Guy Verhofstadt, negociatorul-șef al PE pentru Brexit, despre declarațiile lui David Davis privind acordul Bruxelles-Londra: Au deteriorat încrederea UE în Marea Britanie

Afirmațiile ministrului britanic pentru Brexit David Davis care a precizat în cadrul unui interviu că acordul între Bruxelles și Londra privind Brexitul, la care s-a ajuns vineri, reprezintă mai mult ”o declarație de intenție decât o chestiune executorie din punct de vedere juridic” a deteriorat încrederea Bruxelles-ului, a afirmat negociatorul-șef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, potrivit The Guardian.

Fostul premier al Belgiei a spus că afirmațiile oficialului britanic sunt ”inacceptabile” și au dus la degradarea încrederii conducerii de la Bruxelles în corectitudinea guvernului britanic.

Verhofstadt a completat că statele membre vor conveni asupra unei poziții mai dure în proiectul referitor la liniile directoare despre următoarea etapă a negocierilor, ce urmează să fie semnat de șefii statelor în cadrul summitului ce se va desfășura între 14-15 decembrie.

Miniștrii statelor membre UE se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta textul care va fi prezentat liderii țărilor care fac parte din blocul comunitar. Informații care au ajuns în presă sugerează că ultima variantă a draft-ului amintit mai sus punctează că discuțiile legate de o viitoare relație Bruxelles-Londra vor începe doar după summitul din martie.

”Este evident că va adopta o poziție mai dură (n.r. Consiliul European). Acesta spune că <<Da, acestea sunt intențiile noastre, angajamentele noastre și dorim ca aceste angajamente să fie traduse în termeni legali înainte de a avansa către a doua fază a procesului (n.r. de negocierie)>>. Aceasta este acum poziția Consiliului. Am văzut o înăsprire a poziției Consiliului și va fi și o înăsprire a poziției Parlamentului ( n.r. European)”, a afirmat liderul ALDE.

Verhofstadt a completat că Legislativul european va vota miercuri un proiect de rezoluție iar aceasta va fi amendată, astfel încât să fie tras un semnal de alarmă cu privire la comentariile făcute de ministrul britanic pentru Brexit, dar și pentru a determina Marea Britanie să ofere asigurări legale.

Amendamentele propuse stipulează că ”intervenția lui Davis amenință să submineze buna credință care a fost construită de-a lungul negocierilor”.

Acestea punctează că ”negocierile trebuie să se desfășoare cu bună credință… negocierile pot avansa către a două fază doar dacă Executivul Marii Britanii va respecta angajamentele pe care și le-a asumat … și dacă acest lucru este pe deplin tradus în proiectul privind acordul de retragere”.

Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE din cadrul Parlamentului European a precizat că ”introducem aceste amendamente, atrăgând atenția asupra descrierii făcută de David Davis cu privire la acest acord, spunând că este mai curând o declarație de intenție decât o chestiune executorie din punct de vedere juridic. În opinia noastră, acestu lucru subminează serios încrederea de care este nevoie în astfel de negocieri”.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis a afirmat în cadrul unui interviu oferit duminică că acordul la care au ajuns cele două părți implicate în procesul de negociere ( UE și Marea Britanie ) cu privire la cele trei puncte sensibile ( n.r. angajamentele financiare, dosarul irlandez și drepturile cetățenilor) reprezintă mai curând ”o declarație de intenție decât o chestiune executorie din punct de vedere juridic”.

Comentariile au atras nemulțumirea Dublinului și au determinat Comisia Europeană să îi reamintească premierului Theresa May că au căzut de acord asupra unui înțelegeri tacite vineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.