Donald Trump sugerează că apărarea unui stat membru NATO precum Muntenegru ar putea însemna un al Treilea Război Mondial

Președintele american Donald Trump a făcut marți o nouă declarație controversată cu privire la NATO și la angajamentul său pentru apărarea colectivă cuprinsă în articolul V din Tratat, sugerând că trimiterea de trupe pentru a apăra un mic aliat al NATO ar putea să se finalizeze cu un dezastru.

Întrebat într-un interviu acordat Fox News, de ce SUA ar trebui să trimită trupe pentru a apăra o țară mică, cum ar fi Muntenegru, Trump a răspuns: “Înțeleg ce spui, am pus aceeași întrebare. Muntenegru este o țară mică, cu oameni foarte puternici. Sunt oameni foarte agresivi, pot deveni agresivi, și felicitări, sunteți în al treilea război mondial”.

”Dar așa a fost creat”, a continuat Trump, conform Politico Europe, referindu-se la principiul ce stă la baza articolului V,”un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor”.

Comentariile lui Trump au venit după participarea la summit-ul NATO de la Bruxelles, reuniune în care aliații au gestionat în criză internă generată de avertismentele lui Trump prin majorarea cheltuielilor pentru apărare, dar și după întâlnirea bilaterală cu președintele rus Vladimir Putin la Helsinki, reuniune pe care a caracterizată ca fiind mai reușită decât summit-ul aliat.

Aliații din NATO și-au reluat, în Declarația Finală de la Bruxelles, angajamentul ferm pentru articolul V privind apărarea colectivă, prevederea fiind cuprinsă care chiar în paragraful întâi la textului menționat.

Reamintim că prima dată când Donald Trump și-a exprimat angajamentul pentru articolul V din Tratatul NATO a fost în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Klaus Iohannis, la Washington, în iunie 2017

Articolul V al Alianței Nord-Atlantice funcționează după principiul ”un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor” și a fost invocat o singură dată în istorie, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.