Klaus Iohannis i-a transmis lui Petro Poroșenko că va efectua o vizită la Kiev după ce problemele provocate de legea învățământului vor fi remediate

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a invitat din nou miercuri pe omologul său român, Klaus Iohannis, pentru a efectua o vizită în Ucraina după ce șeful statului și-a anulat vizita programată pentru luna aceasta din cauza tensiunilor provocate de adoptarea legii învățământului de către Rada Supremă de la Kiev.

FOTO: Administrația Prezidențială

În cadrul unei covorbiri telefonice care a avut loc la solicitarea președintelui ucrainean, Iohannis și Poroșenko au vorbit despre legea cu pricina, liderul de la Kiev a arătat că înțelege pe deplin preocupările părții române și a transmis angajamentul ferm al autorităților ucrainene pentru găsirea unei soluții la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba lor maternă să nu fie afectate, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Președintele României a exprimat în termeni fermi nemulțumirea față de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educație în limba maternă al persoanelor aparținând minorităților din Ucraina, inclusiv cea română. Președintele Klaus Iohannis a arătat că, înainte de acest demers, ar fi trebuit să existe o consultare riguroasă cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina și cu statele vecine cu care acestea sunt înrudite”, mai punctează sursa citată.

Discuția telefonică dintre cei doi a avut loc la o săptămână distanță după ce Petro Poroșenko a anunțat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că autoritățile ucrainene vor introduce toate concluziile Comisiei de la Veneția în controversata lege a educaţiei din Ucraina.

Klaus Iohannis a utilizat prilejul aceste convorbiri pentru a reitera poziția părții române cu privire la faptul că Articolul 7 al Legii, așa cum este formulat în prezent, diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă.

Șeful statului i-a solicitat omologului de la Kiev ca Ucraina să își respecte angajamentele asumate constant față de partea română privind respectarea normelor și standardelor internaționale relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Președintele României a atras atenția, totodată, că este important ca nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie afectate de noile norme și a evidențiat că învățarea limbii oficiale a statului unde trăiesc minoritățile nu trebuie să fie realizată în detrimentul limbii materne a minorităților.

Președintele Klaus Iohannis a folosit acest prilej pentru a reitera sprijinul constant al României pentru parcursul european al Ucrainei și integritatea teritorială a acestei țări.

De partea sa, președintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la Legea Educației, care a fost solicitată recent de partea ucraineană, va fi respectată.

Președintele Petro Poroşenko a reiterat, în acest context, invitația adresată Președintelui Klaus Iohannis de a efectua o vizită în Ucraina. Președintele României a subliniat că această vizită, care trebuia să aibă loc în luna octombrie și care a fost amânată de partea română ca urmare a situației create de adoptarea Legii Educației, va avea loc după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ menționat”, conchide sursa citată.

Președintele ucrainean este liderul politic non-UE și NATO cu care Klaus Iohannis a avut cele mai multe întrevederi. Cei doi și-au efectuat două vizite de stat (Iohannis în 2015 la Kiev, Poroșenko în 2016 la București), au convenit pe 30 martie 2017 la Malta asupra organizării unei comisii mixte prezidențiale și au mai avut alte contacte bilaterale în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen (2016) și Summitului Securității Nucleare de la Washington (2016).

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.