Cu ajutorul României, Republica Moldova își va putea consolida independența energetică, a afirmat vineri președinta acestei țări, Maia Sandu, după ședința comună a guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul căreia au fost semnate 13 acorduri și protocoale, inclusiv cel privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.
Sandu a făcut aceste precizări după o întâlnire pe care a avut-o, la sediul președinției de la Chișinău, cu premierul român Nicolae Ciucă.
“Am salutat rezultatul excelent al reuniunii, în cadrul căreia au fost semnate 13 acorduri și protocoale importante. Am apreciat faptul că cele două Guverne au reușit să pregătească proiecte concrete pentru oameni, la mai puțin de trei luni de la semnarea Foii de parcurs, în cadrul vizitei mele la București. Am mulțumit României pentru sprijinul acordat în procesul de modernizare a țării. Cu ajutorul României vom continua să ne consolidăm independența energetică, vom investi în infrastructura națională și locală, în programe culturale și educaționale. Am salutat, în special, semnarea Acordului privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro. Ședința comună a celor două Executive este încă o dovadă a relației speciale pe care o avem cu România. Scopul nostru e să consolidăm această relație în ascensiune, în beneficiul ambelor țări și al cetățenilor noștri”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.
O serie de documente bilaterale au fost semnate, vineri, la Chişinău, la finalul şedinţei comune a guvernelor român şi moldovean, între acestea aflându-se şi Acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României, acord parafat de premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Natalia Gavriliţa.
Cei doi au semnat şi Declaraţia comună a Guvernului Republicii Moldova şi a Guvernului României privind consolidarea cooperării în domeniul economic şi investiţional.
În capitala Republicii Moldova, au fost semnate la nivel miniștri ai celor două guverne documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație și infrastructură.
Citiți și Chișinău: A fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de roaming dintre Republica Moldova și România
Astfel, a fost semnat un Acord între cele două guverne privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state, semnatar din partea moldoveană fiind Nicolae Popescu, vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării europene, iar din partea română Marcel Boloş, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Un alt acord bilateral privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice, referitoare la consolidarea Podului rutier de frontieră între cele două state peste râul Prut între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România), a fost semnat de vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, şi de Bogdan Aurescu, ministrul român al Afacerilor Externe.
Totodată, aceiaşi miniştri au parafat şi acordul privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice, referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea Podului rutier de frontieră între cele două state de peste râul Prut din localităţile Ungheni din R. Moldova şi Ungheni din România.
Un Memorandum de înţelegere între Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale din Republica Moldova şi Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securităţii energetice a fost semnat de miniştrii Andrei Spînu şi Virgil Popescu.
Cele două părți vor colabora pentru a evalua riscurile, pentru a preveni și gestiona situațiile de criză în aprovizionarea cu energie și/sau gaze naturale ale piețelor din România și Republica Moldova. În șase luni de la semnarea memorandumului, autoritățile din cele două țări vor elabora planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică. La elaborarea planului comun se vor avea în vedere elemente definitorii pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. În cazul declarării unei situații de criză în sectorul gazelor naturale sau al energiei electrice, ca măsură de solidaritate, cele două părți vor aplica masurile prevăzute din planul comun de acțiune și vor depune eforturi în sensul coordonării aprovizionării cu gaze naturale și/sau cu energie electrică.
Un alt Memorandum de înţelegere între cele două guverne, în domeniul transformării digitale, a fost parafat de vicepremierul moldovean Iurie Ţurcanu, ministrul pentru Digitalizare şi Marcel Boloş, ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
A fost semnat şi un memorandum de înţelegere, între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, în domeniul cercetării dezvoltării şi inovării, de către ministrul moldovean Anatolie Topală şi ministrul Marcel Boloş din partea română.
Totodată, s-a parafat şi Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din R. Moldova şi Ministerul Educaţiei din România pentru perioada anilor 2020-2026, semnatarii documentului fiind miniştri Anatolie Topală şi Sorin Cîmpeanu.
Citiți și Ministrul apărării naționale și omologul său din R. Moldova au semnat la Chișinău un Protocol privind colaborarea în domeniul învățământului militar
În acelaşi cadru, a fost semnat şi Protocolul între ministerele Apărării din Republica Moldova şi România privind colaborarea în domeniul învăţământului militar, de către miniştrii de resort din cele două state, Anatolie Nosatîi şi Vasile Dîncu.
De asemenea, a fost parafată Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Interne din Republica Moldova şi România, Ana Revenco şi Lucian Bode, privind cooperarea în domeniul afacerilor interne. Cei doi miniştri au semnat şi Planul de cooperare în domeniul formării profesionale al ministerelor afacerilor interne din cele două state pentru anul 2022.
Un alt plan, Planul de acţiuni în domeniul justiţiei, între ministerele Justiţiei din R. Moldova şi România, pentru perioada anilor 2022-2024, a fost parafat de ministrul moldovean al Justiţiei, Sergiu Litvinenco şi, din partea română, de secretarul de stat în MJ George Cătălin Şerban.