Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Europarlamentarul Cătălin Ivan cere demisia lui Tokes în plenul Parlamentului European

Published

on

În ședința plenului Parlamentului European reunit luni la Strasbourg, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a cerut demisia lui Laszlo Tokes din funcția de vicepreședinte al acestui for, potrivit unui comunicat transmis catre caleaeuropeana.ro. Ivan a purtat un tricou alb pe care era inscripționat, în limba engleză, mesajul: ”Europa = unitate, nu segregare pe criterii etnice!”

Vorbim zilnic în Parlamentul European despre construcția europeană, despre solidaritate, despre unitate în diversitate, despre cultura comună europeană, despre ceea ce ne unește și ne face să credem și să luptăm pentru un viitor comun al tuturor celor 27 de popoare europene. În tot acest timp, un vicepreședinte al aceluiași Parlament European ne vorbește, tot zilnic, despre segregare pe criterii etnice, despre ruperea unor teritorii aparținând unui stat membru și alipirea lor unui alt stat membru al aceleiași Uniuni, despre subminarea autorității unui stat în interiorul granițelor sale. În nume personal dar și în numele europarlamentarilor social-democrați români, îi cer demisia din funcția de vicepreședinte a lui Laszlo Tokes!”, a declarat liderul delegației PSD în plenul PE.

Protestul eurodeputatului român vine ca urmare a deciziei lui Tokes de a înființa la Bruxelles o reprezentanță a așa-numitului ”Ținut Secuiesc”, dar și ca urmare a pretențiilor autonomiste emise de-a lungul timpului de episcop în Parlamentul European. Europarlamentarul PSD a explicat că în cel mai scurt timp vor fi înaintate toate documentele necesare Conferinței Președinților, pentru a iniția în regim de urgență procedura de demitere a lui Laszlo Tokes din funcția de vicepreședinte PE, cu speranţa că PDL va sprijini de această dată demersul.

Recent, la inițiativa lui Cătălin Ivan, Grupul PSD din PE a inițiat o scrisoare deschisă adresată președintelui acestui for, Jerzy Buzek, prin care toți europarlamentarii români să ceară pe o singură voce nerecunoașterea Biroului de Reprezentare a așa-zisului ”Ținut Secuiesc”. Singurii eurodeputați români care nu au semnat scrisoarea au fost cei din delegația PDL. ”Noi am vrut ca apelul nostru pentru nerecunoașterea unei inițiative sfidătoare, cu un puternic caracter șovin, anti-european și profund anti-românesc, să fie unul cât mai ferm și pe o singură voce. Cei de la PDL au sabotat acest demers prin care să dăm un semnal puternic în Parlamentul European. Iată, deci, cum înțeleg cei din partidul lui Băsescu, Boc și Udrea să-i apere pe români”, declara atunci Ivan, subliniind că refuzul celor din PDL se explică prin faptul că aceștia l-au sprijinit pe Tokes să ocupe această înaltă funcție în PE.

Nu este pentru prima dată când Cătălin Ivan alege această formă inedită de protest în Parlamentul European. În luna octombrie din 2010, Ivan a purtat un tricou alb, pe care era inscripționat un mesaj despre frauda “patronată” de Roberta Anastase la votul din Parlamentul României pe Legea Pensiilor, se mai arata in comunicatul citat.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate

Published

on

© European Union 2024

A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate, dar și respectul pentru identitatea noastră națională și creștină, a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu. 

„Partidul Social Democrat și-a arătat încă o dată atașamentul față de dezvoltarea României, promovarea păcii și parcursul euro-atlantic al țării noastre. Am fost mereu încrezător că aceasta este opțiunea corectă pentru români și că istoria ne-ar fi judecat aspru dacă nu făceam această alegere. Atacurile din ultimele zile nu au schimbat încrederea mea și a colegilor mei într-o Românie modernă, puternică, democratică și europeană”, a scris deputatul european, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, decizia exprimată de Marcel Ciolacu de a o susține pe Elena Lasconi este „o respingere fermă a extremismului, a celor care încalcă legea pentru a-și atinge obiectivele, a interferențelor rusești în România care au viciat rezultatul alegerilor, a retoricii naziste, a celor care confundă credința noastră sinceră cu un misticism anti-creștin, a liderilor mesianici și a grupărilor lor infracționale”.

Totodată, Victor Negrescu a precizat că decizia Partidului Social Democrat oferă României o guvernare responsabilă, iar prezența partidului în actul guvernamental asigură echilibrul necesar și protejarea valorilor naționale.

„Facem toate aceste lucruri fără ca cineva să ne impună măsuri antidemocratice, premieri sau decizii aberante. Susținerea Partidului Social Democrat pentru găsirea unei soluții de echilibru nu este un cec în alb dat Elenei Lasconi și nu șterge cu buretele atacurile și agresivitatea la care am fost supuși în ultimii ani de către partidele de dreapta. Cunosc foarte bine aceste lucruri și cât de adânci sunt rănile lăsate de anumite manifestări greu de catalogat”, a adăugat Negrescu.

El a transmis că, de această dată, nu este însă despre partide, nu este despre calcule politice sau pragmatism, subliniind că miza este una uriașă iar riscul la care este expusă România este inimaginabil mai mare.

„Partidul Social Democrat a făcut o alegere responsabilă într-un context politic și economic dificil. Nu a fost o decizie ușoară, dar prin susținerea acordată candidatului democrat sunt absolut sigur că, fără să folosesc cuvinte mari, putem salva România de la un dezastru. Elena Lasconi are multe carențe. Noi, social-democrații am avut un alt candidat pe care l-am susținut, dezavantajat direct de elementele prezentate în raportul CSAT. Însă doamna Lasconi este evident răul cel mai mic și este, astăzi, singura soluție pentru România, democrație, parcursul nostru euroatlantic și păstrarea valorilor creștine. Vă invit să votați pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, sigură pe identitatea sa”, a conchis Victor Negrescu.

Documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis din cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie arată că în urma activităților specifice pe linie de contraspionaj, au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român.

„Contraspionajul românesc a obținut date certe care relevă intențiile unor persoane (…) de pe teritoriul României, (…) să afecteze suveranitatea României. În concret (….), stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului independent Călin Georgescu de a accede pe funcția de Președinte al României”, se arată în anexa desecretizată și furnizată de Ministerul Afacerilor Interne.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Parlamentul European condamnă escaladarea represiunilor din partea autorităților georgiene împotriva opoziției democratice și utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor pașnici. Legislativul European solicită statelor membre UE să introducă sancțiuni împotriva liderilor politici ai partidului Visului Georgian, partid populist pro-rus aflat la putere în Georgia.

„Visul Georgian este direct responsabil pentru regresul democratic continuu și pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană, contrar voinței marii majorități a poporului. Protestele actuale din întreaga țară sunt o expresie legitimă a îngrijorării larg răspândite cu privire la viitorul Georgiei sub conducerea actuală. Facem apel la UE și la statele sale membre să introducă sancțiuni personale împotriva tuturor liderilor politici ai Visului georgian care sunt responsabili pentru neregulile electorale raportate și represiunile ulterioare împotriva cetățenilor georgieni care protestează pe străzi. În plus, reamintim solicitarea noastră de a introduce sancțiuni specifice împotriva Bidzinei Ivanishvili (fost premier al Georgiei), care este persoana responsabilă politic în ultimă instanță pentru valul de represiuni și suspendarea procesului de integrare europeană”, se arată în declarația comună a președintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, David McAllister, a președintelui Delegației la Comitetul de asociere parlamentară UE-Georgia, Nils Ušakovs, a președintelui Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest, Sergey Lagodinsky, și a raportorului permanent pentru Georgia al Comisiei pentru afaceri externe, Rasa Juknevičienė. 

Potrivit declarației Parlamentului European, Georgia are nevoie de o repetare a alegerilor fraudate, care să se desfășoare într-un mediu electoral îmbunătățit, de către o administrație electorală independentă și imparțială, sub observație internațională diligentă, asigurând un proces cu adevărat corect și transparent.

„Parlamentul European este alături de poporul curajos al Georgiei și de alegerea sa pentru un viitor european”, concluzionează eurodeputații. 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Metsola: Rusia încearcă să ne destabilizeze democrațiile. Polonia va prelua președinția Consiliului UE într-un moment foarte critic

Published

on

© Roberta Metsola - Facebook

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a efectuat o vizită de lucru la Varșovia, în contextul în care Polonia va prelua președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, într-un „moment critic, cu Rusia care ne amenință frontierele și încearcă să destabilizeze democrațiile.”

„Intrăm într-o perioadă foarte intensă în activitatea de la nivel european. Polonia este în pole-position pentru a conduce Uniunea noastră în timpul viitoarei noastre președinții a Consiliului. În acest moment foarte critic, ne confruntăm cu provocări enorme, cu Rusia care ne amenință frontierele și încearcă să destabilizeze democrațiile, cu companiile noastre care sunt în urma rivalilor americani și chinezi și cu noile realități transatlantice”, a transmis președinta Parlamentului European în timpul conferinței de presă comună cu premierul Poloniei, Donald Tusk. 

Metsola susține că premierul Poloniei are experiența necesară pentru a construi punți și pentru a găsi abordări comune: „Europa chiar are nevoie de acest lucru.”

Referitor la Ucraina, președinta Parlamentului European a menționat că UE trebuie să dea în continuare dovadă de unitate și să nu obosească în sprijinirea ei: „Polonia înțelege că nivelul nostru de pregătire trebuie să corespundă nivelului amenințării cu care ne confruntăm.”

   Citiți și: ”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE

La 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. Ca parte a președinției, Polonia va găzdui aproape 400 de consilii, reuniuni și conferințe cu participarea reprezentanților din cele 27 de țări membre UE.

    Citiți și: Donald Tusk își reafirmă intenția ca președinția poloneză a Consiliului UE să fie una proactivă: „Vom fi foarte hotărâți să facem ca Europa să gândească în poloneză într-o mulțime de chestiuni”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.5 minutes ago

Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

ROMÂNIA2 hours ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ2 hours ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ2 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA2 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.2 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ3 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA3 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL3 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

POLITICĂ3 hours ago

Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending