Germania respinge sancțiunile SUA împotriva companiilor implicate în proiectul Nord Stream 2: Deciziile privind politica energetică europeană sunt luate în Europa
Germania a respins joi „ingerințele externe și… sancțiunile extrateritoriale”, după ce Comitetul pentru relații externe al Senatului Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care se opune conductei Nord Stream 2 din Rusia către Germania.
,,Deciziile privind politica energetică europeană sunt luate în Europa”, a declarat ministrul de externe, Heiko Maas, cu privire la posibilele sancțiuni ale SUA împotriva companiilor implicate în proiectul Nord Stream 2, pe care proiectul de lege solicitat de președintele american Donald Trump încearcă să le impună.
„Respingem amestecul străin și, în principiu, sancțiunile extrateritoriale”, a adăugat Maas.
Die europäische Energiepolitik wird in Europa entschieden, nicht in den USA. Eingriffe von außen und Sanktionen mit extraterritorialer Wirkung lehnen wir grundsätzlich ab. https://t.co/vx9teDdh6l
Anterior, Ministerul german al Economiei a afirmat că ,,a luat notă cu regret de votul din Camera Reprezentanţilor SUA”, subliniind însă că Senatul american nu s-a pronunţat încă asupra proiectului de lege. “Poziţia noastră cu privire la sancţiunile extrateritoriale este clară: le respingem”, adaugă Ministerul german al Economiei, relatează Agerpres.
Şi mai vehementă a fost reacţia lui Rainer Seele, directorul grupului energetic austriac OMV, una din companiile implicate în proiectul Nord Stream 2.
,,Sancţiunile împotriva Nord Stream 2 sunt o lovitură pentru Europa şi Germania. A venit timpul ca Berlinul şi Bruxelles-ul să adopte o poziţie politică clară şi să reacţioneze”, a spus Seele, potrivit sursei citate mai sus.
În cadrul eforturilor de a opri construcția gazoductului Nord Stream 2, cu o valoare de 10,5 miliarde de dolari (9,6 miliarde de euro), parlamentarii americani au impus sancțiuni care vizează în principal companiile care furnizează servicii de construire a conductelor din proiect. Dispozițiile au fost adoptate miercuri ca parte a Legii privind Apărarea Națională din 2020, informează Deutsche Welle.
Proiectul de lege oferă administrației Trump 60 de zile pentru a identifica acele companii și persoane care furnizează astfel de servicii și permite revocarea vizelor pentru SUA și blocarea proprietăților deținute de aceste persoane. De asemenea, acordă 30 de zile celor vizați de sancțiuni pentru a-și opri operațiunile.
Nord Stream 2 este aproape de finalizare și urmărește în mare parte traseul conductei Nord Stream existente, care livrează deja gaz din Rusia în Germania pentru distribuire mai departe în Europa. Se preconizează că noua conductă va dubla capacitatea de gaz la 110 miliarde de metri cubi anual. Proponenții susțin că gazul va înlocui cărbunele din amestecul de energie din Europa și va oferi o rezervă pentru surse regenerabile, precum energia eoliană și solară.
Parlamentarii americani au criticat în repetate rânduri proiectul, spunând că acesta va permite Moscovei să evite tranzitul de gaze prin Ucraina și va oferi gigantului energetic Gazprom un monopol pe exportul către piețele energetice europene.
În acest context, senatorul republican Ted Cruz a declarat că proiectul de lege, dacă va intra în vigoare, va proteja securitatea energetică a Europei și va împiedica Moscova să obțină miliarde de dolari „care ar putea fi folosiți pentru a alimenta agresiunea rusă”.
După aprobarea Camerei Reprezentanților, Senatul SUA va trebui să voteze proiectul de lege, care va merge apoi la președintele SUA, Donald Trump, pentru semnare.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut marți o discuție telefonică în care au abordat chestiunea suplimentării ajutorului militar acordat Kievului și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță EFE, citat de Agerpres.
”Cei doi au discutat despre continuarea unei cooperări puternice în domeniul securității și al cooperării economice, în contextul în care invazia totală și neprovocată a Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an. Secretarul de stat a subliniat sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv recentele prevederi de asistență suplimentară în domeniul securității pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere împotriva agresiunii Rusiei”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.
În total, de la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei 30 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 32 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate pentru Ucraina și peste 29,3 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate și la scară largă a Rusiei.
SUA: Subsecretarul de stat pentru creștere economică merge la Chișinău și la Paris cu o agendă axată pe redresarea economică favorabilă incluziunii și reconstrucția Ucrainei
Subsecretarul de stat american pentru creștere economică, energie și mediu, Jose Fernandez, se va deplasa la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 8-10 februarie, și la Paris, Franța, în perioada 12-15 februarie, cu o agendă axată pe redresarea economică favorabilă incluziunii și reconstrucția Ucrainei, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Potrivit sursei citate, în timpul vizitelor sale, subsecretarul Fernandez se va întâlni cu reprezentanți ai guvernului, ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și cu alte părți interesate, pentru a discuta despre cooperarea cu privire la unele dintre cele mai presante provocări globale, inclusiv despre reziliența lanțului de aprovizionare, tranziția către o energie curată și schimbările climatice, precum și despre protejarea și promovarea tehnologiilor critice și emergente.
Atât la Chișinău, cât și la Paris, subsecretarul de stat va avansa cooperarea cu privire la o agendă economică pozitivă pentru regiune și va promova redresarea economică favorabilă incluziunii. La Paris, acesta se va concentra, de asemenea, asupra sprijinului pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei.
La Chișinău, subsecretarul de stat Fernandez se va întâlni cu oficiali guvernamentali de rang înalt pentru a discuta despre gestionarea de către Moldova a crizei energetice, creșterea inflației și impactul economic negativ al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre viitorul comerțului și al investițiilor între cele două țări, integrarea europeană a Moldovei și securitatea energetică. De asemenea, va conduce o masă rotundă pentru membrele Asociației Femeilor Întreprinzătoare din Moldova.
La Paris, subsecretarul de stat Fernandez va conduce delegația SUA la reuniunea ministerială privind comportamentul responsabil în afaceri (RBC) a Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE). Acesta se va întâlni cu secretarul general al OCDE, Matthias Corman, și cu oficiali din țările membre ale OCDE și va discuta despre rolul-cheie al OCDE în stimularea progreselor pentru a face față provocărilor comune, inclusiv criza climatică și construirea unor lanțuri de aprovizionare mai sigure și mai rezistente, agravate de războiul neprovocat și nejustificat al lui Putin împotriva Ucrainei, și va avea o consultare bilaterală cu omologul său francez din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Joe Biden, apel la unitate bipartizană în discursul privind Starea Uniunii: Ne-am unit pentru a apăra Europa. Câștigarea competiției cu China ar trebui să ne unească. Se formează deja punți între partenerii din Pacific și Atlantic
Nu este niciodată un pariu bun să pariezi împotriva Americii, iar cei care au făcut acest lucru află acum “cât de mult se înșeală”, a afirmat marți președintele Statelor Unite, Joe Biden, în discursul său privind Starea Uniunii în care a subliniat că unitatea bipartizană dintre democrați și republicani reprezintă cheia de boltă în înfruntarea provocărilor războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în competiția strategică cu China și în consolidarea alianțelor SUA în lume.
La 80 ani de ani, după aproape cinci decenii în care a servit interesele politicii externe americane din Senatul american și ca vicepreședinte al SUA, și deci pe cele ale Alianței Transatlantice, o pre-condiție a Europei unite, Joe Biden a susținut marți noaptea al doilea său discurs privind Starea Națiunii al cărei nucleu a fost reprezentat de scurtarea faliilor între democrați și republicani și promovarea unei unități bipartizane, fiind primul discurs SOTU pe care Biden l-a susținut în fața unui Congres parțial ostil din punct de vedere politic, după ce republicanii au dobândit majoritatea în Camera Reprezentanților.
Într-o rară demonstraţie de unitate pentru o Americă extrem de divizată, intrarea liderului de la Casa Albă în hemiciclul Capitoliului a fost, cu câteva excepţii, întâmpinată de ovaţii în picioare.
“În ultimii doi ani, am dovedit că cinicii și cei care ne-au criticat s-au înșelat. Da, am fost de multe ori în dezacord. (…) Dar, de fiecare dată, democrații și republicanii s-au unit. Ne-am unit pentru a apăra o Europă mai puternică și mai sigură“, a spus Biden, într-un discurs marcat mai degrabă de chestiunile interne precum relansarea economiei și reducerea inflației, dezvoltarea infrastructurii “Made in America”, protecția socială a celor vârstnici și a celor fără posibilități sau sistemul fiscal și profiturile marilor companii petroliere.
Fără să menționeze numele Rusiei, Biden a amintit că anul trecut a ținut primul său discurs privind Starea Uniunii la doar câteva zile după ce Vladimir Putin a declanșat războiul său brutal împotriva Ucrainei, “un asalt criminal, care a evocat imagini ale morții și distrugerii pe care Europa le-a suferit în cel de-al Doilea Război Mondial”, supunând America și lumea la un test al apărării democrațiilor în fața autocrațiilor.
“Invazia lui Putin a fost un test pentru toate timpurile. (…) Vom susține cele mai elementare principii? Vom susține suveranitatea? Vom susține dreptul oamenilor de a trăi liberi de tiranie? Vom apăra democrația?”, s-a întrebat Biden.
Tot el a oferit și răspunsul: “Da, am făcut-o”.
“Împreună, am făcut ceea ce America face întotdeauna când este în cea mai bună formă. Am condus. Am unit NATO și am construit o coaliție globală. Ne-am ridicat împotriva agresiunii lui Putin. Am fost alături de poporul ucrainean”, a spus Biden, promițând că SUA vor continua să sprijine Ucraine atât timp cât este nevoie.
Liderul american a arătat că Washingtonul nu construiește alianțe doar în Europa, ci peste tot în lume, cerând americanilor și legiuitorilor de pe ambele părți ale eșichierului politic să fie uniți, mai ales în competiția strategică cu China și în apărarea democrației.
“Înainte de venirea mea în funcție, se vorbea despre cum Republica Populară Chineză își sporea puterea, iar America scădea în lume. Acum nu mai este așa. Am clarificat cu președintele Xi că noi căutăm competiția, nu conflictul. Nu mă voi scuza că investim pentru a face America puternică. Investim în inovația americană, în industrii care vor defini viitorul și pe care guvernul Chinei intenționează să le domine. Investim în alianțele noastre și lucrăm cu aliații noștri pentru a ne proteja tehnologiile avansate, astfel încât acestea să nu fie folosite împotriva noastră. Modernizăm armata noastră pentru a proteja stabilitatea și a descuraja agresiunea”, a spus președintele SUA,
În opinia lui, SUA se află în cea mai puternică poziție din ultimele decenii pentru a concura cu China sau cu oricine altcineva din lume.
Biden a abordat și incidentul creat de balonul de spionaj al Chinei care a survolat câteva zile teritoriul SUA. Opoziţia republicană l-a acuzat pe preşedinte că a dat dovadă de lipsă de fermitate în gestionarea incidentului generat de balonul de spionaj chinez care a survolat teritoriul SUA şi care a fost, într-un final, doborât.
“Dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara. Și am acționat. Și să fim limpezi: câștigarea competiției cu China ar trebui să ne unească pe toți. Ne confruntăm cu provocări serioase în întreaga lume. Dar, în ultimii doi ani, democrațiile au devenit mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile au devenit mai slabe, nu mai puternice”, a spus el.
“Se formează punți între partenerii din Pacific și cei din Atlantic“, a apreciat liderul SUA, în timp ce NATO și partenerii din Asia Pacific – Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelendă – își întăresc cooperarea.
“Iar cei care au pariat împotriva Americii învață cât de mult se înșeală. Nu este niciodată un pariu bun să pariezi împotriva Americii“, a mai adăugat Biden, aclamat de membrii Congresului.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.