Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

FOTO REPORTAJ: O româncă și un belgian ne vorbesc despre UE și alegerile europene. CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ DE LA BRUXELLES

Published

on

IMG_0232[1]

Robert LUPIȚU

Alegerile europarlamentare se resimt cel mai mult la Bruxelles. Deși orașul nu este împânzit cu mesaje electorale, oamenii care trăiesc în Bruxelles, fie ei cetățeni belgieni sau cetățeni din alte state membre sunt printre cei mai informați, ei fiind în cele din urmă localnicii orașului care după 25 mai va găzdui pentru cinci ani un nou legislativ european format din 751 de membri.

IMG_0231

Deși în piața de lângă sediul Parlamentului European se organizează un concurs de jazz, iar centrul Bruxelles-ului este ca de obicei plin de turiști care sunt atrași de Manneken Pis, ciocolată belgiană, bere și vafe, oamenii de aici știu ce se întâmplă zilele acestea. Am avut plăcerea de a discuta într-un mod neașteptat cu un belgian, Vincent, într-un magazin dedicat în exclusivitate soiurilor de ciocolată belgiană, dar și cu o româncă, Ana, care lucrează la un restaurant în apropierea Parlamentului European.

 Românilor le place ciocolata belgiană.

IMG_0171 Domnul Vincent este o persoană  foarte deschisă care a spus că va  merge la vot deși criza prin care trece  și a trecut Uniunea a arătat multe  slăbiciuni ale acesteia. Acesta mi-a  mărturisit că sunt mulți oameni  nemulțumiți de situația de economică,  de lipsa locurilor de muncă și a  amintit situația alarmantă în care s-a  aflat Grecia. Aflând că sunt din  România a ținut să precizeze:  „Românii sunt oameni de treabă. Am  avut tot timpul clienți români. Le  place mult ciocolata belgiană”.

Ai ocazia să vorbești limba română exact acolo unde nu te aștepți. 

La un anumit moment al zilei am ajuns într-un restaurant pentru a servi o cafea. Politicos, m-am adresat în limba franceză, iar chelnerița mi-a răspuns prompt. Ulterior, am auzit-o vorbind românește cu cineva de la o masă alăturată, astfel că, în momentul în care mi-a adus ceea ce comandasem mi s-a ivit oportunitatea să-i mulțumesc în română. De aici până la a intra într-o conversație cu un co-național nu a mai fost decât un pas. Doamna Ana a ținut să sublinieze cât de minunată este viața pentru dumneaei la Bruxelles, dar și agitația care este în acest oraș datorită activităților instituțiilor europene. Aceasta va participa la scrutinul de duminică, dar va vota pentru membrii în PE din partea Belgiei, afirmând totodată că votul aici este obligatoriu, iar absența se sancționează cu 400 de euro. Referitor la România și legătura sa cu patria mamă, doamna Ana a specificat: „Noi, românii care venim la muncă în străinătate și ne facem treaba bine suntem cei care promovează imaginea țării. Românii sunt foarte apreciați în state precum Belgia, Luxemburg și Danemarca”.

IMG_0233Discuțiile cu cei doi au fost o experiență interesantă care au evidențiat atât percepția pozitivă a unui cetățean al UE cu privire la alți cetățeni ai UE (românii), dar și mentalitatea unor compatrioți care prin faptul că sunt perseverenți, consecvenți și nu se abat de la regulile normalității creează o imagine bună țării noastre.

Caleaeuropeana.ro va lua în aceste zile pulsul din zilele alegerilor, atmosfera din instituțiile europene, va prezenta sondajele din noaptea alegerilor de la Parlamentul European, va asculta reacții, analize și va aduce Europa mai aproape de români, dar și românii mai aproape de Europa.

 

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending