Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis: Este important să nu ne lăsăm intimidați de ascensiunea discursurilor extremiste și populiste

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj participanților la Consiliul Tineretului Partidului Popular European, în care afirmă că este important ca pentru Uniunea Europeană ca ascensiunea discursurilor extremiste și populiste să nu intimideze. Șeful statului a susținut, totodată, că România își propune să fie o sursă de stabilitate și democrație în regiune.

” (…) Este, cu siguranță, nevoie de implicarea tinerilor în găsirea de soluții pentru provocările serioase cu care se confruntă astăzi proiectul european. Experiența mea de om politic și de Președinte al României m-a făcut să văd cu claritate care sunt beneficiile implicării tinerilor în deciziile politice și în actul de guvernare: de la înaltul grad de profesionalizare pe domenii specifice, până la participare activă și deschiderea pentru dialog prin mecanisme flexibile și inovatoare. Mai mult, am obținut mandatul de Președinte al României şi datorită mobilizării la vot a tinerilor, şi de aceea mă bazez pe ei pentru a îndeplini multe din proiectele de reformă din programul meu, iar în momentele critice pentru guvernare au fost parteneri de dialog deosebit de valoroși”, le-a transmis șeful statului tinerilor prezenți.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Proiectul european, dar și sistemele politice naționale, traversează astăzi dificultăți care sunt, în opinia mea, înrădăcinate mai curând în deficitul democratic despre care vorbim de decenii, și mai puțin în natura specială a crizelor cu care ne confruntăm. Criticile privind mecanismele europene rigide, ineficiente și insuficiente, reflectă, de fapt, nivelul înalt de așteptare privind dialogul real, consultarea și participarea, dublate de transparență și de răspundere politică. Iar istoria ne arată că tinerii sunt cei mai deschiși, în mod natural, către aceste valori și cei mai dispuși să le respecte în calitatea lor de cetățeni sau de lideri politici.”, a susținut președintele.

Șeful statului a susținut că neîncrederea, resemnarea sau temerile sunt indicii ale unei “crize de legimitate politică cauzate de deficitul democratic”.

“Lipsește sentimentul că sunt consultați și ascultați, că cei care decid, răspund apoi politic. Criza de legitimitate pune sub semnul întrebării deciziile luate la nivel național sau comunitar și se concretizează în susținere oferită soluțiilor populiste, în ascensiunea forțelor extremiste, în opțiunea pentru poziții anti-sistem, în replieri cu valențe naționaliste și xenofobe”, afirmă Iohannis.

”Cu toate acestea, nevoia de pace și prosperitate, idealuri care i-au inspirat pe fondatorii Uniunii și care reprezintă rațiunea acesteia de a fi, sunt aceleași și astăzi. În mod egal, valorile europene, valori ale democrației liberale și ale dreptei, nu și-au pierdut susținerea cetățenilor. Euroscepticismul și extremismul se dezvoltă tocmai pentru că aceste valori sunt puse în practică uneori prea rar sau prea formal, mai ales în momente de criză. Nu ar trebui să uităm că instrumentele democrației liberale sunt extrem de eficiente pentru a lua și legitima decizii, tocmai în momente critice și pe teme critice.

Aici rezidă, de fapt, principala soluție în a aborda pericolele externe cu care se confruntă azi Uniunea: depășirea provocărilor din interiorul proiectului european enumerate mai sus.

Cele mai pesimiste scenarii referitoare la viitorul Uniunii Europene iau în considerare o posibilă destrămare a acestui proiect. Am spus-o de nenumărate ori, un astfel de scenariu este inacceptabil pentru noi. Tocmai aceste provocări ne amintesc de ce am construit proiectul european, de ce ne-am dorit să facem parte din el, dar ne amintesc şi că există ceva mai puternic ce ne ţine împreună. Realizările proiectului european nu s-au născut brusc sau fără efort, iar a crede că ele pot fi păstrate fără acțiune comună și continuă ar fi o mare eroare.” a continuaat președintele.

”De altfel, România își propune să fie o sursă de stabilitate și democrație într-o regiune complicată cum este cea a noastră, inclusiv prin loialitatea față de valorile și principiile proiectului european. Mă bucur, de altfel, să constat că cetățenii români susțin cu tărie proiectul european. Sprijinim, de asemenea, eforturile statelor ca Republica Moldova, Ucraina şi Georgia pentru integrarea pe traseul european, dar și extinderea Uniunii către Balcanii de Vest.

Criticile privind criza de legitimitate și deficitul democratic sunt prea mult îndreptate către instituții, însă soluțiile vor veni tot din zona cetățenilor și a partidelor – actorii principali în democrația liberală. Partidele trebuie să-și revitalizeze funcția de canale de transmisie între cetățeni și instituții. Vedem azi o creștere a interesului cetățenilor, în special al celor tineri, pentru forme noi de participare și implicare, flexibile și neconvenționale. În opinia mea, aceasta este o oportunitate pentru partidele politice de a se reconecta la societate și de a guverna eficient, revitalizând astfel solidaritatea și principiile pe care se bazează proiectul european.

Nu cred într-o criză a ofertei și soluțiilor politice ale partidelor tradiționale, în mod particular ale dreptei, ci într-un deficit de atenție și de comunicare în relația dintre partide şi cetățeni. Participarea politică, în sensul ei clasic, a fost cheia succesului dreptei în România, în fiecare din momentele cheie ale istoriei noastre postcomuniste, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2014, când am câştigat mandatul de Președinte al României.  Cel mai probabil, istoria statelor din care proveniți oferă o lecție similară.

Este important să nu ne lăsăm intimidați de ascensiunea discursurilor extremiste și populiste. Lideri politici maturi, lideri ai partidelor politice cu repere doctrinare solide, așa cum sunt cele care aparţin dreptei europene şi în special Partidului Popular European, știu că partidele extremiste nu pot oferi soluții reale problemelor curente ale cetățenilor și statului; nu propun politici fezabile în educație, sănătate, infrastructură, etc. Dar forța acestei convingeri poate fi transmisă doar dacă și-au construit parteneri de dialog în societate.

Mesajul meu de azi către dumneavoastră este unul de solidaritate, de încredere şi de susţinere a proiectului european și a dreptei europene, încurajându-vă să multiplicați scenele și partenerii de dialog la nivel național și european. Numai împărtăşind cunoştinţe, competenţe şi idei, cu mult dincolo de granițele lumii politice, pot fi identificate soluțiile la provocările pe care le trăim azi în Europa și în întreaga lume.

În încheiere, permiteţi-mi să vă urez să aveţi în aceste zile, în întâlnirea dumneavoastră de la Bucureşti, discuţii fructuoase care să ducă la o revitalizare a discursului şi acţiunii politice a dreptei europene. Mult succes!”

.

.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL subliniind că dezideratul este acela de a regăsi România și Republica Moldova, împreună, în Uniunea Europeană.

Ciucă a participat, miercuri, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de premierul moldovean, Dorin Recean, şi de şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, la Forumul Moldova – România: Capital Bridges.

Uniunea Europeană înseamnă stabilitate și dezvoltare, iar Republica Moldova are nevoie exact de aceste două constante. E ceea ce le-am spus participanților la conferința economică „Moldova Romania Capital Bridges”, organizată de Bursa de Valori București și Moldova Agroindbank. Tocmai de aceea, angajamentul nostru față de Republica Moldova este unul de sprijin necondiționat în parcursul său european. Dincolo de planul politic, susținerea României se vede și în evoluția relației economice din ultimii zece ani, de când este în vigoare acordul de asociere și liber schimb dintre Republica Moldova și UE. Schimburile comerciale dintre noi au crescut de la 1 miliard la 3 miliarde euro, România a devenit principalul investitor de peste Prut, iar interconectarea energetică este deja o realitate. Pentru fructificarea potențialului economic este nevoie de un cadru politic stabil. Sunt militar de carieră, iar această experiență îmi dă avantajul de a înțelege că stabilitatea și respectarea regulilor dau încredere investitorilor. Am convingerea că Republica Moldova își va împlini visul de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, unde stabilitatea și respectarea regulilor sunt normalitatea”, a scris Ciucă, pe Facebook.

“Apreciez organizarea acestui forum de cooperare economică şi interconectare a pieţelor de capital din România şi Republica Moldova, reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele ţări. (…) Putem să constatăm cu toţii că de la ultimul eveniment până astăzi s-au produs foarte multe schimbări în contextul actual economic, în cel de securitate, iar datoria noastră este să privim cu realism şi fim în măsură să anticipăm astfel încât să facem faţă tuturor provocărilor şi ameninţărilor. Criza de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

El a punctat că în ultimii doi ani s-au realizat legături puternice între România şi Republica Moldova şi acţiuni comune.

“Şi astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim parteneriatul economic şi să consolidăm interconectarea pieţelor de capital. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că, în prezent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova.

De asemenea, acesta a punctat că România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro.

“Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, de interconectare mai bună a reţelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, a afirmat Ciucă.

Totodată, Ciucă a menţionat că România a devenit principala piaţă de export pentru Republica Moldova.

” Exportul de mărfuri din Republica Moldova către România a atins procentul de 31,6%”, a declarat Ciucă.

Preşedintele Senatului a reiterat faptul că România va continua să sprijine şi să vorbească despre ceea ce înseamnă apartenenţa la valorile Uniunii Europene.

“Uniunea Europeană înseamnă stabilitate şi dezvoltare, Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi dezvoltare. Până în momentul de faţă, sper să nu greşesc, Republica Moldova a primit un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la BEI şi de la BERD. Sigur, banii nu sunt suficienţi pentru a putea să fie angajate şi rezolvate toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova, dar sunt convins că (…) tot ceea ce înseamnă parcursul acesta de preaderare va constitui un sprijin şi un angajament al Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să-şi îndeplinească acest deziderat. Şi, desigur, este un deziderat şi al nostru ca, în final, să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Marcel Ciolacu a anunțat lista PSD pentru europarlamentare. Aceasta va fi deschisă de Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu

Published

on

© PSD

Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu deschid lista PSD pentru europarlamentare, a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD.

Lista va fi una comună cu PNL.

 

Lista social-democraţilor pentru europarlamentare va fi una comună cu PNL.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că partidul a aprobat în şedinţa Biroului Politic Naţional lista cu liberalii care vor candidat pentru alegerile europarlamentare. Pe listă se găsesc Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş.

Ciucă a mai spus că a fost validat şi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, candidaţii pentru primăriile Sectorului 1 şi 6 şi cei 21 de candidaţi ai PNL pentru funcţia de preşedinte de Consiliul Judeţean şi alţi 21 pentru municipii reşedinţă de judeţ. Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi fdefinitivarea fuziunii cu ALDE.

Partidele din coaliție trebuie, de asemenea, să decidă cine va fi candidatul cap de listă după ce fosta șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România Ramona Chiriac s-a suspendat de pe lista alianţei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare după discuţiile din spaţiul public referitoare la această candidatură.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Nicolae Ciucă a prezentat candidații PNL pentru Parlamentul European: Vor apăra cauza României și vor găsi soluții europene la problemele românilor

Published

on

© PNL

Candidații Partidului Național Liberal la alegerile europene vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor, a afirmat joi președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezentând echipa de candidați.

“Lista PNL pentru alegerile europarlamentare este formată dintr-o echipă de oameni performanți, serioși și care au dovedit că pot obține rezultate pentru România și pentru români”, a spus Ciucă.

Primii zece candidați sunt Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

“Candidații PNL vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor”, a precizat Ciucă.

Liderul PNL a precizat că liberalii au votat în Biroul Politic Național și Alianța cu PSD pentru alegerile europarlamentare, pe care o vor valida în Consiliul Național de duminică.

Ciucă a punctat că această alianță este una pentru stabilitate și dezvoltare.

“Am lăsat deoparte diferențele politice pentru ca România să aibă o voce mai puternică în Europa. Pentru a obține un sprijin mai mare pentru fermierii români, pentru a absorbi mai multe fonduri europene, pentru a avea drumuri mai bune și mai sigure și pentru a realiza investiții în domenii-cheie, cum sunt sănătatea sau educația”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA7 mins ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO11 mins ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.1 hour ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI24 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending