Lucian Croitoru, despre efectele devastatoare ale politicii asupra economiei: redistribuirea excesivă pune bazele pentru “tirania majorităţii”

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, publică în Gândul studiul <Jaful vs. “Dreptul de a nu minți”>, în care prezintă impactul evoluţiilor politice asupra mediului economic dar şi importanţa libertăţii economice, nu numai în cazul României, ci în întreaga lume.

“In iulie 2012 au apărut semne că în România libertatea politică s-ar putea deteriora. Aratăm că aceste semne reflectă un deficit substanţial de libertate economică, cu rădăcini adânci în drepturile de proprietate precare şi în corupţia înaltă. Deficitul explică atât lipsa domniei legii, cât şi faptul că mulţi oameni au fost nevoiţi să se bazeze pe stat pentru a avea un loc de muncă. În mod particular, numărul celor dependenţi de redistribuire (în principal salariaţi, pensionari şi asistaţi din banii publici) a devenit nesustenabil de mare.

Numărul votanţilor dependenţi de redistribuire care efectiv votează a devenit mai mare decât numărul celorlalţi votanţi. Ei îi votează pe politicienii care promit conservarea redistribuirii sau creşterea ei, şi nu pe cei care încearcă să reducă excesele. Astfel, redistribuirea excesivă pune bazele pentru “tirania majorităţii”.

Tot mai mulţi oameni dependenţi de redistribuire ajung să se considere nu atât proprietarii drepturilor de redistribuire stabilite prin lege, cât mai ales proprietarii valorilor acelor drepturi. Din această cauză, mecanismele de corecţie a exceselor nu se pot utiliza sau se utilizează prea târziu, deoarece par nelegitime.

În studiu se arată caracteristicile publicului votanţilor dependenţi de redistribuire şi mecanismul prin care acesta poate ajunge să accepte, chiar dacă fără să aplaude, reducerea libertăţilor politice dacă aceasta este soluţia pentru evitarea reducerii venituilor din redistribuire”, se mai arata in studiul citat.

Printre capitolele studiului enumerăm: Deficitul de libertate economică, Ar putea avea UE o problemă cu libertatea economică?, Libertatea economică fragmentată a României, Drepturile de proprietate precare, Redistribuirea excesivă şi drumul spre “tirania majorităţii”, Eşecul reducerii corupţiei şi creşterea dependenţei de redistribuire în România, Mecanismul recentei alterări a libertăţii politice în România.

Studiul integral AICI.

Foto: pictureorphoto.blogspot.com

One Response to Lucian Croitoru, despre efectele devastatoare ale politicii asupra economiei: redistribuirea excesivă pune bazele pentru “tirania majorităţii”

  1. Pingback: EXCLUSIV Lucian Croitoru, despre decizia Premierului Ponta de a acorda facilitati celor imprumutati la banci: Nu cred in eficienta unor astfel de masuri | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.