Connect with us

ONU

Klaus Iohannis, la ONU: România va extinde parteneriatele pentru situații de urgență și adaptarea agriculturii la schimbările climatice cu țări din Africa și America Latină

Published

on

© Administrația Prezidențială

România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, din 1990, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB-ul, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că, în prezent, ţara noastră are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din UE.

Şeful statului a suținut miercuri, la New York, o intervenţie în cadrul Summitului privind Ambiţiile Climatice, cuprins în agenda Adunării Generale a ONU, unde a precizat că România va extinde rețeaua de parteneriate internaționale privind situațiile de urgență cu țări din Africa, America Latină și Caraibe, dar și pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice.

“România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel naţional pentru generarea, stocarea şi transportul de energie regenerabilă, precum şi pentru eficienţa energetică, prin REPowerEU. România găzduieşte unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din ţări în curs de dezvoltare”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a adăugat că ţara noastră este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri şi baterii solare.

“Interacţiunile mele diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul nostru privind economia circulară şi abordarea tranziţiei verzi”, a completat şeful statului.

Iohannis a amintit că România a construit în ultimii ani o reţea de parteneriate internaţionale privind situaţiile de urgenţă şi răspunsul la dezastre, contribuind la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie.

“În perioada următoare, vom extinde această reţea cu mai multe ţări din Africa, America Latină şi Caraibe”, a subliniat el.

România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi pentru îmbunătăţirea accesului la alimente în întreaga lume. Având în vedere succesul nostru în Malawi şi Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în ţările africane”, a mai spus preşedintele.

Președintele Klaus Iohannis conduce, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care are loc la New York, Statele Unite ale Americii.

Reprezentând România pentru a șaptea oară la lucrările unicului for politic la nivel global, șeful statului a susținut un discurs în plenul Adunării Generale și va fi invitat de onoare la evenimentul World Leaders Forum organizat de Universitatea Columbia din New York cu tema perspectivei României privind impactul asupra securității la Marea Neagră generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, președintele a participat la dineul oficial oferit de președintele SUA Joe Biden, a fost vorbitor în cadrul Summitului privind Agenda Durabilă 2023 și a Summitului privind ambiția climatică. Șeful statului a avut întrevederi bilaterale cu președintele Kazahstanului, cu premierul Vietnamul și o reuniune cvadrilaterală cu președintele Ucrainei, cu președinta Comisiei Europene și cu vicepremierul Bulgariei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL DE SECURITATE

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

Published

on

© U.S. Mission to the UN/ X

Rusia a respins prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmării nucleare în spațiul cosmic, calificând-o drept ”un spectacol murdar”, conform The Guardian.

Rezoluția, promovată de Statele Unite și Japonia, ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

”Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: De ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Reacția diplomatului american vine după ce Vladimir Putin a spus că Moscova nu are vreo intenție de a desfășura arme nucleare în spațiu.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a respins rezoluția, calificând-o drept ”complet absurdă și politizată” pentru că nu merge suficient de departe în interzicerea tuturor tipurilor de arme în spațiu.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.

Rusia și China au propus un amendament care ar cere tuturor țărilor, în special celor cu capacități spațiale importante, ”să interzică pentru totdeauna amplasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea cu utilizarea forței în spațiul cosmic”.

Însă SUA s-au opus, iar după vot Nebenzia a declarat: ”Amândoi au fost de acord: „Vrem o interdicție privind amplasarea de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar a armelor de distrugere în masă. Dar voi nu vreți asta. Și permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare. De ce?”

Ambasadorul american a declarat înainte de vot că lumea abia începe să înțeleagă ”ramificațiile catastrofale ale unei explozii nucleare în spațiu”.

Aceasta ar putea distruge ”mii de sateliți operați de țări și companii din întreaga lume – și ar putea anihila serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Citiți și: SUA au informat aliații din Europa că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, care nu este una “activă” și o amenințare imediată la adresa securității. Biden a dispus un angajament diplomatic direct cu Kremlinul

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

ONU

ONU: Raportul unui grup independent de experți absolvă UNRWA de acuzațiile de terorism din partea Israelului și cere consolidarea mecanismelor organizației

Published

on

© UNRWA

Un grup de experți independenți a publicat luni, 22 aprilie, raportul final privind acuzațiile aduse de autoritățile israeliene împotriva Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA). Raportul, care cuprinde 50 de recomandări, demontează afirmațiile conform cărora membrii personalului UNRWA ar fi implicați în activități ale organizației teroriste Hamas, mai exact în atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023. În plus, subliniază absența unor dovezi întemeiate din partea autorităților israeliene care să susțină aceste acuzații.

Documentul de 54 de pagini, intitulat “Revizuirea independentă a mecanismelor și procedurilor de asigurare a respectării de către UNRWA a principiului umanitar al neutralității”, examinează meticulos afirmațiile Israelului cu privire la presupusele afilieri ale angajaților UNRWA la grupări teroriste, însă nu găsește nicio dovadă concretă care să valideze aceste afirmații.

Analiza, solicitată de Secretarul General al ONU ca răspuns la acuzațiile Israelului, face lumină asupra măsurilor cuprinzătoare deja instituite în cadrul UNRWA pentru a menține imparțialitatea în operațiunile sale. Fostul ministru francez de externe Catherine Colonna, care a condus evaluarea, a subliniat protocoalele riguroase la care aderă UNRWA, descriindu-le ca fiind „cele mai elaborate” din cadrul sistemului ONU.

Recomandările grupului de experți cuprind un spectru de îmbunătățiri, de la înființarea unei „unități centralizate de investigare a neutralității” la implementarea unui Cod de etică actualizat, însoțit de o instruire cuprinzătoare pentru tot personalul. În plus, raportul pledează pentru un control sporit în timpul procesului de recrutare și explorează posibilități de monitorizare a proiectelor sensibile de către terți.

Repercusiunile acuzațiilor Israelului au fost palpabile, suspendându-se o finanțare de aproximativ 450 milioane de dolari pentru UNRWA ca urmare a acestora. Acest regres financiar a împiedicat în mod semnificativ capacitatea UNRWA de a-și îndeplini mandatul, în special în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar vital și de servicii esențiale pentru refugiații palestinieni din întreaga regiune.

Pe fondul escaladării tensiunilor, rolul UNRWA de colac de salvare pentru refugiații palestinieni rămâne indispensabil, după cum se subliniază în raport. Acesta evidențiază contribuția esențială a agenției la dezvoltarea umană și economică a palestinienilor, în special în zonele afectate de conflict, cum ar fi Fâșia Gaza.

Secretarul General al ONU, luând în considerare recomandările raportului, s-a angajat să colaboreze cu UNRWA pentru a adopta reformele necesare și pentru a consolida capacitatea agenției de a face față provocărilor geopolitice complexe.

În urma acestor constatări, părțile interesate sunt îndemnate să se ralieze în sprijinul UNRWA, recunoscând rolul său crucial în ameliorarea situației dificile a refugiaților palestinieni. Pe măsură ce se desfășoară eforturile de punere în aplicare a recomandărilor din raport, solidaritatea și sprijinul comunității internaționale vor fi esențiale pentru a proteja misiunea UNRWA de furnizare a ajutorului umanitar și de susținere a principiilor de neutralitate.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat în ședința de urgență a Consiliului de Securitate, organizată după atacul Iranului împotriva Israelului, că ”nici regiunea, nici lumea nu-și pot permite mai mult război”, astfel că acesta a lansat un apel la ”reținere maximă”, conform AFP, citat de Agerpres.

”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă”, a insistat Antonio Guterres, în reuniunea Consiliului de Securitate, unde Israelul a cerut impunerea tuturor sancțiunilor posibile împotriva Iranului, în vreme ce acesta din urmă și-a motivat gestul necugetat prin a spune că a fost în legitimă apărare. 

Acesta consideră că ”este vital să se evite orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

Acesta consideră că ”este vital să se evite orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

În egală măsură, secretarul general al ONU a condamnat încă o dată atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, subliniind ”principiul inviolabilităţii” instituţiilor diplomatice.

În mesaj de condamnare a atacului Iranului asupra Israelului și un apel la reținere a fost lansat și de liderii G7, reuniți, de asemenea, în ședință de urgență sub președinție italiană.

Sâmbătă, Iranul a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului.

Conform Politico Europe, atacul aerian al Iranului a fost aproape în întregime contracarat de sistemele de apărare aeriană ale Israelului, care au fost sprijinite de colaborarea acestuia cu aliații săi, SUA, Marea Britanie și Franța. Iordania a interceptat, de asemenea, drone și rachete care au intrat în spațiul său aerian , potrivit Reuters.

Atacurile cu drone și rachete, lansate din Iran, Irak și Yemen, ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas, în vreme ce unii oficiali americani au considerat că atacul a fost o modalitate prin care Iranul a salvat aparențele și că Teheranul nu a dorit o escaladare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA13 hours ago

MAE publică un ghid pentru românii care doresc să voteze pentru Parlamentul European la secțiile de votare organizate în străinătate

U.E.13 hours ago

Grecia propune înființarea unui sistem european de apărare antiaeriană similar cu sistemul israelian Iron Dome

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ14 hours ago

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Înaintea alegerilor europene, UE include pe lista sancțiunilor patru noi instituții media susținute de Kremlin, anunță vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

UE sprijină îmbunătățirea cooperării la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și R. Moldova în cadrul coridoarelor de solidaritate

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva Meta privind protecția minorilor pe platformele Facebook și Instagram

U.E.17 hours ago

Ministrul de Interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

U.E.18 hours ago

Tabloul european al tentativelor de asasinare și al asasinatelor împotriva liderilor politici din Europa ultimilor 50 de ani

ROMÂNIA18 hours ago

România, printre cele 15 țări membre UE care solicită ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending