Connect with us

U.E.

Liderii instituțiilor UE comentează, în plenul PE, respingerea pentru a doua oară a Acordului privind Brexit: Am epuizat toate soluțiile oferite guvernului britanic. Este un dezastru, iar noi nu ne mai putem ocupa cu incertitudinea politică

Published

on

,,Nu ne mai putem ocupa cu incertitudinea politică” ar putea fi cuvintele care rezumă cel mai bine dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European de la Strasbourg pe tema pregătirii reuniunii Consiliului European din 21-22 martie 2019 și a retragerii Regatului Unit din UE, în prezența Prim-Vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans și a negociatorului șef pentru Brexit, Michel Barnier.

Din partea Președinției române a Consiliului, Gabriela Ciot, Secretar de Stat pentru afaceri europene, a avut o intervenție legată de necesitatea unei discuții ,,sincere” între statele membre cu privire la câteva dintre provocările cu care se va confrunta UE – stabilirea priorităților semestrului european și pentru zona euro, gestionarea chimbărilor climatice sau combaterea dezinformării și a știrilor false în contextul alegerilor europene din mai -, precum și la oportunitățile de creștere globală a profilului european – continuarea activităților UE în domeniul climatic și dezvoltarea relațiilor cu China. Consiliul European de săptămâna viitoare va discuta toate aceste chestiuni și va oferi orientări pentru a face progrese în viitor. De asemenea, reprezentantul Președinției Consiliului a mai spus că statele membre trebuie să se asigure că nimeni nu va fi lăsat în urmă, ținând cont de particularitățile regionale.

@Gabriela Ciot/Facebook

Secretarul de stat pentru afaceri europene s-a adresat plenului Parlamentului European pentru a prezenta poziția Consiliului cu privire la respingerea acordului de retragere negociat de premierul britanic Theresa May în urma votului de aseară din Camera Comunelor. Gabriela Ciot a reiterat poziția UE27 prezentată în comunicatul transmis, aseară, de purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk, subliniind faptul că statele membre au epuizat toate soluțiile pe care le puteau oferi guvernului britanic în cazul Brexit și că mingea este acum în terenul Regatului Unit, care trebuie să se lămurească asupra căii de urmat. Reprezentatul Președinției rotative a subliniat inclusiv că UE se pregătește pentru un scenariu no-deal.

,,A fi sau a nu fi membru al UE, a exista sau a nu exista? Aceasta este întrebarea pe care Parlamentul Britanic trebuie să și-o pună. Din păcate, nu ne confruntăm cu teatrul, ci cu viața reală și cu slujbele cetățenilor europeni și ale celor britanici. În această etapă foarte târzie trebuie să vedem cum procedăm cu acordul de retragere, unde a existat un compromis provizoriu anul trecut. Nu ar trebui să se facă nimic în detrimentul solidarității statelor membre și mai ales în ceea ce privește Irlanda. Am ajuns la limitele noastre, însă suntem gata să purtăm discuții care să poată contribui la clarificările din Regatul Unit. Aceste clarificări însă nu ar trebui să contrazică chiar intenția legată de Irlanda, ci ar trebui doar să subliniem că este o acțiune temporară. La nivelul UE am făcut progrese în privința acordului de retragere, dar este și nevoie de consimțământul britanicilor. Marea Britanie trebuie să stabiliească încotro se îndreaptă. Trebuie să existe un calendar și o strategie referitor la acest parcurs. Singura certitudine este că ne confruntăm cu o incertitudine crescută. Este necesar să ne pregătim inclusiv pentru un scenariu no-deal”, a afirmat Gabriela Ciot.

Frans Timmermans, Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a vorbit în intervenția sa despre subiectele care ar trebui atinse în cadrul reuniunii Consiliului European din 21-22 martie. Acesta a pus accentul pe industria europeană, pe stimularea activităților de cercetare și pe promovarea inteligenței artificiale, precum și pe echilibrarea relațiilor cu China, care este atât un partener al UE, cât și un competitor puternic al acesteia. De asemenea, Timmermans a mulțumit PE pentru sprijinirea măsurilor luate de Comisie pentru contracararea dezinformării și protejarea libertății de expresie.

@EC – Audiovisual Service

,,Sunt multe lucruri de care Europa trebuie să se ocupe în următorii ani, inclusiv industria, care înglobează 32 de milioane de cetățeni. Facem apel la statele membre de a stimula activitățile de cercetare, inteligența artificială. Ședința Consiliului va pune accent și pe relația cu China. China este un partener, dar în același timp și un concurent puternic. UE este una dintre cele mai deschise economii din lume. Trebuie să asigurăm o colaborare bună cu China și în același timp trebuie să ne protejăm interesele noastre. Mesajul nostru este că Europa trebuie să rămână deschisă, iar libertatea de exprimare este o libertate pe care o respectăm. Salut faptul că PE sprijină măsurile Comsiei menite să prevină dezinformarea. UE își va păstra suveranitatea atât timp cât își va apăra valorile fără compromis”, a spus oficialul european.

Cât despre Brexit, Timmermans a declarat că UE și reprezentanții instituțiilor ei au făcut tot posibilul să ofere garanțiile cerute de guvernul de la Londra, cu condiția protejării cetățenilor și companiilor de ambele părți, dar, în situația de față, când acordul de retragere a fost respins pentru a doua oară, statele membre nu mai pot face altceva decât să aștepte ca soluția să vină din Regatul Unit.

,,Iată în ce situație suntem. Încă o dată Camera Comunelor a respins acordul de retragere în ciuda clarificărilor suplimentare, în ciuda eforturilor supraomenești făcute de Michel Barnier, de președintele Juncker, pentru a o ajuta pe doamna Theresa May să clarifice chestiunile încă problematice. Cu toate acestea, acordul de retragere a fost respins, iar astăzi așteptăm un nou vot; singurii care pot să ne spună ce urmează să se întâmple sunt membrii Parlamentului Britanic, membrii Camerei Comunelor și cred că PE și Comisia trebuie să rămână pe aceeași lungime de undă. Să reducă impactul negativ pe cât posibil. Asta e datoria noastră, să ne gândim la cetățeni, la companiile noastre, de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. Ce am încercat să facem a fost să ne asigurăm că cerințele ferme ale Guvernului Britanic sunt reconciliate și nu văd altă soluție decât acordul de retragere cu clarificările care au fost făcute. Aste e etapa în care ne aflăm acum. Poziția noastră este aceeași, de a face cât mai puțin rău într-un proces extrem de dureros care va provoca daune de ambele părți. Însă e datoria noastră, având la bază votul britanicilor, să solicităm ca soluția să vină de la Londra”, a încheiat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, oglindind poziționarea statelor membre.

@EPP Group in the European Committee of the Regions

Respingerea acordului de retragere a Regatului Unit din UE pentru a doua oară a fost comentată în plenul PE și de Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit din partea Uniunii, precum și de Manfred Weber, președintele grupului politic PPE. Ambii oficiali europeni și-au exprimat regretul cu privire la impasul în care se află cele două părți și au reiterat faptul că UE nu mai poate face nimic mai mult pentru un guvern care a convenit asupra unui acord negociat în comun mai bine de un an și jumătate, decizia privind calea de urmat în continuare aparținând Marii Britanii.

Liderul PPE a sugerat chiar organizarea unui nou referendum în Regatul Unit pentru ca cetățenii să fie cei care decid încă o dată ceea ce își doresc.

Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit din partea UE a subliniat în intervenția sa faptul că:

,,Îmi exprim recunoștința pentru încrederea pe care am primit-o. Votul de ieri seară prelungește și înrăutățește o incertitudine care a fost generată acum 3 ani de o decizie suverană pe care o respectăm și o regretăm. Decizia Marii Britanie de a ieși din UE afectează fiecare cetățean și statele membre ale UE. Decizia răspunderii Brexit revine Marii Britanii. Este un impas în care se află negocierile. Am încercat să găsim soluții comune, probleme juridice, economice și financiare, sociale. Ieșirea Marii Britanii trebuie să fie una ordonată, care să lase timp pentru a derula o altă negociere referitoare la viitoare relație pe care vrem să o construim cu aceasta, pe care o considerăm parteneră. Deciziile le-am luat alături de Guvernul de la Londra, niciodată împotriva lui. Reamintesc faptul că dacă Marea Britanie vrea să părăsească UE, atunci acest tratat pe care l-am negociat 1 an și jumătate este singurul tratat disponibil și aș dori ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Am mers până la limita a ceea ce putem face, cu o dorință de a asigura pacea si stabilitatea pe insula Irlandei, de a respecta toate acordurile și de a păstra integritatea pieței noastre interne. Marea Britanie trebuie să ne spună care este calea clară pe care o va lua”, a afirmat Barnier.

@ European Parliament

Manfred Weber, președintele Grupului PPE a precizat în intervenția sa faptul că:

,,Ce dezastru după votul de ieri. Tinerii din Marea Britanie sunt furioși, supărați, pentru ceea ce face în acest moment politicul la ei în țară. O întreagă generație are acum mai puține șanse pentru viitor. O întreagă generație nu se va mai bucura de beneficiile UE, așa cum a făcut-o generația trecută. O întreagă generație cade victimă Guvernului de la Londra. Suntem alături de tineri și de toți cei deznădăjduiți. Britanicii trebuie să se hotărască cu privire la ce vor să facă. Dacă Parlamentul este indecis, atunci trebuie să întrebăm din nou oamenii cu privire la parcursul viitor. Este un lucru logic de făcut. Există riscul ca incertitudinile de la Londra să se răsfrângă asupra întregii Uniuni Europene. Noi nu mai putem să ne ocupăm tot timpul politic cu incertitudinea politică. Trebuie să facem ceva legat de incertitudinea juridică. Pot să spun că nu mai avem timp, iar britanicii trebuie să ne spună ce vor în viitor. Această evoluție este un semnal de alarmă pentru toți populiștii și extremiștii.’’

Astăzi, Parlamentul de la Londra votează pentru ieșirea Marii Britanii din UE fără o înțelegere, declanșând astfel un Brexit ,,dur”. Dacă și această opțiune este respinsă, atunci deputații britanici mai au ocazia, joi, să voteze pentru extinderea termenului de retragere programată pentru 29 martie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Studiile de impact ale Comisiei Europene dovedesc contribuția însemnată a programului Erasmus+ pentru dezvoltarea personală și profsională a studenților și internaționalizarea universităților

Published

on

© European Commission/Instagram

Noi dovezi arată că programul Erasmus+ le permite studenților să aibă mai mult succes în viața lor personală și profesională și ajută universitățile să devină mai inovatoare, în conformitate cu două noi studii independente publicate astăzi, 20 mai, de Comisia Europeană.

Între 2014 și 2018, peste 2 milioane de studenți și de cadre didactice din învățământul superior au beneficiat de o perioadă de învățare, formare sau predare în străinătate în cadrul programului Erasmus+. În aceeași perioadă, aproape 1 000 de parteneriate strategice Erasmus+ între instituții de învățământ superior și 93 de alianțe ale cunoașterii între universități și întreprinderi au beneficiat de finanțare din partea UE. Peste 40 % din aceste parteneriate și alianțe au format studenți și cadre didactice universitare în vederea dobândirii de competențe orientate spre viitor în domenii precum mediul și schimbările climatice, energia și resursele, aspectele digitale (TIC și competențe digitale) și spiritul antreprenorial.

Aceste două studii pe scară largă, care se bazează pe feedback-ul primit de la aproape 77 000 de studenți și membri de personal, precum și de la peste 500 de organizații, măsoară și analizează impactul programului Erasmus+ asupra principalilor săi beneficiari. Rezultatele arată cum îi ajută acest program al UE pe tinerii europeni să se pregătească pentru noua era digitală  și să avanseze în viitoarea lor carieră. Erasmus+ stimulează, de asemenea, capacitatea de inovare a universităților, implicarea lor la nivel internațional și capacitatea lor de a răspunde nevoilor pieței forței de muncă.

Principalele constatări ale studiilor sunt următoarele:

Erasmus+ îi ajută pe studenți să își descopere cariera pe care și-o doresc și să obțină un loc de muncă mai rapid

Peste 70 % dintre foștii studenți Erasmus+ afirmă că înțeleg mai bine ceea ce doresc să facă în cariera lor viitoare atunci când se întorc din străinătate. Experiența lor în străinătate le permite, de asemenea, să își reorienteze studiile astfel încât acestea să corespundă mai bine ambițiilor lor. Studiul de impact privind învățământul superior arată, de asemenea, că 80 % dintre aceștia au fost angajați în termen de trei luni de la absolvire, iar 72 % au declarat că experiența în străinătate i-a ajutat să obțină primul loc de muncă. Nouă din zece foști studenți Erasmus+ au declarat că utilizează competențele și experiențele dobândite în străinătate în activitatea lor zilnică. Erasmus+ abordează problema decalajelor între competențe și cererea pieței, punând accentul pe dezvoltarea competențelor non-tehnice și interdisciplinare de care au nevoie întreprinderile.

Erasmus+ accentuează sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană

Peste 90 % din studenții Erasmus+ își îmbunătățesc, de asemenea, capacitatea de a lucra și de a colabora cu persoane din culturi diferite și consideră că au o identitate europeană. Programul a avut cel mai mare impact asupra studenților care erau mai puțin convinși în legătură cu UE înainte de a participa la programul de schimb și asupra studenților care au petrecut timp într-o țară mai diferită din punct de vedere cultural de țara lor. Dintre toți studenții Erasmus+, cei care provin din Europa de Est se identifică cel mai mult cu UE. 

Erasmus+ sprijină transformarea digitală și incluziunea socială

Datorită proiectelor de cooperare Erasmus+, majoritatea universităților participante sunt mai bine pregătite pentru transformarea digitală. Utilizarea noilor tehnologii și a metodelor inovatoare de predare și învățare contribuie la consolidarea cooperării internaționale și a capacității de inovare a acestora. Cadrele didactice universitare care au participat la programul Erasmus+ sunt mai dornice să implice în cursurile lor personal din întreprinderi decât colegii lor care nu au participat la programe de mobilitate (aproximativ 60 %, în comparație cu 40 %). Peste 80 % din cadrele didactice universitare raportează că experiența dobândită în străinătate a condus la dezvoltarea unor programe de învățământ mai inovatoare. Mai mult decât atât, două din trei universități participante au declarat că proiectele la nivelul UE contribuie, de asemenea, la sporirea incluziunii sociale și a nediscriminării în învățământul superior.

Din studii reiese și faptul că foștii studenți Erasmus+ sunt mai mulțumiți de locurile lor de muncă în comparație cu cei care nu au mers în străinătate. Aceștia au, de asemenea, o carieră mai internațională și au de aproape două ori mai multe șanse să lucreze în străinătate. Erasmus+ sprijină, de asemenea, spiritul antreprenorial. Unul din patru proiecte de cooperare a contribuit la educația antreprenorială și a consolidat spiritul antreprenorial. O treime din proiecte au contribuit la crearea de spin-off-uri și de întreprinderi nou-înființate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Scandalul politic din Austria. Comisia Europeană își exprimă încrederea în ”poporul austriac şi în instituţiile democratice din Austria pentru a soluţiona corect” această situaţie

Published

on

Comisia Europeană are ”încredere deplină” în poporul austriac și în instituțiile din Austria în vederea soluționării corecte a situației create de scandalul politic care a dus la demisia liderului Partidului Libertății (FPOe) din funcția de vicecancelar, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului european, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Am urmărit cu neîncredere cum liderul unui partid politic a fost văzut negociind accesul la media şi instituţii în schimbul fondurilor de la binefăcători care în mod clar nu sunt preocupate de interesele supreme ale europenilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas.

”Avem deplină încredere în poporul austriac şi în instituţiile democratice din Austria pentru a soluţiona corect” această situaţie, a completat acesta.

Kremlinul neagă orice implicare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia ”nu are nimic de a face” cu scandalul politic din Austria.

”Este o istorie cu care nu avem nimic de a face şi care nu poate avea nimic de a face cu noi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la înregistrarea video compromiţătoare pentru liderul naţionalist Heinz-Christian Strache.

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a propus, duminică, organizarea în septembrie a alegerilor legislative anticipate, convocate după scandalul de corupţie ce a dus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache, urmată de destrămarea coaliţiei guvernamentale de la Viena.

Citiți și:
Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”
Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Scandalul a apărut vineri după-amiază, la scurt timp după ce publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

Strache şi-a dat sâmbătă demisia din postul de vicecancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, dar a acuzat ”o campanie de dezinformare” împotriva sa. Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ”agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire ”stropită cu alcool” într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

Continue Reading

U.E.

Antonio Tajani, președintele PE:Trebuie să fim atenţi la suveranitatea noastră energetică la nivel european, la cine vine pentru a prelua controlul asupra infrastructurii vitale din UE

Published

on

Independența, autonomia și suveranitatea UE sunt amenințate de terți care urmăresc să preia controlul infrastructurii vitale din domeniul energiei, a declarat luni, la Eurelectric Power Summit, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, relatează Agerpres.

,,Trebuie să fim atenţi la suveranitatea noastră energetică la nivel european. Atenţie la cine vine nu pentru a face investiţii, ci pentru a prelua controlul asupra infrastructurii vitale din Uniunea Europeană. Este, cu siguranţă, dificil pentru unele ţări să-şi menţină independenţa infrastructurii. Mai ales în domeniul energetic este important să nu riscăm să cedăm controlul unora care au alte interese decât noi. (…) Aceasta afectează independenţa, autonomia, suveranitatea întregii Uniuni Europene”, a spus Tajani, citat de Agerpres.

Președintele PE a mai spus că este nevoie de investiții serioase anual  în infrastructura energetică în vederea eficientizării și interconectării, dar și de un cadru legislativ stabil la dispoziția industriei energetice.

,,Trebuie să investim cel puţin 200 de miliarde de euro pe an în eficienţă energetică şi să ne asigurăm că industria şi operatorii dispun de un cadru legislativ stabil. Trebuie să evităm ca sistemele noastre energetice să rămână izolate, trebuie să crească gradul de interconectare.(…) Trebuie să lucrăm ca tranziţia energetică să fie o poveste de succes”, a mai afirmat oficialul european, potrivit sursei citate

Antonio Tajani este de părere că leadership-ul în domeniul tehnologiei și inovării poate fi atins doar prin acțiuni comune și investiții private.

,,Trebuie consolidat leadership-ul în domeniul tehnologiei şi inovării, trebuie să continuăm să lucrăm împreună şi să stabilim obiective clare şi un cadru de reguli predictibile. (…) Trebuie maximizate investiţiile private şi consolidat raportul public-privat şi să dăm mai multă forţă acţiunilor pentru atingerea obiectivelor ambiţioase propuse în domeniul energiei”, a subliniat Tajani.

Liderii europeni din sectorul energetic se reunesc, luni şi marţi, la Florenţa, la Eurelectric Power Summit 2019, care are ca temă New Leadership.

Eurelectric este asociaţia sectorială ce reprezintă interesele comune ale industriei de electricitate la nivel pan-european. Eurelectric reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro, care acoperă toate domeniile, de la generarea şi pieţele de energie electrică, la reţelele de distribuţie şi consumatori, precum şi probleme legate de mediu şi durabilitate. IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric – Uniunea Industriei Energetice, cu sediul la Bruxelles, principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice. Preşedintele IRE este Corina Popescu, director general Electrica.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending