Connect with us

ROMÂNIA

LIVE TEXT. Președintele Klaus Iohannis vorbește despre prima lună ca șef al statului și prioritățile sale: ”Eu nu fac politică pentru anumite persoane, ci în interesul țării”

Published

on


Președintele Klaus Iohannis vorbește despre prima sa lună de mandat. Șeful statului este invitatul lui Rareș Bogdan la emisiunea “Jocuri de putere” de la Realitatea TV, începând cu ora 21:00. Emisiunea este transmisă în direct de la Palatul Cotroceni.

Președintele oferă declarații importante despre prima sa lună de mandat, despre amânarea vizitei în Republica Moldova, despre vizitele oficiale în capitale europene pe care le-a programat, precum și despre reforma partidelor. Printre subiectele abordate de Klaus Iohannis sunt și problematica corupției, codul electoral, revizuirea Constituției și reducerea numărului de parlamentari.

iohannis presidency

LIVE TEXT

Despre prima lună de mandat

“Piaţa Universităţii a fost momentul definitiv de schimbare a atmosferei care sunt mulţumit să spun că s-a păstrat până în ziua de astăzi”.

“Am venit la început cu o echipă mai mică, între timp se apropie de o echipă completă. Mai sunt puţine poziţii în care mai avem nevoie de un pic de timp. Duminică am făcut o mică recepţie, iar luni dimineaţă am venit şi ne-am apucat de treabă”.

“Vin între 8 şi 9 la birou. Seara plec câteodată mai devreme, în jur de 19.30-20.00, câteodată mai târziu. În esenţă, programul arată aşa”.

Despre primele vizite externe: Bruxelles, Paris, Berlin

“Eu am vrut să le confirm partenerilor mei faptul că rămânem parteneri serioşi, credibili şi de cursă lungă şi cred că şi dumnealor au vrut să mă cunoască, în ce direcţie mergem cu acest nou preşedinte. Am constatat că suntem pe aceeaşi lungime de undă, că avem un sprijin important şi că România este respectată”.

“Cu siguranţă va avea loc o astfel de vizită, dar nu e aşa simplu să îţi exprimi dorinţa vreau să merg la Washington ca să se întâmple. Pentru mine nu este neapărat important să se întâmple acum, ci să fie o vizită cu greutate, bine pregătită”.

“Voi avea o deplasare în prima parte a lunii februarie la Paris, Berlin şi Bruxelles, unde în 12-13 februarie e sesiune Consiliului European”.

Relaţia dintre România şi Republica Moldova

“Este o relaţie foarte specială, unică. Pe de altă parte trebuie să fim conştienţi că nu vine numai cu declaraţii că vrem mpreună şi facem împreună, ci vine şi cu o responsabilitate pentru România. Scrutinul de la sfârşitul lui noiembrie din Republica Moldova a arătat un vot proeuropean, în consecinţă ne aşteptăm cu toţii ca guvernul care se va forma să arate această orientare şi să avem un guvern pro-european”.

“Avem know-how despre reformarea instituţiilor democratice şi putem să oferim sprijinul nostru”.

“România a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Trebuie să insistăm, trebuie să strângem relaţiile economice, relaţiile în domeniul energiei. Toate proiectele trebuie să continue”.

“Sper să nu dureze mult până se formează noul guvern de la Chişinău şi abia aştept să se formeze acest guvern ca să fac prima mea vizită de stat în calitate de preşedinte, în Republica Moldova”.

“Nu am anulat vizita, ci împreună cu preşedintele Timofti am decis să o amânăm, nu o anulăm. Este o perioadă complicată politic negocierea pentru un nou guvern, nu am vrut nici să creez o presiune suplimentară inutilă, nici să dau semne care poate puteau fi citite într-o cheie greşită”.

Despre situaţia din Ucraina

“Ceea ce se întâmplă ne pune în alertă”.

“Poate n-au înţeles mult de ce am venit cu acel pact pentru Apărare. Eu am propus să ne reevaluăm poziţia pentru a fi pregătiţi şi pentru astfel de situaţii, total nedorite, total nefericite, dar care se întâmplă”.

Despre corupţie

“Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Vreau să o tratez. Eu elimin ameninţările. În consecinţă, voi susţine lupta anticorupţie. La sfârşitul mandatului să putem afirma că mai există ici-colo un caz de corupţie, dar a dispărut corupţia generalizată”.

“Printre altele, corupţia ne ţine în loc. Trebuie să scăpăm de corupţie şi de corupţi”.

“Ca preşedinte, voi fi întotdeauna acela care îi încurajează pe cei care se luptă cu corupţia”.

Sursa foto: Pagina de Facebook - Rares Bogdan

Sursa foto: Pagina de Facebook – Rares Bogdan

Despre reformarea partidelor şi a Parlamentului

“O reformă a clasei politice se face din interiorul partidelor. Avem semne destul de bune. A picat legea amnistiei şi graţierii, după alegeri s-au dat aprobări de urmărire penală pe bandă rulantă. Însă reformarea partidelor înseamnă să se distanţeze şi de colegi care poate nu ajută să se reformeze partidul, care poate că aduc un minus de imagine”.

“Reformarea partidelor în interior este un început, dar trebuie să vedem şi marile instituţii democratice, în speţă Parlamentul. Toată lumea e de acord că Parlamentul este prea mare, prea mulţi parlamentari. Avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient, mai credibil”.

“Un stat poate să funcţioneze numai dacă oamenii au încredere în instituţii: Preşedinţie, Parlament, Guvern”.

“Am invitat pentru una din zilele viitoare partidele la consultări pe această temă”.

“Cred că trebuie să se lucreze pe Codul Electoral care va influenţa şi alegerile locale din 2016 care să fie gândite şi organizate în aşa fel încât oamenii să se simtă reprezentaţi”.

“Eu personal aş avea o preferinţă, dar n-o să v-o spun şi n-o să spun nici în consultările cu partidele. Pentru cîă nu preşedintele trebuei să spună ce vrea. Am avut un astfel de sistem şi n-a mers. Nu eu să spun ce vreau, ei să spună ce vor. După această rundă de consultări cu singuranţă vom putea să tragem împreună nişte concluzii”.

Despre regionalizare

”Această chestiune trebuie discutată. Personal, cred că, da, merită reluată discuţia pe regionalizare şi descentralizare”.

”Reforma în administraţia publică se poate face împreună cu discuţia pe regionalizare şi descentralizare. Cred că avem prea multe unităţi administrative, cred că sunt ineficiente şi ar trebui să găsim căi de eficientizare împreună cu oamenii”.

”Ar fi o greşeală să vină o serie de specialişti şi să impună. Pentru că aceste soluţii ar fi respinse de jos”.

Despre revizuirea Constituţiei

”Este obligatorie revizuirea Constituţiei, pentru că anumite lucruri de facto nu sunt cuprinse în Constituţie. Dar, dacă partidele se înţeleg, Constituţia ar trebui chiar modernizată. Ar fi foarte păcat ca aceste principii pe care le-am învăţat cu sacrificii mari să nu le includem într-o Constituţie mai bună”.

Despre Roşia Montană şi gazele de şist

”După părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul nu mi se pare potrivit. Şi să-i invit pe cei care sunt implicaţi direct să reia discuţiile. Fără o negociere între reprezentanţii Guvernului şi firmă lucrurile nu vor putea fi rezolvate”.

”În privinţa gazelor de şist lucrurile se rezolvă aproape de la sine. Datorită scăderii preţului hidrocarburilor. Lucrurile s-au schimbat în zona noastră şi exploatarea iese din zona rentabilităţii. În aceasta etapă interesul pentru gazele de şist este în scădere”.

Despre relaţia cu prim-ministrul Ponta

”Este nevoie de un alt guvern. Este nevoie de un guvern cu care lucrez eu pe aceleaşi principii, care vine cu un program de guvernare care se bazează pe lucrurile cu care am venit în faţa alegătorilor. Eu îmi doresc un guvern PNL, nu fac niciun secret din asta.Una este ce avem acum şi una e ce vom avea din 2016 sau poate mai devreme. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Un guvern cu care să mă simt confortabil. Actualul guvern nu poate materializa viziunea mea”.

”Acest guvern, actualul, a fost aici când am devenit preşedinte. Nici nu i-am ales nici nu i-am respins când am devenit preşedinte. Cu actualul guvern este o colaborare instituţională corectă”.

”Este posibil să se schimbe majoritatea. Sunt mişcări în Parlament”.

”Eu cred că o colaborare instituţional corectă necesită un număr de întâlniri”.

”Opţiunea mea de premier este Cătălin Predoiu. Conduce o echipă a PNL care lucrează la programul de guvernare şi pe care îl armonizează cu programul meu”.

”Eu nu fac politică pentru persoane”.

Despre atacurile din campanie

”Le-am iertat, dar nu le pot uita”.

 

 

 

 

 

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat și-a încheiat misiunea de reprezentant militar al României la NATO și UE

Published

on

© MApN/ Facebook

Generalul locotenent Dumitru Scarlat și-a încheiat misiunea de reprezentant militar al României la NATO și UE, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, informează luni Ministerul Apărării Naționale.

”De multe ori am auzit spunându-se că “orice început are un sfârșit și orice sfârșit poate să fie un nou început”! Astăzi este potrivit și pentru mine! Este ultima mea zi de lucru ca Reprezentant Militar al României la NATO și UE. Acum spun cu ușurință că patru ani au trecut foarte repede, însă fiecare zi a avut o încărcătură specifică. Nu-mi propun să detaliez sau să fac un bilanț al activităților RMR din această perioadă pentru simplul motiv că fiecare dintre dumneavoastră știți foarte bine subiectele și sarcinile pe care le-am avut și pe care le-am îndeplinit împreună. Deși ați fost parte la toate acestea și ați contribuit definitoriu la realizarea lor, reamintesc numai dezvoltările NATO în țara noastră, documentele de referință pentru următorii ani în Alianță și Uniune, pentru prima dată perioada de “președinție” la UE, reprezentarea țării cu cinste la evenimente precum 01 Decembrie sau NATO Charity Bazaar, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață. Toate acestea și foarte multe altele au însemnat un efort considerabil, responsabilitate, implicarea și devotamentul dumneavoastră”, a spus generalul-locotenent Dumitru Scarlat.

Generalul Dumitru Scarlat este născut pe 18 ianuarie 1965, la Malu cu Flori, județul Dâmbovița. 

Între 2014 și 2017 şef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar din 2017 este reprezentantul militar al României la NATO și UE. Vorbitor de limba engleză și spaniolă, generalul Dumitru Scarlat a fost propunerea fostului ministru al Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leș, pentru funcția de șef al Statului Major al Apărării.

Scarlat are mai multe decorații obținute de-a lungul carierei militare, între care „Virtutea Militară” în grad de ofițer obținută în 2004 și „Legiunea de Merit”, distincție primită din partea Departamentului Apărării al Statelor Unite în 2017.

Între anii 2003 și 2004 a fost comandant al Batalionului 151 Infanterie (Iaşi) al Brigăzii 15 Mecanizat şi a participat la misiunea „ENDURING FREEDOM”, în Afganistan

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

“Podul de vaccinuri” peste Prut. Maia Sandu: România ne-a donat din propriile vaccinuri. O asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre R. Moldova și România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit sâmbătă României pentru cea de-a treia tranșă de vaccinuri donate în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, subliniind că o asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre cele două țări.

132000 de doze de vaccin au trecut acum Prutul și vor ajunge în curând la Chișinău. Mulțumim, România, pentru donația generoasă care ne permite să extindem categoriile de persoane vaccinate“, a scris Sandu, pe Facebook.

România a trimis sâmbătă Republicii Moldova încă 132.000 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca pentru a veni în în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău, când a precizat că Bucureștiul va dona 200.000 de doze de ser anti-COVID-19. Prima tranșă de 21.600 de doze a fost livrată la 27 februarie, acestea fiind primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 primite de Republica Moldova. Cea de-a doua tranșă de 50.400 de doze a fost livrată simbolic la 27 martie când s-au împlinit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.

România a donat din propriile vaccinuri, iar o asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre Republica Moldova și România“, a mai subliniat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a mai spus că “suntem recunoscători domnului Președinte Klaus Iohannis, domnului Prim-ministru Florin Cîțu, poporului român pentru solidaritate și eforturile imense de a face posibile aceste donații”.

Vom continua să construim poduri pentru cetățenii noștri, podul de vaccinuri fiind acum cel mai valoros“, a asigurat ea.

De asemenea, Republica Moldova a primit sâmbătă încă un lot de 48000 de doze de vaccin prin intermediul platformei COVAX.

“Donațiile importante de azi mă fac optimistă. Mergem împreună spre vremuri mai bune, în care îi vom îmbrățișa pe cei dragi și ne vom bucura unii de alții. Pentru a ajunge acolo, trebuie să continuăm să purtăm mască, să păstrăm distanța socială și să ne vaccinăm. Acest lucru va fi posibil în curând pentru mai mulți cetățeni”, a conchis Maia Sandu.

Continue Reading

NATO

Exercițiu militar de amploare pe teritoriul României: 15.000 soldați din țările NATO și partenere participă în perioada mai-iunie la DACIA 21 LIVEX

Published

on

© MApN/ Facebook

Aproximativ 15.000 de militari români, aliați și parteneri vor participa, în perioada mai-iunie, la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX desfășurate pe teritoriul național, care integrează secvențe de instruire în comun, în context aliat, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Exercițiile vor fi precedate de etapa de afluire și dislocare a forțelor în zonele de antrenament, în lunile aprilie și mai, urmate de faza defluirii, din luna iunie.

Primele efective și echipamente militare care au sosit în România, în perioada 12-17 aprilie, sunt formate din 120 de militari britanici și 55 de vehicule din dotarea acestora.

Coloanele militare, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa la sediul Brigăzii 1 Mecanizate din București, în data de 17 aprilie.

Ulterior, în data de 20 aprilie, militarii se vor deplasa la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor începe procesul de instrucție, în cooperare cu structuri ale Forțelor Terestre Române.

DACIA 21 LIVEX confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor aliate și partenere de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărei potențiale amenințări la adresa securității naționale.

De asemenea, DACIA 21 LIVEX verifică modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru forțele și echipamentele militare care tranzitează teritoriul național.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PPE12 mins ago

Grupul PPE solicită o dezbatere în plenul Parlamentului European privind amenințarea rusă la adresa Ucrainei

COMISIA EUROPEANA15 mins ago

Comisia Europeană: Proiectul Super Ligii, anunțat de 12 cluburi de fotbal, este contrar valorilor UE de ”diversitate” şi ”incluziune”

CONSILIUL UE22 mins ago

UE va adopta o strategie pentru Indo-Pacific. Miniștrii de externe europeni au stabilit că Europa își va consolida prezența în regiunea unei “intense concurențe geopolitice”

Cristian Bușoi1 hour ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România nu trebuie să rateze, sub nicio formă, oportunitatea unică a fondurilor europene dedicate sănătății 

Daniel Buda2 hours ago

Comisia Europeană, răspuns la întrebarea eurodeputatului Daniel Buda privind combaterea sărăciei extreme: Mecanismul de redresare și reziliență va promova coeziunea socială a UE

Dragoș Pîslaru2 hours ago

Dragoș Pîslaru: România, lăudată de partenerii sociali pentru consultările publice privind elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisarul european Thierry Breton: Este posibil ca UE să nu prelungească contractul cu AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrări

NATO2 hours ago

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat și-a încheiat misiunea de reprezentant militar al României la NATO și UE

U.E.2 hours ago

Josep Borrell, privind refacerea economică post-pandemie: UE riscă să rămână ”serios” în urma SUA și a Chinei

SUA3 hours ago

UE și SUA propun un acord de compromis pentru a pune capăt crizei politice din Georgia

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending