Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Cu ajutorul României, Republica Moldova își va putea consolida independența energetică

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Cu ajutorul României, Republica Moldova își va putea consolida independența energetică, a afirmat vineri președinta acestei țări, Maia Sandu, după ședința comună a guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul căreia au fost semnate 13 acorduri și protocoale, inclusiv cel privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Sandu a făcut aceste precizări după o întâlnire pe care a avut-o, la sediul președinției de la Chișinău, cu premierul român Nicolae Ciucă.

“Am salutat rezultatul excelent al reuniunii, în cadrul căreia au fost semnate 13 acorduri și protocoale importante. Am apreciat faptul că cele două Guverne au reușit să pregătească proiecte concrete pentru oameni, la mai puțin de trei luni de la semnarea Foii de parcurs, în cadrul vizitei mele la București. Am mulțumit României pentru sprijinul acordat în procesul de modernizare a țării. Cu ajutorul României vom continua să ne consolidăm independența energetică, vom investi în infrastructura națională și locală, în programe culturale și educaționale. Am salutat, în special, semnarea Acordului privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro. Ședința comună a celor două Executive este încă o dovadă a relației speciale pe care o avem cu România. Scopul nostru e să consolidăm această relație în ascensiune, în beneficiul ambelor țări și al cetățenilor noștri”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

O serie de documente bilaterale au fost semnate, vineri, la Chişinău, la finalul şedinţei comune a guvernelor român şi moldovean, între acestea aflându-se şi Acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României, acord parafat de premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Cei doi au semnat şi Declaraţia comună a Guvernului Republicii Moldova şi a Guvernului României privind consolidarea cooperării în domeniul economic şi investiţional.

În capitala Republicii Moldova, au fost semnate la nivel miniștri ai celor două guverne documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicații, cercetare și digitalizare, educație și infrastructură.

Citiți și Chișinău: A fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de roaming dintre Republica Moldova și România

Astfel, a fost semnat un Acord între cele două guverne privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state, semnatar din partea moldoveană fiind Nicolae Popescu, vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării europene, iar din partea română Marcel Boloş, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Un alt acord bilateral privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice, referitoare la consolidarea Podului rutier de frontieră între cele două state peste râul Prut între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România), a fost semnat de vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, şi de Bogdan Aurescu, ministrul român al Afacerilor Externe.

Totodată, aceiaşi miniştri au parafat şi acordul privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice, referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea Podului rutier de frontieră între cele două state de peste râul Prut din localităţile Ungheni din R. Moldova şi Ungheni din România.

Un Memorandum de înţelegere între Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale din Republica Moldova şi Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securităţii energetice a fost semnat de miniştrii Andrei Spînu şi Virgil Popescu.

Cele două părți vor colabora pentru a evalua riscurile, pentru a preveni și gestiona situațiile de criză în aprovizionarea cu energie și/sau gaze naturale ale piețelor din România și Republica Moldova. În șase luni de la semnarea memorandumului, autoritățile din cele două țări vor elabora planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică. La elaborarea planului comun se vor avea în vedere elemente definitorii pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. În cazul declarării unei situații de criză în sectorul gazelor naturale sau al energiei electrice, ca măsură de solidaritate, cele două părți vor aplica masurile prevăzute din planul comun de acțiune și vor depune eforturi în sensul coordonării aprovizionării cu gaze naturale și/sau cu energie electrică.

Un alt Memorandum de înţelegere între cele două guverne, în domeniul transformării digitale, a fost parafat de vicepremierul moldovean Iurie Ţurcanu, ministrul pentru Digitalizare şi Marcel Boloş, ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

A fost semnat şi un memorandum de înţelegere, între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, în domeniul cercetării dezvoltării şi inovării, de către ministrul moldovean Anatolie Topală şi ministrul Marcel Boloş din partea română.

Totodată, s-a parafat şi Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din R. Moldova şi Ministerul Educaţiei din România pentru perioada anilor 2020-2026, semnatarii documentului fiind miniştri Anatolie Topală şi Sorin Cîmpeanu.

Citiți și Ministrul apărării naționale și omologul său din R. Moldova au semnat la Chișinău un Protocol privind colaborarea în domeniul învățământului militar

În acelaşi cadru, a fost semnat şi Protocolul între ministerele Apărării din Republica Moldova şi România privind colaborarea în domeniul învăţământului militar, de către miniştrii de resort din cele două state, Anatolie Nosatîi şi Vasile Dîncu.

De asemenea, a fost parafată Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Interne din Republica Moldova şi România, Ana Revenco şi Lucian Bode, privind cooperarea în domeniul afacerilor interne. Cei doi miniştri au semnat şi Planul de cooperare în domeniul formării profesionale al ministerelor afacerilor interne din cele două state pentru anul 2022.

Un alt plan, Planul de acţiuni în domeniul justiţiei, între ministerele Justiţiei din R. Moldova şi România, pentru perioada anilor 2022-2024, a fost parafat de ministrul moldovean al Justiţiei, Sergiu Litvinenco şi, din partea română, de secretarul de stat în MJ George Cătălin Şerban.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit-o marți, la Chișinău, pe șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, după ce aceasta din urmă a poposit inițial în Ucraina, anunță MOLDPRES şi Radio Chişinău, citate de Agerpres.

”Este prima vizită a unui șef al Guvernului danez în Republica Moldova și sunt sigură că această întâlnire va da un nou impuls relațiilor bilaterale și va consolida cooperarea noastră în contextul integrării europene a țării”, a spus Maia Sandu, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președinta Republicii Moldova a făcut trimitere la consecințele războiului din Ucraina și la criza energetică și a punctat că aderarea la Uniunea Europeană va ancora Republica Moldova într-o comunitate în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate, transmite Radio Chişinău.

Sandu a subliniat că un stat democratic ”nu poate rezista singur în regiunea noastră dominată de război şi de interesele Rusiei”, precizând că Moldova poate supravieţui aici ca o ţară democratică, doar aderând la Uniunea Europeană. Şefa statului a mai spus că vizita premierului danez va da un impuls nou colaborării dintre cele două ţări.

Amintim că la sfârșitul lunii martie a anului trecut, Parlamentul European și-a dat acordul ca UE să furnizeze Republicii Moldova 150 de milioane de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanțare externă.

Pentru ca banii să fie plătiți, Republica Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în punerea în aplicare a unui program macroeconomic instituit de Fondul Monetar Internațional (FMI).

De asemenea, trebuie să pună în aplicare măsuri de politică suplimentare care să fie semnate împreună cu UE pentru a recupera, printre altele, activele pierdute în urma fraudei bancare din 2014, pentru a reforma gestionarea finanțelor publice, sectorul justiției, achizițiile publice și pentru a îmbunătăți drepturile lucrătorilor.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Reprezentanți ai Transelectrica și oficiali din R. Moldova au agreat pașii pentru ca OPCOM să devină operatorul de piață electrică din țara vecină

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Reprezentanții Transelectrica și cei ai Republicii Moldova, în frunte cu Andrei Spînu, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au discutat despre consolidarea colaborării în domeniul energetic.

Potrivit unui comunicat al companiei, în cadrul întâlnirii a fost abordată analiza oportunității de extindere a OPCOM (Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România), filială a CNTEE Transelectrica SA, pe piața de energie electrică din Republica Moldova, fiind agreați astfel pașii următori pentru ca OPCOM să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova. La discuții au luat parte Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum și Victor Ionescu, directorul general OPCOM.

Vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuțiilor găzduite miercuri de Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperării energetice dintre România și Republica Moldova prin proiecte concrete.

Președintele Directoratului Gabriel Andronache a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicată proiectelor de interconectare energetică, susținând principalele priorități bilaterale în ceea ce privește transportul energiei electrice.

Pe masa discuțiilor cu partenerii moldoveni s-au aflat soluțiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) – Bălți (MD), precum și soluțiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernului Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale și rețele electrice).

Totodată, printre subiectele tratate s-a numărat și stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica și-a reafirmat sprijinul prin punerea la dispoziția operatorului de transport și sistem din Moldova expertiza necesară îndeplinirii pașilor de conformitate.

Vizita delegației de nivel înalt din Republica Moldova reconfirmă parteneriatul puternic și sprijinul pe care Transelectrica este pregătită să-l acorde statului vecin în eforturile de asigurare a securității energetice.

Alături de vicepremierul Spînu, din delegația Moldovei au făcut parte Constantin Borosan, secretar de stat, Eliza Postolachi, șef de cabinet viceprim-ministru, Carolina Novac, consilier prim-ministru, Victor Bînzari, director general interimar SA Energocom, Sergiu Aparatu, administrator interimar Î.S. Moldelectrica, Alexandru Săndulescu, înalt consilier UE în domeniul energetic, Mihaela Manoli, ministru-consilier, și Roxana Samson, Secretar I.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Polemicile create în jurul aderării Republicii Moldova la NATO sunt parte a războiului hibrid, susține ministrul apărării de la Chișinău

Published

on

© Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Polemicile create în jurul aderării Republicii Moldova la NATO sunt parte a războiului hibrid, susține ministrul apărării Anatolie Nosatîi de la Chișinău, potrivit IPN.md, Radio Chişinău şi EFE, preluat de Agerpres.

Ministrul apărării susține, de asemenea, că discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii. De altfel, el a mai punctat că Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid. 

„Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lasat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Potrivit acestuia, armata – estimată la aproximativ 6.500 de militari profesionişti (plus 2.000 de soldaţi care fac serviciul militar obligatoriu în fiecare an) – a primit până acum “puţină atenţie”, notează EFE.

În acest sens, ministrul moldovean al apărării a pledat pentru crearea de alianţe militare fără a renunţa la neutralitatea consacrată de Constituţie.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Politico, că invazia Rusiei în Ucraina determină Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva țara trebuie să renunțe la neutralitatea consacrată prin constituție și să se integreze într-o „alianță mai mare”.

„Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a insistat președinta R. Moldova, care anterior a solicitat aliaților sisteme antiaeriene și sprijin financiar pentru Republica Moldova, în contextul în care războiul rus în Ucraina continuă.

În declarați sa, Sandu a avut grijă să nu menționeze numele NATO, anatemă pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Moldovei. Rusia a avertizat împotriva unei cooperări militare suplimentare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

 

 

 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Poloniei: Joe Biden ar putea veni în luna februarie în partea noastră de Europă, Europa Centrală, care se întinde din România până în Estonia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Eurodeputatul Rareș Bogdan, apel către președinția suedeză a Consiliului UE să supună la vot aderarea României la Schengen: Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale

MAREA BRITANIE7 hours ago

Discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind Irlanda de Nord sunt ”foarte constructive”, dar nu s-a ajuns încă la un acord, clarifică Ursula von der Leyen

ROMÂNIA7 hours ago

Eurostat: Cu o pondere de circa 25% din cheltuielile gospodărești, românii sunt europenii care cheltuie cel mai mult pe alimente și băuturi fără alcool

SCHENGEN8 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, asigurat de omologul estonian că “România poate să conteze solid și ferm pe Estonia pentru aderarea la Schengen”

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Legea privind serviciile digitale: CE oferă orientări pentru platformele online și motoarele de căutare cu privire la publicarea numărului de utilizatori în UE

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Mortalitatea prin cancer în România este peste media Uniunii, această boală reprezentând a doua cauză principală de deces din țara noastră, după bolile cardiovasculare, relevă raportul UE și OCDE

ENERGIE10 hours ago

Ursula von der Leyen salută inițiativa Transgaz și a operatorilor de transport gaze naturale din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

NATO10 hours ago

Turcia privește pozitiv cererea Finlandei de aderare la NATO, dar Suedia ”să nu se deranjeze în acest moment” pentru că nu vom spune ”da” candidaturii sale, anunță președintele Recep Tayyip Erdogan

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO5 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.5 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO5 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO6 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

Team2Share

Trending