Macovei avertizează: R. Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de Asociere cu UE

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, că o situaţie de criză cere soluţii de criză, făcând referire la faptul că Republica Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în contextul în care există speculaţii că Rusia are tentative expansioniste în regiune.

Monica Macovei este co-preşedinte al Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova şi va participa începând de luni la Chişinău, la cea de-a 18-a reuniune a Comisiei.

monicamacovei„Reuniunea Comisiei ne găseşte într-un moment de criză politică, generat de acţiunile Federaţiei Ruse şi de iniţiativele autorităţilor din regiunea separatistă Transnistreană şi, de aceea, trebuie să acţionăm cu determinare. Uniunea Europeană trebuie să răspundă crizei politice cu soluţii de criză. De aceea, Republica Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care este valabil pentru tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru regiunea separatistă Transnistreană”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei consideră că al doilea pas este ca  procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană să fie rapid.

După ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, Republica Moldova este următoarea în pericolşi este într-un pericol real. Sigur că Republica Moldova va avea în continuare reforme de făcut în toate domeniile, de la administraţie, la justiţie, corupție, economie, învăţământ. Eu o voi susține permanent. Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, să se integreze în Uniune rapid”, a mai spus Monica Macovei.

Delegația Parlamentului European este compusă din Monica Macovei (EPP), Pawel Kowal (Polonia, CRE) și Tatjana Zdanoka (Letonia, Grupul Verzilor) și urmează să aibă întâlniri cu prim-ministrul Iurie Leancă, cu liderii partidelor politice din Republica Moldova, ambasadori UE, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnalisti și cu profesori de la licee de limbă română din regiunea separatistă Transnistreană.

Cea de-a 18-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica se va axa pe dezbaterea problemelor politice actuale, inclusiv cele legate de regiunea separatistă Transnistreană și de reformele în justiție, statul de drept și economie ale Republicii Moldova.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.