Connect with us

Tudor Ciuhodaru

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru propune impunerea carantinei la nivel național în România pentru a împiedica răspândirea coronavirusului

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D) propune impunerea carantinei la nivel național în România pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

În postarea respectivă, eurodeputatul, medic de profesie, precizează că măsurile luate de China prin impunerea unei carantine „agresive” au contribuit la oprirea propagării coronavirsului, iar modelul, acum aplicat la nivel național de Italia, ar putea fi preluat de Guvernul României. 

„Factorul care a contribuit la oprirea propagării virusului în China a fost folosirea agresivă a carantinei impusă încă din 23 ianuarie. Guvernul trebuie să ia legatura cu Italia – nimeni nu intră nimeni nu iese- Italia e acum Wuhanul Europei, e singura soluție. Urgent trebuie făcut asta!!! E metoda cea mai simplă și nu costă nimic. Prioritatea este de a împiedica răspândirea virusului!”, scrie acesta.

 

Mai departe, Tudor Ciuhodaru enumeră măsurile concrete de răspuns la coronavirus ale Chinei și amintește, printre altele, măsurile stricte de izolare socială, impunerea agresivă a carantinei și transformarea unor spații publice în centre temporare de îngrijire a pacienților cu simptome mai ușoare, supravegherea publică extensivă a cetăţenilor și încurajarea respectării acestor măsuri.

În sprijinul afirmațiilor sale, eurodeputatul citează un raport al Organizației Mondiale a Sănătății în care se precizează următoarele: „Confruntată cu un virus până acum necunoscut, China a desfăşurat poate cel mai ambiţios, agil şi agresiv efort de limitare a bolii, din istorie” și conchide că „abordarea îndrăzneaţă” a acestei ţări a „schimbat cursul unei epidemii în escaladare rapidă şi letale”.

Ca urmare a măsurilor ambițioase implementate, Tudor Ciuhodaru punctează că „numărul de îmbolnăviri în China s-a redus de la 2000 la câteva zeci pe zi, iar țara își revine la normal”, iar cea mai mare parte a spitalelor temporare pentru pacienții contaminați au fost deja închise. 

În cele din urmă, eurodeputatul social-democrat punctează că modelul chinez a început să fie preluat de unele state europene, precu Slovenia, care închide granița cu Italia din cauza epidemiei cu coronavirus, sau Austria, care a decis să pună în practică „o interdicţie de intrare în țară pentru persoanele care vin din Italia, cu excepţia celor care prezintă un certificat medical”.


Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D), aflat la primul său mandat în Parlamentul European, este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu India, membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, precum și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Legislativul de la Bruxelles. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERVIURI

INTERVIU Tudor Ciuhodaru solicită sprijin de la Bruxelles pentru înființarea Companiei Farmaceutice Române ca parte a strategiei UE pentru asigurarea autonomiei producției și aprovizionării cu medicamente

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Singura opțiune sănătoasă pentru a depăși vulnerabilitățile sanitare în contextul unei viitoare crize de magnitudinea celei produse de noul coronavirus este elaborarea unei noi strategii europene privind politicile de sănătate, care să cuprindă standarde comune de calitate privind serviciile medicale și autonomie în asigurarea lanțurilor de aprovizionare cu medicamente, a declarat, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, actualmente eurodeputat (PSD, S&D) și medic primar urgențe în cadrul Spitalului Clinic de Urgență ,,Prof. Dr.Nicolae Oblu” din Iași.

Strategie Europeană privind Politicile de Sănătate

Criza coronavirusului a evidențiat neajunsuri importante ale sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană în ceea ce privește capacitatea spitalelor de a gestiona un număr foarte ridicat de cazuri în condiții speciale de siguranță, dotarea cu echipamente necesare atât pentru personalul medical cât și pentru populația expusă riscului de îmbolnăvire comunitară, aprovizionarea cu medicamente sau asigurarea serviciilor medicale pentru bolnavii cronici, precum și dificultăți privind implementarea unui răspuns coordonat la nivel european pentru combaterea pandemiei. 

Abordând chestiunea întreruperilor în aprovizionarea cu medicamente, precum Euthyrox – medicament utilizat în tratarea deficiențelor hormonale tiroidiene, Tudor Ciuhodaru vorbit despre soluțiile posibile atât pentru evitarea unor situații asemănătoare în cazul unui al doilea val de COVID-19 în următoarele șase luni, precum și pentru întărirea rezilienței sistemelor de sănătate la nivelul Uniunii Europene și ameliorarea sănătății populației. Astfel, bazându-se pe experiența sa practică în domeniul medical, eurodeputatul social-democrat a intervenit pe lângă Comisia Europeană cu cinci solicitări urgente, care privesc atât România cât și Uniunea Europeană:

(1) Introducerea unui Program Unitar European de Sănătate, care să se bazeze pe un standard european de calitate în sănătate, pe care Tudor Ciuhodaru l-a propus deja în Parlamentul European. Acesta presupune (după modelul NATO ce prevede alocare a 2% pentru apărare) alocarea minim a 6% din PIB pentru sănătate la nivelul fiecărui stat, Uniunea venind cu sume suplimentare în zonele/domeniile cu vulnerabilități (prin programe de tip REACT-EU).

Vreau să fim tratați la Iași, București, Timișoara, Alba Iulia, Oradea la fel ca la Bruxelles”, spune eurodeputatul român. 

(2) Înființarea CFR (Companiei Farmaceutice Române) care trebuie să includă cel puțin o fabrică de vaccinuri și de materiale sanitare. Antibiotice Iași poate deveni o parte importantă în această construcție menită să asigure tot ce e necesar într-un context geopolitic și epidemiologic delicat. Tudor Ciuhodaru consideră că redeschiderea Institutului Cantacuzino trebuie să devină o prioritate și la nivel european și să beneficieze de finanțare corespunzătoare.

Soluția mea legislativă a fost adoptată deja în Parlamentul României (după ce a fost depusă de 7 ori!) dar e momentul să accelerăm și la nivel euopean redeschiderea acestui obiectiv strategic nu doar pentru România (în contextul epidemiilor de gripă, coronavirus și rujeolă). O strategie a Comisiei Europene în domeniul farmaceutic va fi realizată până la sfârșiul acestui an, iar 10 milioane de euro sunt accesibili și pentru acest demers”, informează acesta.

(3) Alocarea fondurilor necesare Spitalelor Regionale de Urgență.

Iașul este primul oraș din Româna care va beneficia de un Spital Regional. Comisia Europeană a primit deja cererea de finanțare. Proiectul meu de suflet, atât de necesar, merge mai departe”, precizeză medicul de la Iași. 

(4) Un plan unic de combatere a cancerului la nivel european care se referă la prevenție, tratament, sprijin al pacienților oncologici dar și la cercetarea acestei patologii. În acest sens, Tudor Ciuhodaru menționează că s-a reușit deja elaborarea unui cod european de prevenție a cancerului, care include 12 moduri prin care puteți reduce riscul acestei boli.

(5) Eliminarea dublului standard la alimente și sancționarea dură a celor ce încalcă normele privind siguranța alimentară (pesticide, antibiotice, perturbatori endocrini). Se dezvoltă o nouă strategie privind siguranța alimentară, aplicabilă din 2021, pentru a proteja atât consumatorii cât și mediul.

Tratament autorizat pentru infecția cu COVID-19

În ceea ce privește utilizarea unui tratament eficace împotriva infecției cu COVID-19, eurodeputatul PSD a fost întrebat despre stadiului procesului de emitere a autorizației de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru comercializarea pe piața internă a Remdesivir, medicament care a avut rezultate pozitive în tratatea pacienților cu coronavirus din SUA.  În acest sens, Tudor Ciuhodaru a declarat că va avea o nouă întâlnire, pe 22 iunie, cu comisarul european Stella Kyriakides pentru a evalua stadiul acestui proces, menționând, totodată că a solicitat și prezentarea stadiului de dezvoltare a unui nou vaccin.

Până acum nu există un medicament/vaccin aprobat la nivel mondial și, chiar dacă unele par promițătoare am văzut numeroase controverse și erori la nivelul forurilor responsabile de sănătatea noastră. Cele mai optimiste previziuni vorbesc de un an, un an și jumătate pentru obținerea unei astfel de soluții medicale și să nu uităm că sunt multe boli infecțioase pentru care nu avem nici azi vaccin”, a specificat politicianul de la Bruxelles. 

De asemenea, eurodeputatul a precizat că a interpelat Comisia Europeană pentru a lămuri în ce mod vor fi distribuite fondurile de 7,4 mld. de euro strânse în urma teledonului mondial de la începutul lunii mai în vederea finanțării cercetării și dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, precum și cine va avea acces la ele, în acest caz subliniind importanța ca aceste instrumente medicale să fie disponibile şi pentru ţările sărace, precum şi pentru cele bogate.

Asigurarea serviciilor medicale pentru bolnavii cronici

Aducând în discuție un sondaj realizat de OMS în 155 de țări, în luna mai, care a arătat că în majoritatea acestora furnizarea serviciilor de sănătate pentru diagnosticarea și tratarea hipertensiunii, afecțiunilor cardio- vasculare, a cancerului sau diabetului a fost îngreunată sau chiar întreruptă în contextul pandemiei COVID-19, Tudor Ciuhodaru a mai fost întrebat ce măsuri a luat România pentru a include bolile cronice în planul național de răspuns la coronavirus.

Astfel, Tudor Ciuhodaru a răspuns că a cerut „în repetate rânduri redeschiderea spitalelor pentru astfel de pacienți, zeci dintre acești ajungând la spital și fiind diagnosticați „chiar și cu forme grave ale tuberculozei”. În context, eurodeputatul trage „un nou semnal de alarmă privind erorile și haosul din strategia și aplicarea măsurilor din această pandemie”, care a adus în prim-plan „bolnavi umiliți, cozi pentru rețete și tratamente”. „Politica e una, știința e alta… Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice, dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce ne privește”, deplânge acesta.

Programul „UE pentru sănătate” și oportunitățile pentru redresare post-pandemie

Încheiând într-o notă mai optimistă, Tudor Ciuhodaru a vorbit despre potențialul Programului „UE pentru sănătate”, finanțat cu 9,4 mld. de euro prin viitorul Cadru Financiar Multianual și Instrumentul Next Generation EU, de a avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID-19, prin creșterea nivelului de sănătate a populației UE, consolidarea rezistenței sistemelor de sănătate și promovarea inovării în domeniul sănătății. 

E un program ambițios, o adevărată revoluție în sănătatea europeană”, spune eurodeputatul cu referire la potențialul acestuia de a acoperi lacunele din sistemele de sănătate deja cunoscute, precum și pe cele evidențiate de criza COVID-19. Astfel, Tudor Ciuhodaru precizează că susține „asigurarea și la nivel european a gratuității asistenței medicale pentru mamă și copil, accesul la diagnostic precoce și tratament pentru pacienții oncologici și cei cu boli rare, practic asigurarea unui adevărat trepied al sănătății prin programe naționale de sănătate, infrastructură medicală (de la spitale regionale la digitalizare)” și, nu în ultimul rând, prin asigurarea autonomiei producției farmaceutice la nivel european, în care înființarea unei Companii Farmaceutice Române poate avea un rol important. 

În acest sens, Tudor Ciuhodaru propune să așteptăm să vedem ce linii de finanțare se vor deschide sub Programul „UE pentru sănătate” și recomandă, ulterior, investiții în Institutul Cantacuzino care „poate deveni acum un brand de țară, în opinia sa. 


Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D), aflat la primul său mandat în Parlamentul European, este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu India, membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, precum și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Legislativul de la Bruxelles. Specializat în medicina de urgență, Tudor Ciuhodaru activează ca medic primar în cadrul Spitalului Clinic de Urgență ,,Prof. Dr.Nicolae Oblu” din Iași.

Continue Reading

Tudor Ciuhodaru

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru solicită intervenția de urgență a Comisiei Europene după îmbolnăvirea cu Covid-19 a 200 de muncitori români la un abator din Germania

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D) solicită intervenția de urgență a Comisiei Europene după îmbolnăvirea cu Covid-19 a 200 de muncitori români la un abator din Germania.

„Vreau ca viața oricărui român să fie protejată, oriunde s-ar afla! Acum sute de muncitori români sunt în carantină în Germania după ce au fost confirmați cu coronavirus. Solicit intervenția de urgență, inclusiv a mecanismului european de protecție civilă, pentru ca viața fiecărui cetățean european să fie protejată”, scrie eurodeputatul social-democrat într-o postare pe Facebook.

 

Citiți și MAE: Peste 200 de români angajați la un abator în Germania, infectați cu noul coronavirus

Acesta menționează că a depus o interpelare adresată președintei CE Ursula von der Leyen, comisarului pentru sănătate Stella Kyriakides și comisarului pentru transporturi Adina Valean.

De asemenea, Tudor Ciuhodaru dorește clarificarea următoarelor detalii:
1. Cine a autorizat încălcarea restricțiilor de deplasare la nivel european?
2. Ce măsuri ia Comisia Europeană pentru salvarea muncitorilor români?
3. Ce măsuri se vor întreprinde pentru ca astfel de situații să nu se mai repete?

„Solicit intervenția de urgență pentru ca într-adevăr viața fiecărui cetățean european să fie protejată. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți!”, mai scrie eurodeputatul român.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

COVID-19. Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru propune introducerea urgentă a unui Program național de testare largă a populației: În calitate de medic, fac apel către Ministerul Sănătății să comande acum testele rapide serologice

Published

on

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru (PSD,S%D), în calitate de medic, propune introducerea urgentă a unui Program național de testare largă a populației, în contextul în care, în România, numărul cazurilor confrmate pozitiv cu virusul SARS-CoV2 a crescut vertiginos, ajungând la 367, dintre acestea 14 persoane fiind internate la ATI, 3 în stare gravă.

În această situație, eurodeputatul român face apel la ministerul Sănătății să comande ”acum testele rapide serologice” pentru a putea trece la testarea largă a populației, potrivit unei postări publicate pe pagina sa de Facebook. 

Tudor Ciuhodaru a subliniat că ”testele rapide pot face diferența”. Motivele sunt simple:

” 1. Nici un infectat (simptomatic sau nu) nu va scapa nedetectat.

2. Putem folosi experiența altora. Sunt autorizate în UE, SUA, folosite cu succes în China iar UK cumpără sute de mii. Biomerica distribuie deja aceste teste în Europa. Asta face UK acum! Cu sutele de mii! Soluția sănătoasă e la un avion distanță.

3. !!! Pot fi făcute în Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult câteva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scăpa nedectectat- până în aprilie avem evidența exactă și golim și carantinele.

4. România nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a face PCR la toți cei care au nevoie.

5. Soluția sănătoasă e la un avion distanță! Activați ambasadele și reprezentanțele României. Fac din nou apel către ministerul sanatatii, comandați acum testele rapide serologice. Biomerica distribuie deja aceste teste în Europa. Asta face UK acum!”, a precizat eurodeputatul român în postarea mai sus amintită.

Făcând trimitere la declarațiile directorului Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a transmis tuturor țărilor să testeze fiecare caz suspect, Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă. ”Vreau ca măcar acum (de peste 2 luni trag semnale de alarmă dar nu aude nimeni) toate personele suspecte (așa cum recomandă clar OMS!!!) sau expuse să beneficieze de acest test. Propun (din nou!) introducerea urgentă a unui Program național de testare largă a populației și ca acest proiect să demareze rapid la Iași. Eu zic că se poate! E ca la resuscitare. Aplici un ABC!”, a mai spus eurodeputatul.

Acesta a expus care sunt cele 10 avantaje evidente:

”Pot fi făcute în Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult câteva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scăpa nedectat- până în aprilie avem evidența exactă și golim și carantinele (Dacă la cei din carantină apar IgG mai sunt ținuti 7 zile și scoși din carantină, sunt vindecați și nu mai transmit virusul).

1. Ușor de efectuat (ca un test de sarcină).

2. E nevoie doar de o picătură de sânge (recolatată din deget ca la glicemie).

3. Rapid – durează doar 15 minute.

4. Ușor de interpretat (vizual, intuitiv).

5. Se pot utiliza oriunde (!!!nu trebuie marele centru /spital privat?!)- spitale, vamă (! Atenție la șoferii pe coridorul verde), ,,drive thru” (din mașină, ca în Corea aeroporturi, gări, salvare, SMURD, prespital, în triaje, UPU, medici de familie, ! clinici mobile) în toate orașele și comunele din țară.

6. Nu presupune aparate speciale sau personal specializat (poți instrui studenți, rezidenți, polițiști, jandarmi, administrația locală, personal din hipermarket).

7. Niciun suspect nu va scapa nedetectat. Orice suspect face testul azi, peste 10-12 zile și peste 21 de zile și nimeni nu va scăpa nedetectat. Nimic nu e mai simplu ca asta!

8. Poți lua imediat măsuri stricte (pe principiul testează-izolează) pe care îi responsabilizezi și îi duci în carantină strictă în spital) înainte ca focarele să devină prea mari.

9. (!) Precizează și stadiul bolii (acut sau vindecat) sau recrudescența.

10. E ieftin și fiabil. La PCR trebuie 3 detectări făcute, 2 din spută și 1 din fecale, poti să nu nimerești bine perioada sau ai mari erori la recoltare (din nas, găt). Durează multe ore, presupune personal specializat și spitale, e scump și necesită aparate speciale. România nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a face astfel de teste.”, a evidențiat europarlamentarul.

Tudor Ciuhodaru a explicat, de asemenea, ce presupune testarea largă.

”1. În prima fază se poate testa măcar o persoana din fiecare familie (persoana cea mai expusă-de exemplu parintele care merge la muncă sau iese la cumpărături), toți cei care vin acum în țară, cei aflați acum în izolare, orice pacient ajuns la spital și personalul medical (ca să nu ajungem să transmitem boala-ca la spitalul ,,prof.univ.dr.Dimitrie Gerota”, polițiștii, vameșii, cei din hipermarket și vârstnicii și grupele de risc.

2.. Statul Roman ar putea cere tuturor firmelor și cetățenilor să vireze acum cei 2% din impozitul pe profit/venit pentru achizionarea testelor iar până la intrarea banilor în cont se poate face un împrumut cu dobandă ”0” care să fie plătit din banii donați. Nimeni nu dă niciun leu din buzunar și mai și supraviețuim pe deasupra. Mulțumesc domnului Eduard Sersea pentru soluția sănătoasă.

3. În plus fiecare primărie ar putea cumpăra teste din banii încasați tot de la cetateni. Se pot adăuga ONG urile care dispun de fonduri și firmele/cetățenii care pot sponsoriza fără niciun beneficiu sau pe baza unor facilități fiscale”, a mai precizat Ciuhodaru.

”Testele rapide au fost deja utilizate cu succes și eficient în China pentru combaterea infecției cu coronarivius și sunt accesibile la nivel mondial (lansate de BioMedomics). Sunt aprobate acum și în USA de cea mai dură agenție de control a medicamentelor (FDA) și în UE. Boris Johnson a anunțat ieri că UK va achiziționa sute de mii de teste de acest tip pentru că ele vor schimba regulile jocului în combaterea pandemiei. Descoperirea unui vaccin care să poată fi distribuit în toată lumea în 18 luni ar fi cu adevărat o realizare istorică-Ana María Henao-Restrepo-team leader al Inițiativei pentru Cercetare în domeniul Vaccinurilor în cadrul programului de urgențe medicale al Organizației Mondiale a Sănătății. OMS va recomanda un astfel de vaccin DOAR după ce va fi considerat sigur, în urma testelor efectuate atât pe oameni, cât și pe animale”, a exmplificat europarlamentarul român.

Tudor Ciuhodaru, a avertizat, de asemenea, că ”persoanele sub 50 de ani reprezintă o proporție semnificativă a pacienților care necesită spitalizare- o spune chiar Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Pandemia NU se tratează ca o boală obișnuită. E nevoie urgent de un plan B. Cine aduce testele rapide va câștiga lupta, cine nu va scormoni doar și va ajunge ca în Italia. Testarea largă a populației e soluția sănătoasă. Pe scurt, ca la resuscitare ABC: Vă rog să mă susțineți în acest demers. Și nu uitați că noi, doar împreună, facem România bine”, a conchis eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending