Fondul european de ajustare la globalizare, peste 73,5 milioane euro pentru a sprijini 15.700 de lucrători din UE

eu flagFondul european de ajustare la globalizare (FEG) a ajutat un număr total de 15 700 de lucrători concediați din cauza crizei economice și a efectelor globalizării să găsească noi oportunități de locuri de muncă în 2012, potrivit unui raport adoptat de către Comisia Europeană.

FEG a oferit mai mult de 73,5 milioane EUR pentru a veni în ajutorul lucrătorilor din 11 state membre (Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Spania și Suedia), care au fost completate cu 51,7 milioane EUR provenind din resurse naționale.
FEG oferă finanțare pentru măsuri concrete care urmăresc scopul de a-i sprijini pe lucrătorii concediați să își îmbunătățească capacitatea de inserție profesională și să găsească noi oportunități de locuri de muncă. Un avantaj al FEG constă în faptul că acesta poate fi utilizat pentru a finanța măsuri adaptate împrejurărilor specifice în care se află lucrătorii vizați. Aceste măsuri includ:
– activități intensive și personalizate de asistență pentru căutarea unui loc de muncă,
– diverse tipuri de activități de formare profesională, de perfecționare și de recalificare,
– stimulente și alocații provizorii pe durata măsurilor active,
– sprijinul pentru crearea de întreprinderi,
– mentoratul,
– precum și sistemele publice de ocupare a forței de muncă.
Raportul arată că jumătate din lucrătorii (14 333 din 28 662) care au participat la cele 41 de inițiative ale FEG deja finalizate în cursul anilor precedenți au găsit noi locuri de muncă sau desfășurau o activitate independentă la sfârșitul perioadei de asistență, iar un număr suplimentar de 1 069 de persoane urmau un program educațional sau de formare pentru a-și îmbunătăți viitoarea capacitate de inserție profesională.
Rezultatele în ceea ce privește reinserția profesională sunt încurajatoare, având în vedere situația actuală dificilă de pe piața ocupării forței de muncă și ținând cont de faptul că FEG sprijină lucrători care se confruntă cu împrejurări deosebit de dificile constând în concedieri în masă care afectează un anumit teritoriu și că lucrătorii care beneficiază de ajutor se numără, de obicei, printre cei care au dificultăți mai mari pe piața forței de muncă, cum ar fi persoanele mai slab calificate sau defavorizate aflate în căutarea unui loc de muncă.

FEG în perioada 2014-2020 

Pornind de la această experiență, Comisia a propus continuarea funcționării fondului în cursul perioadei 2014-2020. La 11 octombrie 2013, Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra textului noului regulament FEG, permițând statelor membre să solicite cofinanțare din FEG în temeiul noilor norme începând din ianuarie 2014.
Domeniul de aplicare al FEG a fost extins pentru a cuprinde:
– lucrătorii concediați din cauza persistenței crizei economice și financiare mondiale sau a unei noi crize similare, un criteriu care fusese deja aplicat din mai 2009 până la sfârșitul anului 2011,
– lucrătorii cu contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată și persoanele care desfășoară o activitate independentă,
– precum și, în regiuni cu rate ridicate ale șomajului în rândul tinerilor, tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.