CHINA
”Legături stabile între China și Europa vor oferi comunității internaționale mai multă certitudine” într-o ”lume în schimbare”, subliniază Beijingul
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
China a subliniat luni că, ”mai mult ca oricând, comunitatea internațională își dorește relații sino-europene stabile și solide”, astfel încât ambele părți să devină ”o forță constructivă într-o lume în schimbare”, anunță EFE, citat de Agerpres.
”Unilateralismul și protecționismul sunt în creștere și aceasta este un factor destabilizator. Pe de altă parte, niște legături stabile între China și Europa vor oferi lumii mai multă certitudine”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Guo Jiakun.
Potrivit lui Guo, ”o relație sănătoasă și stabilă între China și Uniunea Europeană” va fi pozitivă pentru a imprima ”stabilitate” într-o ”lume în schimbare”.
Criticile vicepreședintelui american J.D. Vance la adresa Europei cu privire la cenzurarea libertății de exprimare și la eșecul de a controla imigrația, susținute la Conferința de Securitate de la Munchen de vineri, nu au contribuit la calmarea relațiilor cu liderii UE prezenți, conform Reuters.
Chiar dacă Uniunea Europeană și-a arătat deschiderea de a colabora cu SUA pentru a consolida securitatea economică în fața amenințării concurențiale reprezentate de China, Trump a promis că își intensifică ofensiva tarifară, promițând taxe vamale ”reciproce” pentru că ”toată lumea a profitat de SUA”.
În schimb, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a profitat de discursul său pentru a afirma că toate părțile implicate în războiul Rusia-Ucraina ar trebui să participe la orice discuții de pace, inclusiv Uniunea Europeană, în condițiile în care relațiile transatlantice se confruntă cu incertitudine după ce președintele american Donald Trump a preluat funcția luna trecută.
”China va servi drept factor de echilibru în sistemul multipolar și va acționa ferm ca o forță constructivă într-o lume în schimbare”, a declarat Guo.
Decizia subită a lui Trump de a dori să negocieze un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului de aproape trei ani din Ucraina i-a luat prin surprindere pe aliații europeni și a oferit Chinei – care s-a oferit, de asemenea, să faciliteze negocierile de pace – o „ oportunitate ” cu Uniunea Europeană.
Discursul lui Wang a reprezentat o răsturnare de situație în ceea ce privește relațiile dintre China și Uniunea Europeană, a doua și a treia cea mai mare economie a lumii petrecându-și cea mai mare parte a anului 2024 făcând schimb de replici cu privire la acuzațiile de creștere excesivă a capacității de producție, subvenții ilegale și dumping pe piețele reciproce.
Cu toate acestea, legăturile strânse ale Chinei cu Rusia vor frâna probabil orice îmbunătățire dramatică a relațiilor cu Europa.
În cadrul întâlnirii lui Wang cu Kaja Kallas de la Munchen, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a afirmat că exportul chinez de bunuri cu dublă utilizare a contribuit la alimentarea războiului din Ucraina, acuzație pe care Beijingul a negat-o.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan
UE propune ca țările europene să își reducă dependența de SUA în privința echipamentelor militare esențiale din punct de vedere strategic (proiect de document)
UE și Africa de Sud demarează negocierile privind un „parteneriat pentru investiții și comerț curat” în valoare de 4,7 mld. de euro
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
CHINA
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Published
3 days agoon
March 13, 2025
Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) a concluzionat că pandemia globală de coronavirus din 2020 ar fi putut fi declanșată de un accident într-un laborator chinez care efectuează cercetări asupra virusurilor, au relatat miercuri publicațiile germane Süddeutsche Zeitung și Die Zeit, potrivit DW.
Pandemia de COVID-19 a provocat milioane de decese în întreaga lume și a avut un impact devastator asupra economiilor globale, generând tensiuni sociale semnificative.
Cercetări riscante la Institutul de Virologie din Wuhan
Potrivit investigației realizate de BND, analiza materialelor din surse publice, precum și informațiile obținute în cadrul unei operațiuni cu numele de cod Saaremaa, au indicat că la Institutul de Virologie din Wuhan au fost utilizate metode de cercetare riscante, încălcând regulile de siguranță din laborator.
Conform raportului, cercetătorii din Wuhan au efectuat experimente de tip gain-of-function, în care virusurile naturale sunt modificate pentru a le altera capacitatea de îmbolnăvire, transmisibilitatea și gama de gazde pe care le pot infecta. De asemenea, au existat multiple încălcări ale normelor de siguranță în laborator, ceea ce a sporit riscul unui accident biologic.
Sursele citate susțin că BND ajunsese la aceste concluzii încă din 2020, atribuindu-le o probabilitate de 80%-95%, însă informațiile nu au fost făcute publice la acel moment.
Poziția Chinei și a altor servicii de informații
China a negat constant ipoteza că laboratorul din Wuhan ar fi fost sursa pandemiei. Totuși, în ianuarie 2024, CIA a declarat că este de părere că virusul SARS-CoV-2 ar putea proveni dintr-un laborator, menționând însă că nivelul de încredere în această concluzie este redus. FBI a emis o declarație similară în martie 2023.
O altă teorie susține că pandemia ar fi izbucnit la sfârșitul anului 2019 într-o piață din Wuhan unde se vindeau animale sălbatice pentru consum, însă dovezile privind originea exactă a virusului rămân neconcludente.
CHINA
China susține „consensul recent” la care au ajuns SUA și Rusia privind încheierea războiului din Ucraina
Published
3 weeks agoon
February 21, 2025
China sprijină „consensul recent” la care au ajuns Statele Unite și Rusia cu privire la încheierea războiului din Ucraina, a declarat joi ministrul chinez de externe, Wang Yi, relatează Politico.
În cadrul summitului G20 din Africa de Sud, Wang Yi a afirmat că Beijingul “speră ca părțile implicate să găsească o soluție sustenabilă și de durată, care să țină cont de preocupările fiecăruia”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Chinei, publicat vineri dimineață.
„China susține toate eforturile dedicate păcii, inclusiv consensul recent la care au ajuns Statele Unite și Rusia”, se arată în declarație, care subliniază și disponibilitatea Beijingului de a juca un „rol constructiv” în negocierile de pace.
Wang Yi s-a întâlnit joi, la Johannesburg, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja reuniunii G20.
Afirmațiile ministrului chinez vin după discuțiile desfășurate săptămâna aceasta între oficiali americani și ruși în Arabia Saudită, fără participarea Ucrainei, privind încheierea conflictului. Întâlnirea de la Riad a stârnit temeri că Washingtonul și Moscova ar putea ajunge la un acord de pace în termeni favorabili Rusiei.
Președintele american Donald Trump, care a amenințat în repetate rânduri că va retrage sprijinul SUA pentru Ucraina, a reiterat recent tezele Kremlinului, numindu-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „dictator” și acuzând Kievul pentru invazia brutală declanșată de Rusia.
China a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai Moscovei în timpul agresiunii asupra Ucrainei, iar oficialii occidentali au acuzat Beijingul că furnizează materiale și tehnologii care sprijină efortul de război al Rusiei. China a respins aceste acuzații, susținând că este imparțială.
Luna trecută, președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin și-au reafirmat angajamentul de a aprofunda relațiile bilaterale, consolidând o declarație semnată chiar înainte de invazia Ucrainei, în care cele două țări afirmau că „nu există limite” în cooperarea sino-rusă.
CHINA
Banca Centrală Europeană avertizează că Europa ar putea avea de pierdut de pe urma războiului comercial dintre SUA și China
Published
1 month agoon
February 6, 2025By
Andreea Radu
Dobânzile de referință practicate de Banca Centrală Europeană mai pot fi reduse, pe măsură ce inflația încetinește, a declarat Piero Cipollone, membru în board-ul BCE, care a avertizat însă că războiul comercial dintre SUA și China ar putea avea un impact dăunător asupra zonei euro, scrie Agerpres.
BCE a redus costul creditului în cinci reprize, începând din luna iunie 2024, în contextul în care îngrijorările cu privire la creșterea economică anemică le-au depășit pe cele referitoare la inflația persistentă, și investitorii se așteaptă la cel puțin trei noi reduceri în acest an.
„Suntem cu toții de acord că este în continuare loc pentru ajustarea dobânzilor în jos”, a declarat Piero Cipollone într-un interviu pentru Reuters.
Însă prețurile mari la energie și tensiunile comerciale mondiale trag BCE în diferite direcții și nu are sens ca BCE să se angajeze că va urma o anumită direcție pentru moment, inclusiv pentru o mult așteptată decizie de reducere a dobânzilor în luna martie, a adăugat Cipollone.
Cea mai mare incertitudine este legată de politica comercială americană și asta ar putea lovi puternic Europa, chiar și înainte de impunerea unor bariere comerciale directe asupra blocului comunitar, susține Cipollone.
„Ce mă îngrijorează pe mine este dacă președintele Trump demarează un război comercial total cu China. Aceasta este o amenințare mai serioasă pentru că China controlează 35% din capacitatea manufacturieră a lumii”, a subliniat Cipollone, cel mai nou membru în board-ul BCE.
Donald Trump a confirmat săptămâna trecută că va impune taxe vamale la produsele europene, după ce astfel de tarife în valoare de 25% au intrat în vigoare pentru produse canadiene și mexicane. De asemenea, SUA au impus tarife de 10% la toate importurile din China, ceea ce a declanșat măsuri de represalii din partea Beijingului.
Reducerea accesului pe piața americană ar putea forța China să găsească alte piețe și deci ar putea să își arunce produsele ieftine în Europa, ceea ce ar afecta creșterea economică și prețurile, a apreciat Cipollone.
Scenariile elaborate de Peterson Institute for International Economics, un centru de reflexie cu sediul la Washington, arată că deși impunerea de tarife ar afecta creșterea economiei americane, SUA ar suferi mult mai puțin decât oricare din țintele sale.
Cu toate acestea, Cipollone a relativizat impactul unor tarife potențiale care să vizeze Europa. Potrivit acestuia, firmele ar putea absorbi o parte din costurile mai mari prin sacrificarea marjelor de profit în timp ce o depreciere inevitabilă a monedei euro în raport cu dolarul american ar ajuta de asemenea blocul comunitar să absoarbă șocul tarifelor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia
- NATO4 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova