Fostul premier francez, Manuel Valls, și-a anunțat candidatura la funcția de primar al orașului Barcelona

Fostul premier francez, Manuel Valls, și-a anunțat marți seara candidatura la funcția de primar al orașului Barcelona, capitala regiunii Catalonia, loc unde el speră să bulverseze peisajul politic, scrie AFP, citat de Agerpres.

”După un timp de reflecție, serios, am luat următoarea decizie: vreau să fiu viitorul primar al Barcelonei”, a spus Manuel Valls în catalană. ”De când m-am născut (…) relaţia mea cu Barcelona a fost intimă, constantă”, a adăugat fostul premier francez.

Manuel Valls a anunțat în același timp că renunță la mandatul său de deputat în Franța.

”De săptămâna viitoare, voi abandona mandatul meu de deputat şi toate responsabilităţile locale”, a declarat Valls.

”Iubesc Franţa. Această ţară a permis unui fiu al Barcelonei naturalizat abia la 20 de ani să fie primar, deputat, ministru şi prim-ministru al Franţei graţie şcolii publice şi angajamentului meu politic, este incredibil şi unic”, a spus Manuel Valls, care este născut la Barcelona, dar a crescut la Paris.

Această candidatură într-un scrutin municipal dintr-o metropolă după o carieră politică de prim plan într-o altă ţară este neobişnuită în Europa, unde orice cetăţean al UE se poate prezenta în alegerile locale dintr-un alt stat decât cel al său, din cadrul Uniunii, după tratatul de la Maastricht.

După rezultatul dezamăgitor din cadrul alegerilor prezidențiale din Franța din 2017, Manuel Valls s-a angajat de partea cealaltă a Pirineilor, multiplicând manifestaţiile contra separatiştilor catalani care au încercat, în octombrie trecut, despărţirea de Spania.

Manuel Valls este asigurat de susţinerea partidului liberal Ciudadanos, vârful de lance al opoziţiei la separatism. El a recrutat pentru campania sa un fost direct de comunicare al FC Barcelona, club al cărui suporter este, şi pe fosta mână dreaptă a primarului socialist, Pasqual Maragall (1982-1997), simbol al intrării în modernitate a oraşului care a găzduit Jocurile Olimpice din 1992.

Intenţia lui Valls, crescut la Paris de un tată catalan şi o mamă italo-elveţiană şi naturalizat francez la 20 de ani, este de a întruchipa o Barcelonă cosmopolită în contrast cu naţionalismul catalan. În baza trecutului său de ministru de Interne, el contează de asemenea în campanie pe lupta cu insecuritatea, preocupare crescândă pentru locuitorii Barcelonei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.