Guy Verhofstadt, candidatul din partea grupului ALDE pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, a acordat un interviu emisiunii EuranetPlus “U talking to me?”, în care a vorbit despre campania premergătoare alegerilor de luna viitoare, dar şi despre importanţa votului din mai pentru democraţie la nivelul Uniunii Europene. Verhofstadt a recunoscut că trece printr-un moment foarte intens al vieţii sale, iar pe parcursul interviului a încercat să se detaşeze de principalii săi contracandidaţi, Martin Schulz şi Jean-Claude Juncker.

“Reţeta pentru criză a socialiştilor şi conservatorilor este nefuncţională”
Referitor la opinia sa în legătură cu dezbaterea dintre cei doi, Verhofstadt a răspuns că nu îl consideră pe niciunul dintre aceştia drept un candidat care să poată îmbunătăţi situaţia în Uniunea Europeană : “Sincer să fiu, am adormit la câteva minute după începerea dezbaterii, pentru că spuneau aceleaşi lucruri; nu cred că cei doi reprezintă soluţia pentru criză. Nu mai avem nevoie de conservatori şi socialişti – care se află la putere în aproape toate ţările Uniunii Europene -, ci este nevoie de o nouă abordare : trebuie să susţinem alternativa la reţeta pentru criză a socialiştilor şi conservatorilor, care este nefuncţională în momentul de faţă.”
“Am făcut prea multe datorii”
Întrebat despre soluţia pe care o propune drept alternativă la metoda aplicată de socialişti sau de conservatori, Guy Verhofstadt a menţionat măsuri care necesită cooperare la nivel european şi a făcut referire la una dintre temele sale preferate, agenda digitală : “În primul rând, nu vom face alte datorii pentru a ieşi din criza în care am intrat, deoarece am făcut deja prea multe. Socialiştii optează pentru acumularea de noi datorii şi consideră că doar prin austeritate putem depăşi criza – ei bine, noi avem altă abordare : ne gândim să folosim integrarea europeană drept motor pentru dezvoltare. Dacă avem uniune bancară, atunci banii care se află în bănci vor fi din nou transferaţi în economia reală. Dacă avem o piaţă unică a capitalurilor, spre exemplu, ratele dobânzilor vor scădea; dacă avem o piaţă digitală, poate că vom avea Google, Facebook sau Twitter europene, de același tip ca al marilor companii companii americane.
“ALDE detine calea de centru in Parlamentul European”
În legătură cu speculaţiile lansate în presă, care vorbesc de o viitoare deplasare spre stânga a candidatului ALDE, Verhofstadt s-a recomandat ca fiind “de centru” şi a vorbit onest despre “deplasările” spre stânga sau spre dreapta, dictate de circumstanţe – lucru caracterizat în literatura de specialitate drept reflecţie a realismului politic actual, unde experţii îşi aduc aportul în elaborarea de politici, iar doctrina trebuie să fie maleabilă şi contextualizată : “La nivel de pact de stabilitate, grupul nostru (ALDE) este cel care a întărit acest pact, dorind respectarea reglementărilor formulate, ceea ce nu a fost cazul în trecut – despre această opţiune se poate spune că este de dreapta. Dar atunci când este vorba de a-l ataca pe domnul (Viktor) Orban, care a pus bazele unui sistem electoral care îi oferă două treimi din voturile din Parlament, chiar şi în cazul în care ar pierde alegerile – cum a şi fost cazul -, în acest caz vom avea o atitudine de stânga, pentru că ne împotrivim acelui sistem, pe considerente de lipsă de seriozitate. Grupul ALDE deţine calea de centru în Parlamentul European : uneori, suntem de partea PPE, atunci când este vorba despre întărirea regulilor bugetare, care trebuie fără îndoială aplicate, alteori, suntem de partea stângii, de exemplu atunci când drepturile şi libertăţile noastre sunt atinse.”
Băncile să contribuie la propria salvare
Întrebat în continuare despre programul propus pentru uniunea bancară, Verhofstadt a vorbit despre faptul că nu consideră implicarea contribuabililor în cazurile de salvare a băncilor necesară : “Chiar ele (băncile) trebuie să contribuie la acest mecanism, pe fondul rezoluţiilor adoptate. Băncile care prezintă riscuri mai mari, precum cele de investiţii, trebuie să aducă o contribuţie mai mare decât băncile de economii, care implică riscuri mai mici. Trebuie să mergem înainte, fiindcă au trecut deja cinci-şase ani de la începutul crizei şi încă nu am ieşit din ea.”. Modelul american de recapitalizare a băncilor, care a asigurat stabilitatea în domeniu, urmată de creştere, este dovada că este nevoie de o nouă abordare, susţine Verhofstadt.
“Integrarea europeană accelerată va duce la creştere economică”
În ceea ce priveşte încurajarea tinerilor să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare, Verhofstadt a asociat ideea unei Europe unite cu viitorul de care pot beneficia în principal tinerii : “Dacă vom continua să urmăm ideile naţionaliste şi populiste, atunci vom rămâne în criză. Aceste teze spun că dacă ne vom refugia în spatele frontierelor naţionale, toate problemele vor dispărea, ceea ce este o minciună. Eu spun că , din contră, tinerii trebuie să creadă în Europa. Doar cu un pas înainte în integrarea europeană vom rezolva problemele economice şi vom crea locuri de muncă.” Astfel, Verhofstadt ajunge să dezbată un subiect delicat – scăderea ratei şomajului la nivelul Europei. Soluţia propusă de el este aplicarea unui program diferit, caracterizat de “o politică de creştere economică bazată pe accelerarea integrării europene”, căci astfel se poate ajunge la scăderea ratelor dobânzilor, costurilor pentru energie şi crearea unei pieţe digitale unice.
Mesajul prin care Verhofstadt vrea să atragă tinerii la urne este simplu : “Ei trebuie să voteze pentru o Europă funcţională, iar acest lucru nu este posibil dacă vom cădea în plasa naţionaliştilor sau a populiştilor”. Probleme precum migraţia ilegală, schimbările climaterice, criza finaciară nu îşi au rezolvarea la nivel naţional, iar Verhofstadt mizează pe faptul că tinerii au înţeles deja că soluţia se află la nivel european. “Ceea ce îşi doresc tinerii, spre ceea ce trebuie ei să aspire, nu este o Europă bazată doar pe austeritate – deşi disciplina bugetară este necesară – , ci pe o strategie de creştere economică, tocmai cu scopul de a crea locuri de muncă pentru tineri.”. Trebuie menţionat că răspunsul lui Verhofstadt este asemănător celui formulat în cadrul dialogului la care a fost invitat de la ediţia Eurosfat de la Bucureşti.
Comparând modul de alegere al preşedintelui Comisiei cu cel al desemnării unui prim-ministru la nivel naţional, candidatul liberal a ţinut să sublinieze caracterul democratic al alegerilor şi importanţa lor prin capacitatea de a influenţa alegerea noii Comisii, însă a menţionat că pe viitor vede o reformă a sistemului electoral, care să permită alegerea directă a preşedintelui Comisiei.
“Dacă nu ne unim, nu vom conta la nivel mondial”
Întrebat dacă, în calitatea sa de “Guy Europeanul”, Verhofstadt se simte mai mult european decât belgian, acesta a ţinut să sublinieze încă o dată importanţa cooperării apofundate la nivelul statelor Uniunii Europene – “Cred cu tărie că, în viitor, lumea va fi guvernată de americani, germani, chinezi, iar dacă nu ne unim la nivelul Uniunii pentru a ne apăra interesele, atunci nu vom conta la nivel mondial.”
În final, Verhofstadt a fost întrebat despre activitatea sa pe reţelele de socializare – mai ales pe Twitter – , acesta recunoscând că se foloseşte din plin de avantajele pe care le oferă tehnologia modernă şi menţionând că doreşte să îl implice în mod activ pe câştigătorul campaniei iniţiate de el, #selfEU, în campania sa din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Laura Burtan
Alexandra Loy
.