Kievul avertizează: Rusia redirecționează o parte din forțele navale din Crimeea spre un avanpost în Marea Azov

Rusia a redirecționat o parte din forțele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a avertizat vineri consilierul șefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian, anunță Agerpres.

”Procesul de creştere a componentei militare în Marea Azov s-a desfăşurat treptat. Rusia şi-a sporit prezenţa, dar aici putem vorbi mai degrabă despre o regrupare a anumitor forţe maritime în vederea unor eventuale acţiuni în Marea Azov, adică redirecţionarea navelor staţionate în apropierea peninsulei (anexate temporar) spre un nou cap de pod în Marea Azov”, a declarat oficialul ucrainean pentru Unian.

”Am primit vedete noi şi am reparat şi am repus în funcţiune nava noastră Donbas. Aceasta deja se află în Marea Azov, îndeplinind anumite sarcini”, a declarat Slobodian, subliniiând că și Ucraina își consolidează prezența în Marea Azov.

Responsabilul Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei a subliniat că toate aceste acţiuni sunt puse în aplicare în coordonare cu Marina ucraineană.

Kievul a denunţat din aprilie ”provocări” ale Rusiei în Marea Azov, prin hărţuirea (oprirea şi inspectarea) navelor care se îndreptau în porturile Berdiansk şi Mariupol în timpul trecerii lor prin strâmtoarea Kerci.

Conform Kievului, aceste ”acţiuni agresive” ale Moscovei contravin prevederilor tratatului care stabileşte că Marea Azov reprezintă ape interioare ale Ucrainei şi Rusiei.

Potrivit presei ucrainene, Kievul duce în prezent negocieri cu Uniunea Europeană şi SUA pentru impunerea de noi sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse ca răspuns la aceste acţiuni agresive ale Rusiei în Marea Azov.

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a aprobat un pachet de măsuri pentru apărarea intereselor naţionale în mările Azov şi Neagră şi în strâmtoarea Kerci.

Vineri, Kremlinul a declarat că-și rezervă dreptul de a proteja interesele navelor rusești în Marea Azov, informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că orice acțiune ar fi în conformitate cu legislația maritimă internațională și a declarat că Moscova urmărește îndeaproape situația din Marea Azov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.