EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Mircea Hava: Mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de viziune, nu de praf în ochii oamenilor
Published
3 years agoon
By
Teodora IonMediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de rezultate nu de catastrofe, a atras atenția eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE).
Acesta a susținut în cadrul Parlamentului European, care s-a reunit în această săptămână în sesiune plenară, alocări bugetare ample pentru planurile strategice naționale, reforme și strategii care au menirea să susțină un sectorul agricol.
”Mediul rural din România, în marea lui parte, e mai apropiat de Evul Mediu decât de anul de grație 2021. Ne-o arată sutele de mii de toalete din fundul curții, școlile-n paragină, apa trasă-n găleata fântânii, drumurile înfundate de noroi sau dispensarele care mai există doar în filmele cu Mircea Diaconu. Și multe altele… Așadar, românii care trăiesc la țară au toate motivele să fie supărați, fiindcă de minciuni și promisiuni le e plin podul. Oamenii nu mai au nevoie de povești, atâta vreme cât <<veșnicia născută la sat>> e înecată în lipsuri greu de îndurat”, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a criticat faptul că sumele e care ar urma să le cheltuiască ”primăriile comunelor și satelor din România pentru chestiuni ce țin de reducerea diferențelor dintre orașe și sate în privința calității vieții și infrastructurii” sunt unele ”derizorii”.
”Cifrele, care nu mint niciodată, ne arată că bugetul de dezvoltare rurală, pentru perioada 2023-2027, e de 5,65 de miliarde de euro, din care 4,83 de miliarde vin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Bani negociați, după opinia mea nu foarte bine, de către statul român. De reținut e că din toată această sumă, doar 500 de milioane de euro reprezintă investiții în infrastructura comunală și sătească și doar 700 de milioane merg către proiecte finanțate prin Grupurile de Acțiune Locală”, a detaliat eurodeputatul.
Fost primar al orașului Alba Iulia timp de 25 de ani, Hava a semnalat că ”în anii următori, nu doar că vom rămâne cu certitudinea că țara noastră nu va fi niciodată profund urbanizată dar și că, pentru o perioadă de 5-6 ani, chiar și cu bani din PNRR sau de la CNI, o primărie de la sat nu va putea depăși un prag de investiții, în infrastructură, de 1,5 milioane de euro.”
”România are 2861 de comune iar dacă împărțim, <<frățește>>, banii pentru infrastructură, fiecare primărie se va alege cu, țineți-vă bine, 175. 000 de euro. O sumă cu care, ca edil, în afară de a o număra, poți face…mai nimic! Legat de alocările de pe cele 8 POR-uri, nici acestea nu sunt generoase cu zonele urbane funcționale. Acolo unde, prin parteneriate între administrațiile publice locale din orașe și comune sau prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitare se pot realiza proiecte de utilitate atât pentru cetățenii de la sat, cât și cei de la oraș. Nu vreau să trec cu vederea nici Programul <<Anghel Saligny>>, cu alocări de numai 4 milioane de lei/UAT: nu e rău că se fac lucruri, dar e rău că venim numai cu picături într-un ocean. E clar că, în ansamblu, România dovedește că printr-un program național, la care contribuie financiar fiecare român, se depășesc alocări financiare europene pentru infrastructura la sat. Dar sunt aproape sigur că ar trebui să existe și o a doua versiune care să suplimenteze acești bani”, a arătat europarlamentarul.
”Până acum, s-au tot auzit semnale de alarmă. De data asta trebuie bătut gongul. Pentru că mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de rezultate, nu de catastrofe. De viziune, nu de praf în ochii oamenilor”, a conchis acesta.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE
Eurodeputatul Virgil Popescu pledează pentru o mai bună finanțare a programelor nucleare civile: ”Nu vom avea decarbonizare fără energie nucleară”
Grupul PPE din Parlamentul European solicită ca UE să urgenteze ajutorul financiar pentru victimele inundațiilor, inclusiv pentru cele din România, anunță eurodeputatul Mircea Hava
R. Moldova: Siegfried Mureșan anunță că Parlamentul European va adopta o rezoluție care vizează ingerințele Rusiei înaintea alegerilor prezidențiale
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită sprijin dedicat pentru România și regiunile UE de frontieră afectate de războiul din Ucraina
Eurodeputatul Dan Motreanu: Sprijinul de 21,6 milioane de euro pentru fermierii români este “un semn de solidaritate”, dar “UE trebuie să facă mult mai mult”
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare
Published
59 mins agoon
October 7, 2024Eurodeputata PSD Gabriela Firea a reitat, printr-o postare pe Facebook, că România își merită pe deplin locul în spațiul Schengen, subliniind că este inadmisibil ca românii să fie opriți la granițele Europei, la 13 ani de la îndeplinirea cerințelor necesare aderării. Totodată, ea a transmis „apelul clar al eurodeputaților români, în numele tuturor românilor care contribuie zilnic la succesul economic al Uniunii Europene”, pentru aderarea completă la spațiul Schengen.
„De 13 ani românii așteaptă să se bucure, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, de dreptul fundamental la libera circulație în spațiul Schengen. Din anul 2011, au fost îndeplinite toate cerințele legate de securitatea frontierelor, cooperarea cu agențiile europene, modernizarea infrastructurii”, a scris Gabriela Firea.
În contextul unei dezbateri în Parlamentul European cu privire la reintroducerea controalelor la frontierele unor state europene, Firea a criticat blocajul întâmpinat de România din partea unui singur stat membru, făcând un apel pentru respectarea dreptului la libera circulație.
„Este inadmisibil că aderarea României la spațiul Schengen a fost folosită ca subiect de campanie electorală internă”, a reamintit eurodeputatua social-democrată. „A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare care afectează milioane de români! Libera circulație este un drept, nu un privilegiu,” a subliniat ea.
Gabriela Firea a mai precizat că președinția ungară la Consiliul UE a anunțat că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen va fi discutat joi, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie
Published
2 days agoon
October 5, 2024By
REDACTIAEurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a salutat hotărârea CJUE prin care instanța UE a dat câștig de cauză României, anulând prevederea din Pachetul Mobilitate I care a impus operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare 8 săptămâni întoarcerea vehiculului la centrul operațional din statul membru de stabilire.
„România a obținut un succes remarcabil la CJUE, prin anularea parțială a unor prevederi din Pachetul de Mobilitate 1. Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele de transport rutier în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie și pentru drepturile șoferilor români”, a scris Gheorghe Falcă, pe Facebook.
Potrivit eurodeputatului, această victorie vine în urma unor eforturi susținute. „Eu, în calitate de europarlamentar, alături de toți colegii români, ne-am implicat activ în promovarea poziției României la nivel european. Ne-am asumat apărarea intereselor transportatorilor noștri și am insistat pe corectitudine și echitate în reglementările din domeniu”, a subliniat Gheorghe Falcă.
El a amintit că, de-a lungul procesului, a lucrat intens la acest dosar în Parlamentul European, colaborând îndeaproape cu colegii români pentru a susține drepturile șoferilor români și pentru a se asigura că vocea României este auzită.
„Implicarea noastră a fost esențială pentru a promova o poziție fermă și pentru a contracara măsurile care ar fi afectat transportatorii români. Nu trebuie uitat că decizia de a contesta prevederile din Pachetul de Mobilitate 1 a fost luată de guvernul condus de PNL, prin trei acțiuni depuse la 23 octombrie 2020. Astăzi, după 4 ani, rezultatele acestui demers demonstrează că România poate să își apere cu succes interesele la nivel european, atunci când este reprezentată de oameni cu pregătire, curaj și determinare de a apăra drepturile cetățenilor săi”, a conchis Gheorghe Falcă.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu a discutat cu comisarul european pentru economie despre ”implementarea planurilor de redresare și corectarea deficitelor”: Economia va fi principalul subiect de interes la nivel UE
Published
3 days agoon
October 4, 2024By
Teodora IonEurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European și negociator- șef pentru bugetul UE pentru 2025, a discutat cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, despre ”competitivitatea noastră, implementarea planurilor de redresare și corectarea deficitelor”.
”Urmează o perioadă în care economia va fi principalul subiect de interes la nivel european atât pentru a susține nivelul de trai și reziliența societății cât și în ceea ce înseamnă provocările noastre globale. Am discutat despre competitivitatea noastră, implementarea planurilor de redresare și corectarea deficitelor cu comisarul european pentru economie, fostul premier italian, Paolo Gentiloni”, a anunțat Negrescu, responsabil al Grupului Social-Democraților Europeni pentru monitorizarea implementării PNRR-urilor statelor UE, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a dezvăluit că ”urmează, până la finalul acestei luni, să prezinte un plan pentru îndeplinirea țintelor de deficit ce va viza atât dezvoltarea investițiilor cât și realizarea reformele prevăzute în PNRR”.
Planul pe șapte ani trebuie aprobat în luna noiembrie, conform explicațiilor oferite de negociatorul-șef pentru bugetul UE pentru 2025.
”În prezent, mai multe state europene desfăşoară această procedură normală de lucru cu privire la traiectoria de ieșire din deficitul excesiv”, a amintit Victor Negrescu.
Conform declarațiilor premierului susținute în urma unei întâlniri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ce a avut loc la mijlocul lunii august, România ar urma să propună brațului executiv al Uniunii Europene un plan pe șapte ani pentru a ajunge la un deficit de 3% din PIB, în conformitate cu prevederile din tratate.
Marcel Ciolacu dezvăluia la mijlocul lunii septembrie că acest plan nu va cuprinde taxe noi și a explicat de ce este nevoie de șapte ani pentru a ne încadra în țintele stabilite de UE. Și în anii următori, 2025 și 2026, ”vor fi cele mai mari investiții”, motiva premierul, dublat de mesajele ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, care argumenta că România realizează deficit pe investiții.
Posibilitatea de a distribui eforturile de ajutare a deficitului bugetar și datoriei publice pe o perioadă mai lungă de timp apare în urma deciziei țărilor membre de la finalul lunii aprilie, când acestea au adoptat reformele normelor bugetare.
Consiliul UE a menținut valorile maxime în cazul deficitului și datoriei publice, dar a oferit statelor membre șansa de a implementa planul bugetar structural în 4-5 ani, cu opțiunea de prelungire de până la șapte ani, dacă se angajează să efectueze anumite reforme și investiții care îmbunătățesc reziliența și potențialul de creștere, sprijină sustenabilitatea finanțelor publice și abordează prioritățile comune ale UE.
Flexibilitatea aceasta reprezintă o dovadă a conștientizării din partea Uniunii Europene că țările membre au nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni în urma crizelor-evantai generate de pandemia de COVID-19 și de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Concrete & Design Solutions
PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova
Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”
Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare
Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”
SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.1 week ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE3 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta