Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

EUROPARLAMENTARE 2014. Corlățean: Peste 100.000 de români din străinătate votează la europarlamentare candidații din țările în care trăiesc

Published

on

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că peste o sută de mii de români din diasporă, în special din Spania și Italia, s-au înscris pe liste pentru a vota la europarlamentare candidații partidelor din țara în care trăiesc.

prezenta urneTitus Corlățean a spus că Ministerul Afacerilor Externe a luat toate măsurile necesare pentru desfășurarea corectă a alegerilor în cele 190 de secții organizate în afara țării, același număr ca și în 2007 și 2009.

‘Am organizat 190 de secții de votare, exact același număr ca în 2007 și în 2009, în condițiile în care, în 2007, atunci când au fost primele alegeri europarlamentare, deci a fost un grad mare de interes, de efervescență, au fost prezenți puțin peste 22.000 de români la vot, iar în 2009, la alegerile la termen la nivelul UE, au fost prezenți puțin peste 14.000. Am decis nu să reducem numărul de secții, ci să le păstrăm la același nivel, în condițiile în care, însă, s-a mai adăugat un lucru important — anul acesta, românii din afară, ne place sau nu, este un drept pe care-l au și ceilalți cetățeni europeni, au avut dreptul să se înscrie pentru a vota pentru listele naționale prezentate de partidele în țara în care trăiesc’, a declarat Titus Corlățean.

Ministrul a menționat că Autoritatea Electorală a comunicat ministerului că sunt români care au decis să se înscrie pe listele de vot în străinătate și cărora, în consecință, legea le interzice să voteze și pe listele românești.

‘Știind acest lucru, am decis să nu reducem totuși numărul de secții de vot, să organizăm tot 190’, a subliniat Titus Corlățean.

El a menționat că în Republica Moldova a fost dublat numărul de secții de votare față de 2009, respectiv de la patru la opt.

‘Am luat toate măsurile necesare, sunt convins că vor fi organizate aceste alegeri fără probleme. Subliniez acest lucru pentru că unii recurg la populism, la dezinformare, la manipulare și s-au umplut de ridicol’, a declarat ministrul.

El a precizat că, la termenul de vineri, la Tribunal, Partidul Mișcarea Populară, care a acționat în instanță MAE fiindcă nu a suplimentat numărul secțiilor de vot din afara țării, a cerut un nou termen.

‘Au fost unii foarte viteji care, zilele anterioare, au criticat și au și dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe, mă refer la acest partid care există și nu există, PMP, pe motiv că nu am fi organizat îndeajuns de multe secții de vot în străinătate. Astăzi (vineri — n.r.) am avut termenul la Tribunal și pot să vă spun (…) că însăși partea reclamantă, vădit depășită de situație și de argumente, total nepregătită și penibilă în susținerea pe care a avut-o, a cerut un nou termen. A cerut o prelungire și instanța, în mod evident, că a acordat un termen suplimentar, dacă nu mă înșel, 5 iunie, după alegerile din 25 mai’, a spus Corlățean.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că a dat instrucțiuni ferme ca procesul electoral să fie corect, transparent și desfășurat potrivit regulilor.

‘Sunt organizate alegeri exclusiv în sediile ambasadelor, consulatelor. În alte perioade, mai ‘portocalii’ de exemplu, s-au organizat alegeri și prin biserici și prin tot felul de clădiri aparținând unor asociații, de preferință ‘portocalii’ la acel moment. Este inadmisibil’, a spus Titus Corlățean.

Șeful diplomației române a menționat că AEP a solicitat verificarea, în baza listelor pe care le-a primit din partea partenerilor europeni, ca cei care votează să nu fii votat, să nu fie înscriși pe listele din țările respective, pentru că legea interzice să votezi și pentru candidații prezentați de partidele politice, de exemplu din Spania sau din Italia, și pentru candidații români.

‘Singura modalitate să verificăm aceste lucruri este sistemul de comunicare integrat al MAE, prin ambasade, prin consulate, pe baza softului care ne-a fost pus la dispoziție de AEP. Deci ne-am luat toate măsurile ca acest proces să fie extrem de corect. Avem tot interesul ca ceea ce doresc românii să se reflecte în rezultatul final’, a conchis ministrul Afacerilor Externe.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending