În era protecționismului lui Trump, UE și Japonia pledează pentru semnarea unui acord de liber schimb

Premierul Japoniei, Shnizo Abe, a întreprins o vizită în Bruxelles, prilej cu care a avut întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker,  și cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, pentru a negocia un acord de liber schimb și a încheia un parteneriat strategic „foarte curând”, aceasta putând fi considerat drept o încercare de a echilibra schimbarea SUA în materie de de comerț, notează New Europe.

Sursă foto: ec.europa.eu

Președintele Juncker a declarat: „Considerăm că acest acord este necesar doarece noi credem în liberul schimb, echitabil și bazat pe reguli. În acest fel ne vom orienta către lume, mai degrabă decât să revenim la izolaționism. UE este deschisă pentru afaceri echitabile. Negocierile noastre cu Japonia sunt acum într-o etapă decizivă, și sper, finală”, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Un mesaj asemnător a fost dat și de către premierul Japoniei, ținând să reitereze angajamentul țării sale pentru liberul schimb la nivel global: „Vom încerca, în principiu, să urmărim semnarea unui acord cât mai curând posibil pentru a-i conferi o simbolistică a comerțului liber.”

Aceste declarații ale liderilor european și japonez sunt făcute în contextul în care, în cadrul întâlnirii G20 al miniștrilor de finanțe, SUA s-au declarat împotriva condamnării practicilor protecționiste, dorind chiar renegocierea OMC.

Reprezentanți ai Japoniei și UE se vor întâlni în luna aprilie în Tokyo pentru o nouă rundă de negocieri în vederea intensificării procesului și a semnării unui acord.

Pe lângă acest acord comercial, UE și Japonia sunt angajate în negocierea unui parteneriat strategic care să reflecte poziția Japoniei ca partener strategic cheie al UE în Asia și care reliefează angajamentul comun al partenerilor pentru deschidere, comerț bazat pe reguli, respectarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.