Connect with us

U.E.

Eurostat: România se află aproape de coada clasamentului țărilor europene care raportează o presiune foarte crescută a costurilor medicale asupra gospodăriei

Published

on

În 2017, mai mult de jumătate dintre persoanele (55%) din Uniunea Europeană (UE) au raportat că suma pe care au plătit-o pentru îngrijirea medicală nu reprezintă o povară financiară. Pe de altă parte, 34% au declarat că costurile de îngrijire a sănătății sunt oarecum o povară financiară, în timp ce 11% au perceput astfel de costuri ca o povară financiară grea pentru bugetul gospodăriei, indică cifrele publicate de Eurostat

Îngrijirea medicală – o povară greu de susținut financiar

Asistența medicală se referă la serviciile individuale de asistență medicală, cum ar fi examenele medicale periodice sau tratamentele. Aceasta include asistența medicală în scopuri curative, de reabilitare sau pe termen lung, asistență medicală mintală, precum și servicii medicale preventive. Îngrijirea dentară și medicamentele nu sunt incluse în această categorie.

La nivelul UE, povara financiară percepută pentru îngrijirea medicală a fost cea mai ridicată pentru cei care trăiau în gospodării cu două persoane care includeau cel puțin o persoană în vârstă de 65 de ani sau mai mult (13% dintre persoanele din aceste gospodării au raportat îngrijirea sănătății ca fiind o povară financiară ridicată) . Cei care trăiesc în gospodării cu o singură persoană (12%), gospodării fără copii dependenți (12%), gospodării cu doi adulți și gospodării cu copii dependenți (ambele 10%) au raportat, de asemenea, că îngrijirile medicale au fost o povară mare pentru bugetul lor.

Foto: ec.europa.eu/eurostat

Cipru a avut cea mai mare pondere a persoanelor care au raportat că costurile de sănătate au reprezentat o povară financiară mare (39%), urmată de Bulgaria (32%), Italia (29%) și Letonia (28%). În schimb, în ​​Danemarca, Slovenia și Suedia (toate cu un scor de 86%), Estonia (85%) și Franța (84%), ponderea persoanelor care declară că plata pentru îngrijiri medicale nu a generat povară financiară a fost cea mai ridicată.

În România, sub 20% dintre persoanele întrebate au raportat dificultăți mari în privința susținerii  costurilor financiare  pentru servicii medicale, situându-se peste ponderea europeană de 11%, în timp ce pentru 40% dintre ele îngrijirea sănătății nu a reprezentat o povară financiară, procentul fiind în acest caz sub nivelul european de 55%.

În orice caz, în ceea ce privește povara grea a îngrijirii medicale asupra gospodăriei, România se află aproape de coada clasamentului țărilor europene care raportează o presiune foarte crescută a costurilor medicale. 

Plata îngrijirii medicamentoase

Doar sub jumătate (49%) dintre persoanele implicate în sondajul Eurostat au declarat că plata pentru achiziționarea d medicamente nu a adus nici o povară financiară gospodăriei. Cu toate acestea, 39% au raportat că aceste costuri reprezintă o povară financiară, iar 13% au constatat că medicamentele presupun o povară financiară grea pentru gospodărie.

Țările cu cea mai mare pondere a persoanelor care au raportat costul medicamentelor ca fiind o povară financiară gravă au fost Polonia (40%), urmată de Cipru (34%), Bulgaria (33%) și Letonia (30%). În schimb, ponderea celor care au declarat că cumpărarea de medicamente nu are repercusiuni asupra bugetului gospodăriei a fost cea mai mare în Franța (90%), Danemarca (84%) și Suedia (78%).

Foto: ec.europa.eu/eurostat

În România, tratamentul medicamentos reprezintă o povară financiară grea pentru aproximativ 15% din persoanele întrebate, ponderea fiind peste nivelul mediu european de 12.6%, în timp ce pentru aproximativ 42% dintre ele nu generează costuri care să afecteze gospodăria, ponderea în acest caz fiind sub nivelul mediu european de 48.7%. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului

Published

on

© https://eucanbeatcancer.eu/

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze, a anunțat luni Grupul Popularilor Europeni.

Președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Manfred Weber, vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz, și purtătorul de cuvânt al sănătății publice, Peter Liese, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială, dedicată luptei împotriva cancerului.

Vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz a declarat: „Împreună putem crea un plan european pentru combaterea cancerului, o strategie europeană pentru prevenirea oncologică și o strategie europeană pentru depistarea timpurie. Cu această comisie specială, dorim să oferim un nou impuls la cercetarea oncologică și sunt mândră că sunt printre inițiatorii săi. “

“În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”, a concluzionat Peter Liese.

Înființarea acestei comisii face parte dintr-o campanie mai amplă a Grupului PPE pentru mobilizarea tuturor  resurselor posibile din Europa în lupta împotriva cancerului.

Totodată, Grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Citiți și:#EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul

© EPP/ Facebook

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk va prezenta o evaluare a raportului cu privire la partidul Fidesz al premierului Ungariei, Viktor Orban, la viitoarea Adunare Politică a PPE

Published

on

© European Council

Donald Tusk, actualmente președinte al Partidului Popularilor Europeni, anunță că la viitoarea Adunare politică a PPE va prezenta evaluarea raportului privind statutul partidului de guvernare din Ungaria, Fidesz, condus de Viktor Orban. 

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a menționat că a avut loc o consultare la nivelul Comitetului de Evaluare, comitet format din Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel și Hans-Gert Pöttering, cu privire la Fidesz. 

 

Potrivit site-ului PPE, următoarea Adunare politică a PPE va avea loc la Bruxelles în perioada 3-4 din luna februarie. 

Popularii Europeni au decis la 20 martie 2018 cu largă majoritate suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca partidul condus de premierul ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Totodată, deputații din Fidesz ai premierului ungar Viktor Orbán rămân în grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, în ciuda faptului că au fost suspendați din partidul pan-european în sine, a declarat un membru senior al grupului pentru Politico.eu.

Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE).

Citiți și: Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi PPE. Viktor Orban: Majoritatea acestei familii politice din PE “ne-a trădat”

Viktor Orban a făcut această mențiune în contextul în care Parlamentul European a votat o rezoluție în plenul de la Strasbourg, prin care deputații europeni au subliniat că situația statului de drept din Polonia și din Ungaria s-a deterioriat, cerând în același timp crearea unui mecanism permanent pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în Estonia un proiect de comunicare pentru tineri: ”Scopul principal este de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și participanți”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în perioada 18-26 ianuarie, în Estonia, proiectul “Letz’ discuss”. În candrul evenimentului vor fi prezenți tineri din diferite state membre și vor lua parte la un dialog strucuturat.

Fostul comisar european se declară convinsă că, participând în acest proiect, tinerii vor deprinde abilitățile care le vor permite să comunice eficient prioritățile lor – inclusiv cei pentru care exprimarea propriei opinii reprezintă, încă, o provocare.

Corina Crețu definește tânăra generație drept ”forța motrice în dezvoltarea oricărei societăți”. 

”Scopul principal al acestei întâlniri este acela de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și tinerii participanți la acest seminar, influențând astfel procesul de elaborare a politicilor și făcând vocea tinerilor auzită, în special a celor defavorizați, precum și reprezentarea nevoilor acestora”, mai menționează aceasta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Mai multe informații despre proiectele KA3 Erasmus+,  aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending