VIDEO pe CaleaEuropeana.ro: Simularea Soluţionarea problemelor generatoare de tensiuni interstatale: România – Franţa, 20 ianuarie, de la ora 11:00

Policy … making of – ”Politica de azi făcută de generaţia de mâine!”- este un proiect structurat  într-o serie de simulări ale procesului de conturare a politicilor publice la nivel naţional şi internaţional, având ca punct de plecare analiza unor evenimente concrete, cu impact social şi politic.

Urmariti aici inregistrarea evenimentului

partea 1

partea 2

partea 3

Autenticitatea simulărilor derivă din faptul că actualii reprezentanţi ai comunităţii politice şi sociale predau ştafeta tinerei generaţii, oferindu-i acesteia din urmă posibilitatea de a îşi exprima în cadrul unei conferinţe propria alternativă de politică publică. Astfel, studenţii devin ei înşişi exponenţi ai structurilor sociale şi politice responsabile de generarea de soluţii la probleme specifice, de actualitate. Adevăraţii actori implicaţi vor asista la acest joc de rol, pe deoparte în calitate de cetăţeni afectaţi de soluţiile propuse, şi pe de altă parte, ca specialişti, împărtăşind din expertiza lor în domeniu.

Studenţii participanţi la simulare vor avea parte de training-uri specifice temei discutate, ţinute de specialişti în domeniu pentru a se familiariza cu detaliile tehnice şi legale ale procesului de elaborare a politicilor publice. Apoi, supravegheaţi de experţi, vor avea ocazia să îşi exerseze abilităţile de negociere a soluţiilor proprii şi de vorbit în public. La finalul acestor activităţi, studenţii vor trebui să formuleze o poziţie sau o politică publică din prisma actorilor pe care aleg să îi reprezinte şi să o susţină public în faţa unei audienţe formate din reprezentanţi ai mediului politic, academic şi al societăţii civile.

Scopul acestor simulări este de a familiariza studenţii cu procesul de formulare a politicilor publice şi de a le permite angrenarea într-o dezbatere ale cărei concluzii vor putea fi transpuse în soluţii viabile, obiective şi concrete.

            Obiectivele simulărilor:

1. Dezvoltarea capacităţii de negociere şi de comprehensiune a mecanismelor decizionale în rândul participanţilor;

2. Facilitarea emergenţei unei comunităţi formate din experţi şi reprezentanţi ai instituţiilor de resort şi studenţi;

3. Creşterea gradului de responsabilizare în rândul tinerilor cu privire la rolul României în sistemul internaţional;

4. Creşterea potenţialului de angajabilitate a studenţilor pe o piaţă a muncii specifică;

5. Crearea unui cadru în care participanţii pot dobândi cunoştinţe teoretice şi legale, dar şi aspecte practice, punctuale, pe baza cărora se vor putea angaja, obiectiv şi legitim, în orice dezbatere cu privire la acţiunea/inacţiunea factorilor statali responsabili de gestionarea unor astfel de situaţii.

Simularea SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR GENERATOARE DE TENSIUNI INTERSTATALE: ROMÂNIA- FRANŢA îşi  propune să ofere studenţilor participanţi posibilitatea de a dezbate împreună cu specialişti în domeniul politicii externe şi al politicilor europene soluţiile propuse de ei pentru rezolvarea unor probleme ce pot cauza tensiuni interstatale, precum cele legate de discriminarea emigranţilor români din Franţa.

Pornind de la acest context, tinerii vor trebui să încerce să găsească rezolvare la problemă, să formuleze poziţii din rolul unei instituţii de resort. Iar invitaţii îi vor îndruma şi evalua din prisma experienţei proprii.

În cadrul simulării, studenţii vor emite poziţii din prisma unuia dintre următorii actori:

-Reprezentant al Ministerului de Afaceri Externe al Franţei/României (Grumeza Florin/Ioana Georgiana Brcan, Luiza Soare);

-Reprezentant al Ambasadei României în Franţa /Ambasadei Franţei în România (Alexandru Ioana Lavinia/Zaharia Nicoleta, Andreea Drăghici

-Parlamentar român (Duma Alexandra)

-Europarlamentar român / francez (Amariei Ana Cosmina/Stoian Maria Alina)

-Reprezentant al Preşedinţiei României (Presedintele României-Marcel Anghel, consilier prezidențial-Coravu Alexandra)

-Reprezentant al societăţii civile din România (Sawan Amira)

Simularea va fi moderată de Daniel Pavel, Director Adjunct Camera de Comerţ şi Industrie a României şi specialist Relaţii Internaţionale.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeana, vineri 20 ianuarie a.c., incepand cu ora 11:00.

Mai multe detalii: http://cepeoffice.wordpress.com

One Response to VIDEO pe CaleaEuropeana.ro: Simularea Soluţionarea problemelor generatoare de tensiuni interstatale: România – Franţa, 20 ianuarie, de la ora 11:00

  1. Pingback: VIDEO pe CaleaEuropeana.ro: Simularea Soluţionarea problemelor generatoare de tensiuni interstatale: România – Franţa, 20 ianuarie | studenteu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.