CONSILIUL EUROPEAN
Front de unitate euro-atlantică: NATO și liderii UE, între care Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Klaus Iohannis, avertizează Rusia că o “agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe grele”
Published
3 years agoon

NATO şi Uniunea Europeană au afișat joi un front de unitate în fața agresivității Rusiei la frontiera cu Ucraina și au avertizat Moscova cu privire la “consecinţele grele” în cazul unei intervenţii militare în Ucraina, după ce au respins veto-ul Rusiei asupra posibilei aderări a Kievului la Alianţă.
“Orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe grele şi un cost ridicat ca răspuns, inclusiv măsuri restrictive coordonate cu partenerii.”, au afirmat Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Klaus Iohannis și ceilalți şefi de stat şi de guvern din UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, în concluziile adoptate în unanimitate după câteva ore de discuţii cu uşile închise privind posibilele sancţiuni economice europene.
“Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe grave, iar preţul de plătit va fi mare”, a adăugat și NATO într-o declaraţie publicată simultan cu poziţia adoptată de liderii UE.
În concluziile sale, Consiliul European subliniază necesitatea urgentă ca Rusia să detensioneze tensiunile cauzate de consolidarea militară de-a lungul frontierei sale cu Ucraina și de retorica agresivă.
De asemenea, liderii europeni și-au reiterat sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Cei 27 au lansat un apel la “încurajarea eforturilor diplomatice” cu Moscova în cadrul “formatului Normandia”. “Consiliul European încurajează eforturile diplomatice și sprijină formatul Normandia în vederea realizării punerii în aplicare integrale a acordurilor de la Minsk”, arată concluziile adoptate.
“Să nu existe niciun dubiu: dacă Rusia acționează împotriva Ucrainei, UE va fi în măsură să ia sancțiuni care ar putea avea un cost masiv. Ne-am făcut treaba în această privință”, a declarat, după summit, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Let there be no doubt: if Russia moves against Ukraine, the EU will be in a position to take sanctions that could extract a massive cost.
We have done our work in that respect. pic.twitter.com/YKmXeeWsoe
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 17, 2021
În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron, noul cancelar german Olaf Scholz a declarat că liderii UE au convenit că “trebuie să fie clar că oricine încalcă frontierele în Europa trebuie să se aștepte și la reacții adecvate”, informează Politico Europe.
Precedând pozițiile adoptate de NATO și de Consiliul European, Parlamentul European a condamnat actuala concentrare amplă de forțe armate ruse la frontiera ucraineană. Într-o rezoluție adoptată joi cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă și 54 abțineri, Eurodeputații au solicitat guvernului de la Moscova să își retragă imediat forțele și să nu mai amenințe țara vecină.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
UE prezintă prioritățile sale pentru summitul G7, transmițând un mesaj SUA: Nu putem crește cheltuielile pentru apărare dacă trebuie să ducem în același timp un război comercial
Von der Leyen, convorbire cu Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională
”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse
Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian
“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump
România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului
CONSILIUL EUROPEAN
Pentru a spori capacitatea de apărare a Europei, este nevoie de o abordare colectivă a securității, a subliniat Antonio Costa după întrevederea cu Giorgia Meloni
Published
1 week agoon
June 7, 2025By
Andreea Radu
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, s-a întâlnit vineri, la Roma, cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni. Cei doi lideri au discutat despre întărirea apărării comune a Europei, subliniind importanța unei utilizări mai eficiente a resurselor și a unei abordări colective în materie de securitate.
„Am avut o întâlnire foarte bună cu Giorgia Meloni la Roma. Am discutat despre pregătirile pentru Consiliul European din iunie, precum și despre Summiturile G7 și NATO. Pentru a spori capacitatea de apărare comună a Europei, trebuie să asigurăm o cheltuire mai eficientă a fondurilor și o abordare colectivă a securității”, a scris Costa, pe X.
Had a great meeting with @GiorgiaMeloni in Rome.
We discussed the preparation of the June European Council as well as the G7 and NATO Summits.
In order to ramp up Europe’s common defence readiness, we must ensure more efficient spending and a collective approach to security.… pic.twitter.com/cHjsMKuWub
— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
De asemenea, președintele Consiliului European, António Costa, a subliniat că securitatea nu se rezumă doar la apărare, ci implică și pace, prosperitate și stabilitate, construite pe soluții durabile la provocările globale.
„Securitatea înseamnă mai mult decât apărare. Ea necesită pace, prosperitate și stabilitate, bazate pe soluții durabile la provocările globale”, a precizat Antonio Costa.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre importanța unei politici europene în domeniul migrației care să fie eficientă și bine gestionată.
„În cele din urmă, am abordat contextul geopolitic mai larg, inclusiv relațiile transatlantice și situația din Ucraina și Gaza. Aștept cu interes să particip la Conferința pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc la Roma în luna iulie”, a concluzionat președintele Consiliului European.
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza
Published
1 week agoon
June 7, 2025By
Andreea Radu
Papa Leon al XIV-lea l-a primit vineri, la Vatican, pe președintele Consiliului European, Antonio Costa. Cei doi au discutat despre cele mai bune căi de a obține pacea în Ucraina și în Fâșia Gaza, a precizat oficialul european după întrevedere.
Totodată, întrevederea a inclus discuții și asupra altor provocări globale, precum schimbările climatice sau demnitatea muncii.
„Leo al XIV-lea este Papa păcii – al păcii adevărate. Astăzi am avut o discuție profund inspirațională despre cum putem construi cel mai bine pacea – în special în Ucraina, Gaza și în alte părți ale lumii. Trebuie să continuăm să abordăm probleme globale precum schimbările climatice, reducerea inegalităților și demnitatea muncii. Aștept cu interes colaborarea dintre UE și Sfântul Scaun pentru binele comun”, a scris Costa, pe X.
Leo XIV is the Pope of peace—of real peace.
Honoured to meet @Pontifex as he begins his pontificate.
Today we had a very inspiring discussion on how to best achieve peace, namely in Ukraine, Gaza and other parts of the world. We must continue to address global issues like… pic.twitter.com/bS3UWtEJnb— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
Președintele Consiliului European a subliniat, după întrevederea cu Papa Leon al XIV-lea, că de la Ucraina la Gaza, „lumea strigă cu după pace”.
„Astăzi am avut onoarea de a-i oferi Sanctității Sale, Papa Francisc , un măslin – simbol al păcii și al reconcilierii. În timp, din acest copac vor crește multe ramuri, fiecare reprezentând pacea pe care lumea noastră o dorește cu atâta ardoare. Fie ca acest gest să ne reamintească faptul că, chiar și în pământ rănit, speranța poate prinde rădăcini, iar pacea poate înflori”, a adăugat Antonio Costa.
From Ukraine to Gaza, the world cries out for peace.
Today, I had the honor of offering His Holiness Pope Leo @Pontifex an olive tree, a symbol of peace and reconciliation. In time, many branches will grow from this tree, each one of them standing for the peace our world so… pic.twitter.com/7nnFFMPxmv
— António Costa (@eucopresident) June 6, 2025
„Papa a făcut un apel către Rusia să facă un gest în favoarea păcii, subliniind importanța dialogului pentru a crea contacte pozitive între părți și a căuta soluții la conflict. Ei au discutat despre situația umanitară, despre necesitatea de a sprijini ajutorul acolo unde este necesar și despre eforturile în curs de desfășurare pentru schimbul de prizonieri”, a precizat serviciul de presă al Vaticanului.
CONSILIUL EUROPEAN
Nicușor Dan, discuție telefonică cu președintele Consiliului European despre securitate, apărare, sprijin pentru R. Moldova și Ucraina și competitivitatea UE
Published
2 weeks agoon
June 4, 2025
Președintele Nicușor Dan a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul căreia a reafirmat “angajamentul ferm al României de a colabora strâns cu partenerii europeni, în spiritul valorilor și obiectivelor Uniunii Europene”.
“I-am mulțumit președintelui Costa pentru felicitări și pentru cuvintele de susținere”, a transmis șeful statului, într-o postare pe X.
Discuția a avut loc în contextul pregătirilor pentru reuniunea Consiliului European din luna iunie, iar cei doi lideri au abordat subiecte-cheie precum securitatea și apărarea regională, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și consolidarea competitivității Uniunii Europene.
“Aștept cu interes să colaborez cu președintele Costa și cu colegii mei din Consiliul European pentru a promova agenda Uniunii și prioritățile noastre comune”, a subliniat președintele Nicușor Dan.
Today, I had a phone conversation with António Costa @eucopresident. I thanked President Costa for congratulations and supportive words and reaffirmed Romania’s commitment to closely cooperating with European partners, upholding the EU’s values and objectives.
We touched upon…— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) June 4, 2025
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

UE prezintă prioritățile sale pentru summitul G7, transmițând un mesaj SUA: Nu putem crește cheltuielile pentru apărare dacă trebuie să ducem în același timp un război comercial

Von der Leyen, convorbire cu Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- NATO6 days ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA5 days ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ENERGIE1 week ago
Secretarul de stat, Cristian Bușoi, discurs la Conferința Gas Infrastructure Europe: România sprijină dezvoltarea infrastructurii europene de gaze
- ROMÂNIA1 week ago
FMI recomandă României un pachet de reforme fiscale care ar putea aduce 1,2% din PIB la buget în 2025. Creșterea TVA, a impozitului pe dividende, impozitare progresivă a veniturilor din muncă, printre măsuri
- INTERNAȚIONAL1 week ago
În perspectiva summitului NATO de la Haga, ministrul Apărării a discutat cu omologii din Turcia și Bulgaria despre întărirea posturii de apărare pe Flancul Estic