Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Full moratorium on West Bank settlement

The EU should step up pressure on Israel to stop expanding settlements on the West Bank, Egypt’s Foreign Minister Ahmed Abu Gheit told MEPs on Tuesday. Egypt also wants an agreement on the borders of the new Palestinian state. Source : © European Parliament

Published

on

The EU should step up pressure on Israel to stop expanding settlements on the West Bank, Egypt’s Foreign Minister Ahmed Abu Gheit told MEPs on Tuesday. Egypt also wants an agreement on the borders of the new Palestinian state. Source : © European Parliament

Read the rest here:
Full moratorium on West Bank settlement

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova

Published

on

© European Union 2023

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară la Strasbourg în această săptămână pentru a dezbate escaladarea situației din Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul spațiului Schengen, urmând să discute cu premierul Viktor Orban despre programul președinției ungare de șase luni a Consiliului, care a început la 1 iulie 2024, pentru ca, în cele din urmă, să transmită un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale din țara vecină, potrivit unei informări a instituției legislative europene. 

PE va dezbate escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și evenimentele din Liban

Marți dimineață, Parlamentul European va evalua escaladarea violențelor din Orientul Mijlociu și ultimele evoluții din Liban împreună cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Luni după-amiază, deputații vor dezbate cu Comisia împlinirea unui an de la atacul terorist al Hamas care a ucis 1 200 de israelieni pe 7 octombrie 2023 și a declanșat războiul actual din Gaza și destabilizarea mai amplă a Orientului Mijlociu.

În timp ce aproximativ 100 de ostatici israelieni sunt încă dați dispăruți, numărul victimelor din Gaza crește în fiecare zi, iar războiul escaladează pe măsură ce Israelul a început atacuri terestre asupra Hezbollah în interiorul Libanului. Ca represalii pentru atacurile Israelului asupra Hezbollah și asupra Hamas din Gaza, Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului. UE își menține angajamentul deplin față de eforturile de evitare a unui război regional, potrivit Înaltului Reprezentant Borrell. În plus, el a solicitat UE să se angajeze să prevină prăbușirea instituțiilor de stat în Liban, să caute un răspuns politic la conflict și a solicitat o alianță globală pentru a pune în aplicare soluția bazată pe coexistența a două state, Palestina și Israel.

Deputații au adoptat o serie de rezoluții în ultimele 12 luni, solicitând încetarea imediată și permanentă a focului, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor și furnizarea neîngrădită de ajutor umanitar. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, 40 000 de palestinieni au fost uciși din octombrie 2023 ca urmare a răspunsului Israelului la atacul Hamas.

Libera circulație în UE și controalele la frontierele interne

Luni, în cadrul unei dezbateri cu Comisia, eurodeputații vor discuta implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul spațiului Schengen.

Pe 9 septembrie, Ministerul Federal de Interne al Germaniei a anunțat introducerea controalelor la frontierele sale terestre unde nu aveau deja loc controale (acestea erau deja în vigoare la frontierele cu Franța, Polonia, Cehia, Austria și Elveția).

Măsura, menită să limiteze migrația ilegală și să protejeze securitatea internă, a generat preocupări cu privire la viitorul spațiului Schengen de liberă circulație, având în vedere poziția geografică centrală a Germaniei în Europa.

Premierul Orbán va prezenta prioritățile președinției ungare a Consiliului UE

Miercuri, eurodeputații vor discuta cu prim-ministrul Viktor Orban programul președinției ungare de șase luni a Consiliului, care a început la 1 iulie 2024.

Dezbaterea va începe la ora locală 9.00 (10.00 ora României).

Guvernul Ungariei a anunțat următoarele priorități pentru președinția sa de șase luni:

  • un nou acord european privind competitivitatea;
  • stimularea politicii europene de apărare;
  • o politică de extindere coerentă și bazată pe merite;
  • combaterea migrației ilegale;
  • conturarea viitorului politicii de coeziune;
  • o politică agricolă a UE orientată către agricultori;
  • abordarea provocărilor demografice.

În perioada legislativă 2019-2024, Parlamentul a denunțat în mod repetat eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar de a submina valorile UE și amenințarea pe care o reprezintă pentru instituțiile și fondurile UE. Eurodeputații și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la capacitatea guvernului Orbán de a-și îndeplini în mod credibil rolul de lider al Consiliului.

Potrivit Parlamentului, situația s-a înrăutățit de la activarea procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) – până la punctul în care Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină.

Parlamentul va lansa un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei în Republica Moldova

În urma dezbaterii de marți cu șeful diplomației europene Josep Borell, eurodeputații vor vota joi o rezoluție privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova, țara va mai organiza, în aceeași zi, un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. În contextul acestui scrutin electoral, oficialii de la Chișinău s-au arătat îngrijorați despre faptul că Moscova aplică un șir de tactici hibride pentru a împiedica țara, condusă în prezent de președinta pro-europeană Maia Sandu, să avanseze pe calea integrării europene.

Republica Moldova a primit oficial statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna iunie 2022.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

Published

on

© Gabriela Firea - Facebook

Eurodeputata PSD Gabriela Firea a reitat, printr-o postare pe Facebook, că România își merită pe deplin locul în spațiul Schengen, subliniind că este inadmisibil ca românii să fie opriți la granițele Europei, la 13 ani de la îndeplinirea cerințelor necesare aderării. Totodată, ea a transmis „apelul clar al eurodeputaților români, în numele tuturor românilor care contribuie zilnic la succesul economic al Uniunii Europene”, pentru aderarea completă la spațiul Schengen.

„De 13 ani românii așteaptă să se bucure, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, de dreptul fundamental la libera circulație în spațiul Schengen. Din anul 2011, au fost îndeplinite toate cerințele legate de securitatea frontierelor, cooperarea cu agențiile europene, modernizarea infrastructurii”, a scris Gabriela Firea.

 

În contextul unei dezbateri în Parlamentul European cu privire la reintroducerea controalelor la frontierele unor state europene, Firea a criticat blocajul întâmpinat de România din partea unui singur stat membru, făcând un apel pentru respectarea dreptului la libera circulație.

„Este inadmisibil că aderarea României la spațiul Schengen a fost folosită ca subiect de campanie electorală internă”, a reamintit eurodeputatua social-democrată. „A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare care afectează milioane de români! Libera circulație este un drept, nu un privilegiu,” a subliniat ea.

Gabriela Firea a mai precizat că președinția ungară la Consiliul UE a anunțat că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen va fi discutat joi,  în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a salutat hotărârea CJUE prin care instanța UE a dat câștig de cauză României, anulând prevederea din Pachetul Mobilitate I care a impus operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare 8 săptămâni întoarcerea vehiculului la centrul operațional din statul membru de stabilire.

„România a obținut un succes remarcabil la CJUE, prin anularea parțială a unor prevederi din Pachetul de Mobilitate 1. Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele de transport rutier în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie și pentru drepturile șoferilor români”, a scris Gheorghe Falcă, pe Facebook.

Potrivit eurodeputatului, această victorie vine în urma unor eforturi susținute.  „Eu, în calitate de europarlamentar, alături de toți colegii români, ne-am implicat activ în promovarea poziției României la nivel european. Ne-am asumat apărarea intereselor transportatorilor noștri și am insistat pe corectitudine și echitate în reglementările din domeniu”, a subliniat Gheorghe Falcă.

El a amintit că, de-a lungul procesului, a lucrat intens la acest dosar în Parlamentul European, colaborând îndeaproape cu colegii români pentru a susține drepturile șoferilor români și pentru a se asigura că vocea României este auzită.

„Implicarea noastră a fost esențială pentru a promova o poziție fermă și pentru a contracara măsurile care ar fi afectat transportatorii români. Nu trebuie uitat că decizia de a contesta prevederile din Pachetul de Mobilitate 1 a fost luată de guvernul condus de PNL, prin trei acțiuni depuse la 23 octombrie 2020. Astăzi, după 4 ani, rezultatele acestui demers demonstrează că România poate să își apere cu succes interesele la nivel european, atunci când este reprezentată de oameni cu pregătire, curaj și determinare de a apăra drepturile cetățenilor săi”, a conchis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.22 mins ago

La un an de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului, liderii instituțiilor UE fac apel la pace și la combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN56 mins ago

PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

MAREA BRITANIE2 hours ago

Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”

SUA2 hours ago

SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

SUA23 hours ago

Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA6 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending