Connect with us

ROMÂNIA

LIVE TEXT. Președintele Klaus Iohannis vorbește despre prima lună ca șef al statului și prioritățile sale: ”Eu nu fac politică pentru anumite persoane, ci în interesul țării”

Published

on


Președintele Klaus Iohannis vorbește despre prima sa lună de mandat. Șeful statului este invitatul lui Rareș Bogdan la emisiunea “Jocuri de putere” de la Realitatea TV, începând cu ora 21:00. Emisiunea este transmisă în direct de la Palatul Cotroceni.

Președintele oferă declarații importante despre prima sa lună de mandat, despre amânarea vizitei în Republica Moldova, despre vizitele oficiale în capitale europene pe care le-a programat, precum și despre reforma partidelor. Printre subiectele abordate de Klaus Iohannis sunt și problematica corupției, codul electoral, revizuirea Constituției și reducerea numărului de parlamentari.

iohannis presidency

LIVE TEXT

Despre prima lună de mandat

“Piaţa Universităţii a fost momentul definitiv de schimbare a atmosferei care sunt mulţumit să spun că s-a păstrat până în ziua de astăzi”.

“Am venit la început cu o echipă mai mică, între timp se apropie de o echipă completă. Mai sunt puţine poziţii în care mai avem nevoie de un pic de timp. Duminică am făcut o mică recepţie, iar luni dimineaţă am venit şi ne-am apucat de treabă”.

“Vin între 8 şi 9 la birou. Seara plec câteodată mai devreme, în jur de 19.30-20.00, câteodată mai târziu. În esenţă, programul arată aşa”.

Despre primele vizite externe: Bruxelles, Paris, Berlin

“Eu am vrut să le confirm partenerilor mei faptul că rămânem parteneri serioşi, credibili şi de cursă lungă şi cred că şi dumnealor au vrut să mă cunoască, în ce direcţie mergem cu acest nou preşedinte. Am constatat că suntem pe aceeaşi lungime de undă, că avem un sprijin important şi că România este respectată”.

“Cu siguranţă va avea loc o astfel de vizită, dar nu e aşa simplu să îţi exprimi dorinţa vreau să merg la Washington ca să se întâmple. Pentru mine nu este neapărat important să se întâmple acum, ci să fie o vizită cu greutate, bine pregătită”.

“Voi avea o deplasare în prima parte a lunii februarie la Paris, Berlin şi Bruxelles, unde în 12-13 februarie e sesiune Consiliului European”.

Relaţia dintre România şi Republica Moldova

“Este o relaţie foarte specială, unică. Pe de altă parte trebuie să fim conştienţi că nu vine numai cu declaraţii că vrem mpreună şi facem împreună, ci vine şi cu o responsabilitate pentru România. Scrutinul de la sfârşitul lui noiembrie din Republica Moldova a arătat un vot proeuropean, în consecinţă ne aşteptăm cu toţii ca guvernul care se va forma să arate această orientare şi să avem un guvern pro-european”.

“Avem know-how despre reformarea instituţiilor democratice şi putem să oferim sprijinul nostru”.

“România a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Trebuie să insistăm, trebuie să strângem relaţiile economice, relaţiile în domeniul energiei. Toate proiectele trebuie să continue”.

“Sper să nu dureze mult până se formează noul guvern de la Chişinău şi abia aştept să se formeze acest guvern ca să fac prima mea vizită de stat în calitate de preşedinte, în Republica Moldova”.

“Nu am anulat vizita, ci împreună cu preşedintele Timofti am decis să o amânăm, nu o anulăm. Este o perioadă complicată politic negocierea pentru un nou guvern, nu am vrut nici să creez o presiune suplimentară inutilă, nici să dau semne care poate puteau fi citite într-o cheie greşită”.

Despre situaţia din Ucraina

“Ceea ce se întâmplă ne pune în alertă”.

“Poate n-au înţeles mult de ce am venit cu acel pact pentru Apărare. Eu am propus să ne reevaluăm poziţia pentru a fi pregătiţi şi pentru astfel de situaţii, total nedorite, total nefericite, dar care se întâmplă”.

Despre corupţie

“Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Vreau să o tratez. Eu elimin ameninţările. În consecinţă, voi susţine lupta anticorupţie. La sfârşitul mandatului să putem afirma că mai există ici-colo un caz de corupţie, dar a dispărut corupţia generalizată”.

“Printre altele, corupţia ne ţine în loc. Trebuie să scăpăm de corupţie şi de corupţi”.

“Ca preşedinte, voi fi întotdeauna acela care îi încurajează pe cei care se luptă cu corupţia”.

Sursa foto: Pagina de Facebook - Rares Bogdan

Sursa foto: Pagina de Facebook – Rares Bogdan

Despre reformarea partidelor şi a Parlamentului

“O reformă a clasei politice se face din interiorul partidelor. Avem semne destul de bune. A picat legea amnistiei şi graţierii, după alegeri s-au dat aprobări de urmărire penală pe bandă rulantă. Însă reformarea partidelor înseamnă să se distanţeze şi de colegi care poate nu ajută să se reformeze partidul, care poate că aduc un minus de imagine”.

“Reformarea partidelor în interior este un început, dar trebuie să vedem şi marile instituţii democratice, în speţă Parlamentul. Toată lumea e de acord că Parlamentul este prea mare, prea mulţi parlamentari. Avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient, mai credibil”.

“Un stat poate să funcţioneze numai dacă oamenii au încredere în instituţii: Preşedinţie, Parlament, Guvern”.

“Am invitat pentru una din zilele viitoare partidele la consultări pe această temă”.

“Cred că trebuie să se lucreze pe Codul Electoral care va influenţa şi alegerile locale din 2016 care să fie gândite şi organizate în aşa fel încât oamenii să se simtă reprezentaţi”.

“Eu personal aş avea o preferinţă, dar n-o să v-o spun şi n-o să spun nici în consultările cu partidele. Pentru cîă nu preşedintele trebuei să spună ce vrea. Am avut un astfel de sistem şi n-a mers. Nu eu să spun ce vreau, ei să spună ce vor. După această rundă de consultări cu singuranţă vom putea să tragem împreună nişte concluzii”.

Despre regionalizare

”Această chestiune trebuie discutată. Personal, cred că, da, merită reluată discuţia pe regionalizare şi descentralizare”.

”Reforma în administraţia publică se poate face împreună cu discuţia pe regionalizare şi descentralizare. Cred că avem prea multe unităţi administrative, cred că sunt ineficiente şi ar trebui să găsim căi de eficientizare împreună cu oamenii”.

”Ar fi o greşeală să vină o serie de specialişti şi să impună. Pentru că aceste soluţii ar fi respinse de jos”.

Despre revizuirea Constituţiei

”Este obligatorie revizuirea Constituţiei, pentru că anumite lucruri de facto nu sunt cuprinse în Constituţie. Dar, dacă partidele se înţeleg, Constituţia ar trebui chiar modernizată. Ar fi foarte păcat ca aceste principii pe care le-am învăţat cu sacrificii mari să nu le includem într-o Constituţie mai bună”.

Despre Roşia Montană şi gazele de şist

”După părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul nu mi se pare potrivit. Şi să-i invit pe cei care sunt implicaţi direct să reia discuţiile. Fără o negociere între reprezentanţii Guvernului şi firmă lucrurile nu vor putea fi rezolvate”.

”În privinţa gazelor de şist lucrurile se rezolvă aproape de la sine. Datorită scăderii preţului hidrocarburilor. Lucrurile s-au schimbat în zona noastră şi exploatarea iese din zona rentabilităţii. În aceasta etapă interesul pentru gazele de şist este în scădere”.

Despre relaţia cu prim-ministrul Ponta

”Este nevoie de un alt guvern. Este nevoie de un guvern cu care lucrez eu pe aceleaşi principii, care vine cu un program de guvernare care se bazează pe lucrurile cu care am venit în faţa alegătorilor. Eu îmi doresc un guvern PNL, nu fac niciun secret din asta.Una este ce avem acum şi una e ce vom avea din 2016 sau poate mai devreme. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Un guvern cu care să mă simt confortabil. Actualul guvern nu poate materializa viziunea mea”.

”Acest guvern, actualul, a fost aici când am devenit preşedinte. Nici nu i-am ales nici nu i-am respins când am devenit preşedinte. Cu actualul guvern este o colaborare instituţională corectă”.

”Este posibil să se schimbe majoritatea. Sunt mişcări în Parlament”.

”Eu cred că o colaborare instituţional corectă necesită un număr de întâlniri”.

”Opţiunea mea de premier este Cătălin Predoiu. Conduce o echipă a PNL care lucrează la programul de guvernare şi pe care îl armonizează cu programul meu”.

”Eu nu fac politică pentru persoane”.

Despre atacurile din campanie

”Le-am iertat, dar nu le pot uita”.

 

 

 

 

 

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Ponta, după ce Iohannis a spus că vrea un alt guvern: Programul nostru este cea mai bună variantă | caleaeuropeana.ro

  2. Byby

    January 23, 2015 at 4:46 pm

    Frumos raspuns! i-am ertat dar nu ii pot uita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Premierul Ludovic Orban afirmă că trebuie îndeplinite toate recomandările Comisiei Europene şi respectate principiile şi valorile europene

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, arătând că este timpul ca ceva să se schimbe, ”pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

“Astăzi, când România marchează Ziua Justiţiei, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al Justiţiei române, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar. Au fost şi paşi înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv şi ceea ce nu s-a făcut din motive care ţin atât de mediul judiciar, cât şi de climatul politico-legislativ din ultimii ani. Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar”, a precizat prim-ministrul, într-un mesaj transmis de Guvern.

El consideră că ”este timpul ca ceva să se schimbe, pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

”Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politică şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi ţine de noi toţi – cei din mediul politic şi cel instituţional – să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept”, a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ”să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei”.

”Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să ţină cont de stadiul în care ne aflăm acum”, a adăugat acesta.

În opinia acestuia, eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal trebuie să vină şi din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferenţe de orice natură în actul de justiţie.

”Să nu mai avem situaţii în care anumite dosare să treneze, pentru ca legea să fie cu adevărat lege pentru toţi în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi asumarea ireversibilă a respectării principiilor şi valorilor europene. Apreciez munca tuturor profesioniştilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocaţi, grefieri şi toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acţiona în spiritul suprem al legii şi al dreptăţii şi le urez succes în nobila lor misiune”, a transmis Ludovic Orban.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Președintele Klaus Iohannis reafirmă prioritatea luptei împotriva corupției: Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări benefice la nivelul întregii societăți

Published

on

© Administrația Prezidențială

Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și trebuie ferm combătut, a afirmat, duminică, președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj trimis cu ocazia Zilei Justiției.

“Cu ocazia Zilei Justiției, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfășoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiția are misiunea de a apăra drepturile, libertățile fundamentale și interesele legitime ale cetățenilor. Perioada traversată de România în ultimele luni și criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societățile noastre, iar protejarea dreptului la viață și a dreptului la sănătate a căpătat noi valențe”, a spus președintele, conform unui mesaj remis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a arătat că ultimele luni au generat schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul justiției, iar tranziția spre mediul online ca mijloc de soluționare a litigiilor sau plusul de eficiență adus pentru justițiabili și pentru personalul din domeniul justiției sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii și a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiție trebuie să devină o regulă, iar nu o excepție.

“Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democrație mai funcțională, motiv pentru care încurajez toți actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcție. Criza traversată a avut un impact puternic asupra profesiilor liberale și asupra economiei în general. Nu trebuie să uităm, însă, că în spatele codurilor de procedură și al dreptului material se află destinele oamenilor, iar valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicați în înfăptuirea actului de justiție trebuie să rămână aceleași: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj. Doar prin respectarea acestor valori, justiția contribuie la construirea încrederii în stat și în lege”, a afirmat Iohannis.

Președintele a mai subliniat că în ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiția politicului, iar întreaga energie a forțelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri.

“A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv. Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislație clară, coerentă și predictibilă, un dialog constant și onest în interiorul sistemului judiciar și construirea unui consens cu privire la prioritățile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri. Totodată, lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări profunde și benefice la nivelul întregii societăți“, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a transmis, în finalul mesajului său, întregul sprijin “tuturor celor care, în ciuda dificultăților întâmpinate sau riscurilor la care s-au expus, au rămas dedicați misiunii nobile a profesiei pe care au îmbrățișat-o, contribuind la un deziderat mereu actual în viața unui stat – o societate mai dreaptă”.

 “La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”, a conchis Iohannis.

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 5 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României. Are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA: Ziua Independenței, un moment de recunoaștere a rolului vital al SUA în căutarea libertății de către români

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii reprezintă un moment important de recunoaștere a rolului vital pe care SUA l-a jucat în dobândirea libertății și a destinului democratic ale României, a susținut, sâmbătă, ambasadorul român la Washington, George Cristian Maior.

Într-un mesaj prilejuit de aniversarea a 244 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, ambasadorul român a subliniat că valorile Declarației de Independență au fost mult timp prețuite de români și reflectate și în Constituția țării noastre.

Ziua Independenței este un moment important pentru recunoașterea rolului vital pe care l-au jucat Statele Unite în căutarea libertății de către români. Apelul vizionar al Americii pentru destinul democratic al națiunilor a inspirat în mare parte mișcarea de unificare a României în 1918. Acum treizeci de ani, în 1989, eliberarea României de regimul comunist a avut un impact dramatic asupra viziunii dominante a Statelor Unite pentru o Europă întreagă și liberă. România a găsit de-a lungul istoriei un prieten apropiat și un aliat puternic în Statele Unite, angajat întotdeauna să încurajeze și să sprijine idealurile democratice ale țării noastre“, a spus Maior, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.

Ambasadorul român a reiterat, totodată, relația strânsă de parteneriat pe care România și SUA o împărtășesc, bazată pe valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept.

 

Statele Unite ale Americii celebrează la 4 iulie împlinirea a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele 13 colonii din America de Nord își declarau independența față de Marea Britanie.

Mai mult, săptămâna viitoare, la 11 iulie, România și SUA marchează 23 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending