Europarlamentarul Adina Vălean ( PNL, PPE), prezentă la evenimentul “Investind în mediu, investim în viitor”, organizat la Iași, dedicat dezbaterii principalelor probleme de mediu cu care se confruntă România

Europarlamentarul Adina Vălean ( PNL, PPE), președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, a participat astăzi la Forumul “Investind în mediu, investim în viitor”, un eveniment dedicat dezbaterii principalelor probleme de mediu cu care se confruntă Iașul și România, organizat de filiala Iași a Parlamentului Național Liberal, în parteneriat cu Partidul Popular European (PPE) din cadrul Legislativului European.

FOTO: Adina Vălean/ Flickr

În cadrul evenimentului amintit mai sus, Vălean și-a exprimat încrederea că ”inovația și inventivitatea și creativitatea societății ieșene poate ajuta la un efort comun al României pentru a se ridica economic, cultural, politic în Uniunea Europeană”.

Dând exemple de măsuri care au fost adoptate la nivel european pentru protejarea mediului, de la waste packages, la directivele pe vehiculele scoase din uz sau cea pentru echipamente electrice și electronice, eurodeputatul Adina Vălean a arătat importanța comisiei al cărui președinte este și impactul pe care îl au deciziile adoptate de aceasta asupra diferitelor medii de activitate, de la industrie, până la agricultură.

”Toate aceste legislații fixează cu duritate niște ținte pe care statele membre trebuie să le atingă în anumiți ani, prevăzuți de legislație. Unele ținte pe care trebuie să le îndeplinim în privința reciclării deșeurilor municipale sunt:  55%, până în 2025, 60%, până în 2030, și 65%, până în 2035”, a precizat reprezentatul României în Parlamentul European.

”În timpul negocierilor trebuie să vă spun că s-a obținut o derogare de 5 ani care se aplică statelor membre mai puțin performante, derogarea fiind de 5% pentru fiecare din țintele amintite mai sus. Cea mai bună prevedere este legată de depozitarea deșeurilor municipale pentru că ținta maximă admisă de noua legislație este de 10% până în 2035. Foarte greu este pentru România, care în prezent depozitează mai mult de 90% dintre deșeurile municipale produse. Avem și aici o derogare de 5 ani, dar nu cred că diferența ne încălzește foarte mult”, a completat Vălean.

În încheiere, Adina Vălean, președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, a ținut să puncteze că ”toate aceste cifre au ca scop să lucrăm pentru o economie mai curată, profitabilă care să fie, în cele din urmă, în folosul cetățeanului”.

Noile norme europene, agreate de statele membre pe data de 22 mai, vor contribui la prevenirea generării de deșeuri și, în cazul în care acest lucru nu este posibil, vor permite creșterea semnificativă a ratei de reciclare a celor municipale și de ambalaje. Totodată, treptat, se va elimina depozitarea deșeurilor și va fi promovată utilizarea de instrumente economice, cum ar fi schemele de răspundere extinsă a producătorilor. Noile norme consolidează, de asemenea, „ierarhia deșeurilor”, cu alte cuvinte, statele membre sunt obligate să ia măsuri specifice pentru a privilegia mai degrabă prevenirea, reutilizarea și reciclarea decât depozitarea și incinerarea, pentru a menține întreaga UE pe calea către o economie circulară.

Normele recent adoptate reprezintă cea mai modernă legislație în materie de deșeuri la nivel mondial și au în vedere:

– obiective privind reciclarea deșeurilor municipale (65% în 2035) și de ambalaje (70% în 2030);
– colectarea selectivă, pentru a spori calitatea materiilor prime secundare și utilizarea lor;
– eliminarea treptată a depozitării deșeurilor, prin reducerea la cel mult 10% din volumul total al deșeurilor municipale generate a volumului celor depozitate, până în 2035;
– stimulente, prin utilizarea într-o mai mare măsură a unor instrumente economice eficace și a altor măsuri de sprijinire a ierarhiei deșeurilor;
– prevenirea generării deșeurilor și introducerea de obiective importante pentru reducerea risipei de alimente în UE și limitarea deșeurilor marine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.