Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

GUY VERHOFSTADT – “Am adormit la dezbaterea dintre Schulz şi Juncker”. Criticile contracandidatului liberal la viziunile socialiştilor şi popularilor europeni

Published

on

Guy Verhofstadt, candidatul din partea grupului ALDE pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, a acordat un interviu emisiunii EuranetPlus “U talking to me?”, în care a vorbit despre campania premergătoare alegerilor de luna viitoare, dar şi despre importanţa votului din mai pentru democraţie la nivelul Uniunii Europene. Verhofstadt a recunoscut că trece printr-un moment foarte intens al vieţii sale, iar pe parcursul interviului a încercat să se detaşeze de principalii săi contracandidaţi, Martin Schulz şi Jean-Claude Juncker.

Guy-Verhofstadt

“Reţeta  pentru criză a socialiştilor şi conservatorilor este nefuncţională”

Referitor la opinia sa în legătură cu dezbaterea dintre cei doi, Verhofstadt a răspuns  că nu îl consideră pe niciunul dintre aceştia drept un candidat care să poată îmbunătăţi situaţia în Uniunea Europeană : “Sincer să fiu, am adormit la câteva minute după începerea dezbaterii, pentru că spuneau aceleaşi lucruri; nu cred că cei doi reprezintă soluţia pentru criză. Nu mai avem nevoie de conservatori şi socialişti – care se află la putere în aproape toate ţările Uniunii Europene -, ci este nevoie de o nouă abordare : trebuie să susţinem alternativa la reţeta  pentru criză a socialiştilor şi conservatorilor, care este nefuncţională în momentul de faţă.”

“Am făcut prea multe datorii”

Întrebat despre soluţia pe care o propune drept alternativă la metoda aplicată de socialişti sau de conservatori, Guy Verhofstadt  a menţionat măsuri care necesită cooperare la nivel european şi a făcut referire la una dintre temele sale preferate, agenda digitală : “În primul rând, nu vom face alte datorii pentru a ieşi din criza în care am intrat, deoarece am făcut deja prea multe. Socialiştii optează pentru acumularea de noi datorii şi consideră că doar prin austeritate putem depăşi criza – ei bine, noi avem altă abordare : ne gândim să folosim integrarea europeană drept motor pentru dezvoltare. Dacă avem uniune bancară, atunci banii care se află în bănci vor fi din nou transferaţi în economia reală. Dacă avem o piaţă unică a capitalurilor, spre exemplu, ratele dobânzilor vor scădea; dacă avem o piaţă digitală, poate că vom avea Google, Facebook sau Twitter europene, de același tip ca al marilor companii companii americane.

 

“ALDE detine calea de centru in Parlamentul European”

În legătură cu speculaţiile lansate în presă, care vorbesc de o viitoare deplasare spre stânga a candidatului ALDE, Verhofstadt s-a recomandat ca fiind “de centru” şi a vorbit onest despre “deplasările” spre stânga sau spre dreapta, dictate de circumstanţe – lucru caracterizat în literatura de specialitate drept reflecţie a realismului politic actual, unde experţii îşi aduc aportul în elaborarea de politici, iar doctrina trebuie să fie maleabilă şi contextualizată : “La nivel de pact de stabilitate, grupul nostru  (ALDE) este cel care a întărit acest pact, dorind respectarea reglementărilor formulate, ceea ce nu a fost cazul în trecut – despre această opţiune se poate spune că este de dreapta. Dar atunci când  este vorba de a-l ataca pe domnul  (Viktor) Orban, care a pus bazele unui sistem electoral care îi oferă două treimi din voturile din Parlament, chiar şi în cazul în care ar pierde alegerile – cum a şi fost cazul -, în acest caz vom avea o atitudine de stânga, pentru că ne împotrivim acelui sistem, pe considerente de lipsă de seriozitate. Grupul ALDE deţine calea de centru în Parlamentul European : uneori, suntem de partea PPE, atunci când este vorba despre întărirea regulilor bugetare, care trebuie fără îndoială aplicate, alteori, suntem de partea stângii, de exemplu atunci când drepturile şi libertăţile noastre sunt atinse.”

 

Băncile să contribuie la propria salvare

Întrebat în  continuare despre programul propus pentru uniunea bancară, Verhofstadt a vorbit despre faptul că nu consideră implicarea contribuabililor în cazurile de salvare a băncilor necesară : “Chiar ele (băncile) trebuie să contribuie la acest mecanism, pe fondul rezoluţiilor adoptate. Băncile care prezintă riscuri mai mari, precum cele de investiţii, trebuie să aducă o contribuţie mai mare decât băncile de economii, care implică riscuri mai mici. Trebuie să mergem înainte, fiindcă au trecut deja cinci-şase ani de la începutul crizei şi încă nu am ieşit din ea.”. Modelul american de recapitalizare a băncilor, care a asigurat stabilitatea în domeniu, urmată de creştere, este dovada că este nevoie de o nouă abordare, susţine Verhofstadt.

 

“Integrarea europeană accelerată va duce la creştere economică”

În ceea ce priveşte încurajarea tinerilor să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare, Verhofstadt a asociat ideea unei Europe unite cu viitorul de care pot beneficia în principal tinerii : “Dacă vom continua să urmăm ideile naţionaliste şi populiste, atunci vom rămâne în criză. Aceste teze spun că dacă ne vom refugia în spatele frontierelor naţionale, toate problemele vor dispărea, ceea ce este o minciună. Eu spun că , din contră, tinerii trebuie să creadă în Europa.  Doar cu un pas înainte în integrarea europeană vom rezolva problemele economice şi vom crea locuri de muncă.” Astfel, Verhofstadt ajunge să dezbată un subiect delicat – scăderea ratei şomajului la nivelul Europei. Soluţia propusă de el este aplicarea unui program diferit, caracterizat de “o politică de creştere economică bazată pe accelerarea integrării europene”, căci astfel se poate ajunge la scăderea ratelor dobânzilor, costurilor pentru energie şi crearea unei pieţe digitale unice.

Mesajul prin care Verhofstadt vrea să atragă tinerii la urne este simplu : “Ei trebuie să voteze pentru o Europă funcţională, iar acest lucru nu este posibil dacă vom cădea în plasa naţionaliştilor sau a populiştilor”. Probleme precum migraţia ilegală, schimbările climaterice, criza finaciară nu îşi au rezolvarea la nivel naţional, iar Verhofstadt mizează pe faptul că tinerii au înţeles deja că soluţia se află la nivel european.  “Ceea ce îşi doresc tinerii, spre ceea ce trebuie ei să aspire, nu este o Europă bazată doar pe austeritate – deşi disciplina bugetară este necesară – , ci pe o strategie de creştere economică, tocmai cu scopul de a crea locuri de muncă pentru tineri.”. Trebuie menţionat că răspunsul lui Verhofstadt este asemănător celui formulat în cadrul dialogului la care a fost invitat de la ediţia Eurosfat de la Bucureşti.

Comparând modul de alegere al preşedintelui Comisiei cu cel al desemnării unui prim-ministru la nivel naţional,  candidatul liberal a ţinut să  sublinieze caracterul democratic al alegerilor şi importanţa lor prin capacitatea de a influenţa alegerea noii Comisii, însă a menţionat că pe viitor vede o reformă a sistemului electoral, care să permită alegerea directă a preşedintelui Comisiei.

 

“Dacă nu ne unim, nu vom conta la nivel mondial”

Întrebat dacă, în calitatea sa de “Guy Europeanul”, Verhofstadt se simte mai mult european decât belgian, acesta a ţinut să sublinieze încă o dată importanţa cooperării apofundate la nivelul statelor Uniunii Europene – “Cred cu tărie că, în viitor, lumea va fi guvernată de americani, germani, chinezi, iar dacă nu ne unim la nivelul Uniunii pentru a ne apăra interesele, atunci nu vom conta la nivel mondial.”

În final, Verhofstadt a fost întrebat despre activitatea sa pe reţelele de socializare – mai ales pe Twitter – , acesta recunoscând că se foloseşte din plin de avantajele pe care le oferă tehnologia modernă şi menţionând că doreşte să îl implice în mod activ pe câştigătorul campaniei iniţiate de el, #selfEU, în campania sa din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

 

 

Laura Burtan

Alexandra Loy

 

 

 

 

 

.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL18 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE19 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE19 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE2 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE2 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.2 days ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE2 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO3 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending