Connect with us

INTERNAȚIONAL

Jeremy Hunt, șeful diplomației britanice, discurs de avertizare împotriva campaniei cibernetice globale a Rusiei, care vizează infrastructura critică a altor state

Published

on

©Flickr/ românia2019.eu

Marea Britanie a împărtășit informații despre activitățile cibernetice rusești cu alți 16 aliați din cadrul NATO, ajutându-i să contracareze amenințările dăunătoare împotriva țărilor lor în ultimul an și jumătate, este anunțul pe care îl va face astăzi ministrul de externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, în cadrul Conferinței NATO pentru Apărare Cibernetică, de la Londra, , la care vor participa, de asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și reprezentanții diplomatici ai statelor din cadrul Alianței, informează Agerpres și Radio Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, în discursul pe care îl va susține la evenimentul NATO de la Londra, Hunt va acuza serviciile rusești de informații de desfășurarea unei ,,campanii globale” care vizează infrastructura critică a altor state. 

,,Pot să dezvălui că în ultimele 18 luni, Centrul Național de Securitate Cibernetică ​​a împărtășit informații și evaluări cu 16 aliați NATO – și chiar mai multe națiuni în afara Alianței – despre activitatea cibernetică rusă în țările lor”, spune Hunt.

Centrul național de securitate cibernetică din Marea Britanie a fost înființat în octombrie 2016.

,,Această campanie globală încearcă, de asemenea, să compromită rețelele guvernamentale centrale, însă, împreună, avem opțiuni pentru a răspunde la orice atacuri. Ar trebui să fim pregătiți să le folosim”, va avertiza acesta, potrivit extraselor din nota lansată de Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Relațiile dintre Londra și Moscova s-au deteriorat considerabil pe fondul incidentului de anul trecut privind otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în sudul orașului Salisbury din Marea Britanie.

De asemenea, nota Ministerului Apărării arată că Hunt va mai susține că încercările de a influența alegerile din Statele Unite și Ucraina ,,încalcă legea internațională – și justifică un răspuns proporțional”.

Marea Britanie a acuzat în octombrie Rusia că se află la originea principalelor atacuri cibernetice mondiale din ultimii ani, cum ar fi cele împotriva Partidului Democrat din SUA, a Agenţiei mondiale anti-dopping sau a aeroportului Odessa din Ucraina. 

Secretarul Genera al NATO, Jens Stoltenberg va transmite și el un mesaj de avertizare potrivit căruia atacurile cibernetice ar putea ,,dăuna economiilor noastre, ar putea submina democrațiile noastre și ar avea un impact critic asupra capacităților militare”.

În acest context, Jens Stoltenberg este așteptat să spună conferinței dacă și cum își îmbunătățește Alianța resursele pentru a combate atacurile cibernetice.

O reuniune a consilierilor de securitate națională din toate cele 29 de state membre ale NATO este programată la sediul Alianței de la Bruxelles, săptămâna viitoare.

,,Este o recunoaștere că amenințările hibride, inclusiv atacurile cibernetice, necesită un răspuns complex din partea guvernelor”, va adăuga Secretarul General.

,,Este nevoie doar de un click pentru a trimite un virus care se va răspândi pe tot globul, dar este nevoie de un efort global pentru a-l împiedica să provoace haos”, a mai spus acesta, potrivit Radio Europa Liberă.

NATO a promis să construiască capacități naționale pentru apărare ciberntică la summitul de la Varșovia, din 2016. La același summit, Alianța a convenit, de asemenea, să existe o conferință anuală de angajament în domeniul apărării cibernetice, mai relatează sursa citată.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de cenzură, potrivit Digi24.

,,O să continuăm orice program de susţinere a cetăţenilor din Republica Moldova, dar dacă nu vom avea garanţia învestirii unui guvern pro-european, care să confere garanţii serioase pentru o democraţie autentică în Republica Moldova, care să reprezinte interesele cetăţenilor Republicii Moldova, disponibilitatea noastră de cooperare cu un guvern care să nu confere aceste garanţii va fi foarte mică”, a spus premierul României, aflat în Parlament, pentru audierea Adinei Vălean, candidatul pentru funcția de comisar european pentru transporturi. 

,,Atrag atenţia iniţiatorilor moţiunii că au pornit pe un drum care nu duce spre o destinaţie benefică pentru cetăţenii Republicii Moldova şi vom privi cu extrem de mare atenţie orice fel de pas ulterior”, a mai spus Ludovic Orban. 

Mesajul transmis de premier reflectă poziția exprimată mai devreme, în aceeași zi, de către președintele Klaus Iohannis care a transmis că ,,sprijinul României, inclusiv financiar, va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

Citiți și Reacția UE după ce guvernul Sandu a fost demis: Trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din Republica Moldova

Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui Igor Dodon. Moțiunea de cenzură depusă de PSRM a primit sprijinul deputaților din Partidul Democrat (PD), care a părăsit guvernarea în iunie, trecând cu 63 de voturi

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Reacția UE după ce guvernul Sandu a fost demis: Trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din Republica Moldova

Published

on

Necesitatea reformelor din Republica Moldova nu a dispărut odată cu destituirea guvernului de la Chișinău și relația cu această țară se va baza în continuarea pe respectarea statului de drept și a standardelor demcoratice, a declarat marți Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, după ce guvernul condus de Maia sandu a fost marți demis printr-o moțiune de cenzură, anunță Agerpres.

”Votul de neîncredere oferit Guvernului din Republica Moldova, cu privire la întrebările referitoare la procesul de recrutare a procurorului general trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din țară. Coaliţia începuse o serie de iniţiative pentru a respecta angajamentele-cheie făcute începând din iunie, mai ales cu privire la combaterea corupţiei, la independenţa justiţiei şi la anchetarea fraudei bancare. Necesitatea unor asemenea reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului. Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile pentru cetăţenii moldoveni. În acest spirit, UE este angajată să lucreze cu aceia din Republica Moldova care susţin procesul de reformă aflat în centrul Acordului de Asociere, în particular cu privire la combaterea corupţiei şi la interesele legitime indiferent de afilierea politică, la asigurarea independenţei sistemului judiciar şi la depolitizarea instituţiilor de stat. Vom continua să ne bazăm relaţia cu Republica Moldova pe principiul condiţionalităţii şi pe respectarea statului de drept şi a standardelor democratice”, relevă o declaraţie difuzată de Serviciul European de Acțiune Externă.

O reacție după înlăturarea Guvernului Sandu, demers inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a venit și din partea președintelui României Klaus Iohannis.

”Sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, se arată în declarația șefului statului.

Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui Igor Dodon. Moțiunea de cenzură depusă de PSRM a primit sprijinul deputaților din Partidul Democrat (PD), care a părăsit guvernarea în iunie, trecând cu 63 de voturi.

Continue Reading

NEWS

Parlamentul României va organiza la 2 decembrie o ședință solemnă pentru celebrarea Zilei Naționale. Klaus Iohannis și Ludovic Orban vor susține discursuri de la tribuna Legislativului

Published

on

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis marți organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului pe 2 decembrie, pentru celebrarea Zilei Naționale, informează Agerpres.

Potrivit memorandumului intern aprobat de Bpr, vor susţine alocuţiuni, de la tribuna Parlamentului, şeful statului, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere, Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor), premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Printre cei propuşi să fie invitaţi se numără foştii şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending