului lupta împotriva schimbărilor climatice.

Exemplu al angajamentului față de această cauză globală a venit și din partea Germaniei. Angela Merkel a prezentat obiectivul țării sale de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2045moștenire care va fi continuată de viitorul guvern, cel mai probabil condus de social-democratul Olaf Scholz, care și-a asumat printre altele, alături de liderii celorlalte partide cu care negociază o coaliție de guvernare, renunţarea la centralele pe cărbune până în 2030

De cealaltă parte, China și Rusia, aflate pe lista primelor cinci țări cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon, au atras atenția prin absenteism. În vreme ce președintele Xi Jinping s-a adresat liderilor printr-un mesaj scris, omologul rus, Vladimir Putin, a transmis un mesaj video înregistrat.

Îngrijorări a stârnit India, al cărei premier, Narendra Modi, a anunțat că va ajunge la emisii zero de dioxid de carbon în 2070, o dată mult mai târzie decât cea stabilită de alţi poluatori, în pofida apelului președintelui francez, Emmanuel Macron, la adresa ”principalilor emițători” de CO2 de a accelera eforturile. 

Sub patronajul Regatului Unit, Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) este un eveniment major care aduce laolaltă lideri din toate țările lumii pentru ca aceștia să convină asupra modalităților de a intensifica acțiunea la nivel mondial în vederea soluționării crizei climatice.

Miza acestei reuniuni este aceea de a menține încălzirea globală sub 1,5°C, calificată de oamenii de știință drept cea mai bună modalitate de a salva planeta de efectele periculoase ale schimbărilor climatice.

Conform celui mai recent raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), încălzirea globală provoacă schimbări tot mai mari și, în unele cazuri, ireversibile ale modelelor de precipitații, ale oceanelor și ale vânturilor în toate regiunile lumii.

În UE și în întreaga lume au loc fenomene meteorologice extreme mai frecvente și mai intense, cum ar fi valurile de căldură, inundațiile și incendiile forestiere.

Asumându-și rolul de lider în lupta împotriva shcimbărilor climatice, Uniunea Europeană s-a implicat în mai multe inițiative lansate în cadrul reuniunii găzduite de Glasgow, Scoția, printre care reducerea decalajului de infrastructură la nivel mondial și a emisiilor de metan cu cel puțin 30% până în 2030, promovarea accesului la tehnologii curate oriunde în lume și, nu în ultimul rând, stoparea defrișărilor până în 2030 precum și a finanțării internaționale a proiectelor bazate pe combustibili fosili până la finalul lui 2022.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Obiectivul foarte ambițios de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar printr-o extindere masivă a utilizării energiilor regenerabile, în toate domeniile, și investiții susținute în tehnologii inovatoare, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European. 

„Conferința RESinvest 2022, la care am participat în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, și la care au fost prezenți premierul României, Nicolae Ciucă, lideri și decidenți la nivel european și național, a atras atenția asupra acestui subiect esențial pentru securitatea energetică a României și a Uniunii, în ansamblul ei”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Potrivit acestuia, 45% din consumul final brut de energie din surse regenerabile, până în 2030 este un angajament ferm pe care cel mai probabil Comisia ITRE îl va vota în săptămânile următoare, 40% fiind propunerea inițială a Comisiei Europene. 

„Realizarea acestui obiectiv ne va ajuta să oprim dependența de gazul din Rusia, care este folosit ca armă geopolitică și să implementăm cu succes Pachetul Fit for 55”, a adăugat Cristian Bușoi.

Mai mult, europarlamentarul a precizat că Uniunea Europeană pregătește noi orientări privind autorizarea folosirii energiilor regenerabile și o propunere legislativă care să ofere siguranță și predictibilitate celor care vor să investească în proiecte generatoare de energie verde.

„Chiar mâine așteptăm propuneri din partea Comisiei, pe care Comisia ITRE din Parlamentul European, pe care o conduc, le va analiza cu prioritate și maximă seriozitate. Am încredere că în scurt timp pe agenda discuțiilor vom aborda și subiectul stocării energiei, care are, de asemenea, nevoie de un cadru de reglementare în acord cu noul context”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a solicitat luni, în calitate de raportor PPE pentru avizul Comisiei TRAN privind implementarea noii strategii industriale, crearea unui buget dedicat pentru turism, buget care  nu există în acest moment la nivelul Uniunii Europene, dar și o Agenție europeană pentru turism.

Europarlamentarul român a intervenit, luni, 16 mai, în Comisia Transporturi (TRAN) privind implementarea noii strategii industriale din poziția de raportor PPE pentru Avizul comisiei TRAN către Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

“Uniunea Europeană este cea mai vizitată regiune din lume, cu aproximativ 37% din totalul turiștilor internaționali în 2019. Acest lucru face din turism un sector economic cheie în UE, reprezentând 9,9% din PIB în 2019, care, din păcate, a scăzut la 4,9% în 2020”, a punctat Gheorghe Falcă în intervenția sa.

El a reamintit că pandemia COVID-19 a avut un impact dramatic și fără precedent asupra sectorului turismului, reducând drastic fluxurile turistice și, prin urmare, veniturile afacerilor din turism. Dincolo de acest șoc imediat, sectorul turismului se confruntă cu alte provocări, din cauza războiului, prin urmare, stimularea industriei turismului este un efort important în contextul noii strategii industriale a UE.

PPE solicită Comisiei, prin amendamentele propuse: crearea unor fonduri specifice pentru ecosistemul turistic în cadrul actualelor programe de finanțare ale CFM 2021-2027; stabilirea unei noi strategii pentru turism european, cu un plan de acțiune clar, pentru a sprijini investițiile și pentru a menține poziția Europei ca destinație lider și să faciliteze cooperarea între statele membre ale UE, în special prin schimbul de bune practici; încurajarea statelor membre să aplice proceduri de selecție pentru investițiile în turism finanțate din FEDR. 

“În plus, aș vrea să subliniez și necesitatea ca toate statele membre să aibă o rețea TEN-T bine dezvoltată care să faciliteze mobilitatea, conectivitatea și accesibilitatea teritorială în întreaga UE. Așadar, invit Comisia să acorde o atenție deosebită legăturilor transfrontaliere care lipsesc și finalizării acestora. Este momentul să solicităm un buget dedicat al UE pentru a relansa sectorul și întregul lanț de afaceri și, de asemenea, în numele PPE invit Comisia să înființeze o Agenție Europeană pentru turism, care, printre alte sarcini, să furnizeze sprijin tehnic și financiar statelor membre, să coordoneze elaborarea de strategii personalizate pentru a începe dezvoltarea unei agende europene pentru turism pentru 2050”, a conchis Falcă.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, de Ziua comemorării martirilor din închisorile comuniste: Acești oameni au suferit pentru demnitatea poporului român. Trebuie să-i cunoaștem mai bine și să le cinstim memoria

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Disidenții din perioada comunistă „au suferit pentru demnitatea poporului român” și pentru aceasta „trebuie să-i cunoaștem mai bine”, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), de Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Închisorile Comuniste. 

În noaptea de 14/15 mai 1948, sub coordonarea sovieticilor a început o amplă campanie de arestare în toată țara. Au fost astfel aruncați în închisoare politicieni, preoți, profesori, jurnaliști, scriitori și studenți. În total, peste zece mii de români. Printre cei arestați pe 14 mai și apoi chinuit în închisorile comuniste a fost părintele Arsenie Boca. Tot în anul 1948 a fost arestat și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a citit la 1 Decembrie 1918 Declarația Unirii la Adunarea de la Alba Iulia. Toți cei care au fost considerați un pericol pentru regimul comunist au fost întemnițați și torturați prin înfometare și muncă forțată. În sistemul de învățământ, epurarea a vizat profesorii care își făcuseră studiile în străinătate. Acești oameni au suferit pentru demnitatea poporului român. Trebuie să-i cunoaștem mai bine și să le cinstim memoria”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste este marcată la 14 mai, în amintirea nopţii de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.

Această zi a fost instituită prin Legea nr. 127/2017, care prevede că sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. Totodată, instituţiile de presă ale statului vor transmite emisiuni şi materiale informative dedicate acestei zile.

Continue Reading

Facebook

NATO56 mins ago

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea la NATO. Liderii Finlandei și Suediei, așteptați joi la Casa Albă de președintele SUA Joe Biden

Cristian Bușoi1 hour ago

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

SUA1 hour ago

Unitate transatlantică pentru Ucraina. SUA și UE, pregătite să împingă Rusia și mai mult spre ”o izolare economică, financiară și strategică”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

NATO2 hours ago

Oficial: Suedia a semnat cererea de aderare la NATO printr-o “scrisoare istorică” transmisă secretarului general Jens Stoltenberg

ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova 

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 9 state membre, inclusiv România, să primească și să sprijine persoanele care fug din calea războiul din Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Timiș și Cluj-Napoca, printre cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru țări UE selectate de Comisia Europeană și CoR pentru o nouă acțiune-pilot privind parteneriatele pentru inovare regională

ROMÂNIA4 hours ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

ENERGIE4 hours ago

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național

U.E.7 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending