Connect with us

SUA

Joe Biden: În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA au construit armele care au apărat libertatea în Europa. Acest lucru este valabil și astăzi

Published

on

© European Union, 2022

Președintele american Joe Biden a făcut miercuri o analogie cu rolul indispensabil al Statelor Unite în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru “apărarea libertății și suveranității” Europei cu implicarea americană din prezent, când SUA susțin Ucraina în lupta sa pentru libertate și suveranitate ca urmare a invaziei militare a Rusiei

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite erau cunoscute ca arsenalul democrației. Am construit armele și echipamentele care au ajutat la apărarea libertății și suveranității în Europa. Acest lucru este valabil și astăzi“, a spus Biden, în cadrul unui discurs.

Mesajul său vine cu câteva zile înainte ca SUA și aliații să marcheze 77 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, care s-a încheiat prin actul de predare a Germaniei naziste semnat la 8 mai 1945.

De la tribuna Casei Albe, președintele Joe Biden a cerut săptămâna trecută Congresului să aprobe o alocare de 33 de miliarde de dolari în asistență militară, economică și umanitară pentru a sprijini Ucraina “pentru următoarele cinci luni”, dintre care un ajutor militar suplimentar de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sporind semnificativ contribuția SUA la lupta împotriva ocupației rusești.

Noua asistență militară pe care o va finanța Congresul va include: mai multă artilerie și vehicule blindate, precum și rachete antitanc și sisteme antiaeriene, ajutor pentru consolidarea capacităților de război cibernetic ale Ucrainei, mai multe schimburi de informații, sprijin pentru a crește capacitatea Ucrainei de a produce muniții strategice, asistență pentru îndepărtarea minelor terestre, a dispozitivelor explozive improvizate și a altor explozibili și pentru apărarea împotriva materialelor chimice, biologice, radiologice și nucleare și o consolidare suplimentară a prezenței militare americane pe flancul estic al NATO.

De asemenea, șeful diplomației americane și șeful Pentagonului au vizitat pe 24 aprilie Kievul, profitând de prima vizită oficială a administrației SUA în Ucraina de la invazia Rusiei de acum două luni pentru a anunța întoarcerea treptată a diplomaților americani, numirea unui nou ambasador și un nou ajutor financiar de 713 milioane de dolari pentru Ucraina și țările din regiune.

Anterior, Joe Biden anunțase un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și un sprijin de 500 de milioane de dolari pentru a asigura continuitatea guvernării, aceste forme de susținere fiind făcute cunoscute în cadrul unor declarații de presă pe care le-a făcut la Casa Albă după ce l-a primit la Washington pe premierul ucrainean Denis Shmyhal.

Statele Unite au mobilizat peste 4 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden, inclusiv aproximativ 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Propunerile de a impune încetarea focului sau concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii președintelui Vladimir Putin și la încurajarea viitoarelor atacuri, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken, într-un discurs mult așteptat susținut la Helsinki și în care prezentat strategia americană de întărire a Ucrainei împotriva amenințărilor rusești pe termen lung.

Blinken, făcând ceea ce oficialii au descris ca fiind un discurs semnal în capitala celui mai nou aliat NATO, Finlanda, a făcut o pledoarie pentru ceea ce el a spus că a fost “eșecul strategic colosal” al lui Putin în Ucraina, unul care, potrivit lui, a izolat Moscova, i-a slăbit economia și a expus slăbiciunea armatei ruse, cândva temută, relatează Washington Post.

 

Discursul a avut în contextul în care guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să recucerească teritoriul controlat de Rusia într-o nouă ofensivă, iar președintele Biden încearcă să împiedice erodarea sprijinului puternic al Occidentului pentru lupta existențială a Kievului.

Pe măsură ce cresc apelurile pentru o pace mediată din partea unor națiuni precum China și Brazilia, Blinken a prezentat, de asemenea, principiile pentru ceea ce el a numit “o pace justă și de durată”, inclusiv integritatea teritorială a Ucrainei, reparațiile pe care Rusia trebuie să le achite și răspunderea pentru crimele de război.

La o zi după ce a participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la Oslo, șeful dipomației americane a respins apelurile la încetarea focului sau la concesii de terenuri ucrainene în orice formule de “teritoriu pentru pace”, perspective despre care a spus că ar reprezenta o “pace Potemkin”.

În politică și diplomație, termenul de “pace Potemkin” sau “sat Potemkin”  este o construcție, la propriu sau la figurat, al cărei scop este de a oferi o fațadă exterioară unei situații, de a-i face pe oameni să creadă că situația este mai bună decât este. Denumirea îi este atribuită după a fost Grigory Potemkin, un lider militar rus, om de stat, nobil și favorit al țarinei Ecaterinei cea Mare, care a domnit în secolul al XVIII-lea.

O încetare a focului care pur și simplu îngheață liniile actuale pe loc – și îi permite lui Putin să își consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit și să se odihnească, să se reînarmeze și să atace din nou – nu este o pace justă și durabilă. Ar legitima acapararea de teritorii de către Rusia. Ar recompensa agresorul și ar pedepsi victima“, a spus el.

Blinken a declarat că Statele Unite vor sprijini negocierile “dacă și când Rusia este pregătită să lucreze pentru o pace adevărată”.

Împreună cu Ucraina și cu aliații și partenerii, suntem pregătiți să purtăm o discuție mai amplă despre securitatea europeană care să promoveze stabilitatea și transparența și să reducă probabilitatea unui conflict viitor“, a spus el.

Cu o zi în urmă, la castelul Mimi din Bulboaca, unde Republica Moldova a găzduit cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat garanții de securitate și perspectivă clară de aderare la NATO, în vreme ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au anunțat că se vor întâlni la Potsdam pentru a discuta despre “garanții de securitate imediate” pentru Ucraina și “diferite de statutul de membru NATO”.

Discursul lui Blinken a evidențiat toate modurile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic, precum și eforturile noastre continue de a sprijini apărarea de către Ucraina a teritoriului, suveranității și democrației sale, în vederea obținerii unei păci juste și durabile.

Discursul a fost co-organizat de Institutul finlandez pentru afaceri internaționale și susținut de orașul Helsinki.

Continue Reading

SUA

SUA iau „contramăsuri” împotriva încălcării de către Rusia a tratatului nuclear New START

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Administrația Biden a anunțat joi că nu va divulga informații cheie privind stocurile de arme nucleare ale SUA, ca parte a cerințelor tratatului New START cu Rusia, în urma încălcării acordului de către Moscova.

Rusia și-a suspendat în mod oficial participarea la Tratat în februarie, din opoziție față de sprijinul militar și diplomatic al SUA pentru Ucraina, dar țara a încălcat termenii acordului încă din noiembrie, neprezentându-se la întâlniri cheie și nedivulgând date.

Înghețarea comunicării cu privire la noul tratat START ridică în mod periculos perspectiva ca cele mai mari două state nucleare din lume să se apropie de o dată fără un acord oficial de control al armelor. Tratatul va expira în 2026 și sunt necesare discuții pentru a dezvolta un nou tratat sau un set de acorduri care să promoveze controlul armelor nucleare.

„Statele Unite au notificat în avans Rusia cu privire la contramăsurile luate și au transmis dorința și disponibilitatea Statelor Unite de a anula contramăsurile și de a pune în aplicare pe deplin Tratatul dacă Rusia revine la conformitate”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. „Statele Unite sunt în continuare pregătite să colaboreze în mod constructiv cu Rusia pentru a relua punerea în aplicare a Noului Tratat START”, a adăugat acesta.

În conformitate cu termenii Tratatului, oficialii americani și ruși pot inspecta la fața locului amplasamentele nucleare ale fiecărei țări. Aceste inspecții au fost întrerupte în timpul pandemiei COVID-19 și nu au fost reluate niciodată. Printre contramăsurile americane se numără revocarea vizelor și anularea cererilor de viză pentru inspectorii ruși din cadrul Tratatului.

SUA rețin, de asemenea, „informații telemetrice” privind lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și de rachete balistice lansate de submarine (SLBM) – Tratatul a dispus ca atât SUA, cât și Rusia să facă schimb anual de informații telemetrice pentru până la cinci lansări de ICBM și SLBM și care includ o varietate de informații tehnice legate de performanța rachetelor și de testele de zbor.

Cea de-a treia contramăsură anunțată este că SUA rețin notificările cerute în cadrul Tratatului, pentru a include actualizări și informații despre statusul rachetelor, al lansatoarelor, printre alte elemente.

În martie, SUA nu au comunicat Rusiei date detaliate privind forțele nucleare strategice americane, ca răspuns la decizia de suspendare din februarie.

Statele Unite vor continua să furnizeze Rusiei notificări privind lansările de ICBM și SLBM conform Acordului de notificare a lansărilor de rachete balistice din 1988 și notificări privind exercițiile prevăzute în Acordul privind notificarea reciprocă a exercițiilor strategice majore din 1989, a mai Blinken în declarație.

Continue Reading

NATO

NATO trebuie să ajute Ucraina să-și consolideze capacitatea de apărare pe termen mediu și lung pentru a descuraja viitoare atacuri, este apelul lansat de Antony Blinken

Published

on

© NATO/ Flickr

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta și mai mult armata ucraineană în următorii ani în vederea unei victorii în actual război și pentru a descuraja viitoare atacuri, a evidențiat joi secretarul de stat american, Antony Blinken, anunță DPA, citat de Agerpres.

SUA sunt ”concentrate pe a ajuta Ucraina să-şi construiască capacitate de apărare şi descurajare pe termen mediu şi lung pentru ca atunci când agresiunea curentă se va încheia Ucraina să aibă capacitatea deplină să descurajeze, şi dacă va fi necesar, să se apere împotriva unei agresiuni viitoare”, a spus Blinken joi, după o reuniune informală a miniştrilor de externe ai NATO de la Oslo.

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru a ajuta această țară invadată de Rusia.

Citiți și: Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

În timp ce miniștrii de externe din NATO se întâlneau la Oslo, Parlamentul European adopta un proiect de lege pentru creșterea producției europene de muniții și rachete.

Legea privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) urmărește să accelereze livrarea de muniții și rachete în Ucraina și să ajute statele membre să își refacă arsenalele.

Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane de euro, ASAP urmărește să sporească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție sol-sol și muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia și va monitoriza în permanență disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora și a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabilește mecanisme, principii și norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util și durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL15 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE15 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE15 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 day ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.1 day ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO1 day ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO2 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending