Connect with us

U.E.

Liderii instituțiilor UE comentează, în plenul PE, respingerea pentru a doua oară a Acordului privind Brexit: Am epuizat toate soluțiile oferite guvernului britanic. Este un dezastru, iar noi nu ne mai putem ocupa cu incertitudinea politică

Published

on

,,Nu ne mai putem ocupa cu incertitudinea politică” ar putea fi cuvintele care rezumă cel mai bine dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European de la Strasbourg pe tema pregătirii reuniunii Consiliului European din 21-22 martie 2019 și a retragerii Regatului Unit din UE, în prezența Prim-Vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans și a negociatorului șef pentru Brexit, Michel Barnier.

Din partea Președinției române a Consiliului, Gabriela Ciot, Secretar de Stat pentru afaceri europene, a avut o intervenție legată de necesitatea unei discuții ,,sincere” între statele membre cu privire la câteva dintre provocările cu care se va confrunta UE – stabilirea priorităților semestrului european și pentru zona euro, gestionarea chimbărilor climatice sau combaterea dezinformării și a știrilor false în contextul alegerilor europene din mai -, precum și la oportunitățile de creștere globală a profilului european – continuarea activităților UE în domeniul climatic și dezvoltarea relațiilor cu China. Consiliul European de săptămâna viitoare va discuta toate aceste chestiuni și va oferi orientări pentru a face progrese în viitor. De asemenea, reprezentantul Președinției Consiliului a mai spus că statele membre trebuie să se asigure că nimeni nu va fi lăsat în urmă, ținând cont de particularitățile regionale.

@Gabriela Ciot/Facebook

Secretarul de stat pentru afaceri europene s-a adresat plenului Parlamentului European pentru a prezenta poziția Consiliului cu privire la respingerea acordului de retragere negociat de premierul britanic Theresa May în urma votului de aseară din Camera Comunelor. Gabriela Ciot a reiterat poziția UE27 prezentată în comunicatul transmis, aseară, de purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk, subliniind faptul că statele membre au epuizat toate soluțiile pe care le puteau oferi guvernului britanic în cazul Brexit și că mingea este acum în terenul Regatului Unit, care trebuie să se lămurească asupra căii de urmat. Reprezentatul Președinției rotative a subliniat inclusiv că UE se pregătește pentru un scenariu no-deal.

,,A fi sau a nu fi membru al UE, a exista sau a nu exista? Aceasta este întrebarea pe care Parlamentul Britanic trebuie să și-o pună. Din păcate, nu ne confruntăm cu teatrul, ci cu viața reală și cu slujbele cetățenilor europeni și ale celor britanici. În această etapă foarte târzie trebuie să vedem cum procedăm cu acordul de retragere, unde a existat un compromis provizoriu anul trecut. Nu ar trebui să se facă nimic în detrimentul solidarității statelor membre și mai ales în ceea ce privește Irlanda. Am ajuns la limitele noastre, însă suntem gata să purtăm discuții care să poată contribui la clarificările din Regatul Unit. Aceste clarificări însă nu ar trebui să contrazică chiar intenția legată de Irlanda, ci ar trebui doar să subliniem că este o acțiune temporară. La nivelul UE am făcut progrese în privința acordului de retragere, dar este și nevoie de consimțământul britanicilor. Marea Britanie trebuie să stabiliească încotro se îndreaptă. Trebuie să existe un calendar și o strategie referitor la acest parcurs. Singura certitudine este că ne confruntăm cu o incertitudine crescută. Este necesar să ne pregătim inclusiv pentru un scenariu no-deal”, a afirmat Gabriela Ciot.

Frans Timmermans, Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a vorbit în intervenția sa despre subiectele care ar trebui atinse în cadrul reuniunii Consiliului European din 21-22 martie. Acesta a pus accentul pe industria europeană, pe stimularea activităților de cercetare și pe promovarea inteligenței artificiale, precum și pe echilibrarea relațiilor cu China, care este atât un partener al UE, cât și un competitor puternic al acesteia. De asemenea, Timmermans a mulțumit PE pentru sprijinirea măsurilor luate de Comisie pentru contracararea dezinformării și protejarea libertății de expresie.

@EC – Audiovisual Service

,,Sunt multe lucruri de care Europa trebuie să se ocupe în următorii ani, inclusiv industria, care înglobează 32 de milioane de cetățeni. Facem apel la statele membre de a stimula activitățile de cercetare, inteligența artificială. Ședința Consiliului va pune accent și pe relația cu China. China este un partener, dar în același timp și un concurent puternic. UE este una dintre cele mai deschise economii din lume. Trebuie să asigurăm o colaborare bună cu China și în același timp trebuie să ne protejăm interesele noastre. Mesajul nostru este că Europa trebuie să rămână deschisă, iar libertatea de exprimare este o libertate pe care o respectăm. Salut faptul că PE sprijină măsurile Comsiei menite să prevină dezinformarea. UE își va păstra suveranitatea atât timp cât își va apăra valorile fără compromis”, a spus oficialul european.

Cât despre Brexit, Timmermans a declarat că UE și reprezentanții instituțiilor ei au făcut tot posibilul să ofere garanțiile cerute de guvernul de la Londra, cu condiția protejării cetățenilor și companiilor de ambele părți, dar, în situația de față, când acordul de retragere a fost respins pentru a doua oară, statele membre nu mai pot face altceva decât să aștepte ca soluția să vină din Regatul Unit.

,,Iată în ce situație suntem. Încă o dată Camera Comunelor a respins acordul de retragere în ciuda clarificărilor suplimentare, în ciuda eforturilor supraomenești făcute de Michel Barnier, de președintele Juncker, pentru a o ajuta pe doamna Theresa May să clarifice chestiunile încă problematice. Cu toate acestea, acordul de retragere a fost respins, iar astăzi așteptăm un nou vot; singurii care pot să ne spună ce urmează să se întâmple sunt membrii Parlamentului Britanic, membrii Camerei Comunelor și cred că PE și Comisia trebuie să rămână pe aceeași lungime de undă. Să reducă impactul negativ pe cât posibil. Asta e datoria noastră, să ne gândim la cetățeni, la companiile noastre, de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. Ce am încercat să facem a fost să ne asigurăm că cerințele ferme ale Guvernului Britanic sunt reconciliate și nu văd altă soluție decât acordul de retragere cu clarificările care au fost făcute. Aste e etapa în care ne aflăm acum. Poziția noastră este aceeași, de a face cât mai puțin rău într-un proces extrem de dureros care va provoca daune de ambele părți. Însă e datoria noastră, având la bază votul britanicilor, să solicităm ca soluția să vină de la Londra”, a încheiat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, oglindind poziționarea statelor membre.

@EPP Group in the European Committee of the Regions

Respingerea acordului de retragere a Regatului Unit din UE pentru a doua oară a fost comentată în plenul PE și de Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit din partea Uniunii, precum și de Manfred Weber, președintele grupului politic PPE. Ambii oficiali europeni și-au exprimat regretul cu privire la impasul în care se află cele două părți și au reiterat faptul că UE nu mai poate face nimic mai mult pentru un guvern care a convenit asupra unui acord negociat în comun mai bine de un an și jumătate, decizia privind calea de urmat în continuare aparținând Marii Britanii.

Liderul PPE a sugerat chiar organizarea unui nou referendum în Regatul Unit pentru ca cetățenii să fie cei care decid încă o dată ceea ce își doresc.

Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit din partea UE a subliniat în intervenția sa faptul că:

,,Îmi exprim recunoștința pentru încrederea pe care am primit-o. Votul de ieri seară prelungește și înrăutățește o incertitudine care a fost generată acum 3 ani de o decizie suverană pe care o respectăm și o regretăm. Decizia Marii Britanie de a ieși din UE afectează fiecare cetățean și statele membre ale UE. Decizia răspunderii Brexit revine Marii Britanii. Este un impas în care se află negocierile. Am încercat să găsim soluții comune, probleme juridice, economice și financiare, sociale. Ieșirea Marii Britanii trebuie să fie una ordonată, care să lase timp pentru a derula o altă negociere referitoare la viitoare relație pe care vrem să o construim cu aceasta, pe care o considerăm parteneră. Deciziile le-am luat alături de Guvernul de la Londra, niciodată împotriva lui. Reamintesc faptul că dacă Marea Britanie vrea să părăsească UE, atunci acest tratat pe care l-am negociat 1 an și jumătate este singurul tratat disponibil și aș dori ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Am mers până la limita a ceea ce putem face, cu o dorință de a asigura pacea si stabilitatea pe insula Irlandei, de a respecta toate acordurile și de a păstra integritatea pieței noastre interne. Marea Britanie trebuie să ne spună care este calea clară pe care o va lua”, a afirmat Barnier.

@ European Parliament

Manfred Weber, președintele Grupului PPE a precizat în intervenția sa faptul că:

,,Ce dezastru după votul de ieri. Tinerii din Marea Britanie sunt furioși, supărați, pentru ceea ce face în acest moment politicul la ei în țară. O întreagă generație are acum mai puține șanse pentru viitor. O întreagă generație nu se va mai bucura de beneficiile UE, așa cum a făcut-o generația trecută. O întreagă generație cade victimă Guvernului de la Londra. Suntem alături de tineri și de toți cei deznădăjduiți. Britanicii trebuie să se hotărască cu privire la ce vor să facă. Dacă Parlamentul este indecis, atunci trebuie să întrebăm din nou oamenii cu privire la parcursul viitor. Este un lucru logic de făcut. Există riscul ca incertitudinile de la Londra să se răsfrângă asupra întregii Uniuni Europene. Noi nu mai putem să ne ocupăm tot timpul politic cu incertitudinea politică. Trebuie să facem ceva legat de incertitudinea juridică. Pot să spun că nu mai avem timp, iar britanicii trebuie să ne spună ce vor în viitor. Această evoluție este un semnal de alarmă pentru toți populiștii și extremiștii.’’

Astăzi, Parlamentul de la Londra votează pentru ieșirea Marii Britanii din UE fără o înțelegere, declanșând astfel un Brexit ,,dur”. Dacă și această opțiune este respinsă, atunci deputații britanici mai au ocazia, joi, să voteze pentru extinderea termenului de retragere programată pentru 29 martie.

Alexandra Loy este redactor și specialist în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adina Vălean

Eurodeputatul PNL/PPE Adina Vălean: Articolul 13 al Directivei privind dreptul de autor limitează inovația și antreprenoriatul

Published

on

Europarlamentarul PNL/PPE Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European, a votat, azi, împotriva Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală, pentru că aceasta limitează dreptul la liberă exprimare și inovația, potrivit comunicatului transmis către CaleaEuropeana.ro.

Adoptată marți, 26 martie, de Parlamentul European, cu 348 de voturi pentru și 274 împotrivă, Directiva obligă platformele de conținut să verifice licențierea conținutului de orice natură (text, video, imagini sau audio) încărcat online, ceea ce va duce, după opinia a numeroși experți, la așa-numita filtrare obligatorie. Platformele vor avea tendința de a exclude imaginile sau textul dacă autorul încărcării nu furnizează dovada explicită că se află în posesia drepturilor de autor, lucru care descurajează drastic creativitatea utilizatorului de internet.

“Încă de la începutul negocierilor pentru această directivă controversată am fost împotriva articolului 13, acum redenumit 17, care duce la filtrarea obligatorie a conținutului”, explică Adina Vălean. “Acest articol limitează radical modul de funcționare a Internetului, gândit de fondatorii lui ca o rețea colaborativă care permite schimbul liber de idei și informații, fiindcă obligă orice platformă comercială să monitorizeze și să filtreze tot conținutul înainte de a-l publica online.”

Conform textului de lege, platformele de conținut sunt responsabile de respectarea drepturilor de autor în cazul tuturor materialelor încărcate de utilizatori. Excepție fac numai cele care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro, o perioadă de funcționare mai scurtă de trei ani și un total de mai puțin de cinci milioane de utilizatori.

“Excepția foarte prescriptivă descurajează apariția de noi initiative, proiecte si companii”, adaugă Adina Vălean. “Cu alte cuvinte, limitează antreprenoriatul și inovația în Uniunea Europeană, două dintre prioritățile mele în acest mandat. Această Directivă va duce la mai puține investiții și la un dezavantaj competitiv, pe piața globală, pentru antreprenorii europeni”, precizează Adina Vălean.

Europarlamentarul PNL Adina Vălean este în prezent președintă a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European, din partea grupului Partidului Popular European. Este membru al Parlamentului European de la intrarea României în UE, în 2007, și a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. A fost inclusă de “Politico” pe Lista celor 40 de membri ai Parlamentului European care contează. Adina Vălean, co-lider al delegației române din grupul PPE, a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie.

Mai multe detalii despre activitatea eurodeputatului PNL Adina Vălean puteți regăsi aici.

 

Continue Reading

CHINA

Liderii europeni sprijină implicarea Uniunii Europene în inițiativa Chinei pentru un nou ”drum al mătăsii”, care să presupună ”o agendă comună”

Published

on

Importanți lideri europeni sprijină implicarea Uniunii Europene și a membrilor săi în inițiativa Chinei privind ”noul drum al mătăsii”, însă o astfel de implicare necesită o ”agendă comună”, informează marți DPA, citat de Agerpres.

După întâlnirea de la Palatul Elysee dintre președintele Chinei Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderul francez a declarat că implicarea în proiectul comun de infrastructură al Chinei și Europei, precum și cu alte zone din Asia, va avea nevoie de ”o agendă comună” care să includă angajamente privind climatul, sănătatea și politicile educaționale, dar și o ”agendă de stabilitate financiară pentru toate țările terțe implicate în această inițiativă”.


Noul ,,Drum al Mătăsii” implică o serie de finanțări chineze pentru proiecte majore de infrastructură din întreaga lume, în încercarea de a accelera intrarea mărfurilor chinezești pe piețele globale.

”Aş dori ca investiţiile să nu fie exclusiv chineze, ci şi să aducă beneficiu europenilor, beneficiu ţărilor de tranzit”, a declarat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cel care la 9 aprilie va fi una dintre gazdele summitului UE-China.

”Noi, ca europeni, dorim să jucăm un rol activ (n.r. în această inițiativă)”, a declarat Merkel după întrevedere, informează Reuters.

”Franţa şi alte ţări din lume sunt binevenite în construcţia acestei iniţiative”, a spus Xi după discuţiile cvadrilaterale la care a participat şi Angela Merkel, potrivit căreia, chiar dacă mai sunt îngrijorări în ceea ce priveşte reciprocitatea, iniţiativa a permis ”o foarte, foarte bună reflecţie asupra modului în care noi depindem unul de celălalt”.


Miza reuniunii de marţi, desfășurată înainte de viitorul summit UE-China, programat pentru 9 aprilie, ce va avea loc la Bruxelles, a fost una cu caracter ambivalent pentru continetul european: de a se poziţiona în faţa Chinei ca un interlocutor credibil în încercarea de a o convinge să-şi canalizeze ambiţiile economice şi diplomatice spre regulile multilateralismului, iar, pe de altă parte, să încerce să unifice o Europă divizată în faţa apetitului Beijingului, pe care Comisia Europeană îl califică drept ”un rival sistemic”.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a oferit asigurări marți că termenul ”rival sistemic” atribuit Chinei este un compliment. ”Da, este adevărat: suntem parteneri strategici, suntem competitori interesaţi în performanţa celuilalt şi suntem rivali. Am aflat că în unele cercuri chineze expresia potrivit căreia noi am fi rivalii Chinei nu este plăcută. Este un compliment”, a spus Juncker.

Intenția Europei de a avea o poziție comună cu privire la China a devenit din în ce în mai dificil de pus în practică după ce sâmbătă Italia, membru al G7, a devenit primul stat occidental important care susține inițiativa Beijingului pentru un nou ”Drum al Mătăsii”.

Apropierea dintre cele două state a alarmat aliații europeni ai Italiei, aceștia considerând că este o eroare strategică ce îi va conferi Chinei și mai multă influență strategică și geopolitică.

O dovadă că Uniunea Europeană dorește să înăsprească condițiile privind accesul întreprinderilor chineze stă în faptul că Bruxelles-ul este pe cale să introducă un sistem de monitorizare a investițiilor străine, în special a celor care au un impact asupra infrastructurii și tehnologiei strategice. De asemenea, Uniunea Europeană a cerut liderilor statelor membre să sprijine planul de a limita accesul la licitațiile publice.

Continue Reading

#RO2019EU

Abordare constructivă cu rezultate tangibile a Președinției României la Consiliul UE, înaintea reuniunii informale a ECOFIN de la București: Acord politic cu PE pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital

Published

on

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Mihai-Eleodor Mandreș, a prezentat astăzi, în ședința Comitetului Economic și Financiar al Uniunii Europene (EFC), principalele teme care vor fi dezbătute la reuniunea informală de a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) care va avea loc la București, în perioada 5-6 aprilie a.c.. Agenda reuniunii informale include discuții despre viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, prioritățile în domeniul finanțelor în următorul ciclu instituțional, drumul de urmat pentru Uniunea Piețelor de Capital, impozitarea în domeniul muncii, rolul impozitării în asigurarea creșterii economice, pregătirea reuniunilor FMI și G20 de la Washington din 11-14 aprilie 2019, informează un comunicat al Președinției Consiliului.

Pe agenda EFC au figurat și alte teme, precum rezultatele ultimei reuniuni a Comitetului pentru Servicii Financiare, raportul președintelui Comitetului pentru Politici Economice (EPC) privind specificitățile de țară legate de output-gap, pregătirea reuniunii anuale a BERD, din mai 2019, de la Sarajevo.

Secretarul de stat Mihai-Eleodor Mandreș a subliniat în intervenția sa progresele substanțiale făcute pe perioada Președinției române a Consiliului UE în domeniul Uniunii Piețelor de Capital.

,,Am reușit să obținem în cele aproape 3 luni de mandat acord politic cu Parlamentul European pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital, iar pe alte 4 continuă negocierile. Vreau să le mulțumesc tuturor părților implicate pentru ritmul intens în care au lucrat, această abordare constructivă având rezultate tangibile”, a declarat demnitarul român.

La baza discuției din EFC a stat Comunicarea Comisiei Europene din 15 martie 2019, intitulată ”Uniunea Piețelor de Capital: progrese în crearea Uniunii piețelor de capital pentru o Uniune Economică și Monetară mai puternică”.

Comitetul Economic și Financiar are rolul de a promova coordonarea politicilor statelor membre necesare pentru funcționarea pieței interne, contribuind la pregătirea lucrărilor Consiliului UE sau prezentând periodic rapoarte Consiliului UE și Comisiei Europene în privința situației economice și financiare a statelor membre. EFC este format din înalți funcționari ai ministerelor de finanțe și ai băncilor centrale naționale, precum și ai Băncii Centrale Europene și ai Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending