Connect with us

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: Avem nevoie de investiții masive pentru dezvoltarea infrastructurii transportului feroviar în Europa pentru a contribui la decarbonizare

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Provocările viitoare pentru infrastructura feroviară au fost dezbătute într-o primă audiere publică în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European, în contextul căreia eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a transmis că membrii comisiei împreună cu experții invitați examinează atât viitorul tarifelor de acces la calea ferată, cât și investițiile în infrastructura feroviară necesare pentru ca sectorul să contribuie la decarbonizare.

„Provocările viitoare pentru infrastructura feroviară: taxele de acces la calea unică europeană și investițiile necesare pentru decarbonizare au fost analizate în contextul cererii globale de transport care crește rapid. Având în vedere tendințele actuale, transportul de pasageri și de marfă se va dubla până în 2050. O astfel de creștere este un semn al dezvoltării economice, dar implică o cerere mai mare de energie și o creștere a emisiilor de CO2 și a poluanților atmosferici. Într-o lume care devine din ce în ce mai urbanizată, călătoriile cu trenul se potrivesc bine nevoilor urbane. Feroviarul de mare viteză poate servi ca alternativă la călătoriile pe distanțe scurte, iar feroviarul convențional și de marfă pot completa alte moduri de transport pentru a oferi o mobilitate eficientă”, a explicat Falcă.

Europarlamentarul a mai subliniat și faptul că „sectorul feroviar poate oferi beneficii substanțiale pentru sectorul energetic, precum și pentru mediu. Diversificând sursele de energie și oferind o mobilitate mai eficientă, calea ferată poate reduce consumul de energie din transport și poate reduce numărul accidentelor rutiere. Până în 2050, calea ferată ar trebui să-și extindă substanțial cota modală pe distanțe medii și lungi atât pentru pasageri, cât și pentru marfă, pe baza unei rețele dense conectate la toate aeroporturile și porturile maritime principale”.

„Sectorul feroviar contribuie major la dezvoltarea economică și socială a Europei, deoarece oferă locuri de muncă pentru un număr semnificativ de personal cu înaltă calificare. În întreaga Uniune, aceștia lucrează în companii de diferite dimensiuni, fie furnizând direct servicii de transport, fie ca parte a lanțului de aprovizionare și logistică. Activitățile lor oferă fundația nu numai pentru operarea sistemului feroviar, ci și pentru industria de succes a aprovizionării feroviare din Europa, care aduce contribuții considerabile la nevoile pieței globale de echipamente feroviare. Transportul feroviar se adaptează la schimbările demografice și se adaptează la tendințele în schimbare în comportamentul consumatorilor, bazându-se pe o serie de abilități bazate pe cunoștințe în care Europa este lider în lume, ajutată de standarde care sunt de facto standarde mondiale – fie în materie de siguranță, tehnologia vehiculelor, aplicații telematice, proiectarea sistemelor, inginerie civilă sau operațiuni. Acest sector de transport este liderul global și continuă îndeplinească obiectivele și nevoile societății. Pentru ca UE să-și îndeplinească obiectivele până în 2050, feroviarul va avea nevoie de finanțare publică și privată combinată de aproximativ un trilion de euro”, a transmis Gheorghe Falcă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a adoptat regulamentul Europa Interoperabilă, adică un Schengen online pentru serviciile de administrație publică locală de care eurodeputatul Gheorghe Falcă s-a ocupat din calitatea de raportorul al Grupului PPE din legislativul european.

Acesta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a obținut un rezultat foarte bun pentru România în cadrul acestui dosar.

”Am participat astfel direct la trilogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, pentru definitivarea Regulamentului pentru stabilirea unor măsuri de promovare a interoperabilității transfrontaliere a rețelelor și a sistemelor informatice care sunt utilizate pentru furnizarea sau gestionarea serviciilor publice în UE”, a detaliat acesta.

El a ținut să explice că față de o directivă, care se dezbate în parlamentele naționale, regulamentele adoptate la Bruxelles se aplică întocmai în toate statele membre.

”Pe scurt, am obținut dezvoltarea unei infrastructuri interoperabile de servicii publice digitale transeuropene, în beneficiul cetățenilor”, a precizat Falcă.

Acesta s-a declarat foarte mulțumit de faptul că ”amendamentele și propunerile mele la acest dosar, atât în calitate de raportor cât și ulterior, la negocieri, au fost adoptate, fapt ce aduce beneficii pentru România”.

”Mai întâi, pentru că am reușit să consolidez rolul agenției UE înființate la București – prima găzduită de țara noastră. Astfel, Centrul și Rețeaua europeană de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) beneficiază de statutul de observator în cadrul Comitetului pentru o Europă interoperabilă (un organism consultativ strategic al Comisiei Europene). Dar mai mult decât atât, sunt mulțumit de faptul că am reușit să obțin consolidarea rolului autorităților locale și regionale în punerea în aplicare cu succes a prezentului Regulament”, a precizat Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și, implicit, fost membru al Comitetului European al Regiunilor.

Eurodeputatul a explicat că regulamentul este important în contextul în care ”autoritățile locale furnizează o serie de servicii publice, dar dispun adesea de resurse limitate în ceea ce privește finanțarea, resursele umane și instrumentele de punere în aplicare a prezentului regulament, acestea trebuie să primească orientări și resurse adecvate”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă și-a lansat noua carte intitulată ”Lumini și umbre”

Published

on

© Gheorghe Falcă/ Facebook

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a lansat luni noua sa carte intitulată ”Lumini și umbre”.

”La Librăria Diverta, de pe strada Lipscani, de la București, mi-am lansat luni după-amiaza cartea “Lumini și umbre”. Mulțumesc prietenului meu Sever Voinescu pentru cuvintele frumoase rostite la lansare, lui Andrei Ando pentru moderarea evenimentului și tuturor celor care m-au onorat cu prezența lor și au prelungit până la orele serii discuțiile pe marginea eseurilor publicate în volum”, a precizat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă este membru al Comisiei pentru transport și turism și al Comisiei pentru petiții din Parlamentul European. În egală măsură, acesta face parte și din Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE.

Înainte de a ocupa această funcție, Gheorghe Falcă a fost primar al orașului Arad timp de 15 ani, din 2004 până în 2019, perioadă în care a fost și membru al Comitetului European al Regiunilor.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă : Socialiștii europeni vor să sărăcească și să împovăreze cetățeanul european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul PPE, Gheorghe Falcă atrage un semnal de alarmă cu privire la modificarea legislației pentru restaurarea naturii, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Eurodeputatul subliniază întreg grupul PPE din Parlamentul European „îi cere vicepreședintelui Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans, retragă propunerea de lege pentru restaurarea naturii, după ce Comisia pentru pescuit a Parlamentului a respins legislația planificată pentru vot în această săptămână. Comisia pentru Agricultură a Parlamentului a votat marți, 23 mai împotriva aceleiași legi”.

Gheorghe Falcă transmite în mod clar: „Două comisii parlamentare au votat acum pentru respingerea propunerii de refacere a naturii. Acesta este un semnal de alarmă și arată Parlamentul nu dorește accepte o propunere care doar crește costurile și insecuritatea pentru fermieri, pescari și consumatori. Susținem biodiversitatea, dar această propunere nu este adecvată scopului și ar trebui retrasă în urma voturilor decisive din două comisii parlamentare”.

Europarlamentarul a mai spus: „Vrem protejăm și refacem natura, dar trebuie lucrăm efectiv în realitate, astfel încât obiectivele fie fezabile și toate părțile interesate le poată atinge”.

Referindu-se la reglementările legate de refacerea naturii, Falcă subliniază: „În prezent, există până la 23 de reglementări legate de refacerea naturii și mai mult de 40 de texte care țin cont de comunicări, strategii și reglementări. Încă un text suplimentar nu va aduce nicio valoare adăugată. Comisia Europeană ar fi trebuit facă alte sugestii care creeze coerență cu legislația existentă. Vrem ajutăm statele membre restabilească ecosistemele, asigurând în același timp locuri de muncă, în special în sectoare precum sectorul agriculturii sau pescuitului din UE, care s-a dovedit a fi strategic, asigurând securitatea alimentară în Europa în timpul Brexit-ului, a pandemiei de COVID și a războiului din Ucraina. Sectorul pescuitului european este mai durabil decât sectorul pescuitului în majoritatea țărilor terțe”.

În cazul în care legislația nu va fi retrasă, aceasta va fi votată în iunie de către comisia de mediu, care este comisia principală pentru propunere. „Socialiștii europeni vor sărăcească și împovăreze cetățeanul european în numele protejării mediului. Grupul PPE este angajat în aceste eforturi care vizează reducerea emisiilor de carbon, dar nu cu orice preț, nu putem distruge locuri de muncă și industrii”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA12 hours ago

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

INTERNAȚIONAL12 hours ago

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

NATO13 hours ago

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

CONSILIUL UE17 hours ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL18 hours ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.1 day ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending