Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis la finalul summitului de la Bratislava: Vrem o coordonare la nivel UE pe zona de apărare, dar NATO rămâne pentru România baza securității în Europa

Published

on

Subiectul armatei europene nu a fost discutat de liderii Uniunii Europene la Bratislava, deoarece Europa nu încearcă să creeze o structură paralelă cu NATO, ci să determine o mai bună coordonare pe sectorul de apărare a frontierelor și a zonelor de criză, a declarat Klaus Iohannis la finalul reuniunii în care cei 27 de șefi de stat sau de guvern, fără Marea Britanie, au convenit asupra unei foi de parcurs – Bratislava Roadmap.

Ceea ce este adevărat şi ceea ce vrem este ca iniţiativele pe zona de apărare, pe intervenţii pe zone de criză, pe apărarea frontierelor să fie mult mai bine coordonate. Şi vrem să avem, într-adevăr, un centru de coordonare, un headquarters cum este menţionat în documentaţie, pentru aceste zone de intervenţii unde intervin forţele armate ale membrelor Uniunii Europene”, a declarat președintele.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a precizat, din nou, că nu există o intenție de a înființa o structură paralelă sau care să înlocuiască NATO.

NATO rămâne, este baza. Cel puţin pentru România pot să spun clar că este baza securităţii în Europa. Şi, dacă vorbim de NATO, vă reamintesc că la summit-ul de la Varşovia s-a semnat o înţelegere între NATO şi Uniunea Europeană tocmai pentru a permite o mai bună coordonare comună sau complementară, de la caz la caz, a diferitelor chestiuni. În momentul de faţă, în domeniul apărării, avem de a face cu proiecte care vizează o mai bună coordonare, o mai eficientă coordonare”, a completat Iohannis.

Șeful statului a arătat că subiectul apărării europene a fost discutat din perspectiva industriei în domeniu, dar nu la summit, ci în alte formate.

”Da, s-a discutat şi despre industria de apărare. Nu astăzi, nu a fost astăzi tema, dar în alte formate industria de apărare europeană a fost o temă şi cred că toată lumea este de acord că este de interes şi pentru noi. Dacă industria de apărare europeană se revigorează, atunci automat apar noi locuri de muncă, se salvează locaţii unde industria de apărare are tradiţie, de exemplu România. Şi această evoluţie nu putem decât să o salutăm”, a mai spus președintele.

Reuniunea UE-27 de la Bratislava s-a desfășurat într-un moment critic pentru proiectul european. Acest summit a fost devotat constituirii unei diagnoze comune a stării actuale a Uniunii Europene și a premiselor pentru viitor. Declarația finală a summitului de la Bratislava și foaia de parcurs sunt disponibile aici.

Declarația integrală a șefului statului, conform Administrației Prezidențiale:

„Bună seara! Tocmai s-a terminat Consiliul European informal de la Bratislava. Acest Consiliu a fost gândit, din capul locului, ca şi o întâlnire care iniţiază un proces de reflecţie asupra ceea ce vom face în viitor, în ce direcţie vom îndrepta Uniunea Europeană, în contextul diverselor crize pe care le-am parcurs şi le parcurgem – criză economică, care a lăsat urme adânci, criza migraţiei, Brexit-ul. Şi în acest fel, ne-am întâlnit astăzi, la Bratislava, am discutat în prima parte a zilei, despre situaţia Uniunii. Ne-am referit, evident, şi la discursul Preşedintelui Comisiei din Parlamentul European, care a descris destul de detaliat statutul Uniunii.

După sesiunea de analiză din prima parte a zilei, am trecut la primele probleme pe care credem că trebuie să le discutăm şi să le antamăm pentru strategia de viitor a Uniunii Europene. Am discutat chestiuni care sunt în atenţia tuturor. S-a vorbit despre migraţie şi despre felul cum putem să pregătim decizii care îmbunătăţesc felul în care Uniunea reacţionează la acest fenomen. Am discutat despre securitatea internă şi externă. Aici deja există câteva evoluţii foarte pozitive, există deja decizii care stabilesc destul de concret cum vom aborda protecţia frontierelor externe ale Uniunii.

Am discutat despre şomaj. Este un fenomen care, în continuare, afectează state membre ale Uniunii şi încă se lucrează la soluţii. Am discutat despre şomajul în rândul tinerilor, un fenomen care, din păcate, devine şi specific, şi îngrijorător. Au fost discutate câteva soluţii interesante, de exemplu cea prezentată acum câteva zile, de înfiinţare a unui corp al voluntarilor tineri care se pot implica în diferite domenii unde este nevoie de oameni care vor şi să muncească, dar şi să înveţe de acolo.

Iată o serie de teme care ne-au preocupat şi care constituie baza acestui aşa-numit Road-map de la Bratislava, care arată domeniile de care trebuie să ne ocupăm în viitor, dacă vrem să facem să funcţioneze mai bine Uniunea.

Acest proces de reflecţie va continua la Consiliul din octombrie, din decembrie. S-a discutat deja despre un Consiliu informal care va avea loc la începutul anului viitor, în Malta, şi acest proces de reflecţie se va încheia cu o strategie pentru viitorul Uniunii, în martie, când ne vom întâlni la Roma, pentru a sărbători împreună 60 de ani de la Tratatul de la Roma.

Acestea au fost, în mare, discuţiile şi preocupările din cursul Consiliului de astăzi. Dacă aveţi două, trei întrebări, vă rog!”

Întrebări din partea reprezentanţilor mass – media:

Jurnalist: „Spuneaţi la sosire, înainte de avea discuţiile cu ceilalţi lideri europeni, că pentru România o prioritate este primirea în spaţiul Schengen. Aţi discutat cu partenerii europeni astăzi despre asta?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Nu a fost o temă în plen dar a fost o temă în discuţiile informale pe care le-am avut pe marginea Consiliului şi au fost discuţii foarte bune.”

Jurnalist: „Ce ţară mai are rezerve?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Aceste lucruri nu cred că putem să le discutăm acum, în spaţiul public. Sunt necesare în continuare armonizări, sunt necesare discuţii şi cred că este bine ca acest proces să se desfăşoare direct între parteneri şi doar la final să facem declaraţii.”

Jurnalist: „Dar ce anume mai îngrijorează acum în ceea ce priveşte eventuala primire a României în spaţiul Schengen?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Nu numai cetăţenii, ci şi mulţi politicieni sunt speriaţi de criza prin care trecem, unii sunt de-a dreptul speriaţi de faptul că nu reuşim să controlăm foarte bine migraţia, alţii sunt foarte preocupaţi că în continuare mai avem mult de lucru până când să securizăm frontierele externe, şi aici, sigur, România face o excepţie notabilă şi pozitivă. La noi nu a apărut nicio sincopă în apărarea frontierelor externe şi acesta va fi cu siguranţă un argument favorabil pentru noi când intrăm pe discuţia pe Schengen. Alţii sunt, trebuie să o spunem franc, foarte preocupaţi fiindcă au alegeri la ei în ţară. În 2017 sunt câteva ţări importante unde au loc alegeri şi lumea este îngrijorată de ascensiunea partidelor extremiste, populiste, eurosceptice. Sunt chestiuni foarte complexe care mai trebuie negociate.”

Jurnalist: „După ce aţi purtat aceste discuţii informale în marja Summitului, aţi mai spune că este oportună o discuţie oficială legată de primirea României în spaţiul Schengen? Momentul este unul potrivit?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Îmi păstrez evaluarea pe care v-am spus-o azi dimineaţă. Chestiunea Schengen nu este rezolvată dar cred că suntem pe o evoluţie cu trend pozitiv.”

Jurnalist: „În ceea ce priveşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, sunt câteva instituţii europene pe care Marea Britanie le găzduieşte şi care probabil vor trebui să-şi găsească sedii în altă parte. Este un obiectiv pentru România să găzduiască instituții europene? Agenţia Europeană a Medicamentului ar fi un exemplu.”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Aceste chestiuni nu s-au discutat şi nici nu se vor discuta. Aş vrea să fac o remarcă legată de Brexit. Este o chestiune care ne preocupă, dar important pentru noi nu este ce face Marea Britanie. Asta e treaba Marii Britanii, care a hotărât, din păcate, să părăsească Uniunea. Ceea ce ne preocupă pe noi este ce facem noi, cei 27, în continuare şi probabil cea mai importantă concluzie din discuţiile şi din Consiliul trecut şi din acest Consiliu este că vrem să rămânem împreună, vrem să facem Uniunea mai puternică şi mai performantă, dar în chestiunea menţionată de dumneavoastră, este, recunosc, o preocupare a noastră faptul că România nu găzduieşte nici o agenţie europeană. Dacă vom reuşi să convingem partenerii ca una din agenţiile care vor pleca din Marea Britanie să vină din Londra în Bucureşti, sau dacă putem să găzduim o agenţie care se va înfiinţa, asta este o chestiune la care nu pot să vă răspund fiindcă nu s-a discutat. Sigur, noi, în continuare, încercăm să convingem partenerii că România este o ţară serioasă, performantă, care poate să găzduiască o agenţie.”

Jurnalist: „Încă o întrebare, dacă îmi permiteţi. Dacă ar fi să evaluaţi acest Summit informal, am urmărit cu atenţie temele care au preocupat liderii europeni, astăzi, sunt teme cronice, aş putea să spun: migraţia, şomajul, securitatea, situaţia economică – prin ce a fost diferit acest Summit, ca rezultate, de unul de acum şase luni sau de acum un an?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Acum, cred că putem să tragem o concluzie foarte importantă. Cu toate aceste crize, Uniunea nu este un pacient cronic, ci este o reuşită. Am discutat despre câte dosare sau câte chestiuni europene sunt în curs de rezolvare sau rezolvate (…) din toate chestiunile şi dosarele care sunt în discuţie şi au fost în ultimele luni în discuţie, cam 90% sunt rezolvate sau în curs de rezolvare pozitivă, doar 10% sunt încă pending, adică aşteaptă soluţii şi e bine să spunem aceste lucruri. De prea multe ori, noi ne concentrăm doar pe probleme și se creează, pentru cetățeanul european, impresia că Uniunea este un eșec. Nu. Uniunea este o reușită, dar, cum toate țările au problemele lor, și Uniunea are problemele ei, și de asta ne întâlnim; ca să le rezolvăm. Vă rog!”

Jurnalist: „Domnule Președinte, m-ar interesa în ce măsură ați discutat astăzi despre crearea așa-numitei armate europene și dacă s-a evaluat și impactul pe care o astfel de forță l-ar avea asupra angajamentelor bugetare pe care țările membre NATO le-au asumat deja – mă refer la bugetul de 2% pentru Apărare, anual. Mulțumesc!”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Nu s-a discutat astăzi despre o armată europeană și nici în viitorul apropiat nu se va discuta despre așa ceva. Inițiativele care există în domeniul apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informație care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările conducerii UE. Ceea ce este adevărat și ceea ce vrem este ca inițiativele pe zona de apărare, pe intervenții în zone de criză, pe apărarea frontierelor, să fie mult mai bine coordonate. Și vrem să avem într-adevăr, un centru de coordonare – un headquarter, cum este menționat în documentație – pentru aceste zone de intervenții unde intervin forțele armate ale membrelor Uniunii Europene. Peste tot se menționează și vreau să subliniez acest lucru: nu intenționează nimeni să creeze ceva în paralel sau în loc de NATO. NATO rămâne, este baza, cel puțin pentru România, pot să spun clar că este baza securității în Europa. Și dacă vorbim de NATO, vă amintesc că, la Summitul de la Varșovia, s-a semnat o înțelegere între NATO și Uniunea Europeană, tocmai pentru a permite o mai bună coordonare și abordare comună complementară – de la caz, la caz – a diferitelor chestiuni. Deci, în momentul de față, în domeniul apărării, avem de-a face cu proiecte care vizează o mai bună coordonare, o mai eficientă coordonare și, da, s-a discutat și despre industria de apărare; nu astăzi, nu a fost astăzi tema, dar, în alte formate, industria de apărare europeană a fost o temă și cred că toată lumea este de acord că este de interes și pentru noi. Dacă industria de apărare europeană se revigorează, atunci, automat, apar noi locuri de muncă, se salvează locații unde industria de apărare are tradiție, de exemplu, România, și această evoluție nu putem decât s-o salutăm. Vă mulțumesc!”

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European: Războiul Rusiei este singurul vinovat pentru criza alimentară globală. UE nu va accepta o lume condusă de violență

Published

on

© Charles Michel / Twitter

Uniunea Europeană este alături de Ucraina și nu va accepta niciodată o lume condusă de violență brută și îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și încălcări ale drepturilor omului, a transmis sâmbătă președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul celui de-al doilea „Summit of First Ladies and Gentlemen on Ukraine and the World”, informează comunicatul oficial. 

„Voi, poporul ucrainean, luptați cu curaj pentru libertatea voastră. Iar noi vă susținem. Vă susținem și vă susținem țara. Încă din prima zi, am fost alături de voi în unitate și cu sprijin concret. Vom continua să oferim sprijin financiar Ucrainei. În luna mai, Consiliul European a decis asupra principiului unei noi asistențe macrofinanciare excepționale de până la 9 miliarde de euro. În urmă cu două săptămâni, Consiliul UE a adoptat o decizie de a oferi de urgență 1 miliard de euro. Acest lucru nu este suficient și știu că trebuie să facem mai mult”, a declarat Charles Michel. 

 

De asemenea, Charles Michel a precizat că Uniunea Europeană îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și de încălcări ale drepturilor omului. 

„Sprijinim eforturile de colectare a probelor, deoarece impunitatea nu este o opțiune. Susținem pe deplin investigațiile efectuate atât de autoritățile judiciare ucrainene, cât și de cele internaționale. Și condamnăm, de asemenea, tratamentul ilegal și cinic al prizonierilor ucraineni de către Rusia. Vom apăra întotdeauna dreptul umanitar internațional”, a mai spus el. 

Potrivit acestuia, Kremlinului are un impact dramatic asupra securității alimentare globale.

„Trebuie să subliniem în mod clar minciunile Rusiei cu privire la cauzele crizei alimentare globale. Războiul Rusiei este singurul vinovat pentru această criză. UE nu are sancțiuni asupra sectorului agricol din Rusia și, de aceea, salutăm acordul de vineri sub auspiciile Națiunilor Unite, de deblocare a Mării Negre pentru exporturile de cereale și îngrășăminte. Iar acum, acesta trebuie să fie pus în aplicare rapid și cu bună credință”, a continuat Charles Michel. 

Citiți și: UE și ONU condamnă atacul rusesc asupra portului Odesa. Josep Borrell: Demonstrează disprețul total al Rusiei față de angajamentele internaționale

Ucraina și Rusia au semnat vineri două acorduri separate cu Turcia și ONU pentru a permite exportul a milioane de cereale prin porturile blocate de la Marea Neagră.

Kievul a refuzat să semneze direct textul cu Moscova, care s-a angajat la un acord identic cu Ankara şi secretarul general al ONU. 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel felicită cetățenii și autoritățile din Macedonia de Nord și din Albania pentru „realizarea mult așteptată”: Viitorul nostru este împreună

Published

on

© European Union, 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat marți cetățenii și autoritățile din Macedonia de Nord și din Albania pentru „realizarea mult așteptată”, după ce statele membre UE au căzut de acord să înceapă negocierile de aderare cu cele două țări,  la o zi după ce Skopje și Sofia au semnat un protocol care a ridicat și ultimele obstacole din calea integrării acestor state din Balcanii de Vest. 

„Astăzi, am făcut în sfârșit pași importanți în deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. Îmi dau seama că drumul până la acest punct a fost lung și dificil. După cum am văzut cu ochii mei, dezbaterea a fost deosebit de intensă în Macedonia de Nord, dar în cele din urmă a condus la un vot pozitiv. acedonia de Nord poate conta pe sprijinul meu deplin în această călătorie.Țara a întreprins reforme importante și știu că macedonenii sunt dedicați viitorului nostru comun în UE.”, a declarat Michel, potrivit comunicatului oficial. 

El s-a declarat „încâtat” că Albania se află acum„ pe calea negocierilor”, subliniind că această țară a depus eforturi susținute pentru a asigura rezultate în urma reformelor.

„Astăzi este o zi istorică și un moment pentru a sărbători, dar și un moment pentru a privi la provocările viitoare cu un obiectiv clar: să avansăm fără întârziere pe calea Uniunii Europene”, a continuat președintele Consiliului European. 

Citiți și: Ursula von der Leyen: Noi toți vom avea de câștigat când vom primi Albania și Macedonia de Nord ca membri cu drepturi depline ai UE

În paralel, Charles Michel a anunțat că Uniunea Europeană se va concentra pe „reenergizarea” procesului de extindere.

„În cadrul reuniunii liderilor UE-Balcanii de Vest și la Consiliului European din iunie, am decis să insuflăm o nouă dinamică și o nouă determinare de a merge mai departe împreună. Vom avansa în continuare integrarea treptată a UE și a regiunii. Locul Balcanilor de Vest este în UE, iar noi trebuie să facem acest lucru să se întâmple. Viitorul nostru este împreună, iar viitorul copiilor noștri va fi mai prosper și mai sigur pe măsură ce avansăm în proiectul nostru de valori comune”, a conchis șeful Consiliului European. 

Începerea negocierilor cu aceste două țări este posibilă după ce Bullgaria, prin ministrul său de externe, Teodora Genchovska, și Macedonia de Nord, reprezentată de șeful diplomației, Bujar Osmani, au semnat la Sofia un protocol „ce conține măsuri ambițioase pentru rezolvarea problemelor bilaterale”.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European: Africa și Europa împărtășesc ambiția de a construi împreună un spațiu comun de pace, securitate și prosperitate

Published

on

© Charles Michel/ Twitter

Africa și Europa reprezintă o forță puternică atunci când acționează împreună, împărtășind aceeași ambiție: să construim împreună, bucățică cu bucățică, un spațiu comun de pace, securitate, prosperitate și progres, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, în discursul său susținut la cea de-a 4-a reuniune de coordonare la jumătatea anului a Uniunii Africane, găzduită de Lusaka, Zambia.

”În urmă cu cinci luni, liderii europeni și africani s-au reunit la Bruxelles în cadrul unui summit excepțional. Împreună am convenit o nouă paradigmă, un nou program pentru parteneriatul nostru strategic, un program ancorat în principiile respectului reciproc, intereselor comune, valorilor împărtășite și egalității între parteneri. Împărtășim aceeași ambiție: să construim împreună, bucățică cu bucățică, un spațiu comun de pace, securitate, prosperitate și progres. Aceasta este promisiunea noastră comună, aceasta trebuie să fie datoria noastră comună față de tinerele generații din Africa și Europa. Și acum trebuie să ne respectăm angajamentele și tocmai acest lucru am început să facem împreună, prin parteneriate de calitate. Scopul parteneriatului nostru este de a crea legături, nu dependențe, legături puternice pentru a face față provocărilor împreună”, a punctat Michel în intervenția sa.

Acesta a subliniat că ”securitatea și prosperitatea, pacea și prosperitatea” reprezintă ”două fețe ale aceleiași monede”, fundament pentru ”dezvoltare economică și socială”.

”Uniunea Europeană este pregătită să sprijine eforturile africane de prevenire și soluționare a conflictelor și de consolidare a păcii ori de câte ori v-ați exprimat dorința de a face acest lucru”, a dat asigurări oficialul european.

În încheiere, Charles Michel și-a exprimat sprijinul pentru a garanta ”Africii un loc în G20”.

” Împreună, Africa și Europa reprezintă un potențial de dezvoltare fără precedent în secolul XXI. Împreună avem dinamismul, talentul, cunoștințele și ingeniozitatea necesare pentru mai multă prosperitate și stabilitate. (…) Din nou, nu împărțim sărăcia, ci prosperitatea. Din acest motiv, doresc să subliniez în mod solemn că susțin pe deplin apelul președintelui Macky Sall, în numele Uniunii Africane, de a garanta Africii un loc în cadrul G20. Este corect ca continentul african să ocupe un loc deplin și să fie parte interesată în deciziile care îl influențează și îl modelează. Împreună, Africa și Europa pot forma un arc de pace, de prosperitate, de cooperare pentru acest secol. Leadershipul, respectul și încrederea reciproce pot fi coloana vertebrală a acestui parteneriat”, a conchis președintele Consiliului European.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

Ambasadorul României în SUA salută introducerea în Senatul american a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

România ”condamnă ferm acțiunile militare nesăbuite ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”

U.E.6 hours ago

UE alocă 246 milioane de euro pentru furnizarea de servicii esențiale refugiaților palestinieni

RUSIA7 hours ago

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Daniel Buda8 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri anti-COVID-19 pentru sezonul rece

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Politica antitrust: Comisia Europeană solicită feedback cu privire la efectele exceptării de care beneficiază consorțiile de transport maritim de linie

ROMÂNIA9 hours ago

Eurostat: România, pe primul loc în UE în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru protecție împotriva incendiilor. În 2020, țara noastră a alocat 690 de milioane de euro pentru aceste servicii

ROMÂNIA11 hours ago

INS: Deficitul balanței comerciale a urcat la 15 miliarde de euro în primele șase luni, fiind mai mare cu aproape 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending