Europarlamentarul Andi Cristea: În Republica Moldova, ”Plahotniuc devine parte a soluției”

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc începe să fie văzut de către Occident ca o parte a soluției și nu a problemei, a declarat, pentru RFI, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Andi Cristea, membru al grulului Socialiștilor și Democraților Europeni.

Foto: Parliament Magazine

Foto: Parliament Magazine

Plahotniuc a efectuat o vizită la Washington,  unde a primit încurajări din partea asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene, Victoria Nuland.

”Programul întâlnirilor pe care Vladimir Plahotniuc le-a avut la Washington a fost unul de substanță. Nu adesea vezi mesaje fără echivoc, așa cum a fost cel lansat de doamna Nuland, de genul <Continuați în felul acesta și noi vă vom susține>. E limpede că prin puterea pe care o are, Plahotniuc poate genera transformări pe calea reformelor. El controlează majoritatea parlamentară. Iar la nivel de analiză, cred că este perceput mai degrabă ca o parte a soluției decât ca o parte a problemei. Afirma el la un moment dat că problema Republicii Moldova nu e că dracul e negru, ci că îngerii nu sunt albi. Și poate era acolo o fărâmă de adevăr, dincolo de figura de stil”, a spus Andi Cristea.

Europarlamentarul crede că și Bruxellesul îl va accepta ca interlocutor pe Vladimir Plahotniuc, întrucât Uniunea Europeană dorește liniște la frontiera răsăriteană.

Urmăriți aici declarațiile integrale ale eurodeputatului Andi Cristea.

Plahotniuc a mers în Statele Unite pentru a se întâlni cu asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland. Oligarhul a participat la cea mai importantă întâlnire anuală a Consiliului Euro-Atlantic al SUA, s-a întâlnit cu directorul executiv al FMI și, potrivit fostului consilier prezidențial Iulian Chifu, Plahotniuc ar fi avut și o vizită la National Security Council și s-ar fi întâlnit si cu personaje importante din administrația Obama.

Acesta ar fi făcut parte dintr-o delegație, în calitate șef al consiliului de coordonare al coaliției de guvernare, susține Partidul Democrat. Numai că această funcție nu apare nicăieri, spune presa critică la adresa oligarhului. Guvernul spune că vizita delegației, condusă de ministrul Economiei, nu a fost una oficiala, nici măcar nu apare pe site-ul executivului de la Chișinău. Guvernul acesta este în fapt guvernul lui Plahotniuc, condus de un premier din PD, partidul pe care îl finanțează și îl conduce din umbră, și în care PD deține portofoliile cele mai importante.

„Am primit cererea privind această vizită pe căi oficiale, prin intermediul Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Domnul Plahotniuc face parte din delegaţie, însă în ce calitate va trebui să îl întrebaţi pe dânsul. Sincer, nu ştiu în cerere ce calitate i-au dat lui Vladimir Plahotniuc în cadrul delegaţiei, am auzit o varietate de titluri. Înţelegerea mea este că Vladimir Plahotniuc nu a mers în calitate de membru al Guvernului, ci ca membru de partid care face parte din coaliţia majoritară parlamentară”, a explicat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

Întrebat cum califică vizita lui Vladimir Plahotniuc în Statele Unite în calitate de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare, criticată de mulţi în Republica Moldova, oficialul american a declarat că în calitate de diplomat „discută cu toţi actorii din acest stat”.

„Noi, în calitate de diplomaţi, vorbim cu toţi actorii societăţii civile şi guvernamentali din Republica Moldova. Am vorbit cu toţi liderii mişcărilor de opoziţiei de aici, cu liderii tuturor partidelor politice, comuniştii, socialiştii, cu unele noi partide implicate în acţiuni mai active ale opoziţiei. Nu noi am votat la alegerile din Republica Moldova, nu noi am ales acest Guvern, dar suntem obligaţi, pentru că avem relaţii diplomatice cu acest stat, să conlucrăm cu acest Guvern într-un mod profesionist”, a explicat James Pettit.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.