Maia Sandu: Există riscul repetării scenariului din Ucraina în Moldova; România să dea bani R. Moldova, dar să se asigure că ei nu sunt furaţi

Fostul ministru al Educației din Republica Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru PoliticScan, în cadrul căruia a vorbit despre banii furați din băncile moldovenești, despre protestele ce au loc la Chișinău, dar și despre posibilele soluții la criza de peste Prut. 

Maia Sandu a avertizat că un scenariu precum cel din Ucraina nu este exclus în Moldova, dacă Rusia decide să se implice și a făcut apel pentru ”o cale pașnică pentru a rezolva problemele”. De asemenea, ea este de părere că ”oamenii de la guvernare sunt implicaţi” în jaful băncilor, fapt ce ”a discreditat parcursul european al Moldovei”, conform interviului acordat. Întrebată  dacă are un mesaj pentru guvernul României, aceasta a răspuns: România trebuie să dea banii, dar să se asigure apoi că ei nu sunt furați.

Foto: Facebook/maia.sandu

Foto: Facebook/maia.sandu

Credeți că va rezista acest Guvern în contextul actual, până la următoarele alegeri la termen?

Nu cred că va rezista prea mult timp și spun asta pentru că în primul rând nu este văzut ca un guvern legitim, a fost votat de o majoritate parlamentară care nu reflectă rezultatul votului din noiembrie 2014, de la alegerile parlamentare de anul trecut. Apoi modul în care a fost votat, în situația în care nu s-a prezentat cel puțin programul în fața Parlamentului și nu s-a discutat programul Guvernului,  și după aceea la miez de noapte a depus jurământul la  Președinție, în situația în care s-a anunțat că acest lucru se va întâmpla a doua zi. Toate aceste lucruri, plus situația economică și socială foarte dificilă, protestele care au avut loc și până la votarea acestui guvern, dar care s-au intensificat după votarea acestui guvern, creează condiții destul de proaste pentru o activitate normală.

Se zice că în spatele acestui guvern este Plahotniuc. Cel puțin în România, când s-a auzit numele de Plahotniuc, toată lumea a tremurat. Cine e Plahotniuc în Moldova?

Plahotniuc este unul dintre oligarhii care și-a consolidat puterea în ultimii 6 ani, pe perioada guvernării pro-europene. Până de curând avea competiție în această sferă, de curând a rămas singurul și cel mai puternic. Este omul care a reușit să-și subordoneze mai multe instituții publice importante, cum ar fi Procuratura, Centrul Național de Combatere a Corupției, Banca Națională, acum vedem că și Curtea Constituțională se pare că îl simpatizează. Se pare că acest om intenționează să construiască un sistem prin care el va controla toate instituțiile statului.

Dacă puteți să transmiteți un mesaj Guvernului României.

România trebuie să dea banii, dar să se asigure apoi că ei nu sunt furați.

Ce credeți că va face Rusia în perioada următoare? Poate urma o provocare, se poate repeta scenariul Crimeea? Cum vedeți faptul că Putin imediat a convocat un Consiliu Suprem de Apărare al Țării?

Eu cred că guvernarea pro-europeană i-a fost de mare folos Rusiei. Pentru că ei au distrus visul european al Republicii Moldova, ei l-au compromis. Nu a trebuit să vin Rusia, sau cineva din afară, ca să încerce să ne oprească din acest drum. Și acesta este lucrul care ne supără cel mai mult. Pe intern s-au comis erori enorme care ne vor costa pe termen mediu și pe termen lung.

Cum a fost percepută Moldova în întrunirea pe care Putin a făcut-o cu Consiliul de Securitate la Moscova, legat de situația din Republica Moldova?

Nu știu pentru că la Chișinău s-a discutat mai mult reacția Occidentului decât reacția Estului, pentru că noi suntem obișnuiți cu reacția Estului și nu avem așteptări. Oamenii la Chișinău au fost un pic nedumeriți de reacția Occidentului în momentul votării acestui Guvern. Poate pentru că nu a fost înțeleasă corect această reacție, poate din alte motive. Mai puține discuții au fost în jurul lucrurilor care s-au întâmplat la Moscova.

Există o preocupare, chiar și la nivelul clasei politice din Moldova, că s-ar putea repeta scenariul Ucrainei? Adică să se creeze această instabilitate și Rusia, care are trupe în Transnistria, să invadeze Moldova pentru a-și apăra minoritatea?

Este și acesta un risc. Nu putem să îl excludem. Atâta timp cât situația rămâne tensionată, există aceste riscuri care complică lucrurile. Tocmai de aceea toată lumea trebuie să înțeleagă că nu mai putem continua așa și trebuie să găsim o cale pașnică pentru a rezolva problemele.

INTERVIUL integral poate fi accesat AICI.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.