Connect with us

NATO

FOTO Klaus Iohannis și Donald Trump, primul schimb de opinii la summitul NATO

Published

on

Corespondență de la Bruxelles – Dan Cărbunaru și Robert Lupițu

Președintele Klaus Iohannis și președintele SUA, Donald Trump, și-au strâns mâna și au avut primul lor schimb de opinii la prima lor întrevedere de la instalarea liderului american în funcție, în contextul participării la reuniunea șefilor de stat și de guvern din NATO.

FOTO

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Citiți și Corespondență specială – Donald Trump, în premieră alături de partenerii și aliații din NATO. România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis la cel mai important eveniment transatlantic al anului

Citiți și Moment istoric la noul sediu NATO: Alianța Nord-Atlantică va reaminti lui Donald Trump și europenilor importanța legăturii transatlantice prin două monumente dedicate articolului V și Zidului Berlinului

Citiți și Țările cu cele mari bugete militare din cadrul NATO, reprezentate de noi lideri la reuniunea șefilor de stat și de guvern de la Bruxelles

Citiți și Jens Stoltenberg, despre inaugurarea noului sediu NATO: Ce a fost cândva câmp de luptă va deveni acum un loc de cooperare și dialog între Aliați

Citiți și Klaus Iohannis va susține alături de Donald Trump și ceilalți lideri NATO creșterea rolului Alianței în combaterea terorismului

Citiți și NATO a decis să adere oficial la Coaliția Globală împotriva grupării Statul Islamic

Citiți și Secretarul general NATO confirmă: Începând de azi, Alianța va fi membru al Coaliției Globale anti-Stat Islamic. Vom decide și înființarea unei celule de intelligence împotriva terorismului

Citiți și Jens Stoltenberg: Rusia este pe agenda reuniunii NATO de la Bruxelles. Rusia este motivul pentru care sporim prezența militară în flancul estic

Citiți și Înalt Oficial NATO: Alianța își va continua prezența militară maritimă, aeriană și terestră în regiunea Mării Negre

Citiți și VIDEO Klaus Iohannis la sosirea la NATO: Vrem o întărire a relației dintre SUA și Europa; Noi ne dorim să avem o abordare unitară, nu împotriva Rusiei, nu pentru Rusia

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Klaus Iohannis și vicepreședintele Turciei au discutat consolidarea apărării NATO pe flancul estic și agenda NATO în pregătirea summitului de la Washington

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România, context în care șeful statului și omul numărul 2 din administrația Erdogan de la Ankara au discutat despre cooperarea în regiunea Mării Negre, contribuția Turciei la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic și “principalele evoluții de interes de pe agenda NATO și la nivel internațional”.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, președintele Klaus Iohannis a exprimat, cu prilejul întrevederii, aprecierea pentru substanța și dinamica dialogului politico-diplomatic bilateral, axat pe dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic România-Turcia, pe toate palierele sale, inclusiv prin inițiativa lansării Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre cele două țări, care va dezvolta formatul reuniunilor comune de guvern și în cadrul căruia vor fi stabilite prioritățile cheie în domeniile strategice de interes comun.

 

Șeful statului și vicepreședintele Turciei au salutat nivelul excelent al cooperării economice, Turcia fiind principalul partener comercial al țării noastre din afara Uniunii Europene și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.

Președintele Klaus Iohannis a încurajat, în continuare, investițiile turcești și a arătat că oportunitățile oferite de piața din România pot contribui la atingerea potențialului deplin pe acest palier.

În planul cooperării în domeniul securității, Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru contribuția Turciei la consolidarea posturii Aliate de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, inclusiv prin participarea la misiuni de Poliție Aeriană Întărită pe teritoriul României.

Președintele Klaus Iohannis a salutat, totodată, buna funcționare a Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria, inițiativă care reprezintă un model de cooperare eficientă în regiunea Mării Negre și între statele aliate riverane.

Citiți și

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

De asemenea, Iohannis și Yilmaz au avut un schimb de opinii despre principalele evoluții de interes de pe agenda NATO și la nivel internațional, precum și despre pregătirea rezultatelor Summitului aniversar al NATO de la Washington, D.C.

În ceea ce privește situația îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie evitată escaladarea violenței, fiind necesară coordonarea eficientă a eforturilor internaționale în vederea avansării către o pace durabilă în regiune, când condițiile o vor permite.

Șeful statului a reafirmat sprijinul țării noastre pentru consolidarea cooperării UE-Turcia și a salutat eforturile pe care Turcia le întreprinde pentru găzduirea unui număr mare de refugiați, exprimând sprijinul pentru continuarea cooperării în materie dintre UE și Turcia.

Continue Reading

NATO

Ministrul apărării și ambasadorul Germaniei au discutat despre “implicarea companiilor germane în modernizarea industriei românești de apărare”

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 25 aprilie, o întrevedere cu ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, context în care a salutat angajamentul Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare dedicate flancului estic aliat, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Dialogul a vizat, în principal, evoluțiile de securitate generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și provocările cu care se confruntă regiunea Mării Negre. 

Ministrul Tîlvăr a evidențiat importanța eforturilor aliate pentru întărirea securității regionale și a exprimat angajamentul ferm al României în vederea continuării sprijinului multidimensional oferit Ucrainei, punctând eforturile pe palierul instruirii desfășurate în cadrul EUMAM și Interflex, precum și demersurile întreprinse pentru inițierea instruirii piloților ucraineni la Centrul de instruire F-16 din România, atunci când acest lucru va fi posibil.

Oficialul român a salutat angajamentul Germaniei privind consolidarea securității pe flancul estic al NATO, precum și leadership-ul acestei țări în ceea ce privește o serie de inițiative multilaterale.

“Germania este un partener important pentru România, care a dat dovadă de solidaritate aliată în contextul de securitate dificil de la nivel regional. Salutăm angajamentul Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare dedicate flancului estic aliat”, a reliefat ministrul Tîlvăr.


Citiți și

Rheinmetall, gigantul german din industria apărării, preia 72,5% din acțiunile Automecanica Mediaș: Forțele de pe flancul estic NATO vor beneficia de lanțuri mai scurte de aprovizionare

Un proiect Germania-România privind producția de pulberi pentru muniții, finanțat de UE cu 47 de milioane de euro. UE alocă 500 de milioane de euro pentru a produce 2 milioane de obuze până în 2025


Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte privind cooperarea româno-germană în domeniul apărării, în format bilateral, precum și în context NATO și UE, fiind apreciat nivelul excelent al dialogului politico-militar. Au fost evidențiate prioritățile imediate ale cooperării bilaterale pe palier militar,  precum și importanța continuării coordonării pe diferite nivele.

În context, a fost abordată și perspectiva dezvoltării, în continuare, a cooperării tehnico-militare pentru consolidarea capabilităților de apărare.

“Apreciem implicarea companiilor germane în modernizarea industriei românești de apărare, inclusiv în realizarea unor componente critice“, a evidențiat ministrul apărării naționale. 

Continue Reading

NATO

De la Berlin, secretarul general NATO apreciază că “nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”

Published

on

© NATO

“Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“În ultimele luni, aliaţii NATO nu au oferit sprijinul” pe care l-au promis, a deplâns Jens Stoltenberg, într-un discurs rostit la o ceremonie de premiere la Berlin pe tema legăturilor transatlantice.

La respectiva ceremonie, Stoltenberg a fost distins cu premiul Eric M. Warburg din partea Atlantik-Brücke.

“Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”, a adăugat secretarul general al Alianţei.

“Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele în livrări reale de arme şi muniţii şi să facem acest lucru rapid”, a precizat el.

Președintele american Joe Biden a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit Departamentului de Stat, pachetul de ajutor inițial include vehicule, muniție de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 mm, muniție antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă. De asemenea, presa a relatat că SUA au furnizat în ultima perioadă, în secret, rachete balistice ATACMS Ucrainei.

De asemenea, aflat marți în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că Guvernul de la Londra va aloca anul acesta 500 de milioane de lire sterline suplimentare pentru muniția, apărarea antiaeriană și dronele de care are nevoie Ucraina, acesta fiind cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ4 hours ago

Aplicația Globală InfoCons, premiată cu diploma de excelență sub egida World Intellectual Property Organization (WIPO)

NATO6 hours ago

Klaus Iohannis și vicepreședintele Turciei au discutat consolidarea apărării NATO pe flancul estic și agenda NATO în pregătirea summitului de la Washington

CHINA9 hours ago

Blinken îi reiterează lui Xi Jinping că SUA s-au angajat „să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu, în cadrul Comitetului mixt de cooperare între Guvernele României și Emiratelor Arabe Unite: Prin dezvoltarea proiectelor strategice comune, contribuim la dezvoltarea economică a țărilor noastre

CONSILIUL UE10 hours ago

UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze și să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova

U.E.11 hours ago

Comisia Europeană ia în calcul impunerea de sancțiuni asupra gazului natural lichefiat din Rusia

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană desemnează Shein drept platformă online foarte mare care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii

INTERNAȚIONAL13 hours ago

În lumina viitoarelor alegeri, SUA și R. Moldova reafirmă angajamentul de a împiedica eforturile continue ale Rusiei de a interveni în instituțiile democratice și în procesul electoral din Republica Moldova

ROMÂNIA13 hours ago

Marcel Ciolacu: Am încredere că vom reuși să creștem schimburile comerciale între România și Turcia la 15 miliarde de dolari

SUA13 hours ago

SUA încurajează Germania să trimită rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL4 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.4 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending