Klaus Iohannis, discuții cu ministrul austriac pentru Europa și Afaceri Externe pentru creșterea rolului global al UE în timpul președințiilor Austriei și României la Consiliul UE

Președintele Klaus Iohannis și ministrul austriac pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, Karin Kneissl, au discutat miercuri, la București, despre consolidarea și diversificarea cooperării bilaterale, la toate nivelurile, în perspectiva exercitării succesive de către Austria și România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, precum și cooperarea în plan regional, european și internațional, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Administrația Prezidențială

Președintele României și Ministrul Federal al Austriei pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe au apreciat buna cooperare în ceea ce privește coordonarea mandatelor succesive la Preşedinţia Consiliului UE şi au exprimat interesul pentru îndeplinirea obiectivului comun de avansare a agendei europene, în sensul promovării unei Europe unite, fără diviziuni, centrată pe obținerea de rezultate concrete, în interesul cetăţenilor. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a  subliniat nevoia de creștere a relevanței Uniunii Europene ca actor global”, precizează Administrația Prezidențială în comunicat.

Cei doi înalți oficiali au exprimat susținere pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii în Europa de Sud-Est, cu acele state care îndeplinesc criteriile de aderare, pe baza principiului meritelor proprii, fiind discutată coordonarea eforturilor pe timpul celor două Președinții ale Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a evocat dialogul politic substanțial avut cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la Ruse, în luna mai, alături de omologul bulgar, și și-a exprimat deschiderea pentru continuarea acestui format pe timpul Președinției austrice a Consiliului Uniunii Europene. 

Totodată, șeful statului și-a exprimat speranța că desfăşurarea la București a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, în perioada 17-18 septembrie 2018, va reprezenta o nouă oportunitate pentru a-l întâlni pe omologul austriac.

Citiți și

România asigură, începând de astăzi, președinția ”din umbră” a Consiliului Uniunii Europene. Ce înseamnă acest lucru

Cine este Sebastian Kurz, cel mai tânăr lider din UE care preia astăzi președinția Consiliului UE și care va preda României ștafeta la 1 ianuarie 2019

Karin Kneissl, cea care a preluat portofoliul Externelor la Viena de actualul cancelar Sebastian Kurz, a efectuat o vizită oficială la București la invitația omologului român, Teodor Meleșcanu, cu care a purtat convorbiri oficiale. Reamintim că Austria a preluat la 1 iulie 2018 președinția rotativă a Consiliului UE sub deviza unei Europe care protejează. În același context, România a preluat, informal, președinția din umbră a Consiliului, o practică comună la nivel instituțional european pentru a asigura buna cooperare pe dosarele cheie pe care Consiliul trebuie să le aprobe împreună cu Parlamentul European.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.